Το ψωμάκι που σας ετοιμάσαμε σήμερα, είναι απίστευτα αφράτο, νόστιμο και εντυπωσιακό!
Ιδανικό για το πρωινό μας και όχι μόνο!
Δεν είναι πολύ γλυκό και δε περιέχει πολλά αυγά, ζάχαρη και βούτυρο.
Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή ακόμα να το αλείψουμε με μαρμελάδα, μέλι ή και τυρί κρέμα.
Για να δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
20γρ. φρέσκια μαγιά
1 αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλιά σούπας γεμάτη βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κουταλιές σούπας μέλι
ξύσμα από μισό λεμόνι
2/3 φλιτζανιού ξύσμα καρύδας
3-4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
μια τσιμπιά αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 4-5 φλιτζάνια τσαγιού)
Για το γλάσο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 βανίλια άρωμα
2-3 κουταλάκια νερό (ίσως χρειαστεί και λίγο περισσότερο)
Στην πράξη:
Ρίχνουμε το βούτυρο μέσα στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βάζουμε σε μια μπασίνα τη μαγιά, προσθέτουμε το νερό με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά ώσπου να διαλυθεί τελείως η μαγιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό ελαφρώς χτυπημένο, το μέλι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη καρύδα και σιγά σιγά το αλεύρι με προσοχή.
Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή και θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε τη μπασίνα με μια διαφανή μεμβράνη κουζίνας και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, ώσπου να τριπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
Αφού φουσκώσει, την χωρίζουμε σε έξι μέρη.
Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας, επειδή πιθανόν η ζύμη να κολλάει λίγο, και πλάθουμε 6 μπαλίτσες.
Τις τοποθετούμε σε λαδωμένη στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20-22εκ., σε απόσταση η μία από την άλλη, δημιουργώντας κυκλικό σχήμα.
Ξανασκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη κουζίνας και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου ώσπου να τριπλασιαστούν σε όγκο οι μπαλίτσες.
Αφού φουσκώσουν, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς με αέρα, ώσπου να πάρουν χρώμα η βάση και η επιφάνεια (το δικό μου ψωμάκι μέσα σε 25 λεπτά περίπου ήταν έτοιμο).
Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε το ψωμάκι στην φόρμα για 3-4 λεπτά και κατόπιν το βγάζουμε από την φόρμα και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας το νερό και τη βανίλια με τη ζάχαρη άχνη.
Θέλουμε το γλάσο μας να στέκεται πάνω στο ψωμί, να μην είναι δηλαδή ούτε πολύ αραιό, ούτε πολύ πηκτό, γι αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Αλείφουμε το ψωμάκι μας στην επιφάνειά του με το γλάσο.
Ετοιμο να το απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ.
Τι να πω βρε Ελενη μου....ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ παλι..εντυπωσιακο και σιγουρα πεντανοστιμο με τα υλικα που διαβασα..μπραβο σου..
ReplyDeleteΚαλη σου μερα,και μια μεγαλη αγκαλια,φιλακια!!!
Λαχταριστό φαίνεται και σίγουρα θα μοσχομυρίζει αφού έχει καρύδα μέσα.
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα!
Ελένη μου, μου αρέσει πάρα πολύ η καρύδα!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία πρόταση, μπαίνει στη λίστα για δοκιμή.
Φιλάκια, καλή σου μέρα.
Μου αρέσει πάρα πολύ! Τέλεια ιδέα για πρωινό! Και το ότι δεν περιέχει πολλά αβγά ή ζάχαρη το κάνει ακόμη καλύτερο! Μπράβο!!!
ReplyDeleteΑχ Ελενάκι τι υπέροχο ψωμάκι είναι αυτό!!
ReplyDeleteΖωγραφιά, όπως λέει και η Γωγούλα!
Και πόσο αφράτο δείχνει!
Αντε να μην ευχαριστηθείς το πρωινό σου με τέτοια λιχουδιά στο τραπέζι σου!
Φιλιά πολλά, πολλά!
Πολύ όμορφο!
ReplyDeleteΑν παραλείψω την καρύδα που δεν είμαι φίλος δεν πειράζει εε?
Πολύ ωραίο το ψωμάκι σου Ελένη μου... τέλειοοοοο!!! Γεια στα χέρια σου... να είχα μια φετούλα με τον πρωινό μου καφέ, δεν θα μου κακοέπεφτε!!!!
ReplyDeleteΦιλάκια και καλή σου μέρα!
ποποπο φαίνεται τέλειο! Έλα απο μένα για δωράκια!
ReplyDeleteΚαταπληκτικό το ψωμάκι σου Ελένη!! αφράτο αφράτο και μυρωδάτο. Λατρεύω την καρύδα!!! ότι πρέπει για το καφεδάκι μας!!
ReplyDeleteΘέλω ενα, δύο άντε τρία κομμάτια παρακαλώ ... να σταλεί πάραυτα !!
ReplyDeleteΦιλιά
Ελενάκι δεν έχω λόγια...
ReplyDeleteαπίθανο...!!!!!
όπως κατάλαβες κλόπυ πέιστ η συνταγή σου αβλεπί...μπράβο σου...!!!!
φιλιά κοριτσάρες σε όλες σας...-:))
Πωπω, λαχταριστά ψωμάκια!!! Πάρα πολύ ωραία! Και από εμφάνιση και από γεύση!:)
ReplyDeleteΦαίνεται τόσο πολύ λαχταριστό!!!! Γεια στα χεράκια σου!!!
ReplyDeleteΤο ψωμάκι αυτό είναι ότι πρέπει για μένα που τρελαίνομαι για καρύδα! Σε συνδυασμό με το ξύσμα λεμονιού θα έχει φανταστική γεύση!
ReplyDeleteΥπέροχο!
Φιλιά πολλά Ελενάκι!
Πωπω!!! Από πού ν'αρχίσω!!!
ReplyDeleteΈργο τέχνης!!!
(Δεν περιγράφω άλλο: Παίρνω το κομματάκι μου, αφήνω ένα γλυκό φιλί κ' αποχωρώ!!!)
;-)
Poli oreo kai afrato!!!!
ReplyDeleteΕλένη, φοβερό το γλυκό σου ψωμάκ! Από αυτά που μου αρέσουν! Εγώ θα έκανα το κοντράστ αλμυρης-γλυκιάς γεύσης, γεμίζοντας ένα κομμάτι του ψημένου ψωμιού, με γραβιέρα Κρήτης και καπνιστή χοιρινή μπριζόλα. Σαντουιτσάκι μούρλια δηλαδή! Κολατσιό πρώτης τάξεως, το ψωμάκι σου!
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Ελένη εκπληκτική η εικόνα των ψωμιών σου οπωσδήποτε και η νοστιμιά τους.
ReplyDeleteΓια μένα που δεν αγαπώ την καρύδα τι προτείνεις;;
Καλό μεσημέρι.
Καλησπέρα
ReplyDeleteΕντυπωσιακά όμορφη η ψωμένια μαργαρίτα σου Ελένη μου!Χωρίς να είναι φορτωμένη με αυγά και βούτυρο,όπως τα τσουρέκια,αλλά και όχι τόσο λιτή όσο το ψωμί!Ισιρροπημένη απόλυτα και ιδανική για το πρωινό΄μας.
ReplyDeleteΘα συμφωνήσω με την Ειρήνη,σχετικά με την αντίθεση των γεύσεων..μάλλον και εγώ προς τα εκεί κλίνω.Θα προτιμούσα το ψωμάκι μου με καπνιστό τυρί και μια λεπτή ,πολύ λεπτή φέτα προσιούτο.
Φιλιά πολλά,πολλά.
Πω πω πω, τι ωραίο πράγμα είναι αυτό? Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάπου ψωμί με καρύδα κι αυτό θα είναι φανταστικό κρίνοντας από τα συστατικά του!
ReplyDeleteΜπράβο Ελένη, πας από το καλό στο καλύτερο! :)
Εγώ παιδάκια μου δεν θα αλλάξω τίποτα !!!!!!!!! λατρεύω τις ζύμες αλλά ομοίως λατρεύω και την καρύδα οποτε αυτό το κέρασμα είναι για μένα !!!!!!!!!! Δεν σε πειράζει Λενάκι μου που θα πάρω 2 μπαλάκια, έτσι ????? χιχιχιχιχι!!!!
ReplyDeleteΔεν εχω να προσθέσω τιποτα, απλά ότι είναι ΤΕΛΕΙΟ!!!!!
φιλουπες πολλές στα γλυκά σου μαγουλάκια !!!!!!!!!
καλό μεσημέρι σε ολους !!!
Φανταστικό ΕΛενη το ψωμάκι σου. Λαχτάριστο-λαχτάριστο. Την Κυριακή για πρωινό θα το κάνω σίγουρα.
ReplyDeleteΤι θα γίνει βρε κορίτσια μόλις τέλειωσα με τα muffins και μου ρίχνετε άλλο πειρασμό,βαλθήκατε να με παχύνετε!!!!
ReplyDeleteΛαχταριστό φαίνεται το ψωμάκι!! Δεν σας προλαβαίνω με τις πεντανόστιμες συνταγές!! Φιλάκια!
ReplyDeleteΚαλησπέρα Ελένη μου!Τό ψωμάκι σου είναι μούρλια!!Καί εύκολη σάν συνταγή,μιάς καί ανακατεύομαι μέ τά ζυμάρια!!Καί μέ τήν καρύδα,τό απογείωσες!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΝόστιμο,ζηλευτό το ψωμάκι σου,Ελένη!
ReplyDeleteΑπλώνω να πάρω λίγο,μια χαρά θα είναι με το καφεδάκι μου-ναι,ακόμη πίνω καφέ.
Μπασίνα,εννοείς λεκάνη;
Φιλιά!
Ομορφο και λαχταριστο το ψωμάκι!!!Ολες θα θέλαμε μια φετούλα!!!Γεια στα χεράκια σου!!Φιλια σε όλες κορίτσια!
ReplyDeleteΜόνο η καρύδα με χάλασε λίγο γιατί δεν την τρώω αλλιώς το βρίσκω τέλειο,φιλιά ,καλό βράδυ.
ReplyDeleteΑυτό το θέλω όπως είναι μέσα σε κουτάκι να μου το φέρει ο ταχυδρόμος και να το τσακίσω!!!!
ReplyDeleteΠω! πω! Κόλαση τα ψωμάκια σου!!!! Για απόγευμα με τον καφέ αντί για κουλουράκι ή για πρωινό θα ήταν ότι πρέπει!! Νόστιμοοοο!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Γωγούλα μου να σαι καλά!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!!
Ευχαριστώ πολύ κορδονέτο να σαι καλά!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ Ρούλα μου, καλή επιτυχία!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!
Έτσι ακριβώς Αναστασία μου!!Σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Ελενάκι μου συμφωνώ για πρωινό είναι ότι πρέπει!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!!!
Taste Advisor δε πειράζει καθόλου και πάλι γίνεται νοστιμότατο με το μέλι και το ξύσμα λεμόνι!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου χαίρομαι που σου άρεσε!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ Magdalene B να σαι καλά!!!
ReplyDeleteElen μου ταιριάζει πολύ πράγματι για να συνοδέψουμε το καφεδάκι μας!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!
Conna μου χαίρομαι που σου αρέσει!!!Θα σταλεί εννοείται παραυτα!!!σε ευχαριστώ πολύ!Φιλιά πολλά!!!
ReplyDeleteΣπιρτοκουτάκι μου ελεύθερα το κλόπυ πέιστ μη το σκέφτεσαι!!!Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!Σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Cinemarion να σαι καλά!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ Βάσω μου χαίρομαι που σου αρέσει!!!
ReplyDeleteΕμιόνη μου και μένα μου αρέσει πολύ αυτός ο συνδυασμός, να το δοκιμάσεις!Σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Γιάννα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια να σαι καλά!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Peps!!!
ReplyDeleteΕιρήνη μου πολύ καλή ιδέα και δε το σκέφτηκα καθόλου, ήδη άρχισα να το λιγουρεύομαι!!!Σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!
Ξανθή μου μη προσθέτεις καθόλου καρύδα και πάλι θα είναι πολύ γευστικό μόνο με λεμόνι και μέλι!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!
Καλησπέρα Ανώνυμε/η!!!
ReplyDeleteΦωτεινή μου είναι πάρα πολύ νόστιμο παρόλο που δε περιέχει όπως είπες πολλά αυγά και βούτυρο όπως τα τσουρέκια!Μου άρεσε και μένα η ιδέα της Ειρήνης με την αλμυρή γέμιση και σίγουρα θα το δοκιμάσω!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά πολλά!!!
Σκοτεινούλα μου χαίρομαι που σου αρέσει, σε ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Μαράκι μου γλυκό να πάρεις όσα θέλεις!!!!!!!Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά πολλά!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Μαριάνθη μου χαίρομαι που σου άρεσε!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Ρένα μου εμείς να δεις τι παθαίνουμε εδώ που η κάθε συνταγή είναι καλύτερη η μια απο την άλλη και θέλουμε να τα φτιάξουμε όλα!!!Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Pepi!!!
ReplyDeleteDIMI μου χαίρομαι που σου άρεσε, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Ελένη μου ναι τη λεκάνη εννοώ!Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το ψωμάκι μου να σαι καλά!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά πολλά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Νάσια μου να σαι καλά!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Νέλη μου αν δε σου αρέσει η καρύδα άφησέ το σκέτο με το μέλι και το λεμόνι είναι νοστιμότατο και πάλι!!!Σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Λίλα μου στο στέλνω εξπρές παρακαλώ!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!!!
Χριστινάκι μου είναι ιδανικότατο για πρωινό αλλά και για να συνοδέψει το καφεδάκι το απόγευμα!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά πολλά!!!