Saturday, 22 December 2012

Χιονισμένα γλυκάκια με σοκολάτα και καρύδια

Ωραιότατα, μπισκοτένια γλυκάκια σας ετοιμάσαμε σήμερα!
Ήθελα εδώ και καιρό να τα φτιάξω, αλλά καθώς είναι γιορτινά περίμενα να έρθουν αυτές οι ημέρες για να τα φτιάξω.
Πλούσια η γεύση τους, το καρύδι και η σοκολάτα δίνουν τον γευστικό τόνο.
Μοιάζουν με κουραμπιεδάκια, στην αρχή και εγώ αυτήν την εντύπωση είχα. Είναι όμως αφράτα μπισκοτάκια, τα οποία μπορούμε να κάνουμε τραγανά, αλλά αν τα ψήσουμε λιγότερο χρόνο γίνονται πιο μαλακά, όπως μου αρέσουν περισσότερο.
Η εμφάνισή τους είναι σαν χιονισμένες μπαλίτσες, καθώς τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη από πάνω.
Μπορούν να γίνουν και μεγαλύτερα σε μέγεθος από ότι προτείνουμε στην συνταγή, αλλά πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τον χρόνο ψησίματος.
Καλό θα είναι αφού πασπαλιστούν με την άχνη ζάχαρη και κρυώσουν εντελώς, να καλυφθούν με πλαστική μεμβράνη, γιατί στεγνώνουν. Αν προλάβουν βέβαια!!
Γι' αυτό σας προτείνω να φτιάξετε διπλή δόση. Εμείς από την πρώτη ημέρα, εξαφανίσαμε τα μισά!!
Η συνταγή είναι προσαρμογή από το une gamine dans la cuisine, με αλλαγές και προσθήκες υλικών.
Καρυδοσοκολατένια μπισκοτογλυκάκια λοιπόν και ας δούμε πως θα τα φτιάξουμε.
Τα υλικά μας:
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1 κουταλιά μαύρο ρούμι ή 1 κουταλιά δυνατό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο (υγρό)
130 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. ζάχαρη
170 γρ. μαύρη κουβερτούρα τριμμένη
100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Τα φτιάχνουμε:
Κοσκινίζουμε μαζί τα δύο άλευρα, το μπαίκιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
Βάζουμε σε μπολ ή στο μπολ του μίξερ την μαργαρίνη, την οποία θα πρέπει να την έχουμε βγάλει νωρίτερα από το ψυγείο, για να μαλακώσει.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ, για να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας και το μαύρο ρούμι ή τον καφέ και χτυπάμε ακόμα λίγο να ενσωματωθούν.
Σταματάμε το μίξερ και με σπάτουλα ή κουτάλι ενσωματώνουμε το μείγμα των αλεύρων, έπειτα τα καρύδια και τέλος την τριμμένη σοκολάτα.
Αν χρειαστεί, ζυμώνουμε λίγο με το χέρι μας. Δεν ζυμώνουμε πολύ, θέλουμε απλώς να ενωθούν τα υλικά.
Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθ. Κελσίου.
Στρώνουμε τα δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί.
Φτιάχνουμε μπαλίτσες ζύμης σε μέγεθος ενός μέτριου καρυδιού, δηλαδή θα έχουν διάμετρο 2-2,5 εκ. περίπου.
Βάζουμε τις μπαλίτσες στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στην μεσαία θέση.
Ψήνουμε για δώδεκα-δέκα τρία λεπτά αν θέλουμε να είναι μαλακά τα μπισκοτάκια μας. Αν τα προτιμάμε πιο τραγανά, θα τα ψήσουμε για δέκα πέντε ως δέκα επτά λεπτά.
Βγάζουμε τα μπισκοτάκια μας από το ταψί και τα βάζουμε σε σχάρα, να κρυώσουν λίγο, για οκτώ με δέκα λεπτά.
Τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Βάζουμε τα μπισκοτογλυκάκια μας σε ωραία γιορτινή πιατέλα ή σε κουτί που κλείνει καλά.
Αν τα βάλουμε σε πιατέλα, τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν.
Με αυτήν την ποσότητα ζύμης γίνονται 28 περίπου κομμάτια.
Καλή επιτυχία, καλό γιορτινό Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

41 comments:

  1. Εγώ από την πρώτη μέρα θα τα εξαφάνιζα όλα!! η διπλή δόση επιβάλλεται!
    καλό σ/κ :)

    ReplyDelete
  2. Νοστιμότατα φαίνονται! Γεια στα χέρια σου, Ειρήνη! Καλά Χριστούγεννα με υγεια, χαρά, αγάπη και ευτυχία!!

    ReplyDelete
  3. Ααααα, Ειρήνη μου φαίνονται πολύ λαχταριστά!!! Πρέπει να είναι πεντανόστιμα, πώς να μην εξαφανιστούν!!! Γεια στα χέρια σου!
    Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά!

    ReplyDelete
  4. ✿¸.•♪
    Delicioso!!!!
    º° ✿✿¸.•♪
    "O segredo do Natal está dentro da gente, reflita e viva-o intensamente."

    (⁀‵⁀,) ✫✫✫
    .`⋎´✫✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
    ✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫✫
    .•°*”˜˜”*°•.✫✫✫ MERRY CHRISTMAS!

    Bom sábado!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    ¸.•°♡⊱╮╮

    ReplyDelete
  5. τέλεια, τέλεια, τέλεια -που λεει και το τραγούδι :D
    καλοφάγωτα Ειρήνη και καλές γιορτές να έχουμε!!

    ReplyDelete
  6. ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ....ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

    ReplyDelete
  7. Αυτά τα χιονισμένα μυρωδάτα γλυκάκια είναι σκέτος πειρασμός Ειρήνη μου!
    Και πόσο γιορτινά δείχνουν, σαν κουραμπιεδάκια!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  8. ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΡΙΠΛΗ ΔΟΣΗ .ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΚΑΡΥΔΟΣΟΚΟΛΑΤΟΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΑΚΙΑ ΣΟΥ .ΧΑ ΧΑ ΧΑ .ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

    ReplyDelete
  9. κοριτσια, ευχομαι σε ολες σας καλα Χριστουγεννα και παντα να ειστε καλα, να σας διαβαζουμε και να εμπνευομαστε!

    ειρηνη

    ReplyDelete
  10. Καί τού χρόνου Ειρήνη!Πολύ πρωτότυποι οι κουραμπίδες σου!Ωραία συνταγή!Σήμερα έφτιαξα καί τούς δικούς μου!Καλές εορτές!Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχα αχνοσοκολατένια γιορτινά γλυκάκια Ειρήνη!Πολύ πρωτότυπα και ιδιαίτερα νόστιμα φαίνονται!Εξαιρετικά παρουσιασμένα ,δείχνουν λαχταριστά!!Καλές γιορτές με υγεία ,αγάπη και ελπίδα για το καλύτερο!!!Κάθε καλό στην οικογένειά σου αλλά και σε σένα προσωπικά!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  12. Αχ τι νόστιμα που φαίνονται! Η μία δόση για μένα παρακαλώ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. Φαίνονται απίθανα ... μπράβο Ειρήνη.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  14. σκεφτόμουν αν θα ήταν ωραία με επικάλυψη κουβερτούρας!!!!και σκέτα πάντως φαίνονται τέλεια!

    ReplyDelete
  15. Τέλεια μου φαίνονται, γεια στα χέρια σου και του χρόνου!!
    Καλές γιορτές, φιλιά.

    ReplyDelete
  16. Ωραία γλυκάκια,και πολυ προτότυπα,καλές γιορτές να έχουμε ,φιλιά κορίτσια της καρδιάς μας

    ReplyDelete
  17. Πολύ ωραία και γιορτινή πρόταση!
    Καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  18. Μπράβο Ειρήνη μου απίθανα!!!!!!Και του χρόνου με υγεία!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  19. Πολύ ωραία φαίνονται Ειρήνη, κάτι διαφορετικό, να έχουμε και ποικιλία μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες! Καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  20. Pela, παραλίγο να εξαφανιστούν από την πρώτη ημέρα. Αλλά τελικά, κρατήσαμε χαρακτήρα!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  21. Πέπη, να είσαι καλά! Καλή Πρωτοχρονιά.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  22. Μαρία, σε ευχαριστούμε για τις ευχές σου. Καλή Πρωτοχρονιά.

    ReplyDelete
  23. Κική, τα τσακίσαμε στην κυριολεξία! Μια δόση δεν φθάνει!
    Καλή Πρωτοχρονιά.

    ReplyDelete
  24. Ωραιότατα τα γλυκάκια, Μαριλένα! Ένα τρως και θέλεις και άλλο αμέσως!
    Καλή Πρωτοχρονιά.

    ReplyDelete
  25. Νένα, μοσχοβολάνε τα καρυδογλυκάκια!
    Καλή Πρωτοχρονιά, σε σένα και την οικογένειά σου!

    ReplyDelete
  26. Έλενα, μοιάζουν με κουραμπιεδάκια, αλλά δεν είναι! Είναι νοστιμότατα καρυδομπισκοτάκια με λευκή φορεσιά, που ταιριάζει με τις γιορτινές ημέρες.
    Καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε.

    ReplyDelete
  27. Φιλίτσα, αυτά τα καρυδομπισκοτάκια, θέλει κανείς και...τρεις δόσεις για να τα απολαύσει όπως πρέπει!! Μία δεν θα φθάσει!
    Καλή Πρωτοχρονιά.

    ReplyDelete
  28. Ειρήνη, να είσαι καλά! Καλή Πρωτοχρονιά!

    ReplyDelete
  29. Πολύ ωραία δείχνουν Ειρήνη! Καλή χρονιά να έχετε!

    ReplyDelete
  30. Να είσαι καλά Ντίμι. Καλή χρονιά.

    ReplyDelete
  31. Φωτεινή, είναι πεντανόστιμο κέρασμα.
    Καλή Χρονιά.

    ReplyDelete
  32. Sundayspoon, η μία δόση θα είναι για σένα!!
    Καλή χρονιά.

    ReplyDelete
  33. Να είσαι καλά, Κόνα. Καλή και ευτυχισμένη χρονιά.

    ReplyDelete
  34. Λίλα, τους ταιριάζει και η κουβερτούρα, αν την προτιμάμε ή αν δεν μας αρέσει η άχνη ζάχαρη.
    Καλή χρονιά.

    ReplyDelete
  35. Να είσαι καλά, Mari. Καλή χρονιά.

    ReplyDelete
  36. Νέλη, σε ευχαριστούμε. Καλή χρονιά.

    ReplyDelete
  37. Vita, σε ευχαριστούμε. Καλή χρονιά.

    ReplyDelete
  38. Ελένη, να είσαι καλά. Καλή χρονιά, με υγεία και ευημερία.

    ReplyDelete
  39. Ελεάννα, έτσι είναι. Ας κάνουμε και κάτι διαφορετικό, στο πνεύμα των εορτών βέβαια!
    Καλή χρονιά.

    ReplyDelete
  40. Σε ευχαριστούμε, Κική. Καλή και ευτυχισμένη χρονιά.

    ReplyDelete