Tuesday, 18 June 2013

Στικς κολοκυθάκια με παρμεζάνα, συνοδευόμενα με τζατζίκι


Τραγανά στικς από κολοκυθάκια, τυλιγμένα σε μια πικάντικη κρούστα με παρμεζάνα και μυρωδικά …. απλά υπέροχα!
Μοιάζουν σαν τηγανιτά, αλλά δεν είναι. Είναι ψημένα στον φούρνο!!!
Τα είδα για πρώτη φορά στο blog της Ελένης μας και είπα δεν θα μου ξεφύγουν!
Τα έφτιαξα λοιπόν πειράζοντάς τα ελαφρά και τα συνοδεύσαμε με τζατζικάκι, που τους πάει πολύ.
Πολλοί φίλοι, μας έλεγαν κατά καιρούς ότι ψάχνουν να βρουν στο blog μας συνταγή για τζατζικάκι και δεν βρίσκουν.
Η αλήθεια είναι ότι …. ντρεπόμουνα να βάλω μόνη της μια συνταγή που είναι γνωστή σε όλους.
Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια!
Πάμε να τα φτιάξουμε και τα δυο!

Στικς κολοκυθάκια με παρμεζάνα

Θα χρειαστούμε:
3 μέτρια κολοκυθάκια
85 γρ. τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
λίγο πιπεράκι
2 αυγά
Στην πράξη:
Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε κάθετα σε φέτες.
Κάθε φέτα την κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την φρυγανιά, το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη, τον δυόσμο, την σκόνη σκόρδου και την παρμεζάνα.
Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά.
Βουτάμε κάθε μπαστουνάκι στα χτυπημένα αυγά και μετά στο μείγμα της φρυγανιάς να καλυφθεί καλά από όλες τις μεριές.
Αραδιάζουμε τα μπαστουνάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι τα μπαστουνάκια να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά (20-30 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας).

Τζατζίκι

Θα χρειαστούμε:
1 σφιχτό και χωρίς πολλά σπόρια αγγούρι
μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό
2-3 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξύδι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
λίγο άνηθο (προαορετικά)
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε το αγγούρι, και το τρίβουμε στο λεπτό του τρίφτη.
Το στύβουμε πολύ καλά, να φύγουν όσο πιο πολλά υγρά γίνεται.
Το μυστικό για ένα πετυχημένο τζατζίκι είναι το γιαούρτι και το αγγούρι να έχουν όσο λιγότερα υγρά γίνεται.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το αγγούρι (καλά στυμμένο όπως είπαμε), το σκόρδο λιωμένο στην πρέσα, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν θέλουμε κάποιο από τα υλικά αυτά σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Προαιρετικά αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (όχι τα κοτσανάκια όμως).
Διατηρούμε το τζατζικάκι μας στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!

39 comments:

  1. Ειναι πραγματικα πεντανοστιμα με αυτο τον τροπο...τα εχω και εγω ηδη ετοιμα τα στικς για αναρτηση με πιο απλο τροπο λογω της διατροφης μου..
    Γεια στα χερια σας...Καλημερες πολλες και φιλια Ελενακι μου!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα!!!
    Υπέροχο μεζεδάκι!!

    ReplyDelete
  3. καλημέραααα...αντε έτσι να ξεκινάμε ωραία την μέρα μας....στωωωωωω

    ReplyDelete
  4. Kαλημέρα Έλενα.
    Πραγματικά υπέροχο μεζεδάκι με απλή παρασκευή και χωρίς καθόλου δεύτερες σκέψεις για ανθυγιεινή διατροφή!
    Μπράβο στην Ελένη για την αρχική πρόταση ,αλλά και σε σένα για την άψογη παρασκευή και το όμορφο σερβίρισμα με την ιδανικότερη συντροφιά για τα κολοκυθάκια του καλοκαιριού..το δροσερό και εύγευστο τζατζίκι!!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Ελενα μου,τι κάνεις; Μιαμ μιαμ τι νόστιμη συνταγή..Πρώτη φορά την ακούω , αλλά νόστιμο μου φαίνεται,μου αρεσουν κολοκυθάκια,τυριά και τζατζίκι

    ReplyDelete
  7. Φιλενάδα μ'έσωσες...!!!
    Εχω κολοκυθάκια πεντατρύφερα στο ψυγείο και έλεγα να τα κάω τηγανητά...
    Με αυτό το μεζεδάκι όμως μου δίνεις άλλη " διάσταση "...
    Μέχρι και ο Λύκος θα τα τσακίσει,που ως γνωστόν το σκασμένο, είναι δύσκολο στα λαχανικά...
    σματς σμουτς πολλά σε σένα και άλλα τόσα φιλιά σε όλες σας...-:)))

    ReplyDelete
  8. κάω...???...κάνω...
    ( από τη χαρά μου έφαγα το ν )

    ReplyDelete
  9. Δυο Ελενάκια... Μια συνταγή...
    Σίγουρη απόλαυση!!!
    Να έχεις μια υπέροχη μέρα, κούκλα μου!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!!!

    ReplyDelete
  10. τέλεια ιδέα και δεν είναι και τηγανιτά!!! Καλή σου μέρα :)

    ReplyDelete
  11. Ma poso m aresoun afta ta sticks!!!!!
    Bravo!!

    ReplyDelete
  12. Τέλειο!!!! Τα λατρεύω και τα δύο!!! Το τζατζικάκι δε, το ξσκίζω και μετά πέφτω σε κώμα!!! χαχαχα!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα!Υπέροχο μεζεδάκι και το τζατζικάκι τα συνοδεύει τέλεια!Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  14. Πολύ ωραία Ελενα
    Τα κολοκύθια πάνε με το τζατζίκι. Καλά έκανες κι έβαλες τη συνταγή του

    Αυτό το τραγανό της παρμεζάνας είναι τέλειο.

    ΦΙλιά :)

    ReplyDelete
  15. Πολύ ωραίο, ευκολάκι και κατάλληλο και για κολοκυθάκια που δεν είναι και τόσο τρυφερά (απογεύματα στο σ/μ δυστυχώς τα κολοκυθάκια που βρίσκω είναι πάντα 2ης ποιότητας).
    Έλα καλέ που ντρεπόσουν να βάλεις συνταγή για τζατζίκι! Μπορεί να διαβάζουν και αρχάριοι που δεν ξέρουν.
    Μια χαρά η σημερινή πρόταση!
    Φιλιά! :)

    ReplyDelete
  16. Τέτοια κολοκυθάκια τρώγονται μετά μανίας Έλενα, πολύ νόστιμα!!
    Το τζατζίκι δεν το τρώω, αλλά θα ταράξω τα κολοκυθάκια!!
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  17. Υπέροχο μεζεδάκι και με πολύ αγαπημένα υλικά που κάνουν το κολοκυθάκι να ανεβαίνει σε άλλα επίπεδα γεύσης!!!!!
    Θα δοκιμαστεί άμεσα και με το τζατζικάκι !!!
    Πολλά φιλιά!!!!!!

    ReplyDelete
  18. Χάρμα οφθαλμών και χάρμα γεύσης!

    ReplyDelete
  19. Καλημέρα Ελενά μου!!!Τί καταπληκτική συνταγή!!!!Πεντανόστιμα τά κολοκυθακια σου!!!Καί μέ τήν παρμεζάνα,τά απογείωσες σέ γεύση!!!Ωραίο καλοκαιρινό μεζεδάκι!!!Θά τά δοκιμάσω!!!!!Καλό μεσημέρι!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  20. Πώς μ΄αρέσουν οι συνταγές σου!!!!!
    Άλλη μία είναι ετούτη.
    Κάπου είχα δει τα κολοκυθάκια κομμένα σαν πατάτες και τηγανιτά νομίζω.... δεν θυμάμαι.
    Αυτή όμως είναι ολοκληρωμένη και εξαιρετική συνταγή. Σήμερα είχα κολοκυθοκεφτέδες, η επομενη καλοκυθοκατάσταση θα είναι έτσι!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  21. Με κατέστρεψες!
    Δεν έχεις ιδέα πόσους τόνους μπορώ να φάω από τον συγκεκριμένο συνδυασμό!
    Τα κολοκυθάκια μαζί με το τζατζίκι δεν παίζονται! Ειδικά αυτά που είναι ψητά, προσφέρονται για κατανάλωση χωρίς σταματημό!
    Και το τζατζίκι είναι λατρεμένο συνοδευτικό! Για μένα πάντως ο άνηθος είναι απαραίτητος!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  22. Τι νόστιμα που μοιάζουν!!! Έφτιαξα κι εγώ κάτι παρόμοιο, όχι όμως στικς αλλά ροδέλες! Μιαμ μιαμ!
    Για το τζατζίκι δεν έχω να πω πολλά! Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω και μέσα στην καρδιά μου!
    Λέω να δοκιμάσω τα στικς σου το βράδυ! Ελπίζω να ενθουσιαστούν και οι υπόλοιποι, όπως εγώ! χιχι!
    Φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  23. Sticks asap (as soon as possible)!!!
    Πολύ ωραία ιδέα Ελενάκι μου!!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  24. ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΔΕΑ!
    ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΆΞΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΜΕΖΕΔΑΚΙ ΓΙΑ ΟΥΖΟ!

    ReplyDelete
  25. Πωπωωω Έλεναααα, το λάτρεψα αλήθεια!!!!
    Υπέροχη ιδέα.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  26. Μπράβο στην Ελένη για την αρχική ιδέα αλλά και σ΄εσένα που μας την παρουσίασες με το δικό σου τρόπο!
    Νόστιμο μαζεδάκι, όμορφο σερβίρισμα και το συνοδευτικό αγαπημένο!

    Φιλάκια

    ReplyDelete
  27. Τέλειος συνδιασμός Ελενάκι μου!
    Τα συγκεκριμένα κολοκυθάκια πολύ θέλω να τα δοκιμάσω!

    Φιλάκια πολλά χρυσοχέρα μου!

    ReplyDelete
  28. Τέλεια!!!!!Σαν κριτσίνια μου φάνηκαν στην αρχή φαντάζομαι πως θα γίνονται και με μελιτζάνες!
    Φιλάκια σε όλες σας!!!

    ReplyDelete
  29. Έλενα φαίνονται υπέροχα. Φαντάζομαι ότι θα χρειάζονται πολλά κολοκυθάκια γιατί ποτέ δεν θα είναι αρκετά τα στικς!

    ReplyDelete
  30. Τέλεια ιδέα Έλενα, θα τα φτιάξω μόλις προμηθευτώ κολοκυθάκια,μου αρέσει γιατί είναι ψητά και όχι στο τηγανητά.

    ReplyDelete
  31. Τέλεια φαίνονται,θα τα φτιάξω ,εχω κολοκυθακια απο τον κηπο,θα γινουν πολυ νόστιμα φαντάζομαι,πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  32. Τραγανή νοστιμιά, τα κολοκυθάκια σου, Ελενάκι!! Και φυσικά το συνοδευτικό τζατζικάκι, είναι απαραίτητο! Το απόλυτο καλοκαιρινό μεζεδάκι!!
    Καλή μας ημέρα.

    ReplyDelete
  33. Ελενάκι φοβερά τα στικς κολοκυθιού και απο τα πιο νόστιμα μεζεδάκια!Το τζατζίκι που έφτιαξες για να τα συνοδέψεις τους ταιριάζει καταπληκτικά, τσιμπάω μερικά, κάνω βουτίτσες στο υπέροχο τζατζίκι σου και σε φιλώ!!!
    Σε ευχαριστώ πάρααααα πολύ για την αναφορά σου <3 !!!!!!
    Φιλάκια πολλά, σμουτς σματς!!!

    ReplyDelete
  34. Φανταστική συνταγή!!! Καλοκαιρινή, εύκολη και πάααααρα πολύ νόστιμη!!! Ο συνδυασμός κολοκυθιού με τζατζίκι δεν το συζητώ.....αγαπημένος!!!

    ReplyDelete
  35. Υπέροχα τα στικς Έλενα. Και πικάντικα και στο φούρνο και με τζατζίκι! Καταπληκτικά, ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές.

    ReplyDelete
  36. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους!!!
    Ελπίζω να τα φτιάξετε και να τα ευχαριστηθείτε όπως τα ευχαριστηθήκαμε κι εμείς!
    Εξάλλου είναι τόσο εύκολα, και γίνονται τόσο νόστιμα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  37. Aχ! τι μας κάνετε εσείς τα Λενάκια !!!!! μπράβο χρυσοχέρες μου !!!! Ελενιώ μου επειδή εγώ έλειπα μπορώ να πάρω 5-6-7... μπαστουνάκια ?????????? χιχιχ


    σε φιλώ πολύ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  38. πολυ καλη η ιδεα!!!!δροσιστηκα πριν καλα καλα το φτιαξω!!!!και επειδη ειδα κατω απ'την αναρτηση την φωτο απ'το αλμυρο κεικ κολοκυθιου, να σου πω οτι το εφτιαξα εχθες!εννοειται οτι σημερα δεν υπαρχει και αυριο θα το επαναλαβω!!!!φιλια πολλα πολλα!!!

    ReplyDelete
  39. Εκπληκτικό, δροσιστικό και υπέροχο...Μπράβο Ελενάκι...ωραία ιδέα..Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete