Wednesday 29 February 2012

Τάρτα καραμέλα - σοκολάτα

Ε ναι λοιπόν!!
Σήμερα έχω γενέθλια!!!!!!!!
4 ολόκληρα χρόνια περίμενα αυτήν την μέρα, λίγο είναι?
Όταν ήμουν μικρή, το τι κλάμα έριχνα κάθε Φεβρουάριο, δεν σας το συζητάω!
Ενώ οι αδελφούλες μου είχαν γενέθλια κάθε χρόνο, εγώ το ταλαίπωρο έπρεπε να περιμένω κάθε 4 χρόνια.
Μαζί μ’ εμένα, όλη η γειτονιά βίωνε το παιδικό μου … δράμα, μιας και ξεσήκωνα το σύμπαν για την αδικία που ζούσα.
Μάταια η ταλαίπωρη μανούλα μου μου έταζε ότι θα γιορτάσουμε τα γενέθλιά μου στις 28, όοοοχι, εγώ ήθελα να έχω κανονικά γενέθλια, όχι ψεύτικα σε ψεύτικη μέρα.
Ελάτε λοιπόν σήμερα να σας κεράσω για τα κανονικά μου γενέθλια, όχι τα ψεύτικα, γιατί ξέρετε…. το επόμενο «κανονικό» κέρασμα θα είναι σε 4 χρόνια ;-)
Τι θα χρειαστούμε για την τάρτα
Για την βάση
250 γρ. μπισκότα digestives
140 γρ. βιτάμ
Για την καραμέλα
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
Για την σοκολατένια επικάλυψη
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
40 γρ. βούτυρο
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
Την φτιάχνουμε:
Καραμελώνουμε τα δύο κουτιά με το ζαχαρούχο, όπως περιγράφεται εδώ.
Κάνουμε σκόνη τα μπισκότα στο μούλτι και τα ενώνουμε με το βιτάμ που το έχουμε λιώσει.
Στρώνουμε το μείγμα στη βάση μιας φόρμας με κούμπωμα.
Πάνω από τα μπισκότα απλώνουμε το καραμελωμένο γάλα, όταν είναι έτοιμο.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με την λάμα ενός μαχαιριού.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στο μικροκυμάτων τις σοκολάτες.
Τις ενώνουμε με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος.
Απλώνουμε την σοκολατένια επικάλυψη πάνω από την καραμέλα.
Ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά!

Το γλυκάκι συνδυάζει αγαπημένες γεύσεις που δένουν υπέροχα μεταξύ τους και είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση.
Μ' αυτό το γλυκάκι που ετοίμασα με πολλή αγάπη για να σας κεράσω όλους για τα γενέθλιά μου, παίρνω μέρος στα Παιχνίδια Κουζίνας για τον αγαπησιάρικο Φλεβάρη!
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!

Tuesday 28 February 2012

Muffins με φέτα και ντοματίνια

Καλώς σας βρίσκουμε και πάλι!
Ελπίζουμε να περάσατε ένα όμορφο αποκριάτικο τριήμερο.
Από σήμερα ξεκινάει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής που θα διαρκέσει μέχρι το Πάσχα.
Πολλές οι «Νηστίσιμες» προτάσεις μας, ελπίζουμε να καλύψουν όσους φίλους μας νηστεύουν, θα έχουμε κι άλλες πολλές εν καιρώ.
Φυσικά όμως θα συνεχίσουμε να μαγειρεύουμε κανονικά, υπάρχουν και πολλοί φίλοι που δεν θα νηστέψουν όλες τις μέρες, ή που θα νηστέψουν μόνο από κρέας.
Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να σας καλύψουν όλους!

Τα πρωτότυπα και πολύ νόστιμα αυτά μαφινάκια, τα έφτιαξα την Τσικνοπέμπτη που μας πέρασε, μαζί με τα κιμαδοπιτάκια, για να τα πάω στην αδελφούλα μου.
Τα ψητά ντοματίνια σε συνδυασμό με την φέτα, τα έκαναν ανάρπαστα, μετάνιωσα που δεν είχα φτιάξει διπλή δόση.
Πάμε να σας πω πως τα έφτιαξα.
(Η συνταγή είναι της Μυρσίνης Λαμπράκη)

Χρειαζόμαστε:
200 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κουταλάκια μπέικιν
μισό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι αλάτι
1 αυγό
220 ml φρέσκο γάλα
180 γρ. φέτα τριμμένη
6-7 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
15 ντοματίνια
Στην πράξη:
Φτιάχνονται πανεύκολα!
Παίρνουμε 2 μπολ.
Στο ένα βάζουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν, σόδα, ρίγανη και αλάτι)
Στο άλλο βάζουμε τα υπόλοιπα, εκτός από τα ντοματίνια, δηλαδή βάζουμε το γάλα, την φέτα, το αυγό, το λιωμένο βούτυρο, τις λιαστές ντομάτες και λίγο πιπεράκι.
Ενώνουμε τα υλικά από τα δύο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε καλά τις υποδοχές από το μαφινοταψάκι μας, και τις γεμίζουμε με το μείγμα κατά τα τρία τέταρτα, για να υπάρχει περιθώριο να φουσκώσουν.
Στο κέντρο κάθε ζύμης ακουμπάμε απαλά ένα ντοματίνι
Η συνταγή έλεγε ότι βυθίζουμε το ντοματίνι στην ζύμη, αλλά έτσι τα μαφινάκια είχαν την όψη που βλέπετε στην φωτό, που δεν ήταν καθόλου άσχημα βέβαια, αλλά θα προτιμούσα το ντοματίνι να στέκεται στην κορυφή σαν … κερασάκι!
Ψήνουμε τα μαφινάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσουν και να φουσκώσουν.
Τα απολαμβάνουμε ζεστά ζεστά, μαζί με μια δροσερή μπυρίτσα!
Καλή επιτυχία!

Friday 24 February 2012

Κανελάκια

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.
Ευχόμαστε να περάσετε όμορφα όλοι, είτε ταξιδέψετε είτε όχι.
Χαρείτε το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς παρέα με τους αγαπημένους σας.
Ετοιμάστε νόστιμα σαρακοστιανά με τα χεράκια σας για την Καθαρά Δευτέρα. Ιδέες θα βρείτε πολλές στα «Νηστίσιμα» μας!
Εμείς θα τα ξαναπούμε από Τρίτη πάλι.
Μέχρι τότε, σας αφήνουμε νόστιμα και μυρωδάτα κανελάκια για να σας γλυκάνουμε!

Τα υλικά μας:
400 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
50 γρ. μαγιά νωπή
100 ml χλιαρό νερό
50 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο
2 αυγά
1 βανίλια άρωμα
Επιπλέον
160 γρ. ζάχαρη
1,5 κουταλιές σούπας κανέλα
2-3 κουταλιές βούτυρο
1 αυγό χτυπημένο
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό.
Βάζουμε σε ένα μπολ το 1/3 της ποσότητας του αλευριού, το νερό με την διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο, τα αυγά, την ζάχαρη και την βανίλια.
Τα χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός ή με το σύρμα, ώστε να πετύχουμε ένα λείο μείγμα.
Ξεκινάμε να προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Πιθανόν να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι ή πιθανόν να χρειαστεί ελάχιστο ακόμα.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στην συνέχεια την ζυμώνουμε για λίγο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο, όχι πάρα πολύ λεπτό.
Ανακατεύουμε την ζάχαρη με την κανέλα.
Λιώνουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο (παγωμένο) και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά το φύλλο της ζύμης.
Πασπαλίζουμε ΟΛΗ την ποσότητα της κανελοζάχαρης στην επιφάνεια της ζύμης.
Διπλώνουμε το φύλλο σε ρολό από την μακριά πλευρά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε μικρότερα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, με τις κομμένες πλευρές πάνω-κάτω, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Τα αφήνουμε λίγη ώρα να φουσκώσουν.
Αλείφουμε τα ρολάκια με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 10-15 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.
Αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σε σκεπαστό σκεύος.
Επίσης διατηρούνται ωραιότατα και στην κατάψυξη, κλεισμένα σε πλαστικά σακουλάκια.
Γίνονται περίπου 20-22 κανελάκια.
Καλές Απόκριες, Καλά Κούλουμα φίλοι μας!!!
UPDATE:
Να και τα κανελάκια που έφτιαξε η φίλη μας η Ειρήνη.
Στην γέμιση εκτός από κανέλα και ζάχαρη, έβαλε και καρύδια και σταφίδες τις οποίες είχε μουλιάσει πρώτα σε λικέρ.
Στην ζύμη χρησιμοποίησε περισσότερο βούτυρο, καθώς την άνοιξε σε φύλλο 2-3 φορές βουτυρώνοντας στα ενδιάμεσα.
Ειρήνη καλοφάγωτα!!

Thursday 23 February 2012

Ταραμοσαλάτα μους με πατάτα

Η ταραμοσαλάτα μους της Έλενας ήταν νομίζω πολύ extreme για εμένα, παρόλο που κάτι μ’ έτρωγε να την δοκιμάσω.
Η αγαπημένη μου είναι με πατάτα, αλλά και από αυτήν κάτι μου έλειπε.
Έτσι είπα να κάνω ένα συνδυασμό της ταραμοσαλάτας της Έλενας και της ταραμοσαλάτας της Μέτης.
Για να δούμε τι θα πείτε κι εσείς;
Αν και τελικά νομίζω ότι δεν έτυχε …. πέτυχε!!!

Χρειαζόμαστε:
80 – 100 γρ. ταραμά λευκό
1 κρεμμύδι κανονικό ξερό
χυμό από 1½ λεμόνι
1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο ( ή 2/3 κούπας ελαιόλαδο και 1/3 κούπας σησαμέλαιο)
1½ - 2 πατάτες
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους.
Χτυπάμε για λίγο το κρεμμύδι στο μούλτι.
Προσθέτουμε τον ταραμά και τον χυμό λεμονιού, και τα χτυπάμε για αρκετή ώρα ώστε να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μισή ποσότητα των λαδιών σε δόσεις ή αν το μούλτι έχει ειδική θέση για το λάδι, το ρίχνουμε από εκεί για να πέφτει λίγο λίγο καθώς χτυπιούνται τα υλικά.
Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε τις πατάτες μας σε κυβάκια και τις ρίχνουμε και αυτές στο μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι.
Χτυπάμε μέχρι η ταραμοσαλάτα μας να γίνει σαν αλοιφή.
Παίρνουμε τη λαγάνα και δοκιμάζουμε και επειδή μία μπουκιά ποτέ δεν είναι αρκετή ξαναδοκιμάζουμε και ξαναδοκιμάζουμε και καλά κούλουμα να έχουμε όλοι!!!!
Αμαλία

Wednesday 22 February 2012

Ομελέτα φούρνου με κίτρινη κολοκύθα

Την Τυρινή εβδομάδα εκτός από τα γαλακτοκομικά και τα ζυμαρικά, συνηθίζεται και η κατανάλωση αυγών.
Την κολοκύθα την χρησιμοποιώ συχνά σε πίτες, σούπες, μάφινς, ψωμάκια και ένα σωρό άλλες συνταγές, σε ομελέτα την έβαλα πρώτη φορά.
Η κολοκύθα της έδωσε ιδιαίτερη γεύση, που μας άρεσε πολύ!
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε μια πλούσια και χορταστική ομελέτα με κολοκύθα, που εκτός από νόστιμη έχει και το πλεονέκτημα ότι κόβεται και σερβίρεται εύκολα σε κομμάτια.
Τα υλικά μας:
200 γρ. σάρκα κίτρινης κολοκύθας (ζυγισμένη δηλαδή χωρίς φλούδες και σπόρια)
1 πράσο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο
7-8 αυγά (ανάλογα με το μέγεθος)
250 ml κρέμα γάλακτος
180 γρ. τυρί φέτα
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι
Στην πράξη:
Τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Σε απλωτό αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε για λίγο το πράσο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα, ελάχιστο νεράκι, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά ώστε να μαλακώσει η κολοκύθα.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα, αλλά ελάχιστο, ίσα να αχνιστεί και να μαλακώσει η κολοκύθα μας.
Απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο και ξανα-ανακατεύουμε.
Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε την φέτα χοντροτριμμένη και λίγο πιπεράκι.
Προσθέτουμε και το περιεχόμενο του τηγανιού και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο μέτριο πυρέξ, ή σε φόρμα με κούμπωμα (αν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές), και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 175 βαθμούς, για 30-35 λεπτά.
Παρατήρηση:
Όπως θα είδατε, αλάτι δεν έβαλα καθόλου, γιατί η φέτα είναι από μόνη της αλμυρή.
Ο άντρας μου θεώρησε ότι ήθελε λίγο αλατάκι, πιθανόν επειδή η κολοκύθα γλυκίζει, εγώ πάλι θεωρώ ότι ήταν ΟΚ από θέμα αλμυρότητας.
Προσθέστε λοιπόν αλατάκι ή όχι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη μέρα!

Tuesday 21 February 2012

Πατάτες γεμιστές

Τις πατάτες αυτές τις δοκίμασα το καλοκαίρι που μας πέρασε στα Χανιά, σε ένα φιλικό σπίτι, και μου άρεσαν ιδιαίτερα.
Μου είπαν ότι οι πατάτες μαγειρεμένες έτσι λέγονται οφτές και ότι ο τρόπος μαγειρέματος διαφέρει από νοικοκυριό σε νοικοκυριό..
Η βασική συνταγή λέει πατάτες ψητές στο αλουμινόχαρτο, στο τζάκι ή στο φούρνο κι από κει και πέρα αφήνουμε την φαντασία μας να δημιουργήσει....
Πάμε να σας πω πως ήταν οι πατατούλες που δοκίμασα και έκτοτε τις φτιάχνω κι εγώ έτσι.

Θα χρειαστούμε:
10 μέτριες πατάτες
αλάτι χοντρό
200 γρ. μπέικον
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό
3/4 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι γκούντα τριμμένο
1 μικρό κουτί κρέμα γάλακτος
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
αλουμινόχαρτο
Στην πράξη:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε 10 κομμάτια αλουμινόχαρτο, σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε την κάθε πατάτα ξεχωριστά
Σε κάθε αλουμινόχαρτο τοποθετούμε μία πατάτα ,αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι και τυλίγουμε .
Αφού τυλίξουμε και τις δέκα πατάτες τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο, αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 180 βαθμούς, για μία ώρα.
Όταν ψηθούν οι πατάτες τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να μπορούμε να τις πιάσουμε και έπειτα τις ξετυλίγουμε από το αλουμινόχαρτο προσέχοντας να μην το καταστρέψουμε γιατί θα το χρειαστούμε αργότερα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες στη μέση, κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς.
Με ένα κουταλάκι ή το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε τα κολοκυθάκια, αδειάζουμε το κέντρο της πατάτας και τοποθετούμε το περιεχόμενο σ΄ ένα μπολ.
Προσέχουμε να αφήσουμε τοίχωμα γύρω γύρω στην πατάτα.
Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο, τα τυριά (κρατάμε λίγη παρμεζάνα για πασπάλισμα), τον μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένο, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
Μ΄ ένα πιρούνι ανακατεύουμε και σπάμε συγχρόνως τα κομματάκια της πατάτας, όπου χρειάζεται.
Παίρνουμε τώρα το αλουμινόχαρτο που έχουμε κρατήσει το κόβουμε στη μέση και σχηματίζουμε βαρκούλες για να βάλουμε μέσα σε αυτές τις πατάτες.
Σ' ένα ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος
Γεμίζουμε με το μείγμα μας την κάθε πατάτα που είναι μέσα στο αλουμινόχαρτο- βαρκούλα, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και την τοποθετούμε στο ταψί.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .
Τρώγονται μαζί με την φλούδα τους....και είναι πεντανόστιμες!!!!!!!!!!!
Καλή επιτυχία!

Να σας θυμίσουμε ότι αυτήν την εβδομαδα τα γλυκά που συνηθίζονται είναι οι γαλατόπιτες και τα γαλακτομπούρεκα.
Δοκιμάστε το γαλακτομπούρεκο της Μαρίας
και την γαλατόπιτα της Ελενας
ή της Μέτης
Καλές Απόκριες, καλή Τυρινή εβδομάδα!
Vasia B.

Monday 20 February 2012

Σκεπαστή αραβική πίτα με 4 τυριά

Μπήκαμε στην Τυρινή εβδομάδα, όπου ως γνωστόν συνηθίζεται να καταναλώνουμε τυροκομικά, ζυμαρικά και αυγά.
Γι αυτό κι εγώ έφτιαξα την …. απόλαυση του τυριού!!!
Ένα σνακ-μεζεδάκι-βραδινό-κυρίως φαγητό …… όπως θέλετε πείτε το, που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η απόλυτη τυρένια γεύση του!
Την ιδέα της σκεπαστής αραβικής πίτας έχω πάρει από την Ερμιόνη, θυμάστε τις σκεπαστές αραβικές πίτες με τυριά και ζαμπόν που είχα φτιάξει για το παιχνίδι του Hohoho Chef πριν λίγο καιρό??
Έκτοτε αυτές τις πίτες τις έχω γεμίσει με ότι μπορείτε να φανταστείτε, με βόλεψε απίστευτα αυτή η λύση!
Δοκιμάστε και αυτήν την παραλλαγή παρέα με μια νόστιμη σαλάτα και πιστεύω η πλούσια γεύση και η νοστιμιά της θα σας κερδίσει!
Χρειαζόμαστε:
4 αραβικές πίτες μεγάλες
Για την γέμιση
90 γρ. φέτα
80 γρ. ροκφόρ
100 γρ. cream cheese (π.χ Φιλαδέλφεια)
200 γρ. γιαούρτι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο (όχι τα κοτσανάκια)
λίγο πιπεράκι
Για την επικάλυψη
130 γρ. cream cheese
250 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. φέτα
Επιπλέον
4 κουταλιές ρεγκάτο τριμμένο
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε πρώτα την επικάλυψη.
Τρίβουμε την φέτα στο χοντρό του τρίφτη, λιώνουμε το cream cheese με ένα πιρούνι, και ανακατεύουμε αυτά τα δύο τυριά με την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ.
Δεν χρειάζεται να γίνουν «αλοιφή», αρκεί να ανακατευθούν καλά.
Αφήνουμε το μπολ στην άκρη να περιμένει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση, αναμειγνύοντας σε ξεχωριστό μπολ φέτα και ροκφόρ χοντροτριμμένα, το Φιλαδέλφεια λιωμένο με ένα πιρούνι, τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο ψιλοκομμένα, το γιαούρτι και λίγο πιπεράκι.
Στρώνουμε στο ταψί μας αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Απλώνουμε 2 κουταλιές από το υλικό της επικάλυψης πάνω στο χαρτί, εκεί που θα ακουμπήσουμε την πίτα.
Βάζουμε την μία πίτα από πάνω και απλώνουμε την μισή γέμιση σε όλη την επιφάνειά της.
Σκεπάζουμε με την δεύτερη πίτα.
Πάνω από την δεύτερη πίτα απλώνουμε το μισό υλικό της επικάλυψης.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με 2 κουταλιές τριμμένο ρεγκάτο ή γραβιέρα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τις 2 άλλες πίτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, κόβουμε τρίγωνα κομμάτια και μετά … τι να σας λέω!
Σκέτη τυρένια απόλαυση!
Καλή επιτυχία, καλή Τυρινή εβδομάδα!

Saturday 18 February 2012

Βραβείο κι ένα μουσικό Σαββατοκύριακο

Πήρα ένα πολύ όμορφο βραβείο από τις φίλες μας Βάσω, Ελένη και Marie Meraki με τον όρο να αναφέρω 5 από τα αγαπημένα μου τραγούδια (κοριτσάκια μου σας ευχαριστώ από καρδιάς).
Έτσι αντί για συνταγή, σας αφήνω 5 αγαπημένα μου τραγουδάκια να σας κρατάνε συντροφιά το Σαββατοκύριακο.
Όπως έχω πει και σε παλιότερο παιχνιδάκι ακούω τα πάντα ανάλογα με την διάθεση της στιγμής, από σκληρό ροκ και ραπ μέχρι όπερα.
Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πάρα πολλά τα αγαπημένα μου τραγούδια, αλλά μιας και 5 μόνο πρέπει να αναφέρω, σας τα αφιερώνω παρακάτω.
Συνοδεύονται και με πολύ όμορφα βιντεάκια, ελπίζω να τα απολαύσετε.
Το βραβειάκι χαρισμένο σε όλη την μπλογκογειτονιά!

Συνταγές Μαγειρικής – Χαϊνήδες, εννοείται πολύ αγαπημένο μου;-)

Κόκκινη γραμμή – Θεοδωρίδου

Το φάντασμα της όπερας η καλύτερη ερμηνεία για μένα με τον μοναδικό Μάριο Φραγκούλη

Το καλοκαίρι μου – Μιχάλης Χατζηγιάννης

Και το πολυαγαπημένο μου Summer wine (αχ καλοκαιράκι, γιατί αργείς??)
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

Thursday 16 February 2012

Κιμαδοπιτάκια

Η τελευταία φορά που θυμάμαι να έχω βγει Τσικνοπέμπτη για φαγητό, ήταν όταν ήμουν έγκυος στον μικρό μου γιο, δηλαδή πριν από 20 χρόνια.
Μετά την απίστευτη ταλαιπωρία που βίωσα, και αφού γλίτωσα τον κίνδυνο να γεννήσω μέσα στην ταβέρνα, στριμωγμένη με άλλους …. δεν θυμάμαι πόσους, είπα never again!!
Τις Τσικνοπέμπτες λοιπόν μαζευόμαστε στο σπίτι μου ή σε σπίτια φίλων, ψήνουμε στην βεράντα ή στο τζάκι ανάλογα με τον καιρό, κρατάμε και το έθιμο του τσικνίσματος και περνάμε μια χαρά!
Και μιας και οι μέρες είναι δύσκολες, τι το καλύτερο από το να βρεθούμε τέτοια μέρα με φίλους ή συγγενείς και όλοι να συμμετέχουμε με το κάτι τις μας?
Στην αδελφούλα μου θα τσικνίσουμε σήμερα, γι αυτό της έφτιαξα 2-3 μεζεδάκια για να συνοδεύσουν τα τσικνίσματα.
Τα κιμαδοπιτάκια είναι ένα από αυτά.
Μικρούλικα αλλά χορταστικά πιττάκια, γεμισμένα με κιμά, φέτα και μυρωδικά!
Ελπίζω να τους αρέσουν!
Τα υλικά μας:
8-10 φύλλα κρούστας
250 γρ. κιμά
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια) ή ένα κουταλάκι ξερό
μισό φλιτζανάκι κρασί
μισό φλιτζανάκι νερό
1 φλιτζανάκι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
1 αυγό
120 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
πιπεράκι
Επιπλέον
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι
λίγο σουσάμι
Πως τα φτιάχνουμε:
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον φέρνουμε μερικές βόλτες να ροδίσει.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το κρασί, τον άνηθο, τον δυόσμο, πιπεράκι και μισό φλιτζανάκι νερό.
Αλάτι δεν βάζουμε καθόλου.
Χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για 10-15 λεπτά.
Κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο.
Μετά του προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, το εβαπορέ και την φέτα.
Ανακατεύουμε καλά.
Στον πάγκο εργασίας μας απλώνουμε ένα φύλλο.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε το μισό και το διπλώνουμε στην μέση από την ΜΑΚΡΙΑ πλευρά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε στην μέση ώστε να έχουμε 2 λωρίδες.
Βάζουμε στο πάνω μέρος της κάθε λωρίδας μια γεμάτη κουταλιά από την γέμιση του κιμά και αρχίζουμε να διπλώνουμε σε τρίγωνο, φέρνοντας την κορυφή του τριγώνου μια δεξιά μια αριστερά, μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.
Αραδιάζουμε τα τριγωνάκια σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού αραιωμένο με πολύ λίγο νεράκι.
Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, μέχρι να χρυσίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό (δεν θέλουν πολύ ώρα)
TIP: Αν δεν θέλετε να τα ψήσετε αμέσως, πριν τα αλείψετε με αυγό, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη άψητα.
Όποτε αποφασίσετε να τα ψήσετε, τα ξεπαγώνετε, τα αλείφετε με αυγό, τα πασπαλίζετε με σουσάμι και τα ψήνετε.
Καλή επιτυχία!

Εάν τελικά για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να τσικνίσετε αλλά προτιμάτε τον φούρνο της κουζίνας σας, να μερικές νόστιμες ιδέες που πιστεύουμε θα σας καλύψουν:
Σουβλάκια σπιτικά, η εύκολη και γρήγορη λύση
Κατσικάκι με πατατούλες στη γάστρα
Τα αγαπημένα σας μπιφτεκάκια με πατάτες στον φούρνο
Μπιφτέκια γεμιστά με κατίκι
Κεφτέδες φούρνου με γιαούρτι
Γκιούλμπασι
Μπριζόλες κρασάτες
Μπούτι χοιρινό στη λαδόκολλα
και ένα σωρό άλλες νοστιμιές που μπορείτε να βρείτε στην Κατηγορία με τα Κρεατικά-κιμάδες
Καλή Τσικνοπέμπτη!!

Wednesday 15 February 2012

Χοιρινό με μέλι

Όπως είπε και η Vasia προχθές, είμαστε στην εβδομάδα της Κρεατινής.
Για όσους κρατούν τα έθιμα και τις νηστείες, είναι η τελευταία εβδομάδα πριν την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος.
Για σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε φαγάκι, με ελάχιστο κόπο και πολλή νοστιμιά!
Τα υγρά μέσα στα οποία μαγειρεύεται το φαγητό αυτό πιθανόν να σας φανούν αρκετά, αλλά εκεί βρίσκεται όλη η νοστιμιά του.
Το κρέας και οι πατάτες κατά την διάρκεια του μαγειρέματος απορροφούν όλους τους χυμούς από την μελένια σάλτσα και γίνονται λουκούμι.
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
1200-1300 γρ. μπούτι χοιρινό, κομμένο σε κύβους
4-5 μεγαλούτσικες πατάτες, κομμένες σε κύβους
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι σάλτσα σόγια
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
4 κουταλιές μέλι
αλάτι
Στην πράξη:
Βάζουμε στην γάστρα το χοιρινό και τις πατάτες, κομμένα σε κυβάκια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλάτι.
Αλάτι προσθέτουμε στο τέλος, με προσοχή, γιατί η σόγια είναι αλμυρή κι αυτή.
Περιχύνουμε το κρέας και τις πατάτες στη γάστρα με το μείγμα του μπολ.
Κλείνουμε την γάστρα και μαγειρεύουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 2 ώρες περίπου.
Τα τελευταία 10 λεπτά μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη τη γάστρα, για να πάρει χρώμα το φαγάκι μας.
Φαγάκι όπως βλέπετε εύκολο, αλλά με ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά!
Καλή επιτυχία!
UPDATE:
H φίλη του blog μας Ειρήνη από Πειραιά, έφτιαξε το χοιρινό με μέλι, με τις εξής αλλαγές.
Πρόσθεσε κυδώνια μαζί με τις πατατούλες και αντικατέστησε το λεμόνι με ξύσμα και χυμό από ένα περγαμόντο.
Εγινε όπως μας είπε ένα μελένιο φαγάκι όλο αρώματα!!!!
Ειρήνη σε ευχαριστούμε για την ιδέα που μας έδωσες!

Tuesday 14 February 2012

Happy Valentine's Day

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, μια γιορτή που έχει προκαλέσει αντικρουόμενες απόψεις σε πολλούς!
Κάποιοι γιορτάζουν την μέρα αυτή σαν ξεχωριστή, σαν μια γιορτή του έρωτα και της αγάπης, και κάποιοι την απαξιώνουν σαν ξενόφερτη με το επιχείρημα ότι η αγάπη πρέπει να γιορτάζεται καθημερινά.
Εμείς κανέναν και τίποτα όπως ξέρετε δεν απαξιώνουμε, αλλά συμφωνούμε ότι τα αισθήματά μας για τους αγαπημένους μας πρέπει να τα εκδηλώνουμε καθημερινά και όχι μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου.
Φέτος ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μας βρήκε και στα καλύτερά μας, μιας και τα πορτοφόλια μας έχουν αδειάσει αισθητά και η κρίση αποτελεί την καθημερινότητά μας.
Ας τον γιορτάσουμε όμως μιας και ήρθε, όχι με πανάκριβα δώρα αλλά με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε ακόμα και με λίγα να κάνουμε γιορτή.
Ένα λουλούδι, μια κάρτα με την προσωπική μας σφραγίδα, ένα απλό, φτιαγμένο από τα χεράκια μας δείπνο, σερβιρισμένο με αγάπη, και ένα γλυκάκι για να γλυκάνει ακόμα περισσότερο την ήδη γλυκιά σχέση μας.
Εμείς θα σας προτείνουμε μερικά γλυκάκια κατάλληλα γι αυτήν την μέρα, και θα σας ευχηθούμε να είστε πάντα αγαπημένοι και γλυκαμένοι!

Σοκολατάκια καρδούλες
Μια οποιαδήποτε τούρτα σε σχήμα καρδιάς, αλλά όχι απαραίτητα, και μια στρογγυλή ή τετράγωνη τούρτα το ίδιο καλή είναι, στο κάτω κάτω η δική σας καρδιά τον ενδιαφέρει;-)
Να ένα όμορφο κέρασμα
κι άλλο ένα
ένα γλυκό με κόκκινο στο χρώμα του πάθους
ένα γλυκό με καραμέλα όπως αυτό
ή και αυτό
Αυτό που θα κυριαρχεί όμως πιστεύουμε αυτή τη μέρα, θα είναι η σοκολάτα!
Σοκολατένια μαφινάκια σαν αυτά
ή και αυτά
μια κολασμένη σοκολατόπιτα
μια λαχταριστή σοκολατένια πανακότα
ένα μιλφέιγ με μερέντα
μια υπέροχη σοκολατένια τάρτα
Να περάσετε όλοι πολύ όμορφα σήμερα!!

Monday 13 February 2012

Γεμιστό ψαρονέφρι σε σάλτσα μανιταριών

Ούτε που το κατάλαβα πότε άνοιξε το Τριώδιο, σαν χθες μου φαίνεται ότι ήταν Χριστούγεννα.
Και να που μπήκαμε στην Κρεατινή εβδομάδα και έκπληκτη άκουσα ότι την Πέμπτη είναι η Τσικνοπέμπτη.
Την εβδομάδα αυτή καταναλώνουμε κρεατικά συνήθως, και συνταγές με κρεατικά θα σας έχουμε κι εμείς αυτήν την εβδομάδα.
Το ψαρονέφρι αρέσει σε όλους στο σπίτι μας, γι αυτό το μαγειρεύω συχνά και με διάφορους τρόπους.
Αυτή τη φορά το έκανα γεμιστό, έφτιαξα και μια νόστιμη σάλτσα μανιταριών και μας άρεσε ιδιαίτερα!
Θα σας δώσω τα υλικά για ένα ψαρονέφρι και εσείς προσαρμόστε το σε όποια ποσότητα θέλετε.
Ένα ψαρονέφρι βγάζει δυο με τρεις μερίδες.

Υλικά:
1 μέτριο ψαρονέφρι
4 λιαστές ντομάτες
2 φέτες μπέικον
50 γρ. παρμεζάνα ή ότι άλλο τυράκι θέλετε
3 φρέσκα μανιτάρια
αλάτι και πιπέρι
Για την σάλτσα
χυμό από 1+1/2 μέτρια πορτοκάλια
1 κουταλιά μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο
10 μανιτάρια φρέσκα
1 κουταλιά βούτυρο
Στην πράξη:
Ανοίγουμε προσεκτικά το ψαρονέφρι ( ή ζητάμε από τον χασάπη μας να το κάνει όταν το αγοράζουμε) και αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε το μπέικον σε καρεδάκια και το βάζουμε με λίγο λάδι στο τηγάνι να τσιγαριστεί.
Παράλληλα κόβουμε και τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι κι αυτά.
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στο κέντρο του κρέατος τοποθετούμε το τυρί κομμένο σε κυβάκια, τις λιαστές ντομάτες κομμένες καρεδάκια και το περιεχόμενο του τηγανιού.
Τυλίγουμε και δένουμε το ψαρονέφρι με κλωστή ψησίματος.
Σ΄ ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι να κάψει και τοποθετούμε το ψαρονέφρι.
Το γυρίζουμε έτσι ώστε να τσιγαριστεί απ' όλες τις μεριές.
Στη συνέχεια το τυλίγουμε με χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά
Πάμε να φτιάξουμε την σάλτσα τώρα.
Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και πολτοποιούμε τις σκελίδες του σκόρδου.
Βάζουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου και ρίχνουμε και την μουστάρδα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να βράσει για λίγο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και αφού κρυώσει το κόβουμε σε ροδέλες και το περιχύνουμε με την σάλτσα που ετοιμάσαμε.
Συνοδεύεται τέλεια με ρύζι μπασμάτι.
Καλή επιτυχία, καλή εβδομάδα, καλές Απόκριες!
Vasia B.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...