
Οι πίτες σε φόρμα, τις οποίες όπως ξέρετε συνηθίζω, εκτός από νόστιμες που είναι, δίνουν και ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα, όπου κι αν σερβιριστούν.
Έχουν μόνο ένα μυστικό. Θα πρέπει να τις αφήσουμε να κρυώσουν καλά, πριν τις κόψουμε σε κομμάτια και τις σερβίρουμε.
Αν βιαστούμε και τις κόψουμε ζεστές, το πιο και πιθανόν είναι να μας διαλυθούν τα κομμάτια.
Αφού κρυώσουν δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, ακόμα και αν ξαναζεσταθούν.
Η σημερινή πίτα είναι μια πολύ γευστική χορτόπιτα, στην οποία την έξτρα πινελιά δίνει το τυρί κρέμα ανάμεσα στα χορταρικά.
Πάμε να την φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
2 φύλλα σφολιάτας κουρού
3 μικρά κολοκυθάκια
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίθρες
350 γρ σπανάκι κατεψυγμένο (ή 500 γρ. φρέσκο)
250-300 γρ. τυρί κρέμα (έβαλα Φιλαδέλφεια)
150 γρ. φέτα
2 αυγά
Στην πράξη:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό του τρίφτη, και τα στύβουμε πολύ καλά, να αποβάλλουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται.
Πλένουμε καλά τα χορταρικά και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τυχόν σκληρά κοτσανάκια.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Αν το σπανάκι μας είναι φρέσκο, το ζεματίζουμε για λίγα λεπτά και το στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα χορταρικά, ελάχιστο νεράκι, και τα αφήνουμε όλα μαζί να μαλακώσουν για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και αφήνουμε το περιεχόμενο της στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Κατόπιν προσθέτουμε το τυρί κρέμα, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθεί με τα χορταρικά, και στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και την φέτα χοντροτριμμένη.
Παίρνουμε μια φόρμα για κέικ, με δαχτυλίδι. Την λαδώνουμε πολύ καλά.
Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στην φόρμα, κάνοντας μια μικρή τρυπούλα στο κέντρο ώστε να περάσει στο δαχτυλίδι. Φροντίζουμε η σφολιάτα να καλύψει την βάση και τα πλαϊνά την φόρμας.
Με τα περισσεύματα της σφολιάτας, καλύπτουμε περιμετρικά το δαχτυλίδι.
Αδειάζουμε την γέμιση στην φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, στο οποίο επίσης κάνουμε μια τρύπα στην μέση για να περάσει από το δαχτυλίδι.
Αφαιρούμε όση σφολιάτα περισσεύει.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 50-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας, και μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και η βάση.
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά πριν την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Κατόπιν αφήνουμε να κρυώσει κι άλλο, πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία, καλή και όμορφη εβδομάδα να έχετε!


Γεια στα χερακια σου Ελενα,και νοστιμη και εμφανισιμη στη φορμα..κι εγω αρκετες φορες φτιαχνω πιτουλες σε φορμα..
ReplyDeleteΚαλημερα και καλη εβδομαδα,φιλια!!!
Μυρωδάτα υλικά και καταπληκτική εμφάνιση συνθέτουν την πίτα σου Έλενά μου!!!!
ReplyDeleteΈκπληξη αποτελεί το τυρί κρέμα το οποίο φαντάζομαι δένει τα υλικά και τους δίνει έξτρα γεύση!!!!
Καλή εβδομάδα! Πολλά φιλιά!
Kαλημέρα Έλενα!
ReplyDeleteΚαι εγώ αγαπώ αυτού του είδους τις πίτες!Εκτός από ευπαρουσίαστες,είναι και ιδιαίτερα νόστιμες ,αφού ένα και μόνο κομμάτι ,περιέχει συμπυκνωμένη νοστιμιά!!!
Η συγκεκριμένη φαίνεται να κερδίζει πολλούς πόντους στον πλούτο της γεύσης,μιας και τα συστατικά της είναι ποικίλα και άφθονα!
Συγχαρητήρια Έλενα!Εύχομαι καλή εβδομάδα!
Καλημέρα Έλενα με τις ομορφιές σου!!! Πίνακες ζωγραφικής είναι τα φαγητά σου!!! Αχ, να είναι ένα κομματάκι τώρα!!! Γουργούρισε η κοιλίτσα μου!!! Πολλά φιλάκια!!!
ReplyDeleteΚαλημέρααααααααααααα...
ReplyDeleteΤο έχουμε ξαναπεί ξανθό συνμέλος Ελενα...Είσαι μάστορας...!!!
φιλιά και καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:))))
Ελενάκι καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Πολύ εντυπωσιακή η πίτα σου αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που κόβεται σε κομμάτια και σερβίρεται!Τέλεια, γεια στα χέρια σου!Όσο για τη νοστιμιά της είμαι σίγουρη πως δε παίζεται!!!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλάκια!!!
Από την εμφάνιση και μόνο... μας αποτελείωσες!!!
ReplyDeleteΣκέψου να τη δοκιμάσουμε κιόλας!!!
Φιλιά πολλά-πολλά!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Πολύ ωραία ιδέα και το αποτέλεσμα
ReplyDeleteπολύ εντυπωσιακό !!Η επόμενή μου
πίτα θα μοιάζει με κέικ !!!
Εντυπωσιακή!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Πω πω, φαίνεται άψογη! Κατάλληλη και για επίσημα γεύματα φτιαγμένη έτσι!
ReplyDeleteΜπράβο σου Έλενα, φιλιά και πολύ καλή εβδομάδα να έχεις!
Μου αρέσει πάρα πολύ η εμφάνιση της! Είναι πολύ καλή ιδέα για μπουφέ νομίζω!
ReplyDeleteΟι χορτόπιτες είναι οι αγαπημένες μου πίτες, μιας που είναι πεντανόστιμες και με σημαντικά λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλες, πιο σύνθετες.
Μου αρέσει που έβαλες τυρί κρέμα, Θα δίνει πολύ ωραία υφή και γεύση!
Φιλιά πολλά!
Υπέροχη και πολύ εντυπωσιακή,σίγουρα θα'ναι πεντανόστιμη! Φιλάκια!
ReplyDeleteΚέικ- χορτόπιτα!!χαχα
ReplyDeleteκαλό!!!
Καλησπέρα Ελενά μου!!Καλή εβδομάδα!!!Φοβερή ιδέα καί καταπληκτική η συνταγή σου!!!Φαντάζομαι τήν γεύση της!!!Θά την δοκιμάσω,αρέσουν πολύ οι πίτες στήν,κορούλα μου!!!Φιλάκια!!!!
ReplyDeleteΕίμαι οπαδός του "πίτα να είναι και ότι νά΄ναι". Τόσο πολύ μου αρέσουν οι πίτες. Η δική σου είναι μια εντυπωσιακή πίτα και θα δοκιμαστεί σίγουρα!
ReplyDeleteΦιλιά
Πολύ όμορφη και πολύ εμφανίσιμη! Γεια στα χέρια σου Ελενάκι:)
ReplyDeleteκαλησπέρα ,καλή εβδομάδα
ReplyDeleteχορτόπιτα την κάνουμε τη τρώμε , ειναι ωραίο φαγητό και γεμάτο βιταμίνες από τόσα χόρτα
ατομικές μικρές κάνουμε
σε φόρμα πρώτη φορα το ακούω και βλέπω
ωραία η εμφάνιση της
Ελενάκι, ξέρεις τι αδυναμία έχω στις πίτες και ιδιαίτερα στις χορτόπιτες! Κράτησέ μου λοιπόν δυο, τρία, πέντε κομμάτια και έρχομαι να τα πάρω!!! Δεν τις χάνω τέτοιες νοστιμιές!
ReplyDeleteΚαλή μας εβδομάδα.
Καλησπέρα Έλενά μου...συναρπαστικά γοητευτική η χορτόπιτα και σε γεύση που φαίνεται απο τα συστατικά και grant εμφάνιση με τη σφολιάτα κουρού!συγχαρητήρια πολλά !!άψογη ανάρτηση όπως πάντα και το ζελέ μπανάνας-σοκολάτας απλά magic!!!άπειρα φιλάκια!
ReplyDeleteΠολύ εντυπωσιακή!!!!! και πεντανόστιμη πρέπει να έγινε,καλοφάγωτη,φιλάκια και καλό βράδυ.
ReplyDeleteομολογώ,πρωτη φορα βλέπω τέτοια χορτοπιτα,εντυπωσιακή,από αρχή έως τέλους!
ReplyDeleteΥπέροχη χορτόπιτα, είναι όντως πολύ εντυπωσιακή!!!
ReplyDeleteΜπράβο σου κορίτσι μου.
Φιλάκια.
Τρελαινομαι για χορτοπιτες.
ReplyDeleteΑραγε πως να ειναι απο φόρμα???
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Κοριτσάκια μου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλες!!
ReplyDeleteΣας φιλώ πολύ πολύ και σας εύχομαι καλή βδομάδα!!
Για πες μου φιλεναδίτσα, τι άλλο θα σκεφτεί το όμορφο ξανθο κεφαλάκι σου ???? ζωγράφισες πάλι με την ιδέα σου !!!!!!!!!! τςςςς !!! δεν σε πιάνει κανείς !!!!!!!
ReplyDeleteχαίρομαι πολύ που είμαι φίλη σου και ετσι σίγουρα θα απολαύσω τη νοστιμιά της και την εμφανισή της !!!!
καλό βραδυ ζουζου μου !!!!