Saturday, 2 November 2013

Ρολό με παντεσπάνι καρότου


Το ορεκτικό που σας προτείνω σήμερα, είναι ιδανικό για μπουφέ, είναι πεντανόστιμο, εντυπωσιακό και πρωτότυπο!
Την συνταγή την είχα ανακαλύψει πριν πολλά χρόνια σε ένα βιβλιαράκι με συνταγές, που μοίραζε μια τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετς εδώ, στην Λάρισα.
Είναι μια συνταγή που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε!
Ένα ιδιαίτερο παντεσπάνι με καρότα, που μέσα του κλείνει μια πολύ νόστιμη γέμιση.
Εγώ το γέμισα με γιαούρτι, μαγιονέζα και μυρωδικά.
Μπορείτε αν προτιμάτε να προσθέσετε και τυρί κρέμα, ή να αντικαταστήσετε τα μυρωδικά με ψημένες πιπεριές Φλωρίνης.
Πάμε να το φτιάξουμε!!

Τα υλικά μας:
Για το παντεσπάνι:
600 γρ. καρότα καθαρισμένα, χωρίς τη φλούδα
2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τ’ ασπράδια
αλάτι - πιπέρι
Για τη γέμιση:
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. μαγιονέζα
8-9 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο
3 φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Βράζουμε τα καρότα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Στην συνέχεια τα βάζουμε στο μούλτι και τα χτυπάμε καλά, να γίνουν αλοιφή.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα τουλπάνι, ώστε να στραγγίξουν πολύ καλά τα υγρά.
Κατόπιν βάζουμε το στραγγισμένο μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και τα χτυπάμε όλα μαζί με μίξερ χειρός για 1-2 λεπτά.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι, ώστε να πετύχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε την μαρέγκα στο μείγμα των καρότων μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα πολύ απαλά και προσεκτικά.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψάκι (20x30).
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ισιώνουμε την επιφάνειά του ώστε το μείγμα να έχει ομοιόμορφο πάχος παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 15λεπτά περίπου.
Μόλις ψηθεί, βγάζουμε προσεκτικά το παντεσπάνι από το ταψάκι, μαζί με το αντικολλητικό χαρτί.
Το τοποθετούμε όπως είναι πάνω σε μια καθαρή πετσέτα και σκεπάζουμε την επιφάνειά του με μιαν άλλη καθαρή πετσέτα, για να μην μας ξεραθεί. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Βάζουμε όλα τα υλικά της σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Συναρμολόγηση.
Αφού κρυώσει το καροτένιο παντεσπάνι μας, απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του την γέμιση.
Αρχίζουμε να το τυλίγουμε κατά μήκος (ή και κατά πλάτος) πολύ προσεκτικά, γιατί είναι αρκετά μαλακό.

Ρολάρουμε με την βοήθεια του χαρτιού, ξεκολλώντας το σιγά σιγά καθώς τυλίγουμε.
Κατόπιν με προσοχή τοποθετούμε το ρολό σε μια πιατέλα.
Δοκιμάστε το, είναι πραγματικά υπέροχο!
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!
Ελένη Κ.

24 comments:

  1. Τέλειο ορεκτικό! Και ελαφρύ! Η συνταγή καταγράφεται!

    ReplyDelete
  2. πολυ ενδιαφερον και εντυπωσιακο επισης. καμια φορα αυτα τα βιβλιαρακια επιφυλασσουν εκπληξεις.

    ReplyDelete
  3. Για μπουφέ θα είναι ιδανικό! Νόστιμο και εντυπωσιακό!

    ReplyDelete
  4. Τι νοστιμιές είναι αυτες, πρωί πρωί, Ελενάκι;;!! Εντυπωσιακό ορεκτικό!! Η ιδέα αυτή είναι από τις πιο ωραίες για έναν γιορτινό μπουφέ!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  5. Λάρισα Λάρισα σε είδα και λαχτάρησα (κυριολεκτικά)
    Υπέροχο, πρωτότυπο, ζηλευτό!

    Γεια στα χέρια σου Ελενάκι μου!
    Καλό Σ/Κ
    Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  6. Και απλό και γκουρμέ?
    ΤΕΛΕΙΟ!!!
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ReplyDelete
  7. Τι όμορφο! Ότι πρέπει για μπουφέ! Καταγράφεται :)

    ReplyDelete
  8. πολύ εφανησιμο για μπουφε!!

    ReplyDelete
  9. Ωραιότατη συνταγή με εγγυημένα νόστιμο αποτέλεσμα!!!!
    Καλό μήνα κορίτσια!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Καλά...δεν το συζητώ...ΑΠΑΙΧΤΟ Ελενάκι μου,άπαιχτο...Κλόπυ πέιστ αβλεπί...( βιντεάκι...???...:P )

    Φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας και καλό Σ/Κ....-:)))

    ReplyDelete
  11. πολύ καλή πρόταση στα ορεκτικά....να σαι καλά

    ReplyDelete
  12. Ααα!
    Πάρα πολύ πρωτότυπη πρόταση! Το παντεσπάνι εξαιρετικό, το σημειώνω Ελενάκι!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  13. Εντυπωσιακά υπέροχο ορεκτικό!!!!
    Εντυπωσιακά υπέροχη παρουσίαση όπως πάντα!!!!!
    Υπέροχη ιδεα για γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο!!!!
    Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!!!
    Φιλιά πολλά !!!!

    ReplyDelete
  14. Εεεεε, καλά!!!
    Δεν παίζεσαι πλέον, είσαι φοβερή!!
    Τι απίθανο ρολό είναι αυτό?????
    Πρωτοτυπότατο και πεντανοστιμότατο!
    Μπράβο Ελενάκι μας!
    Πολλά φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  15. Ελένη έχω φτιάξει κάτι ανάλογο με κολοκυθάκια και άρεσε πολύ, γιατί όχι και με καρότο.
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  16. Υπέροχη πρόταση Ελένη μου!!!! Πολύ ιδιαίτερη και πρωτότυπη!!!!
    Καλό ΣΚ!!! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  17. ❥°º•.¸
    Outra receita nutritiva e deliciosa!!!

    Bom domingo!
    Boa semana!
    Beijinhos.
    ¸.•°♪♬♫º°

    ReplyDelete
  18. Πολύ ωραία συνταγή καί πρωτότυπη Ελένη μου!!!Καλό μήνα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  19. Υπέροχη πρόταση Ελένη μου!
    Πρωτότυπη, με νοστιμιά και φωτογένεια!!!!
    Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω ένα ρολάκι!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Τέλειοοοο???
    Μπράβο βρε Ελενάκι μου, φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  21. Καταπληκτική η ιδέα με το παντεσπάνι καρότου!!!
    Εξαιρετική και η γέμιση!!!
    Μπράβο σου και πάλι Ελενίτσα μου!!!

    ReplyDelete
  22. Πάρα πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο φαίνεται,μπραβο θα το δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια που θα χρειαστεί ,φιλια καλο βραδυ,καλη εβδομαδα.

    ReplyDelete
  23. Τι εκπληκτικό ρολό είναι αυτό που είδαν τα ματάκια μου !!!
    Θα δοκιμαστεί σίγουρα!

    ReplyDelete
  24. Πολύ καλή ιδέα, ελαφριά και νόστιμη! Τη παντεσπάνι καρότου εξαιρετικό.

    ReplyDelete