Ένα κεκάκι είναι πάντα ευπρόσδεκτο.
Σαν κέρασμα, σαν συνοδευτικό για τα ροφήματά μας, ακόμα και σαν ένα δωράκι φτιαγμένο με αγάπη από τα χεράκια μας.
Σήμερα σας κερνώ ένα μοσχοβολιστό κέικ με μπανάνα, καφέ και καρύδια.
Εύκολο να το φτιάξουμε, συνοδεύεται με ένα επίσης εύκολο αλλά νόστιμο γλάσο λευκής σοκολάτας.
Το συγκεκριμένο γλάσο του ταιριάζει ιδιαίτερα, παρ' όλα αυτά μπορούμε να επιλέξουμε το γλάσο της αρεσκείας μας.
Ένα απλό γλάσο άχνης ζάχαρης-λεμονιού, είναι μια ωραία ιδέα για διακόσμηση.
Θα μου άρεσε επίσης να το σερβίρω με λιωμένη, ζεστή μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο, με κονιάκ ή λευκό ρούμι και περιχυμένη από επάνω.
Πάμε να το φτιάξουμε!
Τα υλικά μας:
220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
185 γρ. μαργαρίνη λιωμένη και χλιαρή
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
3 μεγάλα αυγά
220 γρ. ζάχαρη
180 γρ. μπανάνα λιωμένη
50 γρ. λευκή κουβερτούρα σε κομματάκια
1 κουταλάκι καφέ στιγμής σε σκόνη
2 κουταλιές λικέρ καφέ ή κονιάκ
1 κουταλάκι χυμό λεμόνι
ελάχιστο αλάτι
Για το γλάσο
50 γρ. λευκή κουβερτούρα
1 γεμάτη κουταλιά μαργαρίνη
1-2 κουταλιές λικέρ μπανάνα ή κονιάκ ή λευκό ρούμι
Τι κάνουμε:
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
Προσθέτουμε τα κομματάκια της λευκής κουβερτούρας, καθώς και τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Λιώνουμε την μπανάνα και την ανακατεύουμε με τον χυμό του λεμονιού, για να μην μαυρίσει.
Σε άλλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τ' αυγά με την ζάχαρη. Τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, ν' αφρατέψουν και να πάρουν το χρώμα του λεμονιού.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ. Προσθέτουμε την μαργαρίνη λιωμένη αλλά χλιαρή, και ανακατεύουμε. Σταματάμε το μίξερ.
Διαλύουμε τον καφέ στιγμής στο αλκοόλ που θα χρησιμοποιήσουμε. Προσθέτουμε τον καφέ στο μείγμα των αυγών. Στο ίδιο μείγμα ρίχνουμε και την λιωμένη μπανάνα.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το μείγμα του αλευριού, λίγο λίγο. Τώρα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ή κουτάλι, ώστε να αναμειχθούν καλά,όλα τα υλικά.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 30εκΧ11εκΧ8εκ. περίπου. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ.
Με την σπάτουλα ή το κουτάλι, κάνουμε μια γραμμή στο κέντρο του μείγματος και κατά μήκος. Αυτό θα βοηθήσει το κέικ μας, να φουσκώσει ομοιόμορφα.
Βάζουμε την φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για 50΄-55΄, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν η λάμα του βγαίνει καθαρή, τότε είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για πέντε λεπτά στην φόρμα.
Αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Φτιάχνουμε το γλάσο λευκής κουβερτούρας, βάζοντας σε κατσαρολάκι σε μπαιν μαρί όλα τα υλικά μαζί.
Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι χαμηλή, γιατί η λευκή κουβερτούρα, είναι ευαίσθητο υλικό.
Περιχύνουμε το κέικ μας με το ρευστό γλάσο.
Αφήνουμε να κρυώσει και αφού στερεοποιηθεί, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Πίνω καφέ, να πάρω ένα κομματάκι; :) Μ' αρέσουν πολύ τα κέϊκς που έχουν μέσα ξηρούς καρπούς και ειδικά καρύδια.
ReplyDeleteΑυτόν τον καιρό υπάρχει μαρμελάδα στο σπίτι, οπότε λέω να του βάλω για επικάλυψη, αυτή!
Πολύ ωραίο φαίνεται Ειρήνη μου! Έτσι όπως έχει τρέξει η σοκολάτα το κάνει λαχταριστό! Γεια στα χέρια σου!
Πολλές κι όμορφες καλημέρες!
Φανταστικο!!και πολυ μυρωδατο!
ReplyDeleteΛευκή σοκολάτα μέσα και έξω, μπανάνα και τόσα πολλά και ωραία μπαχαρικά και μυρωδικά, εγγυώνται για ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
ReplyDeleteΠολύ φίνο το κέικ που μας προτείνεις Ειρήνη, είναι πολύ όμορφη ιδέα για δώρο!
Φιλιά, καλημέρα!
Λατρεύω τα κέικ με μυρωδικά και εδώ βλέπω οτι τα συνδιάζεις υπέροχα Ειρηνάκι μου και με μπανάνα...
ReplyDeleteΑλλά και τα γλάσα που προτείνεις είναι τέλεια...
Και για όλα τα γούστα...
Με έπεισες...Στείλτο μου,θα θυσιαστώ να το φάω...λολ
Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))
Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός μπανάνας και καφέ !!! Θα είναι σίγουρα υπέροχο !!!!
ReplyDeleteΚαλή σας μέρα , κορίτσια !!!!
Ειρηνάκι μου απίστευτα εντυπωσιακό το σημερινό σου κέικ, με γεύσεις και συνδυασμούς υλικών που λατρεύω!
ReplyDeleteΓεια στα χεράκια σου και πολλά σου μπράβο!
Φιλιά!
Φανταστικό, μου αρέσει πολύ!!!
ReplyDeleteΦιλάκια.
Ειρήνη μου τέλειο το κέικ σου με τόσα υπέροχα υλικά που είναι φτιαγμένο!!!!!
ReplyDeleteΕτσι θα είναι το επόμενο κέικ που θα φτιάξω!!!!!
Φιλάκια!!!!!!
Πώ πώ Ειρήνη μου!!!Τέλειο τό κέικ σου!!!Γευστικό καί μυρωδάτο!!!Καί μέ τό γλάσο στολισμένο,σούπερ!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΑχχχχ Ειρήνη μου αυτό το κέικ σου με το κάτασπρο λαχταριστό γλάσο με καλεί... το λιμπίστικα όσο τίποτε άλλο!!!!! Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΚαλημέρα Ρηνιώ μου, σαν την Κικιτσα και εγώ λιμπιστικά το λαχταριστό σου γλάσο, είσαι μαεστρος στα κεικς τι να λέμε!! υπέροχο φαίνεται και στη γεύση αλλά και στη παρουσίασή σου !!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ πολύ
Αυτό το κέικ μπανάνας Ειρηνάκι καταλαβαίνω ότι θα είναι εξαιρετικό και με το καρυδάκι του μέσα και την γεύση μπανανούλας...και καφέ...
ReplyDeleteΚαι ωραία παρουσίαση...μπράβο Ειρήνη
μμμμ super μυρωδάτο!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο και λαχταριστό Ειρηνάκι μου!
ReplyDeleteΚι από εμφάνιση...σκίζει!!!
Φιλιά πολλά!
Το γλασάκι ζήλεψα :-)
ReplyDelete