Μια κλασσική συνταγή για το πιο αγαπημένο μεζεδάκι μικρών και μεγάλων.
Υλικά:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (η και περισσότερο)
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη (περίπου)
1 αβγό
μισή ντομάτα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
1 κουταλιά σούπας δυόσμο ξερό ή 2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο
μισό κουταλάκι γλυκού κύμινο
μισό κουταλάκι γλυκού ρίγανη
αλάτι - πιπέρι
Για το τηγάνισμα
αλεύρι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Βάζουμε ένα λεκανάκι τον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υλικά μας.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά, έτσι ώστε να έχουμε ένα μίγμα μαλακό αλλά χωρίς υγρά
Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να δέσουν τα υλικά και να βγάλουν τα αρώματα τους τα μπαχαρικά.
Όταν έρθει η ώρα για το τηγάνισμα, πλάθουμε κεφτεδάκια περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού, τα αλευρώνουμε, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Μόλις γίνουν από την μια μεριά, τα γυρίζουμε για να γίνουν και από την άλλη.
Όταν τα κεφτεδάκια μας έχουν τηγανιστεί καλά από όλες τις πλευρές, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Σερβίρονται ιδανικά με τηγανιτές πατατούλες , με πατάτες baby τσακιστές ή ακόμα και με γιαούρτι.
Tips:
- Εάν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε όλη την ποσότητα του κιμά, μπορούμε να πλάσουμε τους κεφτέδες μας, να τους τοποθετήσουμε σε δίσκο σκεπασμένους με μεμβράνη και να τους βάλουμε στην κατάψυξη.
Όταν θα έχουν παγώσει, μπορούμε να τους βάλουμε σε σακουλάκι πολυμπαγκ (για οικονομία χώρου).
Την επόμενη φορά που θα θέλουμε κεφτεδάκια, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να θυμηθούμε να τα βγάλουμε από την κατάψυξη και θα είναι σαν να τα έχουμε φτιάξει εκείνη την στιγμή.
- Μπορούν ακόμα να τηγανιστούν και χωρίς να τα αποψύξουμε.
Στην περίπτωση αυτή όμως, δεν θα τα αλευρώσουμε.
Καλή επιτυχία, καλή μας όρεξη και καλό μήνα να έχουμε!
Μέτη
Καλημέρα και καλό μήνα! Τέλειο το φαγάκι σας σήμερα!
ReplyDeleteΜέτη, τι ωραία κεφτεδάκια είναι αυτά;;
ReplyDeleteΤα πιρούνια θα πάρουν φωτιά σήμερα!! Ψηφίζω πατάτες τηγανητές και σαλατούλα για συνοδεία! Παρ' ότι πίνω τον καφέ μου τώρα, δεν θα έλεγα όχι σε ένα δυό κεφτεδάκια!! Αγαπημένος μεζές μικρών και μεγάλων!!
Καλημέρα και καλό μήνα να έχουμε.
Καλημέρα και καλό μήνα Μέτη.
ReplyDeleteΠαίρνω το πιατάκι με τα κεφτεδάκια και εσύ βγάλε το άλλο απο την κατάψυξη.
Εφυγα .. πάω να τηγανίσω και πατατούλες.
Φιλιά
Kαλημέρα Μέτη και καλό μήνα.Πολύ ωραία τα κεφτεδάκια σου σίγουρα αγαπημένα όλων μικρών και μεγάλων.
ReplyDeleteΦιλιά!!!!
Καλό μήνα Μέτη μου!
ReplyDeleteΤο συγκεκριμένο είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδικών μου χρόνων!
Κεφτέδες με τηγανητές πατάτες και τζατζίκι! Χαμός γινόταν στο σπίτι κάθε φορά που το έφτιαχνε η μαμά!
Ωραία και η προσθήκη ντομάτας στο μίγμα, σίγουρα θα κάνει τα κεφτεδάκια πιο αφράτα!
Φιλιά!
Καλημέρα και καλό μήνα! Μέτη μου, μοσχοβόλησε όλο το blog με τα υπέροχα κεφτεδάκια σου... θα κάνω και πατατούλες και θα ξετρελαθούν όλοι σήμερα!!
ReplyDeleteΕλενάκι μου, καλημέρα, καλό μήνα και συγχαρητήρια!!! Στο Giveaway του blog Fantasia κέρδισες το πρώτο δώρο! Περιμένω να μου γράψεις το e-mail σου για να κανονίσουμε τον τρόπο που θα πάρεις το δωράκι σου! Πολλά φιλιά! :-)
Τέλεια φαίνονται!!! Μπορώ να φάω άπειρα!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!Καλό μήνα!Υπέροχα τά κεφτεδάκια σου!Τά φτιάχνω μέ ψωμί!Φιλιά!
ReplyDeleteΚαλό μήνα.
ReplyDeleteΛοιπόν εγώ βάζω το γλυκό εσύ το κυρίως.Έίσαι μέσα?
Φιλενάδα τι απίστευτα αφράτα που φαίνονται τα κεφτεδάκια σου!!
ReplyDeleteΚαι ποιος δεν τα λατρεύει??
Φαγάκι αγαπημένο από όλους!!
Φιλάκια πολλά!
Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά οι κεφτέδες με χορταράκια και πατάτες τηγανιτές!!!!!!!
ReplyDeleteΤα δικά σου κεφτεδάκια φαίνονται πολύ αφράτα και ιδιαίτερα νόστιμα με τόσα αρωματικά που χρησιμοποιείς!!!!
Πολύ χρήσιμα επίσης τα tips !!!!
Καλό μήνα,φιλάκια πολλά!!!!
Ποιός από μας δεν έχει συνδέσει τις πιο ανέμελες και χαρούμενες στιγμές των παιδικών μας χρόνων με αυτό το φαγητό!!!
ReplyDeleteΥπέροχα τα έφτιαξες Μέτη..φαίνονται πόσο πετυχημένα είναι!!Με την κλασσική συνοδεία της πατάτας-όπως και να είναι μαγειρεμένη-αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά όλων μας.Φιλιά πολλά,πολλά.
Κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές, όλα τα λεφτά! Κάτι Κυριακές στο εξοχικό θυμάμαι μ' αυτό το φαγητό! Άσε δε τις μυρωδιές! Τσακίζουν μύτες! Πολύ ωραία συνταγή μου θύμισες!
ReplyDeleteΚαλό μήνα και καλό μεσημέρι Μέτη!
Καλό μήνα!!!! Περιττό να σου πω ότι ο άντρας μου θα σε λατρέψει!!!! Το αγαπημένο του φαγητό κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές!
ReplyDeleteΑγαπημένο πιάτο και μεζεδάκι, τρώγεται όλες τις εποχές!
ReplyDeleteΠολύ ωραία υλικά και καλή παρουσίαση.
Καλό βράδυ και και καλό μήνα.
Καλό μήνα! Και με τέτοιο μεζέ θα είναι σίγουρα καλός!
ReplyDeleteΜέτη και σε ποιον δεν αρέσουν τα κεφτεδάκια!!!Χαμός γίνεται στο σπίτι δε τους προλαβαίνω!!!Ωραία η συνταγή σου!
ReplyDeleteΦιλιά και καλό μήνα!
Ειρήνη, τί τέλειο γλυκάκι! Τα λατρεύω τα σου, ειδικά όταν έχουν επικάλυψη καραμέλας. Τέλεια φαίνονται!
ReplyDeleteΧμμμ, το παραπάνω σχόλιο πήγαινε στην προηγούμενη ανάρτηση αλλά δεν πειράζει γιατί φυσικά θέλω να σχολιάσω κι σ' αυτήν. Διότι έχω τρέλα με τα κεφτεδάκια!. Είναι από τους πιο νόστιμους μεζέδες! Πολύ ωραία συνταγή!
ReplyDeleteΜέτη κ εχω βγάλει κιμά για σήμερα, θα με βάλεις σε πειρασμό να τηγανίσω! δεν το ήξερα το κολπάκι με το λεμόνι μονο για το ξύδι ήξερα, θα τα δοκιμάσω με λεμόνι.
ReplyDeleteφιλιά πολλά!
Μόλις εμφανίστηκαν τα κεφτεδάκια εκεί δεξιά στο blogroll μου μοσχοβόλησε το σπίτι μου κεφτεδάκι. Μη με κάνεις τώρα και φτιάξω κεφτεδάκια το ΣΚ. Φιλια
ReplyDeleteααα ναι καλέ, ξέχασα, καλό μήνα
ReplyDeleteΤέλειαααασα! Να είχα μερικά!!!
ReplyDeleteΜετακο μου γλυκό εμαθα ότι εφτιαξες και φρεσκα για το βραδυ και ήρθα τρεχάτη !! δεν ήξερα σε τι όροφο να έρθω αλλα με εφερε η μυρωδια και οχι η κοπελα στο ανσασερ που μας λεει σε ποιο όροφο είμαστε !!!! χαχαχααχαχ!! εγω τα δικά μου κεφτεδακια τα θελω με πατατουλες τηγανιτες !!!! γεια στα χερακια σου φιλεναδιτσα μου είναι νοστιμότατα !!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ, καλό βραδυ
Καλό μήνα,ωραία κεφτεδάκια λαχταριστά και νόστιμα,τέλεια φαίνονται ,καλό βράδυ.
ReplyDeleteΚαλό μήνα σε όοοοοολα τα κορίτσια :)
ReplyDeleteΒρε κορίτσια εγώ τι κάνω λάθος μου βγαίνει ένα.ανοστο πράγμα????θα σκάσω όσες κάνουν την συνταγή τους.βγαίνουν τέλεια!
ReplyDelete