Osso buco σας μαγειρέψαμε σήμερα φίλοι μας, και σας προσκαλούμε να έρθετε στο τραπέζι μας, να το μοιραστείτε μαζί μας.
Παραδοσιακό φαγητό από την περιοχή του Μιλάνο, της γειτόνισσάς μας της Ιταλίας.
Πολύ γνωστή λιχουδιά, την αγαπούν οι Ιταλοί, αλλά και για μένα ήταν έρωτας με την πρώτη.....μπουκιά. Δεν υπερβάλλω!!!
Δεν πρόκειται για κάποια πολύπλοκη συνταγή. Στην ουσία είναι ένα κοκκινιστό μοσχάρι με λαχανικά.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, μιας και δεν το έχω μαγειρέψει μόνο μια φορά, είναι το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα υλικά, που κάνει την διαφορά και απογειώνει γευστικά αυτό το έδεσμα.
Γιατί πρόκειται για έδεσμα!!!
Κυριολεκτικά το κρεατάκι λιώνει στο στόμα, αρωματισμένο από το κόκκινο, καλό κρασί, την δάφνη, τα λαχανικά.
Οι παλιές συνταγές το θέλουν χωρίς ντομάτα. Σήμερα, προσθέτουν πελτέ ντομάτας ή φρέσκια ντομάτα κονκασέ, ή χυμό ντομάτας.
Σε κάποιες παραλλαγές της βασικής συνταγής για όσσο μπούκο, προσθέτουν σελινόριζα σε κυβάκια ή και άλλα λαχανικά. Κάθε οικογένεια, προσαρμόζει το φαγητό σύμφωνα με τις προτιμήσεις της.
Παραδοσιακά το όσσο μπούκο, σερβίρεται με το φοβερό ριζότο αλά Μιλανέζε που το λατρεύω, και γκρεμολάτα, ένα συνοδευτικό φτιαγμένο από μαϊντανό, σκόρδο, ξύσμα λεμονιού και ελαιόλαδο.
Ιδού λοιπόν πως φτιάχνω αυτό το εξαιρετικό φαγάκι, που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή με την νοστιμιά του.
Το ίδιο πιστεύω πως θα γίνει και με εσάς, όταν το δοκιμάσετε!!!
Θα χρειαστούμε:
1,5 κιλό μοσχαρίσιο κότσι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
μισό μεγάλο καρότο
1 μεγάλο κοτσάνι σέλινο με τα φύλλα του
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά τοματοπελτέ
1 ποτήρι κρασιού, κόκκινο κρασί
Προαιρετικά
1 κύβο λαχανικών ή βοδινού, ψυγείου
Πάμε να το μαγειρέψουμε:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να κόψει το βοδινό κότσι, σε φέτες πάχους 2,5 δακτύλων.
Συνήθως στο κρεοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ, βρίσκω το κρέας έτοιμο, κομμένο σε χονδρές φέτες, ειδικά για όσσο μπούκο.
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το καρότο σε μικρά τετράγωνα κομματάκια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το σέλινο.
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Αλατοπιπερώνουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος και τα αλευρώνουμε.
Τινάζουμε να φύγει η περίσσια του αλευριού και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Ροδίζουμε το κρέας καλά, από όλες τις πλευρές του, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μόλις ροδίσει, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και την δάφνη.
Τα αφήνουμε να σωταριστούν και προσθέτουμε το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον κύβο ζωμού λαχανικών ή βοδινού, εφ' όσον τον προσθέσουμε.
Συμπληρώνουμε τα υγρά του φαγητού μας με τόσο ζεστό νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπάζει το κρέας.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Στο σημείο αυτό, σε αρκετές συνταγές για όσσο μπούκο, προτείνεται να μεταφερθεί το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος με σκέπασμα και να τελειώσουμε το ψήσιμο στον φούρνο.
Αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε και εσείς. Μάλλον θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για ψηθεί το φαγητό μας. Προσωπικά προτιμώ το ψήσιμο στην κατσαρόλα.
Παρακολουθούμε το φαγητό μας κατά την διάρκεια του ψησίματος. Αν χρειασθεί προσθέτουμε και άλλο νερό.
Ελέγχουμε αν είναι εντάξει στο αλάτι.
Όταν το φαγητό μας μείνει πλέον με την σάλτσα του δεμένη ωραία, κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σερβίρουμε αμέσως, κατά παράδοση των Ιταλών, με ριζότο αλά Μιλανέζε και αν θέλουμε και γκρεμολάτα.
Καλή μας όρεξη!
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
και να μην με φωνάζατε θαρχόμουν μόνος μου για ένα τέτοιο υπέροχο πιάτο.....πολύ ωραίο να σαι καλά....διπλή μερίδα παρακαλώ
ReplyDeleteΑ ωραίο είναι αυτό! Θα το προτιμήσω στην κατσαρόλα, μιας που είμαι τεμπέλα και δεν θέλω να λερώνω κι άλλα σκεύη. :) :) Δεν νομίζω όμως ότι θα υστερεί σε γεύση!
ReplyDeleteΜου άνοιξες (πάλι) την όρεξη Ειρήνη μου!
Πολλές όμορφες καλημέρες και καλό Σαββατοκύριακο!
σημερα προτεινες την "καρδια" της μιλανεζικης κουζινας!!!
ReplyDeleteμε το ριζοττο αλλα μιλανεζε ειναι αξεπεραστο.
πολυ καλοφιαγμενο, μπραβο. εγω το φιαχνω με την γκρεμολατα που σωστα ανεφερες.
καλο σαββατοκυριακο
ειρηνη
Υπέροχη και νοστιμότατη συνταγή!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο!
Και για μένα, διπλή μερίδα, παρακαλώ!!!
ReplyDelete;-)
Πολλές, νόστιμες καλημέρες!!!
Φιλάκια!!!
Εγώ, μια Κυριακή με πολύ κρύο, πήρα 3 τεράστια κομμάτια από το κρεοπωλείο, έτοιμα κομμένα όπως είπες, και τους το έκανα βραστό στην κατσαρόλα, με καρότο, σέλερυ, κρεμμύδι, πατάτα, ντομάτα....και όταν ψήθηκε έβαλα κριθαράκι μέτριο κι έγινε μια σούπα ΤΕΛΕΙΑΑΑΑ....Ακόμα το θυμούνται. Αλλά σκέφτομαι να τους το κάνω και κοκκινιστό....Ευχαριστούμε και φιλιά.
ReplyDeleteτο εχω μαγειρεψει στο παρελθον και ειναι οπως το περιγραφεις!!!ωραια συνταγη και απλη....
ReplyDeleteΑφησε τίποτα ο Παναγής που πρόλαβε πρωί πρωί ή μπα...???
ReplyDeleteΕιρηνάκι μου,πολύ ωραία δοσμένη η συνταγή σου και με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες...
Φιλιά σε όλες...καλό Σκ...-:))
Υπέροχο Ειρήνη, πολύ λαχταριστό! Δεν έχω αγοράσει ποτέ κότσι, ευκαιρία να το κάνω!
ReplyDeleteΕιρήνη μου εξαιρετικό το Osso Buco που μας κερνάς σήμερα!!!!!
ReplyDeleteΜια από τις υπέροχες νοστιμιές της Ιταλικής κουζίνας που είχα την τύχη να δοκιμάσω πριν μερικά χρόνια!!!
Δεν το έχω φτιάξει ποτέ έτσι, και είναι μια καλή ευκαιρία τώρα που μας έδωσες την συνταγή να το δοκιμάσω!!!
Καλό σαββατοκύριακο σου εύχομαι!!!
Miammm φαίνεται τέλειο Ειρήνη μου!!!!
ReplyDeleteΑν και δεν πολυσυμπαθώ το κότσι, αυτό το φαγητό είναι.. μια δοκιμή θα σας πείσει!! χιχι! Φαίνεται πολύ νόστιμο!!
ReplyDeleteΚαλό σ/κο να έχεις, Ειρήνη!!
Φιλιά!!
Ειρηνάκι τι νοστιμιά είναι αυτή που μας σερβίρεις σήμερα??
ReplyDeleteΕξαιρετικό φαγάκι, μα λιχουδιά της ιταλικής κουζίνας φτιαγμένη από τα χεράκια σου!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!
Ένα απο τα ωραιότερα πιάτα για μένα. Να είσαι καλά Ειρήνη!!!!
ReplyDeleteΦοβερή συνταγή!!Εύκολη καί πολύ νόστιμή!!Υπέροχο τό ριζάκι πού τήν συνοδεύη!!Καλό Σ/Κ Ειρήνη!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΥπέροχη και σίγουρα πάρα πολύ νόστιμη συνταγή!Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!
ReplyDeleteΠολυ αγαπημενο πιατο, αν και ειναι μια απλη συνταγη, νομιζω οτι ειναι απο τα πιο νοστιμα πιατα με κρεας που εχω δοκιμασει ποτε! Θεϊκη σαλτσουλα που καλει για βουτες. Νομιζω οτι η γκρεμολατα του ειναι απαραιτητη!
ReplyDeleteΓεια στα χερια σου Ειρηνη!
Καλο Σ/Κ!
Φιλια!
Πάντα μου αρέσει το κρέας με πολλά λαχανικά εποχής σε κυβάκια,αν και δεν ξέρω τη συγκεκριμένη συνταγή.
ReplyDeleteΠολύ νόστιμο,αποκριάτικο το πιάτο σου,Ειρήνη!
Φιλιά!
Εξαιρετικά μαγειρεμένο αυτό το πιατο,μπράβο,και ήταν ευκαιρία να δω τη συνταγή γιατί το είχα ακουσει σαν όνομα αλλά δεν ήξερα πως ηταν,τέλειο θα το φτιάξω με την πρωτη ευκαιρία φιλιά πολλά καλό Σαββατόβραδο.
ReplyDeleteΤο κότσι Ειρήνη το βλέπω στο κρεοπωλείο αλλά δεν το έχω πάρει ποτέ γιατί δεν ήξερα πως μαγειρεύετε και αν είναι καλό,τώρα όμως θα το δοκιμάσω σίγουρα.Καλή εβδομάδα να έχεις.
και να μη προσκαλούσες εγώ θα ερχόμουν γιατί το είδα το πιάτο στο fb και έπαθα κοκομπλόκο!!!!! πω πω πω πω μπράβο Ειρήνη!!!!! σλουρπ!
ReplyDeleteκαλή βδομάδα :)
........καλέ δεν μπορώ να ξεκολλήσω από τη φωτό!!
Αχ, φαίνεται τόσο νόστιμο, που κοντεύω να χωθώ στην οθόνη... Και η σαλτσούλα πρέπει να είναι ό,τι πρέπει για βούτες!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
Η διπλή μερίδα, σε περιμένει Παναγιώτη! Με σαλτσούλα μπόλικη!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Sel, συμφωνούμε. Και εγώ στην κατσαρόλα το προτιμω. Με βολεύει καλύτερα. Φτιάξε το και θα με θυμηθείς!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Γειά σου Ρηνάκι μου ! αρεσει πολύ του Φώτη το κότσι οπότε αυτή η συνάγή είναι στα μέτρα του μια και του αρέσουν πολύ όλα τα σαλτσερα !!! παίρνω πιατάκι για δοκιμή !!! χιχιχιχι
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ πολύ
Ειρήνη μου, αυτό το φαγητό, μας ενθουσίασε από την πρώτη φορά που το μαγείρεψα. Έκτοτε, έχει μπει στην λίστα των φαγητών, που φτιάχνω κυρίως τον χειμώνα.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Κορδονέτο, είναι πραγματικά εκλεκτό φαγητό!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
syros2, και για σένα μια διπλή απολαυστική μερίδα, όσσο μπούκο!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Elen, νόστιμο το φαγάκι που περιγράφεις. Δοκίμασε και το όσσο μπούκο. Θα σας αρέσει επίσης, πολύ.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Πλεκτό μπισκότο, δεν είναι πεντανόστιμο; Να το φτιάξεις και πάλι. Αξίζει!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Βιβίκα έλα να σου κάνουμε το τραπέζι. Έχω φροντίσει για το πιάτο σου, μην ανησυχείς!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Μαρία, το κότσι έχει μαλακό και νόστιμο κρεατάκι. Μαγειρεμένο ως όσσο μπούκο, βρίσκει την ιδανική συνταγή, γι' αυτό.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Βάσια, όσο απλό είναι ετούτο το φαγάκι, τόση είναι η νοστιμιά του. Τώρα που στο θύμησα, ευκαιρία να το ξαναμαγειρέψεις.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ρούλα, είναι από τα νοστιμότερα κρατάκια!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Τίνα, ακριβώς όπως το λες! Με την πρώτη δοκιμή, θα το λατρέψεις!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Έλενα, πραγματική λιχουδιά αυτή η ιταλική συνταγή! Πεντανόστιμο και μαλακό κρεατάκι, με την συνοδεία ενός καταπληκτικού ριζότο. Το καλύτερο, Κυριακάτικο πιάτο!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Μαριμάρ, και για εμάς το ίδιο. Ένα πιάτο για να γλείψουμε και τα δακτυλάκια μας!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ντίμι, είναι εύκολο φαγάκι με εξαιρετική νοστιμιά όμως. Το ριζότο αλά Μιλανέζε, είναι η ιδανική του συνοδεία.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Σπυριδούλα, είναι εξαιρετικό!! Δοκίμασέ το!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ειρήνη μου καταπληκτικό φαγητό και καλομαγειρεμένο!!!Μου αρέσει έτσι όπως το συνδύασες με αυτό το ριζότο, ταιριάζουν απόλυτα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Μαρίνα, είναι πραγματικά από τα πιο εξαιρετικά πιάτα με κρέας, παρ΄όλη την απλότητά του, σαν παρασκευή. Η σάλτσα του είναι το κάτι άλλο!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Ελένη, δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς! Πολύ ωραίο πιάτο!!
ReplyDeleteΚαλη σου εβδομάδα.
πω πω πω μου έτρεξαν τα σάλια κυρία μου
ReplyDeleteΔεν έχω φτιάξει ποτέ. Δείχνει πολύ νόστιμο!
ReplyDeleteΛατρεμένο πιάτο!!
ReplyDeleteNeli, είναι τέλειο το κρεατάκι! Δοκίμασέ το, θα σε ενθουσιάσει!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Κατερίνα μου, όταν θα ξαναδείς κρεατάκι για όσσο μπούκο στο κρεοπωλείο που ψωνίζεις, μην διστάσεις να το αγοράσεις! Γινεται φοβερά νόστιμο!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Να είσαι καλά Πελα μου. Εννοείται ότι είσαι πάντα ευπρόσδεκτη στο τραπέζι μας!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Sundayspoon, θα είχες χίλια δίκια αν χωνόσουν στην οθόνη!! Χαχά!! Το φαγάκι είναι απίθανο, όσο για την σάλτσα του, προμηθεύσου αρκετό ψωμάκι!!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Μαράκι, να του το φτιάξεις του Φώτη το όσσο μπούκο. θα ξετρελαθεί!! Και βάλε του μπόλικο ψωμάκι από δίπλα, για τις βούτες του!!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Ελένη μου, το ριζότο αλά Μιλανέζε είναι η καλύτερη συνοδεία του όσσο μπούκο. Κάτι ξέρουν οι Ιταλοί και συνδυάζουν αυτά τα δύο εδέσματα μαζί. Το ντουέτο είναι τέλειο! Και η γκρεμολάτα από δίπλα, συμπληρώνει το σύνολο.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Μαριάνθη, πολύ ευχαρίστως να σου κάνουμε το τραπέζι!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Κική, είναι πραγματικό έδεσμα! Δοκίμασέ το, είναι από τα φαγάκια που τα αγαπά κανείς, από την πρώτη δοκιμή, κιόλας!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Sweet dreams, πραγματικά λατρεμένο και πεντανόστιμο!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.