
Εξαιρετικό μεζεδάκι για ούζο ή τσίπουρο!!!
Σκορδάτα μανιτάρια πλευρώτους, γλασαρισμένα με λίγο μπαλσάμικο, ενώ το άρωμα της ρίγανης απογειώνει την γεύση αλλά και την παρέα!
Μεζεδάκι που όποτε το σερβίρω, εξαφανίζεται στο λεπτό.
Πάμε να δούμε πόσο εύκολα το ετοιμάζουμε!
Τα υλικά μας:
220-250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
2-3 σκελίδες σκόρδο (μεγαλούτσικες)
1,5 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
μισό φλιτζανάκι κρασί
ένα (όχι γεμάτο) φλιτζανάκι νερό
1 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
μισό φλιτζανάκι ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι - πιπέρι
Στην πράξη:
Πλένουμε καλά τα πλευρώτους, τα σκουπίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Αν είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια
Αν τα κοτσάνια τους έχουν κάποια σκληρά μέρη, τα αφαιρούμε.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλευρώτους σε κονσέρβα. Στην περίπτωση αυτή απλά τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο, κομμένο σε λεπτά φετάκια. Ανακατεύουμε για λίγο να βγάλει τα αρώματά του.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, να σοταριστούν από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Πασπαλίζουμε με την ρίγανη, την σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά και να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.
Ξεσκεπάζουμε το σκεύος μας και προσθέτουμε το μπαλσάμικο.
Ανακατεύουμε καλά, αφήνοντας στην φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμη.
Τα σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστά, πασπαλισμένα με λίγη έξτρα ριγανίτσα.
Καλή επιτυχία!

Καλημέρα!
ReplyDeleteΑν και σήμερα πάω για το λαχανόρυζο που μου θύμισε η Μαρία, θα τα έχω υπ'όψιν αύριο που αρέσουν στην νύφη μου! Και τα δύο γρήγορα!
Για αυτό σας αγαπάω!
Σε όλα τα κορίτσια φιλιά!
Α, θα τα προτιμήσω!!! Πολύ λαχταριστά!
ReplyDeleteΚαλημέρες...καλημέρες...
ReplyDeleteΚι έλεγα τι θα φτιάξω σήμερα...
Μόλις μου έλυσες τον γρίφο...Εχω ολόφρεσκα μανιτάρια στο ψυγείο...
φιλιά...φιλιά...φιλιά σε όλες σας...-:))
Καλομαγειρεμενο και εξαιρετικο μεζεδακι εφτιαξες Ελενακι μου,γεια στα χερια σου..
ReplyDeleteΚαλη σου μερα,φιλια πολλα!!!
Μία πολύ νόστιμη και απλή πρόταση για μία ανεκτίμητης αξίας τρόφιμο!
ReplyDeleteΑγαπώ τα μανιτάρια και τα μαγειρεύω με πολλούς τρόπους ,ιδιαίτερα στη περίοδο της νηστείας ,μιας που οι άφθονες φυτικές πρωτεϊνες που περιέχουν είναι υψηλής αξίας και σχεδόν εφάμιλλες με τις ζωϊκές.
Η συνταγή που μας προτείνεις Έλενά μου ,είναι από τις αγαπημένες μου!
Εξαιρετικής γεύσης και άφθαστης νοστιμιάς!Ως τώρα δεν έβαζα σκόρδο..μάλλον θα το δοκιμάσω ,γιατί μπορώ εύκολα να φανταστώ πόσο ενισχύει την ήδη καταπληκτική τους γεύση.
Καλή σου μέρα!Φιλιά πολλά,πολλά.
για πείτε μια άλλη ιδέα...αντί της ρίγανης που δε μου αρέσει καθόλου!
ReplyDeleteΚαλημέρααααααααααααααααααα
Ωραίος μεζές και πολύ εύκολος! Ό,τι πρέπει για ουζάκι!
ReplyDeleteποσο αγαπω τα μανιταρια!!!!!
ReplyDeleteΓεια σου Ελενα..δε μου αρέσουν τα μανιτάρια,δεν έφαγα ποτέ μου..η ρίγανη μου αρέσει πολύ, έχουμε γνήσια δική μας :)
ReplyDeleteΦιλούθκια και καλό σ/κ
Θα τα κάνω έτσι!!!!!!Μου αρέσουν τα πλευρώτους και πήρα χθες......
ReplyDeleteΚοριτσάρες μου φιλάκια!!!!!!!
Εύκολη καί πολύ νόστιμη συνταγή Ελενα!!Ωραίος μεζές!!Μού αρέσουν πολύ τά μανιτάρια!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΕγώ τα μανιτάρια τα τρώω για πρωϊνό, μεσημεριανό και βραδυνό ειδικά όταν είναι τόσο γιάμι!!!!!!!
ReplyDeleteΘεϊκός μεζές!
ReplyDeleteΣτα μανιτάρια έχω λατρεία! Τα φτιάχνω συχνά και χαίρομαι όταν βρίσκω καινούργιες συνταγές! Φαίνονται πολυ νόστιμα Έλενά μου! Η συνταγή καταγράφεται! Η μόνη αλλαγή που θα κάνω είναι στο ούζο... Θα τα συνοδέψω με μπύρα! Χα,χα,χα!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι!
Mμμ,εξαιρετικό,Έλενα!
ReplyDeleteΦαντάζομαι ότι και τα άγρια μπορώ να τα φτιάξω με τον ίδιο τρόπο.
Φιλιά!
μμμμμμ πολύ ωραίο και έχω και πλευρώτους...Ωραία συνταγούλα...
ReplyDeleteΝοστιμότατο θα είναι έτσι...
Ελενάκι φιλάκια
Από τα ωραιότερα φαγητά!!!
ReplyDeleteΠωπωπω λατρεύω!!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά.
Σούπερ μεζεδάκι, όλο γεύση και σπιρτάδα!
ReplyDeleteΜου αρέσει που έβαλες σκόρδο σε σκελίδες αλλά και σε σκόνη!
Φιλιά πολλά!
Receita leve e deliciosa.
ReplyDelete¸.•°♡♡彡
Feliz Páscoa!
Com muita paz e harmonia no coração, na família e com todos seus amigos!!!
Beijinhos de sua amiga
do Brasil.
¸.•°♡♡彡
Πω! Πω! αρωωωωώματα Έλενά μου!!
ReplyDeleteΜε παρόμοιο τρόπο φτιάχνουν στην Κρήτη τους μανίτες ( άγρια μανιτάρια του βουνού) τους οποίους αφού τους τηγανίσεις π. καλά τους σβήνεις με ξύδι και δεντρολίβανο!!!!
Φιλιά πολλά!
Καταπληκτικό μεζεδάκι Ελενάκι μου!!!
ReplyDeleteΌλοι στο σπίτι λατρεύουμε τα μανιτάρια και μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που μας τα σερβίρεις σήμερα!!!!Αρωματισμένα από το σκόρδο και την ρίγανη θα είναι τέλεια!!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!
Πωπω!! Τι φοβερό μεζεδάκι είναι αυτό, Έλενα! Έχουμε μεγάλη αδυναμία στα μανιτάρια οικογενειακώς και αυτή είναι μια σούπερ νόστιμη συνταγή! Μιας και έχουμε συχνά μανιτάρια στο ψυγείο μας, η συνταγή θα δοκιμαστεί σύντομα, με συνοδεία σπιτικής τσικουδιάς!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Τέλειο το μεζεδάκι σου Έλενα μου αλλά αν δεν σε πειράζει εγώ θα το φάω ως κυρίως πιάτο τρελένομαι για μανιτάρια.Να είσαι καλά καλό σου βράδυ!!!
ReplyDeleteΛαχταριστό πιατάκι!!!
ReplyDeleteΘαυμάσιο!!!
Μιαμ!!! Μιαμ!!!
Φιλάκιααααα!!!
Πολύ ενδιαφέρον πιάτο!!!:)
ReplyDeleteΠολύ μου αρέσουν τα μανιτάρια!!! Κρατώ τη συνταγή και την εφαρμόζω με την πρώτη ευκαιρία!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ Ευχαριστωωωωωωωω
ReplyDeleteλατρευω τα πλευρωτους αλλα δεν μπορουσα να βρω αλλο τροπο να τα φτιαξω εκτος απο bbq
(ΕΛΕΝΑ στο μπλογκ μου περασε μια αναρτηση που σε ενδιεφερε με ωραιους τροπους διπλωματος πετσετας, ψαξτην αν θελεις)
Λατρεύω τα πλευρώτους κι έτσι είναι μια μοναδική λιχουδιά!!! Γεια στα χεράκια σου Έλενα... παίρνω το ψωμάκι μου κι έρχομαι για βουτιές!!!
ReplyDeleteΦιλιά
Έλενά μου τέλεια τα μανιτάρια σου!
ReplyDeleteΤο κρασάκι έχει σημασία αν είναι λευκό ή κόκκινο;
Φιλάκια!
Ελενάκι σούπερ μεζεδάκι!!!!Μου αρέσουν πάρα πολύ έτσι τα μανιτάρια, καταπληκτικό πιάτο!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Αντιγονάκι μου και τα δύο νόστιμα, όσο για την ευκολία τους ..... μας ξέρεις τώρα εμάς;-)
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ευγενία μου προτίμησέ τα και δεν θα χάσεις!
ReplyDeleteΦιλιά
Βιβίκα αν έχεις φρέσκα μανιτάρια, μην το σκέφτεσαι καθόλου!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Γωγούλα μου είναι από τα πιο αγαπημένα μας μεζεδάκια!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Φψωτεινούλα μου πραγματικά το σκόρδο τους πηγαίνει πάρα πολύ, δεν το σκέφτομαι καθόλου να μην το προσθέσω, ενισχύει την γεύση και την νοστιμιά τους!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Elena μου αν δεν σου αρέσει η ριγανίτσα, μην την βάλεις καθόλου!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Αναστασία μου για ουζάκι είναι φοβερός μεζές πραγματικά!
ReplyDeleteΦιλιά!
Craftland κι εμείς τους έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία!
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα!
Δελφινάκι μου αλήθεια δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ μανιτάρια???
ReplyDeleteΝομίζω ότι χάνεις!!
Φρέσκια ριγανίτσα ακούω, τι όμορφο!!!
Φιλούθκια!
Εφάκι φιλιά πολλά κι από εμάς!!!
ReplyDeleteDimi μου πανεύκολο μεζεδάκι και πολύ πολύ νόστιμο!
ReplyDeleteΦιλιά!
Λίλα, πολύ σωστή σε βρίσκω!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Μάρθα, έτσι ακριβώς!!
ReplyDeleteSel και με μπύρα πολύ σωστή σε βρίσκω!!!
ReplyDeleteΕιδικά όσο ζεσταίνει ο καιρός, είναι ότι πρέπει!
Φιλάκια!
Ελενάκι μου αν βρίσκεις άγρια μανιτάρια, το συζητάς??
ReplyDeleteΦιλάκια!
Είναι, είναι Ευάκι μου!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Πέπη, δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου!!
ReplyDeleteΡούλα, κι εγώ, κι εγώ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ερμιόνη μου, το σκορδάκι τους πηγαίνει τρελά!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Magia, Feliz Pascoa!
ReplyDeleteGreetings from Greece!
Silena τι νόστιμο ακούγεται κι αυτό το μεζεδάκι!
ReplyDeleteΦιλιά!
Bασάκι έλα για μεζέ!
ReplyDeleteΦέρνω και το ουζάκι!
Φιλάκια!
Ειρηνάκι διαθέτεις κρητική τσικουδιά και δεν με έχεις φωνάξει???
ReplyDeleteΘα φέρω και τα μανιτάρια μαζί μου!
Φιλάκια!
Ροδάνθη μου πολύ σωστή σε βρίσκω!
ReplyDeleteΦιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννα μου!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Μάριον, είναι πραγματικά!
ReplyDeleteΦιλιά!
Τίνα μου πίστεψέ με θα το απολαύσεις αυτό το μεζεδάκι!
ReplyDeleteΤζιντζεράκι μου την είδα και έπαθα πλάκα!
ReplyDeleteΕξαιρετική ανάρτηση, πολλά λάϊκ!!
Σε φιλώ!
Κικίτσα έλα, έλα, σε περιμένω για ουζάκι!
ReplyDeleteΦιλιά!
Στελίτσα μου εμείς δεν κολάμε στις ετικέτες χα χα χααα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Καλημέρα,
ReplyDeleteτα μανιτάρια όπως και να είναι μαγειρεμένα είναι αγαπημένο φαγητό.Πολύ ωραία η ιδέα σου και εύκολη. Τώρα στη νηστεία θα την προτιμήσω στα σίγουρα.
Marianthi μου συμφωνώ, τα μανιτάρια είναι πάντα αγαπημένα, όπως και να μαγειρευτούν!
ReplyDeleteΦιλιά!
τα μανιτάρια δε τα πλένουμε ποτε. η τα σκουπίζουμε με μια υγρή χαρτοπετσέτα η κάποια τα <>.
ReplyDeleteAνώνυμη/ε πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν με την άποψή σου, ότι τα μανιτάρια δεν πρέπει να τα πλένουμε ποτέ.
ReplyDeleteΕμένα θα μου επιτρέψεις να τα πλένω όμως, για να είμαι σίγουρη.
Εχει τύχει να μου φέρουν μανιτάρια φρέσκα που είναι μεσα στο χώμα.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι με ένα απλό σκούπισμα με υγρό πανί θα καθαρίσουν και μετά θα τα φάμε.
Γνώμη μου και άποψή μου.
Εσύ μπορείς να ακολουθήσεις τον τρόπο καθαρίσματος που ξέρεις.
Καλό σου βράδυ.
Αν τα πλύνουμε με νερό δεν θα το απορροφήσουν; Με ένα πινέλο θέλει πρώτα και μετά με λίγο χαρτί, όχι νερό. Παρόλα αυτά φαίνεται καλή συνταγή. Σαν τα τηγανητά τύπου πάμε δεν έχει!
ReplyDelete