Tuesday, 5 February 2013

Σεσκουλόπιτα

Μεγάλη αγάπη οι σπιτικές πίτες!! Αγάπη που δεν κρύβεται!
Με σπιτικό φύλλο ή με έτοιμο, είναι από τα φαγάκια που αγαπάμε εμείς οι Έλληνες.
Γι΄ αυτό και φτιάχνουμε στην χώρα μας τόσων ειδών πίτες. Με ότι βρίσκει πρόχειρο η Ελληνίδα νοικοκυρά, να σου και σκαρώνει μια πιτούλα.
Τέτοια εποχή βρίσκουμε πολλών ειδών λαχανικά και χορταρικά στην αγορά. Τα σέσκουλα είναι από αυτά που προτιμώ για τις πίτες.
Εφέτος, αυτά που έσπειρα σε μια μεγάλη γλάστρα, μια όμορφη ποικιλία με πλατιά φύλλα, θέριεψαν και έγιναν ωραιότατα. Έκοψα τα μεγαλύτερα τα οποία βγήκαν αρκετά. Άφησα τα εσωτερικά φύλλα να μεγαλώσουν, για να σας φτιάξω ένα άλλο φαγάκι, αργότερα.
Έκοψα και σπανάκι πλατύφυλλο και ιδού τα βασικά υλικά για την σεσκουλόπιτα μας!!
Εσείς βέβαια, που δεν έχετε τα δικά σας χορταράκια, θα βρείτε ωραιότατα στην αγορά.
Προτιμάμε πάντα τα χορταρικά που αγοράζουμε, να είναι φρέσκα και δροσερά. Διατηρούν την θρεπτική αξία και την νοστιμιά τους, που θα κάνουν τα φαγητά μας ωφέλιμα και νόστιμα.
Ας δούμε λοιπόν πως θα φτιάξουμε την πιτούλα μας.
Χρειαζόμαστε
(για ένα ταψάκι ή πυρέξ διαστάσεων 23 Χ 34):
2 μακρόστενα φύλλα σφολιάτας (1 πακέτο)
3/4 κιλού σέσκουλα
1/4 κιλού σπανάκι
3 μέτρια πράσα
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
μισό ματσάκι μυρώνια
10 κλωνάρια άνηθο
2 αυγά
150 γρ. φέτα
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι ξερό δυόσμο
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
Για το άλειμμα
1 κρόκο αυγού
Πάμε να την φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε τα σέσκουλα και το σπανάκι από τις ρίζες και τα κίτρινα φύλλα. Ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα.
Τα κοτσάνια δεν τα πετάμε, είναι πολύ νόστιμα. Τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε στο ίδιο τηγάνι με τα ψιλοκομμένα κοτσάνια.
Προσθέτουμε στο τηγάνι 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά να ροδίσουν.
Επειδή τα κοτσανάκια είναι λίγο πιο σκληρά, συνήθως προσθέτω ένα μέτριο ποτήρι νερό και τα αφήνω να σιγοβράσουν μαζί με τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, ως να εξατμιστεί το νερό. Μαλακώνουν και δεν τα βρίσκουμε άψητα όταν τρώμε την πίτα μας.
Εν τω μεταξύ κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα φύλλα από τα σέσκουλα και τα σπανάκια.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μυρώνι.
Τρίβουμε την φέτα σε κομμάτια, στο μέγεθος που μας αρέσει. Εγώ τα κόβω λίγο μεγάλα, γιατί μου αρέσει να βρίσκω κομμάτια τυριού στην γέμιση της πίτας.
Αφού εξατμιστεί το νερό στο τηγάνι ή την κατσαρόλα μας, ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα χορταρικά και τα μυρωδικά, να μαραθούν και αυτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σε μπολάκι, χτυπάμε λίγο τα αυγά με το μοσχοκάρυδο, την φρυγανιά και τον δυόσμο. Τα ρίχνουμε στα χορταρικά μαζί με την φέτα και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά της γέμισης. Προσθέτουμε πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι.
Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη να κρυώσει λίγο, ως να ετοιμάσουμε το ταψάκι.
Λαδώνουμε ή αλείφουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη ένα ταψάκι ή πυρέξ διαστάσεων 23. Χ 34 περίπου και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στη βάση.
Απλώνουμε επάνω την γέμιση, φροντίζοντας να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, κόβοντας όση δεν χρειάζεται.
Σκεπάζουμε την γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Κόβουμε την περίσσια ζύμη και ενώνουμε τα δύο φύλλα ζύμης έτσι ώστε να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Με ένα πιρούνι κάνουμε αρκετές τρύπες στο φύλλο, έτσι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
Αν θέλουμε με τα περισσεύματα της ζύμης και με την βοήθεια κουπ-πατ, φτιάχνουμε σχεδιάκια, καρδούλες, λουλουδάκια κλπ. και τα βάζουμε επάνω στην πίτα μας.
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό. Αλείφουμε την πίτα μας.
Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Η πίτα μας πρέπει να ροδοψηθεί και το φύλλο να είναι καλοψημένο και από την κάτω πλευρά.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αφήνουμε την σεσκουλόπιτα να κρυώσει λίγο.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
TIP:
Αν δεν τρώνε όλοι στην οικογένειά σας τυρί φέτα, όπως συμβαίνει στην δική μου, μπορείτε να κάνετε το εξής:
Μειώστε την ποσότητα της φέτας στα εκατό γραμμάρια.
Τρίψτε πενήντα γρ. περίπου γκούντα ή όποιο άλλο τυρί θέλετε, στον χονδρό τρίφτη.
Μοιράστε την γέμιση στα δύο και στην μισή προσθέστε την φέτα και στην υπόλοιπη την γκούντα.
Βάλτε στο μισό ταψάκι την γέμιση με την φέτα και στο άλλο μισό την γέμιση με την γκούντα.
Συνεχίστε κανονικά την συνταγή.
Φροντίστε όμως να βάλετε κάποιο σημάδι πάνω στην πίτα, ώστε να ξέρετε που είναι κάθε γέμιση.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

70 comments:

  1. Καλημέρα Ειρήνη, στις πίτες δε λέω ποτέ όχι.
    Εγώ έχω αντικαταστήσει το σπανάκι με σέσκουλα στη χορτόπιτα που κάνω και μας αρέσει πιο πολύ έτσι.

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Ειρήνη!Υπέροχη καί πολύ νόστιμη η πίτα σου!Μαζί μέ τό σπανάκι,πάντα βάζω καί λίγα σέσκουλα από τόν κήπο μου στίς πίτες!!Δίνουν μιά πολύ υπέροχη γεύση!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  3. Ειρήνη καλή σου μέρα.
    Πράγματι οι πίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής!Μία πίτα,αποτελεί ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα!
    Οι χορτόπιτες είναι οι πίτες που προτιμώ.Είναι πιο ελαφριές και ήταν η μοναδική μέθοδος με την οποία όταν ήταν μικρός ο γυιός μου, κατανάλωνε τα λαχανικά.
    Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω εύκολα σέσκουλα και έτσι, περιορίζομαι στα υπέροχα υπόλοιπα λαχανικά.
    Η πιτούλα σου έγινε θαυμάσια-και πως να μη γίνει ..χρησιμοποίησες τόσα μυρωδικά και τόση μεγάλη ποικιλία λαχανικών-!
    Η πινελιά με τα σχέδια πάνω στο τελευταίο φύλλο..έξυπνη διακοσμητική πρόταση!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  4. Η πίτα σου πρέπει να είναι πολύ νόστιμη.
    Θα τρέξω το μεσημέρι να βρω κι εγώ χόρτα & μυρωδικα στο SUPER MARKET. Με ξεσήκωσες
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  5. δεν εφιαξα ποτε πιτα με σεσκουλα, αλλα πιτα ναναι κι ο,οτι ναναι!!!!
    νοστιμοτατη φαινεται.
    καλη σου ημερα

    ReplyDelete
  6. Ξανθή και εμείς το ίδιο. Τα σέσκουλα είναι πολύ νόστιμο χορταρικό. Μου αρέσουν πολύ στις χορτόπιτες, αλλά και σε άλλα φαγητά.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  7. Dimi, συνδυάζονται πολύ ωραία τα σέσκουλα και το σπανάκι, με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Όταν είναι και από τον κήπο μας, ακόμα πιο νόστιμο!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  8. Φωτεινή, τις αγαπάμε εμείς οι Έλληνες τις πιτούλες, για αυτό και φτιάχνουμε τόσες πολλές. Η ελληνική γή, παράγει τόσα νόστιμα λαχανικά και χορταρικά, ήμερα και του βουνού, άριστη πρώτη ύλη για τις πίτες μας. Όταν μπορέσεις να βρεις σέσκουλα, δοκίμασε και την πιτούλα μας!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  9. Νοτούλα, θα βρεις στο σούπερ μάρκετ, πολλών ειδών χορταρικά και μυριστικά, για να φτιάξεις σούπερ σεσκουλόπιτα!
    Καλή επιτυχία.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  10. Ειρήνη, πιτούλα και πάλι πιτούλα. Με ότι γέμιση μας αρέσει. Πιστεύω ότι θα σου αρέσει η σεσκουλόπιτα, πρέπει να υπάρχουν σέσκουλα στο Μιλάνο. Με φετούλα μέσα στη γέμιση, ή με όποιο άλλο τυράκι μας αρέσει, είναι μια πεντανόστιμη πίτα.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  11. Φανταστική πιτούλα και πολύ αρωματική!Δεν έχω ξαναφάει σεσκουλάπιτα και φαίνετε τόσο υπέροχη που θα τη δοκιμάσω σίγουρα!Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  12. Απίστευτη γλύκα δίνουν στις πίτες τα σέσκουλα Ειρήνη μου!
    Και τούτη η πίτα η δικιά σου, με ζαρζαβατικά από τις περίφημες γλαστρούλες σου, γεμισμένη με ένα σωρό καλούδια, θα είναι σκέτη νοστιμιά!
    Στο δικό μου πιάτο βάλε μεγάλο κομμάτι;-)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Μεγάλη αγάπη δεν θα πει τίποτα!!!
    Έρωτας και εθισμός! :)
    Τέλεια η χορτοπιτούλα, γειά στα χέρια σου! :)

    ReplyDelete
  14. Καλημέρα Ειρήνη μου...τις πίτες δεν τις αρνούμαι ποτέ... όσο για τη δική σου έγινε πράγματι υπέροχη κι εγώ θα προτιμήσω την πλευρά με το τυρί!!!
    Γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  15. Καλημερα Ειρηνη!
    Τελεια η πιτουλα, αγαπαμε τις πιτες και αγαπαμε τα σεσκουλα!
    Θα ακολουθησω την οδηγια γι'αυτους που δεν αγαπανε το τυρι, καθως αντιμετωπιζω κι εγω αυτο το προβλημα και ολο ψαχνω τροπους να το αναπληρωσω στις συνταγες!
    Τσιμπαω ενα κομματακι!
    Φιλια!

    ReplyDelete
  16. Φοβερή γευστική αρωματική υπέροχη η πίτα σου Ειρήνη!!!!!!
    Όλη η Λαϊκή σε μια σφολιάτα μέσα :))
    Μυρώνια σπανάκι σέσκουλο κρεμμυδάκια πράσα!!
    Γεια στα χέρια σου

    ReplyDelete
  17. τρελλαινόμαστε για πίτα, οικογενειακώς!!
    και η δική σου Ειρήνη, ως συνήθως, υπερπαραγωγή!! κι η πίτα κι η παρουσίαση, όλα!!
    μπράβο γι' άλλη μια φορά!
    καλημέρα :)

    ReplyDelete
  18. Πολύ fan πίτας με διάφορα πράσινα....αλλά σέσκουλο....πολύ πρωτότυπο!!!

    Πολύ ωραία συνταγή. Ευχαριστούμε.

    ReplyDelete
  19. Στις πίτες λέμε πάντα ναι!!!!!!

    ReplyDelete
  20. Πίτα και πάλι πίτα!
    Κάθε μέρα και άλλη...μπορώ;
    Σε επίσκεψη είμαι και έχουν ετοιμάσει τα ...υλικά!

    Σέσκουλο θα μπει σίγουρα!
    Το μοσχοκάρυδο δεν έχω βάλει ποτέ... λες να το δοκιμάσω τώρα;

    Φιλιά σε ΟΛΑ τα κορίτσια μου!!!

    ReplyDelete
  21. Ειρηνάκι δεν έχω λόγια...Και επειδή ξέρω για τις δικές σου " καλλιέργειες " φαντάζομαι τί άρωμα και νοστιμιά θα έχει η πίτα σου...
    ( εγώ έχω βάλει σταμναγκάθι,αλλά με βάζεις στα αίματα και για σέσκουλα...λολ )

    φιλιά πολλά σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  22. Μόλις έφαγα,αλλά δε θα έλεγα όχι στην υπέροχη πιτούλα. Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  23. Σέσκουλα σε συνδυασμό με σπανάκι και πράσα δημιουργούν μια πραγματικά φανταστική πίτα!
    Τι ωραία που έφτιαξες τη δική σου Ειρήνη μου! Πολύ αγαπησιάρικη!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Γιαμ!περισσοτερα σεσκουλα,λιγοτερο σπανακι,κανω το αντιθετο μα θα το δοκιμασω κι ετσι!

    ReplyDelete
  25. Φτιάχνουμε και μεις χορτόπιτες με σπανάχι , με άνιθο , με φέτα ..σέσκουλα δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Κύπρο, ή αν τα λέμε αλλιώς εδώ.. Παντως είναι πίτες γεμάτες βιταμίνες οι χορτόπιτες και σε συνδυασμό με τη φέτα μου αρέσουν πολύ

    ReplyDelete
  26. Σπανάκι και λίγα σέσκουλα, ναι το έχω δοκιμάσει.
    Σέσκουλα και λίγο σπανάκι, όχι δεν το έχω δοκιμάσει.
    Πρέπει όμως να γίνεται νόστιμη και έτσι η πίτα.
    Την επόμενη φορά θα ακολουθήσω την δική σου αναλογία.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  27. Πίτα με σέσκουλα δεν έχω δοκιμάσει, όμως ευχαρίστως θα το κάνω! Αντίθετα με κάποιους τη οικογένειά σου, τσακίζω τη φέτα, αλλά δεν μου αρέσει το σπανάκι! Το πολύ πολύ να αυξήσω τη δόση της φέτας. Από παρουσίαση σκίζει η πίτα σου Ειρήνη μου! Πολύ μου άρεσαν οι διακοσμητικές καρδούλες και τα λουλουδάκια!
    Πολλά φιλιά! Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  28. Τα σεσκουκα Ειρηνάκι μου δίνουν πολύ ωραία γεύση στις πίτες !!! την γεμιση εγω την προτιμώ με φέτα είναι φοβερή. Οσο για τα σχεδιάκια τι μπορώ να πω !!!!!!!! εισαι απαιχτη !!!! χιχιχι!!!!

    φιλια πολλά πολλά πολλά και καλό απογευμα !!

    ReplyDelete
  29. Ποτέ δεν λέω όχι για ένα κομματάκι πίτα, Ειρήνη, ιδιαίτερα αν έχει τόσο εξαιρετική γέμιση και εμφάνιση , σαν τη δική σου! Όλα τα καλά έχει μέσα, υλικά και αρώματα! Μπράβο!
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  30. Ειρήνη,ξεχωριστή νοστιμιά αυτές οι χορτόπιτες!
    Έφτιαξα χτες με σπανάκι και άγριες παπαρούνε,που αγόρασα-τι να κάνω,δεν μπορώ να μάθω τα χόρτα.
    Φύλλο έφτιαξα μόνη,ένα πάνω,ένα κάτω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  31. και γω στις πίτες λέω ναι και σ αυτήν λεω ΝΑΙ

    ReplyDelete
  32. κόλαση όλες οι πιτούλες..όπως και αυτή που έφτιαξες....υπέροχη και νοστιμότατη...να σαι καλά

    ReplyDelete
  33. Είναι δυνατόν να δω πιτούλα κ' να πω "όχι"????
    ΠΟΤΕΕΕΕΕ!!!
    ;-)
    Φιλάκια πολλά-πολλά!!!

    ReplyDelete
  34. Πωπω υπέροχη πιτούλα Ειρήνη μου!!!
    Για στείλε κανένα κομματάκι γιατί ξελιγώθηκα μόνο που την είδα. :))

    ReplyDelete
  35. Το σέσκουλο το δοκίμασα πρίν λίγα χρόνια και απο τότε έγινε το αγαπημένου μου λαχανικό,πολύ ωραία πίτα μπράβο,οι λεπτομέρεις πανω που έβαλες πολύ όμορφες,καλό βράδυ,φιλιά.

    ReplyDelete
  36. Ενδιαφέρουσα πιτούλα .. μπορώ να έχω μια γωνία ???

    Φιλιά

    ReplyDelete
  37. Ειρήνη μου καταπληκτική!Και τα χορτικά που χρησιμοποίησες ταιριάζουν τέλεια!!!Μοσχομύρισε!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  38. Να είσαι καλά, Μπέτυ. Πράγματι, πολύ μεγάλος έρωτας!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  39. Σπυριδούλα, αν την δοκιμάσεις μια φορά, θα γίνει από τις αγαπημένες σου! Τα σέσκουλα είναι ωραιότατα χορταρικά.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  40. Έλενα, είναι από τις πιο ωραίες πίτες! Ετοιμάζομαι να την ξαναφτιάξω και πάλι με χορταρικά από τις γλάστρες μου. Όσο να είναι, όταν ένα φαγάκι είναι φτιαγμένο με υλικά που οι ίδιοι παράγουμε και ξέρουμε τι είναι, μας φαίνεται και είναι, πιο νόστιμο!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  41. Κική μου και εγώ, ακριβώς την ίδια πλευρά προτιμώ! Είναι σίγουρα πιο νόστιμη από την άλλη.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  42. Μαρίνα, προσπαθώ να τους έχω όλους ευχαριστημένους!! Με ένα σμπαρο, δυο τριγόνια, δεν λένε;;
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  43. Γιώργο Βαρβάκη, όλος ο μπαξές θα έλεγα, σε μια πίτα! Όλα τα αρωματικά και νόστιμα χορταρικά και μυριστικά, που κανουν την πίτα αυτή απίθανη!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  44. Σε ευχαριστούμε, Μαριλένα! Έλα να δοκιμάσεις την σεσκουλόπιτα, και να δώσεις και στο Ραφάκι! Θα την λατρέψει!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  45. Μαριάνθη, τα σέσκουλα τα χρησιμοποιούμε πολύ στις πίτες αλλά και σε φαγάκια. Πρόσθεσέ τα στην χορτόπιτα που θα φτιάξεις την επόμενη φορά. Θα δεις διαφορά στην γεύση, προς το καλύτερο φυσικά.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  46. Λίλα, λέμε ναι, ναι, ναι, στις νόστιμες και καλοφτιαγμένες πίτες!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  47. Αντιγόνη, να δοκιμάσεις το μοσχοκάρυδο. Μου αρέσει να το προσθέτω στις χορτόπιτες. Άλλωστε η ποσότητα είναι πολύ μικρή. Προσθέτει όμως στην γεύση της πίτας.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  48. Απίθανη η πιτούλα, Φοίβη. Δοκίμασέ τη!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  49. Βιβή μου, την ξέρεις την αγάπη μου για την φύση και τις καλλιέργειες. Με τα δικά μου χορταρικά, μου φαίνεται πιο νόστιμη η πίτα! Σταμναγκάθι έχω βρει στην λαϊκή, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  50. Πως να πεις όχι, σε μια ωραία πιτούλα, φίλη Κορδονέτο; Ξεχνάς ότι έχεις ήδη φάει μεσημεριανό, και τσιμπάς ένα κομματάκι!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  51. Cook, με την αναλογία που χρησιμοποιώ, επειδή έχω και αδυναμία στα σέσκουλα, γίνεται υπέροχη η πιτούλα. Δοκίμασέ την!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  52. Δελφινάκι, από ότι έχω διαβάσει στην Κύπρο τα σέσκουλα τα λένε και λάχανα. Όχι βέβαια τα γνωστά λάχανα που φτιάχνουμε σαλάτα. Είναι πράσινα χορταρικά, πολύ νόστιμα για πίτες και άλλα φαγάκια. Ελπίζω να βοήθησα και να τα βρεις στην αγορά.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  53. Σωσώ, δοκίμασε να φτιάξεις την χορτόπιτά σου την επόμενη φορά, χρησιμοποιώντας την αναλογία σέσκουλο-σπανάκι που δίνω εδώ. Η πίτα γίνεται ακόμα πιο νόστιμη, την εξαφανίσαμε!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  54. Sel, εκτός από την γεύση, θέλουμε και όμορφη παρουσίαση του φαγητού, κάτι που κάνει πιο θελκτικό το πιάτο μας. Συμφωνώ μαζί σου για την φέτα, αλλά όχι όλοι στην οικογένειά μας. Γι' αυτό την χωρίζω στα δύο, να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  55. Μαράκι, είδες τι ωραίες πίτες που κάνουν τα σέσκουλα! Τα σχεδιάκια τα έβαλα για να την ομορφήνω, αλλά και για να ξεχωρίζω που έχω βάλει την φέτα και που την γκούντα. Έγινε πολύ νόστιμη πίτα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  56. Μπράβο, Ελένη μου! Με δικό μας φύλλο είναι σούπερ, οι χορτόπιτες! Παπαρούνες βάζω και εγώ όταν βρίσκω, στην εξοχή, αλλά την άνοιξη κυρίως. Καμμιά φορά φέρνουν και στην λαϊκή της περιοχής μας. Επίσης πολύ νόστιμο χορταρικό.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  57. Ελένη και εγώ δεν λέω όχι στις πιτούλες. Έστω και απλώς για να δοκιμάσω την γεύση τους. Τους έχω αδυναμία, τι να πω!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  58. Taste advisor, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι από μια ωραία χορτόπιτα;;
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  59. Παναγιώτη, αφήνουμε τέτοιες νοστιμιές χωρίς να τις δοκιμάσουμε; Όχι βέβαια!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  60. Syros2, και εσύ λάτρης της πίτας!! Μαζί με τους περισσότερους Έλληνες, άλλωστε!! Παραδοσιακή νοστιμιά!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  61. Ρούλα, όσα κομμάτια θέλεις! Η νοστιμιά της θα σε κερδίσει!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  62. Νέλη, και εμένα με κέρδισε αμέσως η γεύση του! Το χρησιμοποιώ σε πίτες αλλά και σε φαγάκια. Οι λεπτομέρειες της διακόσμησης της πίτας είναι απλές, αλλά την ομορφαίνουν.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  63. Κόνα, σε κερνάμε και γωνία και όποιο κομμάτι θέλεις!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  64. Ελένη, τα χορταρικά και τα τυράκια την κάνουν πεντανόστιμη και χορταστική! Δεν πάει κομματάκι χαμένο!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  65. Ερμιόνη, γλυκά τα πράσα, γλυκά τα σέσκουλα, μας δίνουν μια πίτα εξαιρετική. Την αγαπήσαμε και είναι από τις πρώτες στην προτίμησή μας!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  66. Σ ευχαριστώ Ειρήνη, για την εξήγηση..το λάχανο που φτιάχνουμε σαλάτα, ξέρω ότι εσείς στην Ελλάδα το λέτε λάχανο, εμείς στην Κύπρο το λέμε κραμπί :)

    ReplyDelete
  67. Δελφινάκι, χαίρομαι που βοήθησα. Ελπίζω τώρα να μπορέσεις να φτιάξεις την σεσκουλόπιτα. Κράμπες λέμε στα Δωδεκάνησσα, τα λάχανα της σαλάτας.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  68. Τα σέσκλα τα λατρεύουμε. Δεν τα έχω βάλει ποτέ σε πίτα!

    ReplyDelete
  69. Κική, δοκίμασέ τα! Είναι νόστιμα και γλυκά. Ταιριάζουν πολύ με τις πίτες.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete