Wednesday, 6 February 2013

Ψωμί με καρύδα και μέλι

Το ψωμάκι που σας ετοιμάσαμε σήμερα, είναι απίστευτα αφράτο, νόστιμο και εντυπωσιακό!
Ιδανικό για το πρωινό μας και όχι μόνο!
Δεν είναι πολύ γλυκό και δε περιέχει πολλά αυγά, ζάχαρη και βούτυρο.
Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή ακόμα να το αλείψουμε με μαρμελάδα, μέλι ή και τυρί κρέμα.
Για να δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
20γρ. φρέσκια μαγιά
1 αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλιά σούπας γεμάτη βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κουταλιές σούπας μέλι
ξύσμα από μισό λεμόνι
2/3 φλιτζανιού ξύσμα καρύδας
3-4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
μια τσιμπιά αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 4-5 φλιτζάνια τσαγιού)
Για το γλάσο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 βανίλια άρωμα
2-3 κουταλάκια νερό (ίσως χρειαστεί και λίγο περισσότερο)
Στην πράξη:
Ρίχνουμε το βούτυρο μέσα στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βάζουμε σε μια μπασίνα τη μαγιά, προσθέτουμε το νερό με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά ώσπου να διαλυθεί τελείως η μαγιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό ελαφρώς χτυπημένο, το μέλι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη καρύδα και σιγά σιγά το αλεύρι με προσοχή.
Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή και θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε τη μπασίνα με μια διαφανή μεμβράνη κουζίνας και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, ώσπου να τριπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
Αφού φουσκώσει, την χωρίζουμε σε έξι μέρη.
Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας, επειδή πιθανόν η ζύμη να κολλάει λίγο, και πλάθουμε 6 μπαλίτσες.
Τις τοποθετούμε σε λαδωμένη στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20-22εκ., σε απόσταση η μία από την άλλη, δημιουργώντας κυκλικό σχήμα.
Ξανασκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη κουζίνας και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου ώσπου να τριπλασιαστούν σε όγκο οι μπαλίτσες.
Αφού φουσκώσουν, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς με αέρα, ώσπου να πάρουν χρώμα η βάση και η επιφάνεια (το δικό μου ψωμάκι μέσα σε 25 λεπτά περίπου ήταν έτοιμο).
Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε το ψωμάκι στην φόρμα για 3-4 λεπτά και κατόπιν το βγάζουμε από την φόρμα και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας το νερό και τη βανίλια με τη ζάχαρη άχνη.
Θέλουμε το γλάσο μας να στέκεται πάνω στο ψωμί, να μην είναι δηλαδή ούτε πολύ αραιό, ούτε πολύ πηκτό, γι αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Αλείφουμε το ψωμάκι μας στην επιφάνειά του με το γλάσο.
Ετοιμο να το απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ.

62 comments:

  1. Τι να πω βρε Ελενη μου....ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ παλι..εντυπωσιακο και σιγουρα πεντανοστιμο με τα υλικα που διαβασα..μπραβο σου..
    Καλη σου μερα,και μια μεγαλη αγκαλια,φιλακια!!!

    ReplyDelete
  2. Λαχταριστό φαίνεται και σίγουρα θα μοσχομυρίζει αφού έχει καρύδα μέσα.
    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  3. Ελένη μου, μου αρέσει πάρα πολύ η καρύδα!!!
    Πολύ ωραία πρόταση, μπαίνει στη λίστα για δοκιμή.
    Φιλάκια, καλή σου μέρα.

    ReplyDelete
  4. Μου αρέσει πάρα πολύ! Τέλεια ιδέα για πρωινό! Και το ότι δεν περιέχει πολλά αβγά ή ζάχαρη το κάνει ακόμη καλύτερο! Μπράβο!!!

    ReplyDelete
  5. Αχ Ελενάκι τι υπέροχο ψωμάκι είναι αυτό!!
    Ζωγραφιά, όπως λέει και η Γωγούλα!
    Και πόσο αφράτο δείχνει!
    Αντε να μην ευχαριστηθείς το πρωινό σου με τέτοια λιχουδιά στο τραπέζι σου!
    Φιλιά πολλά, πολλά!

    ReplyDelete
  6. Πολύ όμορφο!
    Αν παραλείψω την καρύδα που δεν είμαι φίλος δεν πειράζει εε?

    ReplyDelete
  7. Πολύ ωραίο το ψωμάκι σου Ελένη μου... τέλειοοοοο!!! Γεια στα χέρια σου... να είχα μια φετούλα με τον πρωινό μου καφέ, δεν θα μου κακοέπεφτε!!!!
    Φιλάκια και καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  8. ποποπο φαίνεται τέλειο! Έλα απο μένα για δωράκια!

    ReplyDelete
  9. Καταπληκτικό το ψωμάκι σου Ελένη!! αφράτο αφράτο και μυρωδάτο. Λατρεύω την καρύδα!!! ότι πρέπει για το καφεδάκι μας!!

    ReplyDelete
  10. Θέλω ενα, δύο άντε τρία κομμάτια παρακαλώ ... να σταλεί πάραυτα !!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  11. Ελενάκι δεν έχω λόγια...
    απίθανο...!!!!!
    όπως κατάλαβες κλόπυ πέιστ η συνταγή σου αβλεπί...μπράβο σου...!!!!

    φιλιά κοριτσάρες σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  12. Πωπω, λαχταριστά ψωμάκια!!! Πάρα πολύ ωραία! Και από εμφάνιση και από γεύση!:)

    ReplyDelete
  13. Φαίνεται τόσο πολύ λαχταριστό!!!! Γεια στα χεράκια σου!!!

    ReplyDelete
  14. Το ψωμάκι αυτό είναι ότι πρέπει για μένα που τρελαίνομαι για καρύδα! Σε συνδυασμό με το ξύσμα λεμονιού θα έχει φανταστική γεύση!
    Υπέροχο!
    Φιλιά πολλά Ελενάκι!

    ReplyDelete
  15. Πωπω!!! Από πού ν'αρχίσω!!!
    Έργο τέχνης!!!
    (Δεν περιγράφω άλλο: Παίρνω το κομματάκι μου, αφήνω ένα γλυκό φιλί κ' αποχωρώ!!!)
    ;-)

    ReplyDelete
  16. Ελένη, φοβερό το γλυκό σου ψωμάκ! Από αυτά που μου αρέσουν! Εγώ θα έκανα το κοντράστ αλμυρης-γλυκιάς γεύσης, γεμίζοντας ένα κομμάτι του ψημένου ψωμιού, με γραβιέρα Κρήτης και καπνιστή χοιρινή μπριζόλα. Σαντουιτσάκι μούρλια δηλαδή! Κολατσιό πρώτης τάξεως, το ψωμάκι σου!
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  17. Ελένη εκπληκτική η εικόνα των ψωμιών σου οπωσδήποτε και η νοστιμιά τους.
    Για μένα που δεν αγαπώ την καρύδα τι προτείνεις;;
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  18. Καλησπέρα

    ReplyDelete
  19. Εντυπωσιακά όμορφη η ψωμένια μαργαρίτα σου Ελένη μου!Χωρίς να είναι φορτωμένη με αυγά και βούτυρο,όπως τα τσουρέκια,αλλά και όχι τόσο λιτή όσο το ψωμί!Ισιρροπημένη απόλυτα και ιδανική για το πρωινό΄μας.
    Θα συμφωνήσω με την Ειρήνη,σχετικά με την αντίθεση των γεύσεων..μάλλον και εγώ προς τα εκεί κλίνω.Θα προτιμούσα το ψωμάκι μου με καπνιστό τυρί και μια λεπτή ,πολύ λεπτή φέτα προσιούτο.
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  20. Πω πω πω, τι ωραίο πράγμα είναι αυτό? Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάπου ψωμί με καρύδα κι αυτό θα είναι φανταστικό κρίνοντας από τα συστατικά του!
    Μπράβο Ελένη, πας από το καλό στο καλύτερο! :)

    ReplyDelete
  21. Εγώ παιδάκια μου δεν θα αλλάξω τίποτα !!!!!!!!! λατρεύω τις ζύμες αλλά ομοίως λατρεύω και την καρύδα οποτε αυτό το κέρασμα είναι για μένα !!!!!!!!!! Δεν σε πειράζει Λενάκι μου που θα πάρω 2 μπαλάκια, έτσι ????? χιχιχιχιχι!!!!
    Δεν εχω να προσθέσω τιποτα, απλά ότι είναι ΤΕΛΕΙΟ!!!!!

    φιλουπες πολλές στα γλυκά σου μαγουλάκια !!!!!!!!!

    καλό μεσημέρι σε ολους !!!

    ReplyDelete
  22. Φανταστικό ΕΛενη το ψωμάκι σου. Λαχτάριστο-λαχτάριστο. Την Κυριακή για πρωινό θα το κάνω σίγουρα.

    ReplyDelete
  23. Τι θα γίνει βρε κορίτσια μόλις τέλειωσα με τα muffins και μου ρίχνετε άλλο πειρασμό,βαλθήκατε να με παχύνετε!!!!

    ReplyDelete
  24. Λαχταριστό φαίνεται το ψωμάκι!! Δεν σας προλαβαίνω με τις πεντανόστιμες συνταγές!! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  25. Καλησπέρα Ελένη μου!Τό ψωμάκι σου είναι μούρλια!!Καί εύκολη σάν συνταγή,μιάς καί ανακατεύομαι μέ τά ζυμάρια!!Καί μέ τήν καρύδα,τό απογείωσες!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  26. Νόστιμο,ζηλευτό το ψωμάκι σου,Ελένη!
    Απλώνω να πάρω λίγο,μια χαρά θα είναι με το καφεδάκι μου-ναι,ακόμη πίνω καφέ.
    Μπασίνα,εννοείς λεκάνη;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Ομορφο και λαχταριστο το ψωμάκι!!!Ολες θα θέλαμε μια φετούλα!!!Γεια στα χεράκια σου!!Φιλια σε όλες κορίτσια!

    ReplyDelete
  28. Μόνο η καρύδα με χάλασε λίγο γιατί δεν την τρώω αλλιώς το βρίσκω τέλειο,φιλιά ,καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  29. Αυτό το θέλω όπως είναι μέσα σε κουτάκι να μου το φέρει ο ταχυδρόμος και να το τσακίσω!!!!

    ReplyDelete
  30. Πω! πω! Κόλαση τα ψωμάκια σου!!!! Για απόγευμα με τον καφέ αντί για κουλουράκι ή για πρωινό θα ήταν ότι πρέπει!! Νόστιμοοοο!!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  31. Σε ευχαριστώ πολύ Γωγούλα μου να σαι καλά!!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  32. Ευχαριστώ πολύ κορδονέτο να σαι καλά!!!

    ReplyDelete
  33. Σε ευχαριστώ πολύ Ρούλα μου, καλή επιτυχία!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  34. Έτσι ακριβώς Αναστασία μου!!Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  35. Ελενάκι μου συμφωνώ για πρωινό είναι ότι πρέπει!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  36. Taste Advisor δε πειράζει καθόλου και πάλι γίνεται νοστιμότατο με το μέλι και το ξύσμα λεμόνι!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  37. Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου χαίρομαι που σου άρεσε!!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  38. Σε ευχαριστώ πολύ Magdalene B να σαι καλά!!!

    ReplyDelete
  39. Elen μου ταιριάζει πολύ πράγματι για να συνοδέψουμε το καφεδάκι μας!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Conna μου χαίρομαι που σου αρέσει!!!Θα σταλεί εννοείται παραυτα!!!σε ευχαριστώ πολύ!Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  41. Σπιρτοκουτάκι μου ελεύθερα το κλόπυ πέιστ μη το σκέφτεσαι!!!Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  42. Σε ευχαριστώ πολύ Cinemarion να σαι καλά!!!

    ReplyDelete
  43. Σε ευχαριστώ πολύ Βάσω μου χαίρομαι που σου αρέσει!!!

    ReplyDelete
  44. Εμιόνη μου και μένα μου αρέσει πολύ αυτός ο συνδυασμός, να το δοκιμάσεις!Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  45. Γιάννα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια να σαι καλά!!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  46. Σε ευχαριστώ πολύ Peps!!!

    ReplyDelete
  47. Ειρήνη μου πολύ καλή ιδέα και δε το σκέφτηκα καθόλου, ήδη άρχισα να το λιγουρεύομαι!!!Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  48. Ξανθή μου μη προσθέτεις καθόλου καρύδα και πάλι θα είναι πολύ γευστικό μόνο με λεμόνι και μέλι!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  49. Καλησπέρα Ανώνυμε/η!!!

    ReplyDelete
  50. Φωτεινή μου είναι πάρα πολύ νόστιμο παρόλο που δε περιέχει όπως είπες πολλά αυγά και βούτυρο όπως τα τσουρέκια!Μου άρεσε και μένα η ιδέα της Ειρήνης με την αλμυρή γέμιση και σίγουρα θα το δοκιμάσω!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  51. Σκοτεινούλα μου χαίρομαι που σου αρέσει, σε ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  52. Μαράκι μου γλυκό να πάρεις όσα θέλεις!!!!!!!Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!!

    ReplyDelete
  53. Σε ευχαριστώ πολύ Μαριάνθη μου χαίρομαι που σου άρεσε!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  54. Ρένα μου εμείς να δεις τι παθαίνουμε εδώ που η κάθε συνταγή είναι καλύτερη η μια απο την άλλη και θέλουμε να τα φτιάξουμε όλα!!!Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  55. Σε ευχαριστώ πολύ Pepi!!!

    ReplyDelete
  56. DIMI μου χαίρομαι που σου άρεσε, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  57. Ελένη μου ναι τη λεκάνη εννοώ!Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το ψωμάκι μου να σαι καλά!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  58. Σε ευχαριστώ πολύ Νάσια μου να σαι καλά!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  59. Νέλη μου αν δε σου αρέσει η καρύδα άφησέ το σκέτο με το μέλι και το λεμόνι είναι νοστιμότατο και πάλι!!!Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  60. Λίλα μου στο στέλνω εξπρές παρακαλώ!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  61. Χριστινάκι μου είναι ιδανικότατο για πρωινό αλλά και για να συνοδέψει το καφεδάκι το απόγευμα!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete