
Τραγανά στικς από κολοκυθάκια, τυλιγμένα σε μια πικάντικη κρούστα με παρμεζάνα και μυρωδικά …. απλά υπέροχα!
Μοιάζουν σαν τηγανιτά, αλλά δεν είναι. Είναι ψημένα στον φούρνο!!!
Τα είδα για πρώτη φορά στο blog της Ελένης μας και είπα δεν θα μου ξεφύγουν!
Τα έφτιαξα λοιπόν πειράζοντάς τα ελαφρά και τα συνοδεύσαμε με τζατζικάκι, που τους πάει πολύ.
Πολλοί φίλοι, μας έλεγαν κατά καιρούς ότι ψάχνουν να βρουν στο blog μας συνταγή για τζατζικάκι και δεν βρίσκουν.
Η αλήθεια είναι ότι …. ντρεπόμουνα να βάλω μόνη της μια συνταγή που είναι γνωστή σε όλους.
Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια!
Πάμε να τα φτιάξουμε και τα δυο!
Στικς κολοκυθάκια με παρμεζάνα

Θα χρειαστούμε:
3 μέτρια κολοκυθάκια
85 γρ. τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
λίγο πιπεράκι
2 αυγά
Στην πράξη:
Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε κάθετα σε φέτες.
Κάθε φέτα την κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την φρυγανιά, το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη, τον δυόσμο, την σκόνη σκόρδου και την παρμεζάνα.
Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά.
Βουτάμε κάθε μπαστουνάκι στα χτυπημένα αυγά και μετά στο μείγμα της φρυγανιάς να καλυφθεί καλά από όλες τις μεριές.
Αραδιάζουμε τα μπαστουνάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι τα μπαστουνάκια να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά (20-30 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας).
Τζατζίκι

Θα χρειαστούμε:
1 σφιχτό και χωρίς πολλά σπόρια αγγούρι
μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό
2-3 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξύδι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
λίγο άνηθο (προαορετικά)
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε το αγγούρι, και το τρίβουμε στο λεπτό του τρίφτη.
Το στύβουμε πολύ καλά, να φύγουν όσο πιο πολλά υγρά γίνεται.
Το μυστικό για ένα πετυχημένο τζατζίκι είναι το γιαούρτι και το αγγούρι να έχουν όσο λιγότερα υγρά γίνεται.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το αγγούρι (καλά στυμμένο όπως είπαμε), το σκόρδο λιωμένο στην πρέσα, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν θέλουμε κάποιο από τα υλικά αυτά σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Προαιρετικά αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (όχι τα κοτσανάκια όμως).
Διατηρούμε το τζατζικάκι μας στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!

Ειναι πραγματικα πεντανοστιμα με αυτο τον τροπο...τα εχω και εγω ηδη ετοιμα τα στικς για αναρτηση με πιο απλο τροπο λογω της διατροφης μου..
ReplyDeleteΓεια στα χερια σας...Καλημερες πολλες και φιλια Ελενακι μου!!!
Καλημέρα!!!
ReplyDeleteΥπέροχο μεζεδάκι!!
καλημέραααα...αντε έτσι να ξεκινάμε ωραία την μέρα μας....στωωωωωω
ReplyDeleteKαλημέρα Έλενα.
ReplyDeleteΠραγματικά υπέροχο μεζεδάκι με απλή παρασκευή και χωρίς καθόλου δεύτερες σκέψεις για ανθυγιεινή διατροφή!
Μπράβο στην Ελένη για την αρχική πρόταση ,αλλά και σε σένα για την άψογη παρασκευή και το όμορφο σερβίρισμα με την ιδανικότερη συντροφιά για τα κολοκυθάκια του καλοκαιριού..το δροσερό και εύγευστο τζατζίκι!!
Φιλιά πολλά,πολλά.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΚαλημέρα Ελενα μου,τι κάνεις; Μιαμ μιαμ τι νόστιμη συνταγή..Πρώτη φορά την ακούω , αλλά νόστιμο μου φαίνεται,μου αρεσουν κολοκυθάκια,τυριά και τζατζίκι
ReplyDeleteΦιλενάδα μ'έσωσες...!!!
ReplyDeleteΕχω κολοκυθάκια πεντατρύφερα στο ψυγείο και έλεγα να τα κάω τηγανητά...
Με αυτό το μεζεδάκι όμως μου δίνεις άλλη " διάσταση "...
Μέχρι και ο Λύκος θα τα τσακίσει,που ως γνωστόν το σκασμένο, είναι δύσκολο στα λαχανικά...
σματς σμουτς πολλά σε σένα και άλλα τόσα φιλιά σε όλες σας...-:)))
κάω...???...κάνω...
ReplyDelete( από τη χαρά μου έφαγα το ν )
Δυο Ελενάκια... Μια συνταγή...
ReplyDeleteΣίγουρη απόλαυση!!!
Να έχεις μια υπέροχη μέρα, κούκλα μου!!!
Φιλάκια πολλά-πολλά!!!
τέλεια ιδέα και δεν είναι και τηγανιτά!!! Καλή σου μέρα :)
ReplyDeleteMa poso m aresoun afta ta sticks!!!!!
ReplyDeleteBravo!!
Τέλειο!!!! Τα λατρεύω και τα δύο!!! Το τζατζικάκι δε, το ξσκίζω και μετά πέφτω σε κώμα!!! χαχαχα!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!Υπέροχο μεζεδάκι και το τζατζικάκι τα συνοδεύει τέλεια!Φιλάκια πολλά!
ReplyDeleteΠολύ ωραία Ελενα
ReplyDeleteΤα κολοκύθια πάνε με το τζατζίκι. Καλά έκανες κι έβαλες τη συνταγή του
Αυτό το τραγανό της παρμεζάνας είναι τέλειο.
ΦΙλιά :)
Πολύ ωραίο, ευκολάκι και κατάλληλο και για κολοκυθάκια που δεν είναι και τόσο τρυφερά (απογεύματα στο σ/μ δυστυχώς τα κολοκυθάκια που βρίσκω είναι πάντα 2ης ποιότητας).
ReplyDeleteΈλα καλέ που ντρεπόσουν να βάλεις συνταγή για τζατζίκι! Μπορεί να διαβάζουν και αρχάριοι που δεν ξέρουν.
Μια χαρά η σημερινή πρόταση!
Φιλιά! :)
Τέτοια κολοκυθάκια τρώγονται μετά μανίας Έλενα, πολύ νόστιμα!!
ReplyDeleteΤο τζατζίκι δεν το τρώω, αλλά θα ταράξω τα κολοκυθάκια!!
Πολλά φιλιά.
Υπέροχο μεζεδάκι και με πολύ αγαπημένα υλικά που κάνουν το κολοκυθάκι να ανεβαίνει σε άλλα επίπεδα γεύσης!!!!!
ReplyDeleteΘα δοκιμαστεί άμεσα και με το τζατζικάκι !!!
Πολλά φιλιά!!!!!!
Χάρμα οφθαλμών και χάρμα γεύσης!
ReplyDeleteΚαλημέρα Ελενά μου!!!Τί καταπληκτική συνταγή!!!!Πεντανόστιμα τά κολοκυθακια σου!!!Καί μέ τήν παρμεζάνα,τά απογείωσες σέ γεύση!!!Ωραίο καλοκαιρινό μεζεδάκι!!!Θά τά δοκιμάσω!!!!!Καλό μεσημέρι!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΠώς μ΄αρέσουν οι συνταγές σου!!!!!
ReplyDeleteΆλλη μία είναι ετούτη.
Κάπου είχα δει τα κολοκυθάκια κομμένα σαν πατάτες και τηγανιτά νομίζω.... δεν θυμάμαι.
Αυτή όμως είναι ολοκληρωμένη και εξαιρετική συνταγή. Σήμερα είχα κολοκυθοκεφτέδες, η επομενη καλοκυθοκατάσταση θα είναι έτσι!!!
Φιλιά
Με κατέστρεψες!
ReplyDeleteΔεν έχεις ιδέα πόσους τόνους μπορώ να φάω από τον συγκεκριμένο συνδυασμό!
Τα κολοκυθάκια μαζί με το τζατζίκι δεν παίζονται! Ειδικά αυτά που είναι ψητά, προσφέρονται για κατανάλωση χωρίς σταματημό!
Και το τζατζίκι είναι λατρεμένο συνοδευτικό! Για μένα πάντως ο άνηθος είναι απαραίτητος!
Φιλιά πολλά!
Τι νόστιμα που μοιάζουν!!! Έφτιαξα κι εγώ κάτι παρόμοιο, όχι όμως στικς αλλά ροδέλες! Μιαμ μιαμ!
ReplyDeleteΓια το τζατζίκι δεν έχω να πω πολλά! Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω και μέσα στην καρδιά μου!
Λέω να δοκιμάσω τα στικς σου το βράδυ! Ελπίζω να ενθουσιαστούν και οι υπόλοιποι, όπως εγώ! χιχι!
Φιλιά!!!!
Sticks asap (as soon as possible)!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία ιδέα Ελενάκι μου!!!!
Φιλιά
ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΔΕΑ!
ReplyDeleteΘΑ ΤΑ ΦΤΙΆΞΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΜΕΖΕΔΑΚΙ ΓΙΑ ΟΥΖΟ!
Πωπωωω Έλεναααα, το λάτρεψα αλήθεια!!!!
ReplyDeleteΥπέροχη ιδέα.
Φιλιά.
Μπράβο στην Ελένη για την αρχική ιδέα αλλά και σ΄εσένα που μας την παρουσίασες με το δικό σου τρόπο!
ReplyDeleteΝόστιμο μαζεδάκι, όμορφο σερβίρισμα και το συνοδευτικό αγαπημένο!
Φιλάκια
Τέλειος συνδιασμός Ελενάκι μου!
ReplyDeleteΤα συγκεκριμένα κολοκυθάκια πολύ θέλω να τα δοκιμάσω!
Φιλάκια πολλά χρυσοχέρα μου!
Τέλεια!!!!!Σαν κριτσίνια μου φάνηκαν στην αρχή φαντάζομαι πως θα γίνονται και με μελιτζάνες!
ReplyDeleteΦιλάκια σε όλες σας!!!
Έλενα φαίνονται υπέροχα. Φαντάζομαι ότι θα χρειάζονται πολλά κολοκυθάκια γιατί ποτέ δεν θα είναι αρκετά τα στικς!
ReplyDeleteΤέλεια ιδέα Έλενα, θα τα φτιάξω μόλις προμηθευτώ κολοκυθάκια,μου αρέσει γιατί είναι ψητά και όχι στο τηγανητά.
ReplyDeleteΤέλεια φαίνονται,θα τα φτιάξω ,εχω κολοκυθακια απο τον κηπο,θα γινουν πολυ νόστιμα φαντάζομαι,πολλά φιλιά.
ReplyDeleteΤραγανή νοστιμιά, τα κολοκυθάκια σου, Ελενάκι!! Και φυσικά το συνοδευτικό τζατζικάκι, είναι απαραίτητο! Το απόλυτο καλοκαιρινό μεζεδάκι!!
ReplyDeleteΚαλή μας ημέρα.
Ελενάκι φοβερά τα στικς κολοκυθιού και απο τα πιο νόστιμα μεζεδάκια!Το τζατζίκι που έφτιαξες για να τα συνοδέψεις τους ταιριάζει καταπληκτικά, τσιμπάω μερικά, κάνω βουτίτσες στο υπέροχο τζατζίκι σου και σε φιλώ!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πάρααααα πολύ για την αναφορά σου <3 !!!!!!
Φιλάκια πολλά, σμουτς σματς!!!
Φανταστική συνταγή!!! Καλοκαιρινή, εύκολη και πάααααρα πολύ νόστιμη!!! Ο συνδυασμός κολοκυθιού με τζατζίκι δεν το συζητώ.....αγαπημένος!!!
ReplyDeleteΥπέροχα τα στικς Έλενα. Και πικάντικα και στο φούρνο και με τζατζίκι! Καταπληκτικά, ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές.
ReplyDeleteΣας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους!!!
ReplyDeleteΕλπίζω να τα φτιάξετε και να τα ευχαριστηθείτε όπως τα ευχαριστηθήκαμε κι εμείς!
Εξάλλου είναι τόσο εύκολα, και γίνονται τόσο νόστιμα!
Φιλιά πολλά!
Aχ! τι μας κάνετε εσείς τα Λενάκια !!!!! μπράβο χρυσοχέρες μου !!!! Ελενιώ μου επειδή εγώ έλειπα μπορώ να πάρω 5-6-7... μπαστουνάκια ?????????? χιχιχ
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ πολύ
πολυ καλη η ιδεα!!!!δροσιστηκα πριν καλα καλα το φτιαξω!!!!και επειδη ειδα κατω απ'την αναρτηση την φωτο απ'το αλμυρο κεικ κολοκυθιου, να σου πω οτι το εφτιαξα εχθες!εννοειται οτι σημερα δεν υπαρχει και αυριο θα το επαναλαβω!!!!φιλια πολλα πολλα!!!
ReplyDeleteΕκπληκτικό, δροσιστικό και υπέροχο...Μπράβο Ελενάκι...ωραία ιδέα..Καλό Σ/Κ
ReplyDelete