Friday, 29 March 2013

Μανιτάρια πλευρώτους λαδορίγανη


Εξαιρετικό μεζεδάκι για ούζο ή τσίπουρο!!!
Σκορδάτα μανιτάρια πλευρώτους, γλασαρισμένα με λίγο μπαλσάμικο, ενώ το άρωμα της ρίγανης απογειώνει την γεύση αλλά και την παρέα!
Μεζεδάκι που όποτε το σερβίρω, εξαφανίζεται στο λεπτό.
Πάμε να δούμε πόσο εύκολα το ετοιμάζουμε!

Τα υλικά μας:
220-250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
2-3 σκελίδες σκόρδο (μεγαλούτσικες)
1,5 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
μισό φλιτζανάκι κρασί
ένα (όχι γεμάτο) φλιτζανάκι νερό
1 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
μισό φλιτζανάκι ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι - πιπέρι
Στην πράξη:
Πλένουμε καλά τα πλευρώτους, τα σκουπίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Αν είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια
Αν τα κοτσάνια τους έχουν κάποια σκληρά μέρη, τα αφαιρούμε.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλευρώτους σε κονσέρβα. Στην περίπτωση αυτή απλά τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο, κομμένο σε λεπτά φετάκια. Ανακατεύουμε για λίγο να βγάλει τα αρώματά του.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, να σοταριστούν από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Πασπαλίζουμε με την ρίγανη, την σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά και να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.
Ξεσκεπάζουμε το σκεύος μας και προσθέτουμε το μπαλσάμικο.
Ανακατεύουμε καλά, αφήνοντας στην φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμη.
Τα σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστά, πασπαλισμένα με λίγη έξτρα ριγανίτσα.
Καλή επιτυχία!

67 comments:

  1. Καλημέρα!
    Αν και σήμερα πάω για το λαχανόρυζο που μου θύμισε η Μαρία, θα τα έχω υπ'όψιν αύριο που αρέσουν στην νύφη μου! Και τα δύο γρήγορα!
    Για αυτό σας αγαπάω!

    Σε όλα τα κορίτσια φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Α, θα τα προτιμήσω!!! Πολύ λαχταριστά!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρες...καλημέρες...
    Κι έλεγα τι θα φτιάξω σήμερα...
    Μόλις μου έλυσες τον γρίφο...Εχω ολόφρεσκα μανιτάρια στο ψυγείο...
    φιλιά...φιλιά...φιλιά σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  4. Καλομαγειρεμενο και εξαιρετικο μεζεδακι εφτιαξες Ελενακι μου,γεια στα χερια σου..
    Καλη σου μερα,φιλια πολλα!!!

    ReplyDelete
  5. Μία πολύ νόστιμη και απλή πρόταση για μία ανεκτίμητης αξίας τρόφιμο!
    Αγαπώ τα μανιτάρια και τα μαγειρεύω με πολλούς τρόπους ,ιδιαίτερα στη περίοδο της νηστείας ,μιας που οι άφθονες φυτικές πρωτεϊνες που περιέχουν είναι υψηλής αξίας και σχεδόν εφάμιλλες με τις ζωϊκές.
    Η συνταγή που μας προτείνεις Έλενά μου ,είναι από τις αγαπημένες μου!
    Εξαιρετικής γεύσης και άφθαστης νοστιμιάς!Ως τώρα δεν έβαζα σκόρδο..μάλλον θα το δοκιμάσω ,γιατί μπορώ εύκολα να φανταστώ πόσο ενισχύει την ήδη καταπληκτική τους γεύση.
    Καλή σου μέρα!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  6. για πείτε μια άλλη ιδέα...αντί της ρίγανης που δε μου αρέσει καθόλου!

    Καλημέρααααααααααααααααααα

    ReplyDelete
  7. Ωραίος μεζές και πολύ εύκολος! Ό,τι πρέπει για ουζάκι!

    ReplyDelete
  8. ποσο αγαπω τα μανιταρια!!!!!

    ReplyDelete
  9. Γεια σου Ελενα..δε μου αρέσουν τα μανιτάρια,δεν έφαγα ποτέ μου..η ρίγανη μου αρέσει πολύ, έχουμε γνήσια δική μας :)
    Φιλούθκια και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  10. Θα τα κάνω έτσι!!!!!!Μου αρέσουν τα πλευρώτους και πήρα χθες......
    Κοριτσάρες μου φιλάκια!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Εύκολη καί πολύ νόστιμη συνταγή Ελενα!!Ωραίος μεζές!!Μού αρέσουν πολύ τά μανιτάρια!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  12. Εγώ τα μανιτάρια τα τρώω για πρωϊνό, μεσημεριανό και βραδυνό ειδικά όταν είναι τόσο γιάμι!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. Στα μανιτάρια έχω λατρεία! Τα φτιάχνω συχνά και χαίρομαι όταν βρίσκω καινούργιες συνταγές! Φαίνονται πολυ νόστιμα Έλενά μου! Η συνταγή καταγράφεται! Η μόνη αλλαγή που θα κάνω είναι στο ούζο... Θα τα συνοδέψω με μπύρα! Χα,χα,χα!
    Πολλά πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  14. Mμμ,εξαιρετικό,Έλενα!
    Φαντάζομαι ότι και τα άγρια μπορώ να τα φτιάξω με τον ίδιο τρόπο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. μμμμμμ πολύ ωραίο και έχω και πλευρώτους...Ωραία συνταγούλα...
    Νοστιμότατο θα είναι έτσι...
    Ελενάκι φιλάκια

    ReplyDelete
  16. Από τα ωραιότερα φαγητά!!!

    ReplyDelete
  17. Πωπωπω λατρεύω!!!!
    Φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete
  18. Σούπερ μεζεδάκι, όλο γεύση και σπιρτάδα!
    Μου αρέσει που έβαλες σκόρδο σε σκελίδες αλλά και σε σκόνη!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  19. Receita leve e deliciosa.


    ¸.•°♡♡彡
    Feliz Páscoa!
    Com muita paz e harmonia no coração, na família e com todos seus amigos!!!
    Beijinhos de sua amiga
    do Brasil.
    ¸.•°♡♡彡

    ReplyDelete
  20. Πω! Πω! αρωωωωώματα Έλενά μου!!
    Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνουν στην Κρήτη τους μανίτες ( άγρια μανιτάρια του βουνού) τους οποίους αφού τους τηγανίσεις π. καλά τους σβήνεις με ξύδι και δεντρολίβανο!!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  21. Καταπληκτικό μεζεδάκι Ελενάκι μου!!!
    Όλοι στο σπίτι λατρεύουμε τα μανιτάρια και μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που μας τα σερβίρεις σήμερα!!!!Αρωματισμένα από το σκόρδο και την ρίγανη θα είναι τέλεια!!!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ReplyDelete
  22. Πωπω!! Τι φοβερό μεζεδάκι είναι αυτό, Έλενα! Έχουμε μεγάλη αδυναμία στα μανιτάρια οικογενειακώς και αυτή είναι μια σούπερ νόστιμη συνταγή! Μιας και έχουμε συχνά μανιτάρια στο ψυγείο μας, η συνταγή θα δοκιμαστεί σύντομα, με συνοδεία σπιτικής τσικουδιάς!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  23. Τέλειο το μεζεδάκι σου Έλενα μου αλλά αν δεν σε πειράζει εγώ θα το φάω ως κυρίως πιάτο τρελένομαι για μανιτάρια.Να είσαι καλά καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  24. Λαχταριστό πιατάκι!!!
    Θαυμάσιο!!!
    Μιαμ!!! Μιαμ!!!
    Φιλάκιααααα!!!

    ReplyDelete
  25. Πολύ ενδιαφέρον πιάτο!!!:)

    ReplyDelete
  26. Πολύ μου αρέσουν τα μανιτάρια!!! Κρατώ τη συνταγή και την εφαρμόζω με την πρώτη ευκαιρία!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  27. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ Ευχαριστωωωωωωωω

    λατρευω τα πλευρωτους αλλα δεν μπορουσα να βρω αλλο τροπο να τα φτιαξω εκτος απο bbq


    (ΕΛΕΝΑ στο μπλογκ μου περασε μια αναρτηση που σε ενδιεφερε με ωραιους τροπους διπλωματος πετσετας, ψαξτην αν θελεις)

    ReplyDelete
  28. Λατρεύω τα πλευρώτους κι έτσι είναι μια μοναδική λιχουδιά!!! Γεια στα χεράκια σου Έλενα... παίρνω το ψωμάκι μου κι έρχομαι για βουτιές!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  29. Έλενά μου τέλεια τα μανιτάρια σου!
    Το κρασάκι έχει σημασία αν είναι λευκό ή κόκκινο;
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Ελενάκι σούπερ μεζεδάκι!!!!Μου αρέσουν πάρα πολύ έτσι τα μανιτάρια, καταπληκτικό πιάτο!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  31. Αντιγονάκι μου και τα δύο νόστιμα, όσο για την ευκολία τους ..... μας ξέρεις τώρα εμάς;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  32. Ευγενία μου προτίμησέ τα και δεν θα χάσεις!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  33. Βιβίκα αν έχεις φρέσκα μανιτάρια, μην το σκέφτεσαι καθόλου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  34. Γωγούλα μου είναι από τα πιο αγαπημένα μας μεζεδάκια!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  35. Φψωτεινούλα μου πραγματικά το σκόρδο τους πηγαίνει πάρα πολύ, δεν το σκέφτομαι καθόλου να μην το προσθέσω, ενισχύει την γεύση και την νοστιμιά τους!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  36. Elena μου αν δεν σου αρέσει η ριγανίτσα, μην την βάλεις καθόλου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  37. Αναστασία μου για ουζάκι είναι φοβερός μεζές πραγματικά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  38. Craftland κι εμείς τους έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία!
    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  39. Δελφινάκι μου αλήθεια δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ μανιτάρια???
    Νομίζω ότι χάνεις!!
    Φρέσκια ριγανίτσα ακούω, τι όμορφο!!!
    Φιλούθκια!

    ReplyDelete
  40. Εφάκι φιλιά πολλά κι από εμάς!!!

    ReplyDelete
  41. Dimi μου πανεύκολο μεζεδάκι και πολύ πολύ νόστιμο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  42. Λίλα, πολύ σωστή σε βρίσκω!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  43. Μάρθα, έτσι ακριβώς!!

    ReplyDelete
  44. Sel και με μπύρα πολύ σωστή σε βρίσκω!!!
    Ειδικά όσο ζεσταίνει ο καιρός, είναι ότι πρέπει!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  45. Ελενάκι μου αν βρίσκεις άγρια μανιτάρια, το συζητάς??
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  46. Είναι, είναι Ευάκι μου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  47. Πέπη, δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου!!

    ReplyDelete
  48. Ρούλα, κι εγώ, κι εγώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  49. Ερμιόνη μου, το σκορδάκι τους πηγαίνει τρελά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  50. Magia, Feliz Pascoa!
    Greetings from Greece!

    ReplyDelete
  51. Silena τι νόστιμο ακούγεται κι αυτό το μεζεδάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  52. Bασάκι έλα για μεζέ!
    Φέρνω και το ουζάκι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  53. Ειρηνάκι διαθέτεις κρητική τσικουδιά και δεν με έχεις φωνάξει???
    Θα φέρω και τα μανιτάρια μαζί μου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  54. Ροδάνθη μου πολύ σωστή σε βρίσκω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  55. Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννα μου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  56. Μάριον, είναι πραγματικά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  57. Τίνα μου πίστεψέ με θα το απολαύσεις αυτό το μεζεδάκι!

    ReplyDelete
  58. Τζιντζεράκι μου την είδα και έπαθα πλάκα!
    Εξαιρετική ανάρτηση, πολλά λάϊκ!!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
  59. Κικίτσα έλα, έλα, σε περιμένω για ουζάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  60. Στελίτσα μου εμείς δεν κολάμε στις ετικέτες χα χα χααα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  61. Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  62. Καλημέρα,

    τα μανιτάρια όπως και να είναι μαγειρεμένα είναι αγαπημένο φαγητό.Πολύ ωραία η ιδέα σου και εύκολη. Τώρα στη νηστεία θα την προτιμήσω στα σίγουρα.

    ReplyDelete
  63. Marianthi μου συμφωνώ, τα μανιτάρια είναι πάντα αγαπημένα, όπως και να μαγειρευτούν!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  64. τα μανιτάρια δε τα πλένουμε ποτε. η τα σκουπίζουμε με μια υγρή χαρτοπετσέτα η κάποια τα <>.

    ReplyDelete
  65. Aνώνυμη/ε πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν με την άποψή σου, ότι τα μανιτάρια δεν πρέπει να τα πλένουμε ποτέ.
    Εμένα θα μου επιτρέψεις να τα πλένω όμως, για να είμαι σίγουρη.
    Εχει τύχει να μου φέρουν μανιτάρια φρέσκα που είναι μεσα στο χώμα.
    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι με ένα απλό σκούπισμα με υγρό πανί θα καθαρίσουν και μετά θα τα φάμε.
    Γνώμη μου και άποψή μου.
    Εσύ μπορείς να ακολουθήσεις τον τρόπο καθαρίσματος που ξέρεις.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  66. Αν τα πλύνουμε με νερό δεν θα το απορροφήσουν; Με ένα πινέλο θέλει πρώτα και μετά με λίγο χαρτί, όχι νερό. Παρόλα αυτά φαίνεται καλή συνταγή. Σαν τα τηγανητά τύπου πάμε δεν έχει!

    ReplyDelete