Monday, 11 March 2013

Τάρτα με σπανάκι και ρικότα


Πως περνάει αλήθεια ο καιρός!!
Φτάσαμε στην τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, την Τυρινή!
Παραδοσιακά αυτήν την εβδομάδα καταναλώνονται γαλακτοκομικά και ζυμαρικά.
Από γλυκά, φτιάχνουμε σιροπιαστά, ρυζόγαλα, γαλατόπιτες και γαλακτομπούρεκα.
Στις Κατηγορίες των συνταγών μας θα βρείτε απ’ όλα!
Το τυράκι που έβαλα στην σημερινή μου τάρτα, είναι ρικότα, που το συνδύασα με ανθότυρο (έτσι κι αλλιώς αυτά τα δύο τυράκια μοιάζουν κάπως).
Το τυρί ρικότα είναι πιο κρεμώδες από το ανθότυρο, αν θέλουμε μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ανθότυρο, αλλά θεωρώ πιο πετυχημένο και εύγευστο τον συνδυασμό τους.
Δοκιμάστε μιαν υπέροχη τάρτα, που γίνεται πανεύκολα και που η νοστιμιά της θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

Τα υλικά μας:
300 γρ. σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο
250 γρ. τυρί ρικότα
250 γρ. ανθότυρο
αλάτι – πιπέρι
Επιπλέον
1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή ζύμης για τάρτα (έβαλα το φύλλο για τάρτες της Pillsbury)
2 αυγά
100 ml κρέμα γάλακτος
Πάμε να την φτιάξουμε:
Σε ένα μπολ λιώνουμε με πιρούνι τα δύο τυριά και τα αναμειγνύουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι (με προσοχή) και πιπέρι.
Σπανάκι έβαλα κατεψυγμένο, αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο θα το ζεματίσετε για ελάχιστα λεπτά και θα το στραγγίξετε πριν το χρησιμοποιήσετε.
Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά όλα τα υλικά στο τηγάνι, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά πολλά υγρά.
Κατόπιν προσθέτουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μείγμα των τυριών.
Φροντίζουμε να το πάρουμε με τρυπητή κουτάλα, ώστε να είναι όσο πιο στεγνό γίνεται.
Αναμειγνύουμε τα τυριά με το μείγμα του σπανακιού.
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 22 εκ. και στρώνουμε σε αυτήν το φύλλο σφολιάτας ή την ζύμη για τάρτες.
Απλώνουμε από πάνω το μείγμα με τα τυριά και το σπανάκι.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι.
Χτυπάμε καλά δύο αυγά με την κρέμα γάλακτος.
Απλώνουμε το μείγμα πάνω από την γέμιση στην ταρτιέρα.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, για 40-50 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Καλή επιτυχία, καλή Τυρινή εβδομάδα!

69 comments:

  1. Kαλημέρα Έλενα και καλή σου εβδομάδα!
    Πλησίασε και σχεδόν έφτασε η εποχή του χρόνου που ημερολογιακά αλλά και συναισθηματικά με αγγίζει πιο πολύ.Με την τελευταία εβδομάδα,αυτή της Τυρινής,να μας επιτρέπει το ψάρι και τα γαλακτοκομικά,φτάνουμε στην κατανυκτική περίοδο της σαρακοστής του Πάσχα.
    Και με μία μοναδική τάρτα που συνδυάζει την αψάδα του πράσινου λαχανικού με την γλυκύτητα των δύο υπέροχων τυριών!Ωραίος και ισορροπημένος ο συνταιριασμός τους σε μία λαχταριστή τάρτα που μας επιτρέπει να γευτούμε μία πιο ανοιξιάτικη και ανάλαφρη γεύση.
    Στέλνω πολλά πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Ελενάκι μου!!!!
    Υπέροχη η τάρτα σου, ένα κομματάκι για το πρωινό μου θα ήταν ότι καλύτερο τώρα.
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα!
    Είναι από τις τάρτες που αρέσουν πάντα και παντού πιστεύω. Η επιλογή αυτών των τυριών που δεν είναι πολύ αλμυρά θα της χαρίζουν μια μεστή, απαλή γεύση φαντάζομαι.
    Πολύ ωραία η σημερινή πρόταση, καλή βδομάδα να έχουμε!

    ReplyDelete
  4. Ελενάκι, με απίθανες νοστιμιές, μας ξεκινάς την εβδομάδα της τυρινής! Αλήθεια οι μέρες της Αποκριάς σχεδόν πέρασαν και τόσο γρήγορα μάλιστα. Θα παρηγορηθούμε όμως με την ωραία σου τάρτα με το σπανάκι και τα ωραία τυράκια. Άλλωστε αυτήν την εβδομάδα, τα τυράκια έχουν την τιμητική τους!!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε.

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Έλενά μου... υπέροχη τάρτα με υπέροχη γέμιση... λατρεμένη!!! Κι όπως την έφτιαξες φαντάζομαι γέμισε άρωμα η κουζίνα σου και απόλαυσατε νοστιμιά ανείπωτη! Γεια στα χέρια σου!
    Καλή εβδομάδα και φιλάκια!

    ReplyDelete
  6. αααααααα...κακό μπελά άρχισα με το να έρχομαι πρωί πρωί να παίρνω το Πιάτο της Ημέρας...
    Κοκομπλόκο παθαίνω...
    Κι εσύ άκαρδο μέλος δεν στέλνεις και ταπεράκι...
    πα πα πα ,που λέει και ο Παναγιώτης...!!!

    φιλιά,καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  7. Με πολύ ωραία τάρτα μας ξεκινάς την εβδομάδα της Τυρινής Ελενάκι μου!!!
    Φαίνεται πολύ νόστιμη και λαχταριστή!!!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!!!

    ReplyDelete
  8. Τέλεια, Έλενά μου, υλικά και εμφάνιση! Αν έμεινε κομματάκι-που δεν το πιστεύω- το κατοχυρώνω!
    Καλή εβδομάδα.
    Φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete
  9. Καλή εβδομάδα!

    Σε βρίσκω πουλάκι μου άριστη στη γρηγοράδα.. και το κατεψυγμένο σπανάκι πολύ μου άρεσε!!
    Τσακ- μπαμ..τελειώσαμε 10 με τόνο!

    Στα κορίτσια μου φιλιά!!!

    ReplyDelete
  10. Τι ωραία πρόταση! Εξαιρετικός συνδυασμός υλικών! Μπράβο για την ωραία ιδέα!

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα!!!
    Πολύ ωραία ιδέα και πολύ όμορφο και γευστικό πιάτο! Θα το δοκιμάσω!:)

    ReplyDelete
  12. Το σπανάκι δεν το συμπαθώ, αλλά σε τάρτα το έχω ξαναφτιάξει για ένα τραπέζι και το έφαγα! Κι εδώ απ΄ό,τι βλέπω τα επιπλέον υλικά μου αρέσουν, οπότε θα το ξαναπροσπαθήσω! Άσε που είναι κι εύκολη!
    Καλή εβδομάδα Έλενά μου! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Λατρεύουμε το σπανάκι οικογενειακώς, οπότε θα την τιμήσουμε δεόντως την υπέροχη συνταγή σου!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  14. Έλενα,υπέροχος συνδυασμός και νοστιμιά!
    Τι καλά,έχω σπανάκι-μόλις το έπλυνα-ανθότυρο έχω μόνο,το απόγευμα θα την φτιάξω.Ποτέ δε λέω όχι σε τέτοια λιχουδιά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Πολύ ωραίο φαίνεται Έλενα. Έχω δοκιμάσει κάτι παρόμοιο με πράσο και κολοκυθάκι, αλλά το σπανάκι το λατρεύω!
    Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ReplyDelete
  16. Ελενάκι... θέλω κομμάτι τώρα!!
    Μου αρέσει που χρησιμοποίησες τα συγκεκριμένα τυριά, δίνουν ένα πολύ ανάλαφρο και εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  17. μου κεντρισε το ενδιαφερον!!!να, αυτα κανετε καθε δευτερα και δεν μπορω να ξεκινησω διαιτα!!!!

    ReplyDelete
  18. Σπέσιαλ ταρτούλα για όλες τις ώρες!!!

    ReplyDelete
  19. Στο έχω πει και αλλη φορά φιλεναδίτσα, πως έχεις καταφέρει και εχεις φτιάξει τοοοόσες συνταγές πεντανοστιμες και γρήγορες είναι απορίας άξιον !!!!!!!!! τςςςςςς ! είσαι απίστευτη!!!!


    φιλια πολλά και καλή βδομάδα Λενάκι μου !!!

    ReplyDelete
  20. Στις τάρτες δε λέω ποτέ όχι!!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  21. Να 'χα τώρα ένα κομμάτι και δύο μπορώ να σου πω!!!!
    Φιλάκια Ελενα!!!!!!

    ReplyDelete
  22. Ενα ταπεράκι προς Κρήτη παρακαλώ;;χι.χι. ωραια η ταρτα σου.. Ελενα μου.. και τρελαίνομαι για οτι εχει ζύμη...θαρρω ποως ζήλεψα παλι..αχ!!!! τι με κάνεις!!!! χαλαλι σου όμως...ας παει και το παλιάμπελο φιλια πολλα λιγουρευτα..

    ReplyDelete
  23. Γεια σου Ελενάκι μου με τις νοστιμιές σου! πολύ λαχταριστά βλέπω ξεκινάει η βδομάδα!! μιαμ!!!!
    θα δοκιμαστεί η τάρτα ΣΤΑΝΤΑΡ!
    (μήπως ξαναβγήκε το σχόλιο γιατί δεν το έπαιρνε..)
    φιλιά :)

    ReplyDelete
  24. ρεσιταλ έλενα δεν λέω κατι άλλο..την τύχη μου που είμαστε λιγακι απόμακρα.....καλή εβδομαδα

    ReplyDelete
  25. Καλησπέρα Έλενά μου!!!
    Πολύ καλή επιλογή συνταγής. Εγώ θα προτιμήσω τη ζύμη για τάρτες όταν θα τη φτιάξω. Θα έχω να λέω σε όλους πάλι χαχαχαχααα
    Πολλά φιλιά Ελενάκι μου!!!
    Φιλιά σε όλη την όμορφη παρέα της ομάδας!!

    ReplyDelete
  26. Η τάρτες αυτού του είδους Έλενα είναι πολύ νόστιμες και γίνονται και γρηγορότερα από τις πίτες που πρέπει να ανοίξεις και φύλλο.

    ReplyDelete
  27. Kαλή βδομάδα και σε σένα Φώτεινή μου!
    Νομίζω κι εγώ ότι αυτή είναι η πιο όμορφη εβδομάδα της Αποκριάς, η εβδομάδα πριν την Σαρακοστή.
    Χαίρομαι που σου άρεσε η τάρτα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  28. Ρουλάκι μου όσα κομμάτια θέλεις!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  29. Σκοτειούλα μου, νομίζω κι εγώ ότι η επιλογή των συγκεκριμένων τυριών είναι αυτή που κάνει την τάρτα ξεχωριστή, ταιριάζουν πολύ όμορφα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  30. Ειρηνάκι μου είναι πραγματικά η εβδομάδα που τα τυράκια έχουν την τιμητική τους!
    Καλή Τυρινή εβδομάδα να έχουμε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Κικίτσα μου είναι νομίζω από τις πιο νόστιμες τάρτες που έχω φτιάξει!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  32. Βιβή, what is kokobloko???
    Καλέ να στείλω ταπεράκι, τσακίζομαι!!!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  33. Βασάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Σμουάτς!!!

    ReplyDelete
  34. Το κομματάκι σου κατοχυρωμένο Ελενάκι μου!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  35. Αντιγόνη, αφού ξέρεις τι τεμπέλα είμαι εγώ!!!
    Δος μου τσακ μπαμ συνταγή και τι άλλο!
    Σε φιλώ πολύ πολύ!

    ReplyDelete
  36. Σε ευχαριστώ πολύ Αναστασία μου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  37. Marion μου αξίζει να την δοκιμάσεις την ταρτούλα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  38. Sel μου πανεύκολη, δεν το συζητάω!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  39. Καλή βδομάδα Γιάννα μου, σ' ευχαριστώ πολύ!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  40. Ελενάκι μου και με ανθότυρο μόνο, υπέροχη θα σου γίνει!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Ντόροθυ πολύ ενδιαφέρουσα και η παραλλαγή που προτείνεις!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  42. Ερμιονάκι μου πραγματικά τα τυριά αυτά κάνουν όλη την διαφορά στην τάρτα!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  43. Πλεχτό Μπισκότο, πονεμένη ιστορία η δίαιτα χα χ χααα
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  44. Λίλα συμφωνώ!
    Καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  45. Μαράκι μου σταμάτα καλέ να λες τέτοια κολακευτικά και να το παίρνω επάνω μου!!! χα χα χααα
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  46. Καλή βδομάδα Ξανθή μου, σ' ευχαριστώ!!!

    ReplyDelete
  47. Ρενάκι όσα κομμάτια θέλεις!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  48. Ρουλάκι μου τι καλά να είμασταν κοντά!!!!!
    Σε φιλώ πολύ πολύ!
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  49. Πέλα μου μια χαρά το βλέπω το σχόλιο, όλα καλά!
    Σε ευχαριστώ πολύ!!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  50. Αχ Παναγιώτη μου τι να σου κάνω??
    Επρεπε να μένουμε κοντά εμείς οι δύο!
    Οχι τίποτε άλλο, αλλά να δοκιμάζω κι εγώ τις νοστιμιές της πεθερούλας χα χα χαα
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  51. Καλή βδομάδα Ροδούλα μου χρυσοχέρα!!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  52. Κατερίνα μου συμφωνώ απόλυτα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  53. Αγαπημένα υλικά, άρα νόστιμη!

    ReplyDelete
  54. μετα το οσομπούκο, μας αποτελείωσες!καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  55. Kικίτσα νόστιμη, το εγγυώμαι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  56. Λιλάκι ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  57. Πολύ νοστιμη φαίνεται και με ωραία υλικά,το κατεψυγμένο σπανακι μας γλυτώνει απο το πλυσιμο που είναι δύσκολο,πολύ ωραία ταρτουλα θα ηθελα λιγη τώρα,φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  58. Καλημέρα Ελένη,
    η τάρτα σου φαίνετε θαυμάσια, όταν μαζί με τη ζύμη έχεις σπανάκι και τυρί δεν χρειάζεσε τίποτα άλλο. Ίσως λίγη μπύρα ή κρασί.

    ReplyDelete
  59. Νέλλη μου πραγματικά μεγάλη ευκολία, εγώ το έχω βολευτει πολύ, ειδικά όταν δεν βρίσκω φρέσκο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  60. Mookies σε ευχαριστώ πολύ!
    Η μπυρίτσα ταιριάζει απόλυτα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  61. Μου αρέσει πολύ το σπανάχι . Και οι σπανακοτυρόπιτες..μιαμ.μιαμ...να χα ένα κομμάτι τώρα :) Κάτι ήξερε ο Πόπαι που δεν αποχωριζόταν το σπάναχι του . Καλημέρα

    ReplyDelete
  62. Ελενάκι μου φανταστική τάρτα, θα φτιαχτεί εντός της εβδομάδος!!!Οι συνδυασμοί άκρως επιτυχημένοι...σλουρπ!!!!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ReplyDelete
  63. Δελφινάκι χα χα χααα!
    Είδες ο Ποπάϊ???
    Φιλούθκια!

    ReplyDelete
  64. Ελενάκι μου σ' ευχαριστώ!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  65. Πολύ όμορφη συνταγή Ελενά μου!!Λατρεύω τίς αλμυρές τάρτες!!θα τήν δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  66. Τρελαίνομαι για τάρτες και σπανάκι!
    Υπέροχη η συνταγή!

    ReplyDelete
  67. Καλή βδομάδα Ντίμη μου, σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  68. Νοτούλα μου δοκίμασέ την, πολύ νόστιμη η συγκεκριμμένη!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  69. Καθυστερημένη εγώ και καταιδρωμένη αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω την όμορφη τάρτα και την πολύ γευστική υποθέτω...Ωραία ιδέα Ελενάκι μου...

    ReplyDelete