Tuesday, 23 October 2012

Χοιρινές μπουκιές με μήλα στην γάστρα

Το φαγητό αυτό είναι εξαιρετικά εύγευστο και γι' αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου.
Το ψήσιμο στην πήλινη γάστρα το κάνει ακόμα πιο νόστιμο!
Απολαύστε το σε ένα τραπέζι με φίλους, συνοδευόμενο με μια νόστιμη πράσινη σαλάτα.
Για να δούμε πως το φτιάχνουμε!
Τα υλικά μας:
1 κιλό με 1200 γρ. χοιρινό μπούτι κομμένο σε μπουκιές
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
5 κουταλιές λάδι ελιάς
3/4 ποτηριού του κρασιού, λευκό κρασί
12 κόκκους μπαχάρι
4 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 μέτρια ξυνόμηλα κομμένα στα τέσσερα
λίγη μαντζουράνα ξερή
1 κύβο ζωμό λαχανικών (ψυγείου)
1 γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
ζεστό νερό
Πάμε να το μαγειρέψουμε
Σε κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις μπουκιές του χοιρινού κρέατος, να σωταριστούν και να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το σκόρδο σε φετάκια, το μπαχάρι και την μαντζουράνα . Αφήνουμε να σωταριστούν και αυτά.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για λίγο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κύβο λαχανικών και τόσο ζεστό νερό, ώστε να σκεπάζει το κρέας.
Αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει και να μαλακώσει το κρέας. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα μήλα και τις πατάτες.
Κόβουμε τα μήλα στα τέσσερα και τις πατάτες κυδωνάτες.
Τα βάζουμε σε νερό για να μην μας μαυρίσουν.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση.
Μισή ώρα πριν να είναι έτοιμο το φαγητό, που θα έχει αρκετά υγρά ακόμα, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε στην γάστρα.
Γύρω γύρω και ενδιάμεσα στο κρέας, βάζουμε τα μήλα και τις πατάτες.
Με λίγο ζεστό νερό διαλύουμε την μουστάρδα και περιχύνουμε το φαγητό.
Πασπαλίζουμε με πιπέρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι. Ο ζωμός που έχουμε ήδη προσθέσει, περιέχει αλάτι.
Προσθέτουμε επίσης ζεστό νερό, αν χρειάζεται, έχοντας υπ' όψιν μας ότι τα μήλα και οι πατάτες θα βγάλουν τα δικά τους υγρά.
Ραντίζουμε με λίγο λάδι ακόμα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της, αν έχει, αλλιώς με αλουμινόχαρτο, και τη βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και τα μήλα και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε τη γάστρα από το φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι της ή το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα το φαγητό μας.
Σερβίρεται ζεστό, με πράσινη σαλάτα και καλό κρασάκι.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

46 comments:

  1. Μπραβο Ειρηνη πολυ νοστιμο φαγητο εφτιαξες με αγαπημενα υλικα,και μεσα στην γαστρα πεντανοστιμο!
    Καλη σου μερα!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Ειρήνη μου πολύ ωραίο φαίνεται το φαγάκι σου αν και να σου πω την αλήθεια δεν έχει τύχει να το δοκιμάσω ποτέ φαντάζομαι όμως θα είναι σούπερ.Μήπως ήρθε η ώρα;;;;
    Φιλιά πολλά!!!!

    ReplyDelete
  3. φθινοπωρινο και γεματο αρωματα!τελειο

    ReplyDelete
  4. Γωγούλα, φτιάχνω αυτό το ωραίο φαγάκι, όταν αρχίζει και κρυώνει ο καιρός. Κάποιες φορές το μαγειρεύω σε χειμωνιάτικες γιορτινές περιστάσεις. Γενικότερα, ότι μαγειρεύω στην γάστρα την οποία χρησιμοποιώ συχνά, γίνεται πολύ νόστιμο.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  5. Ροδάνθη, γίνεται πολύ νόστιμο το χοιρινό στην γάστρα. Ταιριάζει πολύ καλά με τα μήλα, που του δίνουν μια ευχάριστη γλυκύτητα. Η όλη του σύνθεση, το κάνει ένα φαγάκι, που μπορεί να παρουσιαστεί κάλλιστα σε γιορτινές περιστάσεις, αλλά και στο Κυριακάτικο τραπέζι μας.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  6. υπέροχοοο!!θα το φτιάξω την Κυριακή!!

    ReplyDelete
  7. Ειρήνη, φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο. Αρωματικό και λαχταριστό. Νοστιμιά για καλοφαγάδες!!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  8. Το ψήσιμο στη γάστρα κάνει πραγματικά θαύματα!
    Πολύ ωραία η πρότασή σου Ειρηνάκι, με το αγαπημένο μας φθινοπωρινό φρούτο να δίνει ένα δυναμικό παρόν και μια ιδιαιτερότητα στο πιάτο!
    Φιλιά πολλά και καλημέρα!

    ReplyDelete
  9. Φαίνεται τέλειο!!!Πείνασα και μόνο που το κοιτώ!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  10. Υπεροχο! και εγώ μαγειρεύω πολύ στη γάστρα... τι πολύ?! σχεδόν όλα εκεί τα φτιάχνω!!! το συγκεκριμένο φαγάκι το κάνω συνήθως το χειμώνα με κυδώνια αντί για μήλα! την επόμενη φορά θα δοκιμάσω την δικιά σας εκδοχή!!!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχο Ειρήνη και συμφωνώ μαζί σου... το ψήσιμο στην πήλινη γάστρα το κάνει ακόμα καλύτερο!!!
    Λατρεύω το χορινό με μήλα, μόνον που εγώ βάζω και κυδώνια και πατάτες. Γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  12. Μα πόσο μας κολάζετε πια εσείς κορίτσια μου???? Ειρήνη είναι φανταστική η συνταγή σου!!!

    ReplyDelete
  13. Πως μ' αρέσουν οι συνδυασμοί των υλικων του πιάτου σου Ειρηνάκι μου!!!
    Το χοιρινό συνδυάζεται υπέροχα με το μήλο, είναι από τις πολύ αγαπημένες μου γεύσεις!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  14. χοιρινό με μήλο πολυαγαπημενος συνδυασμός...ενδιαφέρον και στο φούρνο...μέχρι τώρα το έκανα στην κατσαρόλα μαζί με σταφίδες,μοσχοκαρυδο και πουρέ

    http://cookthebook.blogspot.gr/2008/09/blog-post_28.html

    ReplyDelete
  15. Ωραίο το φαγάκι σου Ειρήνη μου...γευστικότατο μου φαίνεται...Καταγράφεται...Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  16. Πάρα πολύ ωραίο Ειρήνη μου, κυριακάτικο μου κάνει, θα μπει στο πρόγραμμα!

    ReplyDelete
  17. Ειρήνη,η μυρωδιά του έφτασε έως εδώ!!!Πολύ ωραία συνταγή!!Καί στήν γάστρα,τέλειο!!!Καλό βράδυ!Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Ειρήνη μου, μπράβο πάρα πολύ ωραίο φαγητό μας μαγείρεψες σήμερα. Το ψήσιμο στην πήλινη γάστρα έχει καταπληκτικό αποτέλεσμα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  19. πολυ νοστιμο πραγματι. και εγω το φιαχνω μερικες φορες τον χειμωνα.
    και στο πηλινο πρεπει να γινεται πολυ ωραιο.

    καλο σου βραδυ
    ειρηνη

    ReplyDelete
  20. Λατρεύω το ψήσιμο στη γάστρα που κάνει θαύματα!
    Εξαιρετική η πρότασή σου, Ειρήνη μου, ωραίος συνδυασμός κρέατος και φρούτου. Το πιάτο γίνεται έτσι ιδιαίτερο, σχεδόν εορταστικό.

    Φιλιά, καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  21. Ειρήνη .. μόλις σηκώθηκα απο το τραπέζι αλλά με το που μπήκα εδω μέσα πεινάω πάλι.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  22. Ειρηνακι μου εξαιρετική η προτασή σου και βεβαια η γαστρα που αναφερεις κανει νοστιμοτατο το φαγητό. Παιρνω την μεριδουλα και παω να την απολαύσω με το εταιρόν μου ήμισυ γιατι αλλιώς τον βλέπω να μην τρωει τίποτα για βραδυ !!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  23. Υπέροχο φαγητό! Τα μήλα με το χοιρινό συνδυάζονται τέλεια!

    ReplyDelete
  24. Τέλειο!!!! Με καλη όρεξη θα γίνει ανάρπαστο...καλησπέρα Ειρήνη

    ReplyDelete
  25. Καλό φαίνεται και με το κρύο που έβγαλε είναι ότι πρέπει.
    ...έχω και γάστρα;)

    Φιλιά θαλασσένια.

    ReplyDelete
  26. Θαλασσίτσα, να το φτιάξεις. Ότι πρέπει για Κυριακάτικο τραπέζι.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  27. Ερμιόνη, το φαγητό αυτό, αν ψηθεί σε γάστρα, έχει μεγάλη διαφορά στην γεύση του, από το αν ψηθεί σε απλό ταψί. Στην γάστρα γίνεται πολύ καλύτερο. Το χοιρινό με το μήλο, ταιριάζουν πολύ.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  28. Σπυριδούλα, μόνο που το βλέπει κανείς, αισθάνεται το στομάχι του να γουργουρίζει από την επιθυμία να το γευτεί!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  29. Αναστασία, κάποιες φορές προσθέτω και κυδώνια. Γλυκίζει βέβαια λίγο περισσότερο, αλλά μοσχομυρίζει το άρωμα των κυδωνιών!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  30. Κική, βάζω και εγώ κυδώνια κάποιες φορές, αλλά δεν αρέσουν σε όλους στην οικογένεια. Συνήθως καταλήγω στα μήλα και τις πατάτες.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  31. Λιλα, κόλαση το φαγάκι μας!! Σε περιμένει να το δοκιμάσεις!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  32. Έλενα, το θεωρώ από τα ωραιότερα φθινοπωρινά-χειμωνιάτικα φαγητά!! Χοιρινό και μήλα, κάνουν πολύ καλή παρέα μέσα στο ίδιο φαγάκι, και εμείς γευόμαστε το ωραίο τους αποτέλεσμα!! Τώρα που κρυώνει ο καιρός, ήρθε η ώρα για χοιρινές μπουκιές με μήλα!!!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  33. Εύα, ξέρω ότι σου αρέσει το καλό φαγητό. Σίγουρα θα ενθουσιαστείς με τις χοιρινές μπουκιές με τα μήλα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  34. Eri, βάλε το στο πρόγραμμά σου, για ένα Κυριακάτικο δείπνο με καλή παρέα!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  35. DIMI, η γάστρα το ψήνει τέλεια αυτό το φαγάκι!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  36. Ελένη, ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά, είναι οι χοιρινές μπουκιές με τα μήλα. Φτιαγμένο στην γάστρα, είναι ακόμα πιο νόστιμο.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  37. Ειρήνη και εγώ τον χειμώνα το φτιάχνω συνήθως. Νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα φαγάκια για τις κρύες μέρες. Αν έχεις πήλινο σκεύος, δοκίμασε να το ψήσεις εκεί. Έχει μεγάλη διαφορά από το ψήσιμο στο απλό ταψί.
    Καλή βράδυ.

    ReplyDelete
  38. Ελένη, οι χοιρινές μπουκιές με μήλα, θα μπορούσαν κάλλιστα, με μια όμορφη παρουσίαση του πιάτου, να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό και νόστιμο, γιορτινό φαγητό. Πράγματι, το ψήσιμο στη γάστρα, κάνει το φαγητό πεντανόστιμο!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  39. Conna, έλα να καθήσεις και στο δικό μας τραπέζι, να φάμε παρέα τις νόστιμες χοιρινές μπουκιές με μήλα. Καλοδεχούμενη!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  40. Μαράκι, πάρε τον καλό σου και έλα να... τσακίσουμε παρέα το φαγάκι μας. Έχουμε και καλό κρασάκι, θα περάσουμε θαύμα!! Να φωνάξουμε και τα άλλα κορίτσια, να μην μείνουν παραπονεμένα!!!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  41. Vita, το χοιρινό και τα μήλα, μας δίνουν έναν από τους ωραιότερους συνδυασμούς. Από αυτούς που αγαπάμε να γευόμαστε.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  42. cook, το ψήσιμο στην γάστρα, δίνει στο φαγάκι, ακόμα καλύτερη γεύση. Ενδιαφέρουσα η προσθήκη σταφίδας και μοσχοκάρυδου, που προτείνεις. Θα το δοκιμάσω.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  43. Μία, δίκιο έχεις. Γίνεται ανάρπαστο!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  44. Θαλασσένια, καιρός δεν ήταν να δούμε και λίγο κρύο; Τέλος Οκτώβρη πια!! Αφού έχεις γάστρα, θα φτιάξεις τις πιο νόστιμες χοιρινές μπουκιές με μήλα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  45. Την πρώτη φορά που έφτιαξα φαγητό με μήλα μέσα, ψιλοφοβήθηκα για το γευστικό αποτέλεσμα. Τελικά είχα άδικο! Κι αυτό εδώ το φαγητό φαίνεται πεντανόστιμο Ειρήνη μου! Γεια στα χεράκια σου.
    Καλό μεσημέρι και καλή ξεκούραση!

    ReplyDelete
  46. Sel και όμως το μήλο, δίνει πολύ ωραία γεύση στο φαγητό, εδώ πρόκειται για χοιρινό κρέας και μια ελαφρά γλυκύτητα, που "ανεβάζει" την γεύση του. Ας μην φοβόμαστε να προσθέσουμε κάποια φρούτα στο φαγητό, όπως μήλα, κυδώνια, ξερά δαμάσκηνα, βερύκοκα κ.α.
    Κάνουν το φαγητό πιο πλούσιο, γευστικά και εμφανισιακά.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete