
Εσείς μήνυμα πήρατε???
Εγώ ναι... γιατί δηλαδή όλοι οι άλλοι πήραν μήνυμα???
Πήρα κι εγώ, και όπως κέρδισαν όλοι, έτσι κέρδισα κι εγώ!!
Πήρα το μήνυμα των Χριστουγέννων, και κέρδισα την χαρούμενη διάθεσή μου και τη προσμονή πως επιτέλους κάτι ωραίο και γιορτινό έρχεται, εξ ου και η χριστουγεννιάτικη αντίστροφη μέτρηση ( γιατί μόνο τα παιχνιδάδικα δηλαδή??)
Κι αποφάσισα να το γιορτάσω με ένα κρασάκι!!

Γκλουβάιν ….. έτσι προφέρεται αυτό το γλυκό παραδοσιακά γιορτινό κρασάκι που είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις Γερμανόφωνες χώρες και την Αλσατία στη Γαλλία.
Παρασκευάζεται συνήθως από ζεστό κόκκινο κρασί και είναι καρυκευμένο με μπαστούνια κανέλας, λοβούς( καψουλίτσες ) βανίλιας, γαρύφαλλα, εσπεριδοειδή και ζάχαρη.
Το γαλλικό του όνομα είναι vin chaud ( ζεστό κρασί ).
Η αρχική του παραγωγή πιστώνεται στην υψηλή αριστοκρατία της Γερμανίας, ενώ ο πρώτος παραγωγός θεωρείται ο κόμης Ιωάννης ο ΙV, γύρω στο 1420.
Στη Ρουμανία ονομάζεται vin fiert (βρασμένο κρασί ) και γίνεται με κόκκινο ή λευκό κρασί, εμπλουτισμένο με κόκκους πιπεριού.
Στη Μολδαβία το συναντάμε ως izvar και γίνεται με κόκκινο κρασί, κόκκους πιπεριού και μέλι, στην Ιταλία, κυρίως στο βόρειο τμήμα της, ως vin brule, ενώ στη Λετονία σαν karstvins ( ζεστό κρασί ).
Το έφτιαξα για την παρεούλα και αφού φυσικά οι δοκιμαστές κρασιών το ενέκριναν (το κατεβάσαμε όλοι σαν νεροφίδες ) σας το ανεβάζω και σας προτρέπω να το φτιάξετε, με μία συμβουλή:
Μη φτιάξετε μόνο ένα μπουκάλι... θα το μετανιώσετε όπως κι εγώ!!
(Σε αυτή την περίπτωση, προσαρμόστε τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με την ποσότητα του κρασιού που θέλετε να φτιάξετε )

Τι χρειαζόμαστε:
μισό λεμόνι
μισό πορτοκάλι
1 μανταρίνι
1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί (750 ml)
190 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
2 - 3 γαρύφαλλα
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
100 ml. νερό

Τι κάνουμε:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 3-5 λεπτά.


Σουρώνουμε


αδειάζουμε προσεκτικά σε μπουκάλια

και σερβίρουμε το κρασί ζεστό.
Τόσο απλά και γρήγορα!!!
ΤΙΠάκι: εσείς βέβαια δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να σας χτυπήσει τη πόρτα ο Αϊ Βασίλης.
Φτιάξτε το και πιο νωρίς, ίσα για να το δοκιμάσετε βρε παιδί μου, για να ξέρετε τί θα σερβίρετε τις παγωμένες χριστουγεννιάτικες νύχτες που ήδη έφτασαν!
Προσέξτε το όμως, λίγο λίγο...με ρέγουλα!!
Δείτε και το σχετικό βιντεάκι που παρουσιάστηκε προχθές στο Spirto Web Radio, αλλά εγώ ως γνωστόν ανήκω ψυχή τε και σώματι στις Συνταγές Της Καρδιάς, οπότε δεν μπορούσα να μην το παρουσιάσω κι εδώ!
Ασπασμούς και Merry Christmas ... ναι .... από τώρα...!!!
SpIrToKoYto

τελειο για τα κρυα. εδω ηδη ημαστε κατω απο το μηδεν!
ReplyDeleteστην υγεια σου!
ειρηνη
Μα ναι, ίσα να το δοκιμάσουμε λέμε κι εμείς... Χα,χα! Θα είναι ιδανικό τα γιορτινά χειμωνιάτικά βράδια!
ReplyDeleteΕυχαριστούμε!
Πραγματικά ότι χρειάζομαι για να πίνω δίπλα στο τζάκι μου!Θα το φτιάξω σίγουρα για το βράδυ των Χριστουγέννων!Είναι τέλειο :P
ReplyDeleteΩραιότατο δίπλα στο τζάκι και με χιόνι έξω!!!! Ειδικά την παραμονή της πρωτοχρονιάς!!!
ReplyDeleteΕγώ σε περίμενα Βιβή μας με τέτοιο κρασί κρίμα που δεν μπόρεσες τότε να έρθεις!!
ReplyDeleteΦιλιά και καλές γιορτές!!
Στην υγειά μας!!
ReplyDeleteΖεστό μυρωδάτο κρασάκι, έξω παγωνιά, μέσα ζεστούλα και καλή παρέα ...... να κάτι τέτοια με κάνεις να σκέφτομαι με την σημερινή σου ανάρτηση Βιβίκα!!!
Πολλά πολλά φιλιά!
Υπέροχο Gluhwein...και βέβαια πρέπει να το δοκιμάσουμε οπωσδήποτε αυτό το κρασί...
ReplyDeleteΤι να πω κι εγω γι' αυτό το υπέροχο ζεστό αρωματικό λαμπερο κρασάκι?
ReplyDeleteΤα καλύτερα θα πω γιατι πρόκειται να το φτιάξω και να το απολαύσω με καλή παρέα!!!!!!
Πολλά μα πολλά φιλάκια!!!!!!
Τρελαίνομαι γι αυτό αλλά επιχείρησα να το φτιάξω πέρσι και απέτυχα παταγωδώς.Θα δοκιμάσω και με την δική σου συνταγή και ελπίζω αυτή τη φορά να είναι καλύτερο!
ReplyDeleteΦιλάκια!!!
Ειναι τελειο ζεστό με σταφιδες και αμυγδαλακια!
ReplyDeletehttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Πολύ καλή συνταγή!!Γιορτινή καί ότι πρέπει γιά τό κρύο!!!Καλές εορτές!!!
ReplyDeleteΠρωτη φορα το βλεπω,αλλα μου αρεσει σαν ιδεα για τις κρυες μερες και νυχτες,τις γιορτινες,θα το δοκιμασω,καλο βραδυ.
ReplyDeleteΖεστάθηκα μόνο που το είδα το κρασάκι στο βίντεο, Βιβή! Με τόσο κρύο που κάνει αυτές τις ημέρες, δεν με βλέπω να περιμένω τα Χριστούγεννα!!
ReplyDeleteΚαλό μας βράδυ.
Ααααα!!
ReplyDeleteΏστε έτσι φτιάχνεται λοιπόν!
Ενώ μου αρέσει υπερβολικά πολύ, δεν είχα μπει στη διαδικασία να το φτιάξω!!
Φιλιά!
Α, θα το δοκιμάσω! μου κίνησε την περιέργεια!
ReplyDeleteΌταν έρθω για ξεχειμώνιασμα, θέλω το μπουκάλι δίπλα μου! χα χα χα!
ReplyDeleteΦαίνεται πολύ ωραίο, δεν το έχω δοκιμάσει...
Φιλάκια σουρωμένα...χικ χικ χικ
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDelete...irida...