Ένα γνωστό και πολύ αγαπημένο γλυκάκι σας έχω σήμερα.
Σου αλά κρεμ με ευωδιαστή κρέμα και λαχταριστή καραμέλα.
Πόσες φορές δεν τα έχουμε δει μέσα στα ψυγεία-βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και έχουμε λαχταρίσει έστω λίγο από την καραμέλα τους;;
Πάντα το θεωρούσα γλυκάκι-έκπληξη, καθώς περίμενα να απολαύσω την κρέμα που κρύβει το αφράτο σου.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντα μου φαίνεται διαφορετική.
Τα αγαπώ τόσο, που χρόνια πριν αποφάσισα ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθω να τα φτιάχνω και μόνη μου. Όπως και έγινε!
Την συνταγή αυτή θα σας δείξω σήμερα.
Αρχικά ίσως σας φανεί κάπως χρονοβόρα η διαδικασία, όμως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Δεν θα πιστεύουν ότι τα φτιάξατε μόνοι σας.
Εσείς όμως θα το ξέρετε και θα καμαρώνετε!!
Σας κερνώ λοιπόν τα ολόγλυκα σου μας και πιστεύω ότι θα τα αγαπήσετε και εσείς.
Ας δούμε πως θα τα ετοιμάσουμε!
Υλικά:
Για τα σου
225 γρ. νερό
125 γρ. μαργαρίνη
140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 μέτρια αυγά
1 μασουράκι βανίλιας
2 κουταλιές ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
50 γρ. κορν-φλάουρ
100 γρ. ζάχαρη
400 ml. γάλα φρέσκο
3 αυγά
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
ελάχιστο αλάτι
1 κουταλιά σαντιγί
ξύσμα από μισό μέτριο λεμόνι
Για την καραμέλα
60 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Για το πασπάλισμα
ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε τα σου.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με την μαργαρίνη και την ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το άρωμα βανίλιας.
Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε το αλεύρι σαν βροχή στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας ζωηρά με ξύλινη κουτάλα ή το σύρμα των αυγών.
Ανακατεύουμε συνέχεια πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει και να γίνει σαν μια μέτρια ζύμη.
Προσέχουμε να μην μας σβολιάσει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Αν μας έχει σβολιάσει το μείγμα, το χτυπάμε λίγο στο μίξερ ή μέσα στην κατσαρόλα με το μίξερ-ράβδο.
Προσθέτουμε τα τρία πρώτα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα των αυγών.
Αφού ενσωματωθεί το ένα αυγό εντελώς, τότε προσθέτουμε το επόμενο.
Το τέταρτο αυγό το χτυπάμε σε ένα μπολάκι και το προσθέτουμε λίγο λίγο. Ίσως να μην χρειαστεί όλο. Το κάνουμε αυτό για να μην αραιώσει η ζύμη περισσότερο από ότι πρέπει.
Συνήθως τα τέσσερα μέτρια αυγά, τα χρειάζεται όλα.
Χτυπάμε πολύ καλά την ζύμη μας, να γίνει λεία και ελαστική.
Βάζουμε στο ταψί του φούρνου μας, αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε ποσότητες ζύμης σε μέγεθος μικρού καρυδιού, επάνω στο αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους.
Καλύτερα είναι να βάλουμε την ζύμη σε κορνέ με στρογγυλό στόμιο με διάμετρο 1εκ. περίπου.
Θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το μέγεθος των σου που θέλουμε πιο εύκολα. Αλλιώς χρησιμοποιούμε δύο κουτάλια.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθ. Κελσίου, περίπου μια ώρα.
Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω.
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμα και αν όταν τα χτυπήσουμε με το χέρι μας, ακουστεί κούφιος ήχος, τότε είναι εντάξει.
Τα βγάζουμε από το ταψί και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Αν θέλουμε τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε μερικά σημεία για να φύγει πιο εύκολα ο ζεστός αέρας και να μην μαλακώσουν στο εσωτερικό.
Τα φυλάμε σε κουτί ή σε σακούλι, για να τα προφυλάξουμε από την υγρασία.
Φτιάχνουμε την κρέμα.
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Σε μπολ, ανακατεύουμε το κορν-φλάουρ με την ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι.
Προσθέτουμε και τα αυγά, αφού τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά πριν.
Ανακατεύουμε καλά, να μην υπάρχουν σβόλοι.
Προσθέτουμε στο μείγμα λίγο λίγο το 1/3 από το ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε διαρκώς το μείγμα, να μην κόψουν τα αυγά.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το γάλα.
Βράζουμε την κρέμα μέχρι να δέσει, και ανακατεύοντας διαρκώς πάνω σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε την κρέμα από την φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας.
Την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη, που θα εφάπτεται με την επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν θα την χρησιμοποιήσουμε, την χτυπάμε λίγο με τον αυγοδάρτη να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την σαντιγί, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Την βάζουμε στο ψυγείο.
Κόβουμε στην μέση τα σου, χωρίς να να χωρίσουμε εντελώς.
Αδειάζουμε την ψίχα, δημιουργώντας χώρο για την κρέμα.
Τα γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Φτιάχνουμε την καραμέλα
Σε αντικολλητικό τηγανάκι, βάζουμε τα υλικά της καραμέλας και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, να γίνουν ρευστή καραμέλα.
Δεν ανακατεύουμε, αλλά κουνάμε το τηγάνι δεξιά αριστερά, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και να καραμελώσει.
Προσοχή, θέλουμε ανοικτό χρώμα καραμέλας, όχι σκούρο.
Γι' αυτό δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνας μας.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και με κουτάλι, περιχύνουμε γρήγορα και προσεκτικά την κορυφή των σου.
Αφού στερεοποιηθεί η καραμέλα, πασπαλίζουμε τα σου με τα αμύγδαλα.
Φυλάμε τα γλυκάκια μας στο ψυγείο.
Τα καταναλώνουμε σύντομα, γιατί τα σου έχουν την τάση να τραβούν την υγρασία και να μαλακώνουν.
Το ίδιο συμβαίνει και με την καραμέλα.
Απολαύστε τα!!!
Ειρήνη Ε.
Μπραβο Ειρηνη μια χαρα σου εγιναν κι εσενα,γεια στα χερια σου,φιλια!!!
ReplyDeleteEιρήνη μου τα έχω προσπαθήσει κανα 2 φορές αλλά δεν τα πέτυχα. Θα δοκιμάσω την συνταγή σου γιατί δείχνουν υπέροχα!!!
ReplyDeleteπαρα πολυ ομορφα και σιγουρα νοστιμα.
ReplyDeleteεγω ειμαι αδιορθωτη και απο τα γλυκα προτιμω τα αλμυρα. συνηθως τα γεμιζω με κρεμωδης τυρια.
καλη σου μερα
Ωχ σουδάκια... Τα έφτιαξα σχετικά πρόσφατα, αλλά τα θαλάσσωσα :(
ReplyDeleteΌχι ότι δεν θα τα ξαναφτιάξω, σιγά τώρα! Μέχρι να έρθει η ώρα όμως, να πάρω κάνα δυό να δοκιμάσω;
Φαίνονται πολύ όμορφα Ειρήνη μου! Πολλές κι όμορφες καλημέρες!
Τι όμορφη παρουσίαση και εμφάνιση!Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε, αλλά και με αλμυρή γέμιση!Καλή σου μέρα και καλή συνέχεια!
ReplyDeleteκαλημέρες!
ReplyDeleteγλυκό κρατσανιστό μα με τρυφερή ψυχή. από τα αγαπημένα μου. Λέτε να δοκιμάσω να φτιάξω;;;
Δεν τολμώ!
Αγαπημένο γλυκάκι αυτό Ειρήνη.
ReplyDeleteΦιλιά
Η εμφάνισή τους είναι απίθανη!
ReplyDeleteΜπράβο βρε Ειρήνη, πραγματικά δείχνουν πολύ εντυπωσιακά και αξιοζήλευτα!
Και εφόσον είναι και σπιτικά θα είναι και σούπερ νόστιμα!
Και στρουμπουλά-στρουμπουλά με μπόλικη κρεμούλα στο εσωτερικό τους, τέλεια!
Φιλιά πολλά!
Υπέροχο το γλυκάκι σου Ειρήνη!!!!!!!!
ReplyDeleteΠραγματικά αγαπημένο και λαχταριστό :)
Γεια στα χέρια σου
Με τελείωσες ! τώρα πραγματικά με τελείωσες Ειρηνάκι !!! είναι απίστευτα !!!!!!! πω πω τι μου κάνεις !!! μην σου πω ότι θα τα κάνω και σήμερα για δοκιμή και μετά θα τα φτιάξω το σ/κ και θα τα κάνω προφιτερόλ για την μικρή μου που της αρέσει πολύ !!!
ReplyDeleteμετα απο αυτό το κέρασμα σε φιλώ με πααααααρα πολύ αγάπη !!! χιχιχιχι
καλημερούδια σε όλους
Λαχταριστά!!!!!!!!!
ReplyDeleteΤην καλημέρα μου!
Ειρήνη,είναι τέλεια-απολαυστικότατα με το τραγανό περίβλημα και τη μαλακή,φίνα γέμιση!
ReplyDeleteΤα ζηλεύωωω,αλλά,όπως λες,είναι δύσκολα στην εκτέλεση και δε φημίζομαι για τις ζαχαροπλαστικές μου ικανότητες-στη μαγειρική καλύτερη είμαι.
Φιλιά!
Eιρηνάκι μου με τα γλυκάκια αυτά, μόνο όμορφες αναμνήσεις με συνδέουν!
ReplyDeleteΑγαπημένα και λαχταρτιστά κεράσματα, που δεν άφηναν κανέναν αδιάφορο!
Τώρα χάρη στην υπέροχη συνταγή σου, μπορούμε να τα φτιάξουμε κι εμείς, και να καμαρώνουμε για την δημιουργία μας, αλλά και να γλυκαίνουμε τους αγαπημένους μας!
Φιλιά πολλά!
ΑΑΑΑ! Πολύ μου αρέσουν!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΕιρηνάκι μου γεια στα χέρια σου!!!!!!
ReplyDeleteΠολύ αγαπημένα γλυκά τα σου δεμένα με τις καλύτερες αναμνήσεις!!!!!!
Δεν θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη η παρασκευή τους ..το αντίθετο μάλιστα!!!!
Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!!!!
Φιλιά πολλά!!!!
Τα λατρεύω!!!!
ReplyDeleteφανταστικά και τοοοοοοόσο λαχταριστά!!!!!!!!φιλιά!!!!!
ReplyDeleteΕιρήνη μου φανταστικά, πραγματικά αξίζει και με το παραπάνω όλη η διαδικασία!!!Μπράβο σου!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Απλά υπέροχα! Και σε εμφάνιση και φαντάζομαι σε γεύση!
ReplyDeleteαχ.. από τ' απαγορευμένα..
ReplyDeleteκαι φαίνονται τόσο εξαιρετικά!
"well done" που λέει και το ..αγγλομαθές Ραφάκιον :D
την καλησπέρα μου
(και μεταξύ μας, πολύ τα ζήλεψα :D )
Γωγούλα, τα σουδάκια με κρέμα είναι από τα αγαπημένα γλυκά των περοσσότερων. Γίνονται ανάρπαστα, όταν τα φτιάχνω!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Λίλα, προσπάθησε άλλη μία. Τρίτη και τυχερή δεν λένε; Καλή επιτυχία.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ειρήνη, την ξέρω την αδυναμία σου στα αλμυρά. Αλλά τα σουδάκια είναι από τις κλασσικές γλυκιές λιχουδιές. Με αλμυρή γέμιση, είναι πολύ ωραία επίσης.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Sel, ξέρω ότι όταν αποφασίσεις να τα φτιάξεις, θα τα πετύχεις μια χαρά!! Πάρε όσα θέλεις για την ώρα. Την επόμενη φορά θα μας κεράσεις εσύ!!
ReplyDeleteΚαλό βράδύ.
Γεωργία, όταν θέλω να φτιάξω αλμυρά σου, απλά αφαιρώ την βανίλια και την ζάχαρη από την συνταγή αυτή. Γίνονται το ίδιο αφράτα και νόστιμα. Δοκίμασέ τα όπως σου αρέσουν καλύτερα.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Summertime Blues, κάπως έτσι τα θέλω και εγώ τα σου αλά κρεμ. Κριτσανιστά απ' έξω, τρυφερά και δροσερά από μέσα. Να τολμήσεις να τα φτιάξεις, βέβαια!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Κωνσταντίνα, από τα κλασσικά και πολύ αγαπημένα γλυκάκια, τα σου!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ερμιόνη, "στρουμπουλά" και αφράτα, τα καραμελωμένα σουδάκια. Σπιτικά και λαχταριστά. Πάρε διπλό κέρασμα, άλλωστε τώρα τρως για δύο, δεν έλεγαν οι παλιοί;;
ReplyDeleteΚαλό βράδυ,
Γραβάκη, τα σουδάκια αλά κρεμ, ήταν και είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκάκια. Και θα συνεχίσουν να είναι.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαράκι, οπωσδήποτε να τα φτιάξεις. Η μικρή θα ξετρελαθεί! Σπιτικά σουδάκια και σπιτικό προφιτερόλ, δεν έχω καλύτερο!! Κράτησε κανένα μπολάκι για μένα, με μπολικη σος σοκολάτας, παρακαλώ!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Το μόνο σίγουρο Ειρήνη είναι ότι, αν βρεθούν μπροστά μου, δεν πρόκειται να προλάβουν να τραβήξουν υγρασία και να μαλακώσουν :))))
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!
Τετράδιο συνταγών, γλυκιά λιχουδιά!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ελένη, απαιτούν λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά δεν είναι δύσκολα. Μπορούν να γίνουν και σε δύο χρόνους, παρασκευής και συναρμολόγησης! Όταν κάτι μας αρέσει πολύ, το τολμάμε!! Θα τα φτιάξεις μια χαρά, είμαι σίγουρη.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ειρήνη μου μπράβο σου!!!Πάντα θεωρούσα τα σου με τα εκλαίρ, δύσκολα στην πραγματοποίηση γλυκά.Με τις σαφέστατες οδηγίες και τις λαχταριστές εικόνες που τις συνοδεύουν,εύκολα πείστηκα για την άμεση παρασκευή τους.Θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα..ελπίζω να τα πετύχω!Φιλιά πολλά,πολλά.
ReplyDeleteΕλενάκι, η ανάμνηση της πρώτης απολαυστικής μπουκιάς από ένα σουδάκι αλά κρέμ, από ζαχαροπλαστείο τότε, μου έχει μείνει αξέχαστη!! Τραγανό, καραμελωμένο απ' έξω, τρυφερό και κρεμώδες μέσα. Γι' αυτό το αγαπώ αυτό το γλυκάκι, αλλά προτιμώ να το φτιάχνω μόνη μου πια όποτε μπορώ. Σπιτικά σου, σπιτική κρέμα ζαχαροπλαστικής με αυθεντική γεύση!! Από τα καλύτερα κεράσματα, τότε και τώρα.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ειρήνη μου... τα σου που έφτιαξες μου ...έκλεψαν την καρδιά, με την εμφάνισή τους ,τη γέμισή τους, την καραμέλα τους!!! Είναι πολύ πολύ λαχταριστά!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!
Μας γλύκανες Ειρήνη μου και με το παραπάνω.Θα δοκιμάσω έστω και μια φορά να τα φτιάξω.Καλό μήνα να έχεις.
ReplyDeleteΚαλημέρα Ειρήνη μου, καλό μήνα! Πολύ λαχταριστά τα σουδάκια σου! Είναι ανάμεσα στα γλυκά που μπορώ να καταναλώσω σε μεγάλη ποσότητα, χωρίς να το συνειδητοποιήσω..Η καραμέλα δένει υπέροχα!!Πολλά φιλιά!
ReplyDeleteΈφη και σε ποιον δεν αρέσουν τα αφράτα σουδάκια;;
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Αγαπημενο γλυκο απο τα μικρατα μου!
ReplyDeleteΚαλημέρα!Καλό μήνα!Μία φορά τά έφτιαξα μέ τό ζόρι!Θά δοκιμάσω καί τήν δική σου συνταγή!Πολύ όμορφη!Φιλιά!!
ReplyDeleteΒάσια, συμφωνώ μαζί σου. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολή η παρασκευή των σου. Και φυσικά δεν χρειάζεται να τρέχουμε στα ζαχαροπλαστεία για να τα αγοράσουμε. Ένα τόσο αγαπημένο γλυκάκι, τι καλύτερο από το να το φτιάξουμε μόνοι μας;;
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Νοτούλα, είναι στ' αλήθεια, λατρεμένα γλυκάκια.
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Ελπίδα, τα βλέπεις και τα λαχταράς!! Αν μάλιστα είναι φτιαγμένα από τα χεράκια μας, ακόμα περισσότερο.
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Ελένη, αξίζουν το κόπο! Μας αποζημιώνουν γλυκά, μετά!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Vita, γίνονται ωραιότατα και σε γεύση και σε εμφάνιση!
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Μαριλένα, αν σου πει το Ραφάκι να της τα φτιάξεις, να το κάνεις!! Τότε θα πει σε σένα, το ωραιότερο "well done", που άκουσες ποτέ!! Άλλωστε για εκείνη δεν είναι απαγορευμένα!! Αλλά και για σένα, μια μικρή δαγκωνίτσα, πόσο απαγορευμένη μπορεί να είναι;
ReplyDeleteΚαλό μήνα, να έχουμε.
Συμφωνούμε απόλυτα, Dorothy! Που να προλάβουν να "τραβήξουν" υγρασία, όταν έχουν ήδη "τραβήξει" για το στομαχάκι μας!!!!! Ούτε στην πιατέλα δεν θα προλάβουν να μπουν!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Φωτεινή, επειδή τα έχω φτιάξει και ξαναφτιάξει, θεωρώ ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση, ότι είναι δύσκολα. Κάθε άλλο. Απαιτούν λίγο χρόνο περισσότερο, αλλά η αναμονή αξίζει, όταν σου δίνει ένα τόσο αγαπημένο γλυκάκι, σπιτικό μάλιστα. Οι οδηγίες είναι απλές, μια χαρά θα τα φτιάξεις. Καλή επιτυχία.
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Κική, ένα τόσο αγαπημένο, λαχταριστό γλυκάκι, γιατί να μην το φτιάχνουμε και μόνοι μας;; Τότε είναι που θα κλέψει την καρδιά μας, ακόμα περισσότερο!! Αλλά και όσων τα δοκιμάσουν, από τα χεράκια μας!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Κατερίνα, έστω και για μια φορά, αξίζει να τα δοκιμάσεις. Αλλά είμαι σίγουρη ότι μετά, δεν θα μείνεις μόνο στην μία!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Χαρά και στο δικό μας σπίτι, όταν υπάρχουν σουδάκια, δεν...θα υπάρξουν για πολύ!!! Εξαφανίζονται!! Η καραμέλα από πάνω, ομορφαίνει τα σου σε εμφάνιση, αλλά έτσι τραγανιστή όπως είναι, τα κάνει ακόμα καλύτερα στην γεύση.
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Beauty follower, όλοι λαχταρούσαμε για ένα σουδάκι με τραγανή καραμέλα, από τότε που ήμασταν παιδιά!! Η γεύση του είναι γραμμένη στις αναμνήσεις μας!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Dimi, από εδώ και στο εξής, δεν θα ξαναφτιάξεις σουδάκια με το ζόρι!! Θα τα φτιάχνεις με χαρά, γιατί θα σου γίνονται απίθανα!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
Ειρήνη, τί τέλειο γλυκάκι! Τα λατρεύω τα σου, ειδικά όταν έχουν επικάλυψη καραμέλας. Τέλεια φαίνονται!
ReplyDeleteΜάγδα, η τραγανή καραμέλα στα σου, είναι αυτή που δίνει την ωραία εμφάνιση, αλλά και καταπληκτική γεύση. Αυτό το κράτς κρούτς με το που δαγκώνω το σουδάκι, το λατρεύω!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
οι δοσολογιες για καραμελα ειναι σωστες?
ReplyDeleteRoula Stathopoulou, καλημερα! Η δοσολογια για την καραμελα ειναι η σωστη. Ειναι η καραμελα που βλεπετε επανω στα σου στις φωτογραφιες της συνταγης.
ReplyDelete