Friday, 19 October 2012

Μελιτζάνες με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού

Όσο εξακολουθώ να βρίσκω μελιτζάνες, συνεχίζω ακάθεκτη τα μελιτζανομαγειρέματά μου!
Κάθε φορά που θα μαγειρέψω κάποιο φαγάκι με μελιτζάνες, θα φυλάξω 2-3 για να φτιάξω αυτό το μεζεδάκι που μας αρέσει πολύ.
Τηγανητές μελιτζάνες, τραγανές τηγανητές πατατούλες, μια νόστιμη σάλτσα την οποία κάνω πάντα με φρέσκια ντομάτα και μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού, η οποία στην ουσία είναι ένα τζατζίκι χωρίς όμως σκορδάκι, μιας και η σάλτσα μας έχει αρκετό.
Μερικές φορές προσθέτω και πράσινες τηγανητές πιπεριές (κέρατα), για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
Τα λαχανικά τα τηγανίζω, μπορούμε όμως να τα ψήσουμε για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αν και – ας μην τα ξαναλέμε – άλλη νοστιμιά έχει το τηγάνι.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
2-3 μεγαλούτσικες τσακώνικες μελιτζάνες
500-600 γρ, πατάτες (προτιμείστε όχι πολύ μεγάλες)
Για την σάλτσα ντομάτας
2 μεγάλες ντομάτες
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγα φυλλαράκια βασιλικού
3 κουταλιές πουμαρό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
Για την σάλτσα γιαουρτιού
4-5 γεμάτες κουταλιές γιαούρτι
μισό αγγούρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
λίγο αλάτι
Στην πράξη:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και αν χρειάζονται ξεπίκρισμα, τις ξεπικρίζουμε σε μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζουμε 2-3 φορές.
Σκουπίζουμε τις μελιτζάνες με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.
Κόβουμε και τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας.
Χτυπάμε στο μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις ντομάτες ξεφλουδισμένες.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρολίτσα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, να δέσει η σάλτσα μας.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα γιαουρτιού.
Τρίβουμε το αγγούρι στο χοντρό του τρίφτη και το στύβουμε καλά, να αφαιρέσουμε όσο περισσότερα υγρά μπορούμε.
Το αναμειγνύουμε με το γιαούρτι και τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, στρώνουμε σε μια πιατέλα τις πατάτες.
Από πάνω αραδιάζουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανητές πιπεριές (αν βάλουμε κι από αυτές).
Τα περιχύνουμε όλα με την σάλτσα ντομάτας, η οποία πρέπει να έχει κρυώσει λίγο.
Στην επιφάνεια απλώνουμε την σάλτσα γιαουρτιού κι αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα.
Παίρνουμε και μια παγωμένη μπυρίτσα, και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία, καλή μας όρεξη!

52 comments:

  1. τελειο!!!!
    προσωπικα προτιμω να φαω μια φορα τον μηνα αλλα αυτο που θελω να ειναι τηγανιτο. τωρα εαν θελω να αποφυγω το τηγανιτο φιαχνω κατι αλλο. σπαγγεττι με ντοματα ας πουμε!!! :)
    καλη σου μερα

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα, λατρεύω την μελιτζάνα!!!! Θα το προτιμήσω με ψητές τις μελιτζάνες. Φιλάκια

    ReplyDelete
  3. Καλά κάνεις και συνεχίζεις Έλενα μου τα μελιτζανομαγειρέματά σου!!
    Αυτό το πιάτο το θέλω όλο για μένα, ευχαριστώ!!
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  4. Σιγα που θα εμεινε να φαμε κι εμεις...εεε...εεε Ελενακι???
    Οπου υπαρχει μελιτζανα τρελαινομαι...
    Μου τρεχουν τα σαλια..εγω βγαζω ακομα μελιτζανες οποτε καταλαβαινεις τι θα γινουν...
    Ευχομαι μια υπεροχη μερα,και ενα υπεροχο Σ/Κ Ελενακι,πολλα φιλακια!!!

    ReplyDelete
  5. Έλενα, είμαστε μελιτζανοφάγοι και δεν το κρύβουμε!! Την τσακίζουμε την μελιτζάνα, όταν την βρούμε καλομεγειρεμένη και νόστιμη, όπως σε τούτη εδώ την συνταγή. Το ίδιο θα συμβεί και με το σημερινό σου φαγάκι, να είσαι σίγουρη γι' αυτό!!
    Καλή ημέρα να έχουμε.

    ReplyDelete
  6. Ωραίο πιάτο!!!!!!! έχει νόστιμες γεύσεις μέσα,και Καλοκαιρινό πολύ,μιας και δε λεει νάρθει ο Χειμώνας είναι ότι πρέπει,φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  7. Ποίημα!!!!!!!
    Πιάνω θέση πρωί πρωί :)
    Υπέροχο γευστικό αρωματικό πιάτο!!
    Γεια στα χέρια σου Λενάκι
    Φιλιά
    καλημέρα
    καλό Σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
  8. Μα τι ωραία σερβιρισμένο πιάτο είναι αυτό, Ελενάκι; Σαν λουλουδάκι! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός υλικών και υα το δοκιμάσω.
    Φιλάκια, καλή σου μέρα.

    ReplyDelete
  9. Τέλειος ο συνδυασμός με το γιαούρτι..
    Θα το δοκιμάσω με τη πρώτη ευκαιρία.

    ReplyDelete
  10. νοστιμότατο! και άκρως καλοκαιρινό, ε;
    αυτό με το γιαούρτι άνευ σκόρδου, το κάνω συχνότατα στο Ραφάκι. ή βάζω σκόρδο σε σκόνη (το "ζωντανό" δεν το αντέχω διόλου.. το ωμό εννοώ, με πειράζει πολύ).
    μπράβο Ελενα!
    καλό μελιτζανοσαββατοκύριακο να έχουμε! :D

    ReplyDelete
  11. Αχ όντως το τηγάνι έχει άλλη νοστιμιά. Τρελαίνομαι για μελιτζάνες.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  12. Μόλις βγήκε μοσχομυριστή από τον φούρνο μία παρμιτζιάνα μελιτζάνας με φέτα!!!Απίθανο λαχανικό η μελιτζάνα,πεντανόστιμο με δυνατότητες πολλών μαγειρικών εκπλήξεων για το καθημερινό μας τραπέζι.
    Η δική σου πρόταση Έλενα είναι από τις πιο γευστικές,αφού η διπλή σάλτσα πάνω από τις πατάτες και τις μελιτζάνες,δίνει έξτρα γεύση!!Ένα ευπαρουσίαστο πιάτο με δυνατή,καλοκαιρινή γεύση που μαγεύει με την νοστιμιά του.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  13. Μόλις βγήκε μοσχομυριστή από τον φούρνο μία παρμιτζιάνα μελιτζάνας με φέτα!!!Απίθανο λαχανικό η μελιτζάνα,πεντανόστιμο με δυνατότητες πολλών μαγειρικών εκπλήξεων για το καθημερινό μας τραπέζι.
    Η δική σου πρόταση Έλενα είναι από τις πιο γευστικές,αφού η διπλή σάλτσα πάνω από τις πατάτες και τις μελιτζάνες,δίνει έξτρα γεύση!!Ένα ευπαρουσίαστο πιάτο με δυνατή,καλοκαιρινή γεύση που μαγεύει με την νοστιμιά του.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  14. Ξέμεινα από λόγια!

    ReplyDelete
  15. Ελενάκι εκτός απο την υπέροχη γεύση που σίγουρα έχει αυτό το πιάτο, έχει και φανταστική παρουσίαση!Μπράβο, τέλειο!!!
    Φιλάκια πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  16. Ελενάκι μου, απλότητα και νοστιμιά σε όλο τους το μεγαλείο!
    Και λίγο τηγανητό χρειάζεται που και που!
    Άλλωστε η δροσερή σάλτσα με το γιαουρτάκι εξισορροπεί πλήρως την κατάσταση!
    Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  17. Πολύ όμορφη συνταγή Ελένη!Καί η σάλτσα γιαουρτιού τό απογειώνη!!Μπαινη καί αυτή στήν λίστα μου!Θά τήν φτιάξω,αρέσουν στόν άντρα μου οι μελιτζάνες πολύ!!Καλό Σ/Κ!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Οτι πρεπει για τσιμπολογημα!

    ReplyDelete
  19. Για επιδόρπιο Ελένη το έτρωγα ευχαρίστως ,για τον ουρανίσκο μου !Ξέρεις εσύ!

    ReplyDelete
  20. Εγώ και οι μελιτζάνες, αγαπιόμαστε πολύ! Πολύ ωραία συνταγή Έλενά μου! Τελικά εκεί που δεν έτρωγα το γιαούρτι, τώρα που το βάζω στα φαγητά το τσακίζω!
    Πριν λίγο σχόλασα κι έχω λυσσάξει στην πείνα! Να πάρω λίγο;
    Καλό βράδυ! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  21. Ωραίο φαγητό έφτιαξες σήμερα Έλενα και όμορφα σερβιρισμένο σαν τούρτα μοιάζει.Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

    ReplyDelete
  22. Νοστιμότατο πιάτο Ελενάκι μου!!! Τέλειο το έφτιαξες και το λιμπίστικα
    Λατρεύω το συνδυασμό των υλικών που έκανες!!! Μπράβο σου!
    Φιλιά και καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  23. Eιρήνη μου συμφωνώ μαζί σου!
    Κάποια φαγάκια το θέλουν το τηγάνι τους, μην τρελαθούμε και τελείως!
    Δεν λέω να τρώμε κάθε μέρα τηγανιτά, αλλά μια στο τόσο δεν παθαίνουμε και τίποτα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Μανουσίνα μου μια χαρά και με ψητές μελιτζάνες θα σου γίνει!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  25. Στελίτσα μου μεγάλη αδυναμία η μελιτζάνα, τι να κάνω?? χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  26. Αχ Γωγούλα μου, τι τυχερή είσαι που ακόμα βγάζεις μελιτζάνες??
    Τα τυχερά του κήπου σου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Ειρήνη μου όπου την βρούμε, δεν λες τίποτα!!!!
    Κι αν δεν την μαγείρεψα φέτος με ένα σωρό τρόπους!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  28. Νέλλη μου φέτος χειμώνα δεν βλέπω με τίποτα, οπότε συνεχίζω ακάθεκτη να μελιτζανομαγειρεύω!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  29. Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα Γιώργο μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
  30. Ελενάκι μου, αχ πως μου άρεσε αυτό το "σαν λουλουδάκι"!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  31. Καλησπέρα Λενάκι μου ! καλά κάνεις και συνεχίζεις τα μελιτζανομαγειρέματα και απολαμβάνουμε και εμείς τις πεντανόστιμες δημιουργίες σου !!!! στο είπα και στο φ/μ το πιάτο είναι σαν πίνακας !!!!!!!!

    φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ σε όλους !!!!

    ReplyDelete
  32. Θεανούλααααααααα!!!!
    Πόσο χαίρομαι που σε βλέπω και από εδώ μικρό μου!
    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  33. Μαριλενάκι μου χα χα χαα!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Λοιπόν, το τζατζίκι άνευ σκόρδου το συνηθίζει πολύ μια φίλη μου που σαν κι εσένα δεν αντέχει το ωμό σκόρδο
    Την πρώτη φορά που το δοκίμασα, δεν κατάλαβα καθόλου ότι δεν είχε σκόρδο, είναι το αγγουράκι που σε ξεγελάει!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  34. Γιώτα μου συμφωνώ μαζί σου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Φωτεινούλα μου φαντάζομαι την νοστιμιά και του δικού σου πιάτου!
    Λτρεμένη η μελιτζάνα, μας δίνει ένα σωρό νόστιμα φαγάκια και μεζεδάκια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Μάρθα μου, σε ευχαριστώ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Αχ Ελενάκι μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  38. Ερμιονάκι μου κι εγώ λέω ότι καμιά φορά χρειάζεται!
    Εχεις δίκιο, η σάλτσα γιαουρτιού δίνει την απαραίτητη ισορροπία και απογειώνει το μεζεδάκι μας!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Dimi μου αν αρέσουν στον αντρούλη σου, να του τις φτιάξεις να τις ευχαριστηθεί!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  40. Beuaty μου, σωστή!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  41. Kamikaze ξέρω, ξέρω χα χα χαα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  42. Sel μου εσύ που γύρισες κουρασμένη, επιβάλεται να σου κάνω το τραπέζι, και το κάνω με μεγάλη χαρά!!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  43. Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ πολύ!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  44. Σε ευχαριστώ Κικίτσα μου, να σαι καλά!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  45. Μαράκι μου ξέρω ότι κι εσύ αγαπάς τις μελιτζάνες!!
    Χαίρομαι που σου άρεσε το φαγάκι μας!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  46. Λατρευω μελιτζάνα το έχω ξαναπει... η ημερησια ποσότητα μαγνησιου που πρέπει να πέρνει ο οργανισμός μας καλύπτετε απο 4 κ.σουπας μελιτζάνας .. Εντελως πληροφοριακα αυτο..
    Φιλια!!!

    ReplyDelete
  47. Καλώς σε βρήκα Ελενα!!! Φαίνεται τέλειο!!! Προστίθεται στο μενού, θα το φτιάξω σίγουρα...

    ReplyDelete
  48. Φαίνεται νοστιμότατο....πρέπει να το δοκιμάσω όπωσδήποτε.Καλό Σαββατοκύριακο να ευχηθώ.

    ReplyDelete
  49. Μαργαρίτα μου εγώ με τόσες μελιτζάνες δηλαδή που καταναλώνω, είμαι κομπλέ από μαγνήσιο;-)
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  50. Φωτεινή καλώς μας όρισες!
    Να μας έρχεσαι να σε κερνάμε από καρδιάς!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα Κατερινάκι μου, σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  52. Καλησπέρα Έλενα! Λατρεύω τη σάλτσα γιαουρτιού (πεθαίνω για "γιαουρτλού" και τα συναφή), οπότε θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σου οπωσδήποτε, φαίνεται πολύ νόστιμη!

    ReplyDelete