Thursday 20 February 2014
Χοιρινό με μπύρα στην γάστρα
Τσικνοπέμπτη σήμερα και η παράδοση απαιτεί τσίκνισμα.
Προσωπικά όπως έχω ξαναπεί, έχω σταματήσει εδώ και χρόνια να βγαίνω έξω τις Τσικνοπέμπτες μετά από απίστευτες ταλαιπωρίες που είχα κάθε φορά που το επιχειρούσα.
Έτσι συνήθως μαζευόμαστε στο σπίτι μου ή σε κάποιο σπίτι φίλου, και τηρούμε το έθιμο του τσικνίσματος.
Όμως η Τσικνοπέμπτη είναι και εργάσιμη μέρα ας μην ξεχνάμε, κι ακόμα κάποιοι ίσως να μην έχουν την δυνατότητα να τσικνίσουν στο σπίτι ανάβοντας κάρβουνα.
Αλλά μιας και η μέρα το κρεατικό της το θέλει, θα σας προτείνω ένα από τα αγαπημένα μας φαγάκια.
Το χοιρινό μαγειρεμένο μέσα σε μπύρα γίνεται λουκουμάκι!
Το φαγάκι αυτό θέλει μπόλικα κρεμμύδια, που θα το γλυκίσουν, μπόλικες πιπεριές, που θα το νοστιμίσουν αλλά και θα το ομορφύνουν οπτικά, και μπαχαρικά χωρίς … τσιγκουνιές!
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύ γευστικό πιάτο που θα ετοιμάσουμε χωρίς καθόλου κόπο και που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς!
Πάμε να μαγειρέψουμε!
Θα χρειαστούμε:
1300-1500 γρ. τρυφερό χοιρινό, κομμένο σε μεγαλούτσικα κυβάκια
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
1 πιπεριά κόκκινη ή κίτρινη
2-3 σκελίδες σκόρδο
ρίγανη, θυμάρι, καπνιστή πάπρικα
αλάτι-πιπέρι
1 κουτάκι μπύρα (330 ml)
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετάκια και τις πιπεριές σε λωρίδες.
Βάζουμε στη γάστρα το κυβάκια του χοιρινού και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, θυμάρι και καπνιστή πάπρικα, να καλυφθούν καλά από όλες τις μεριές.
Κόβουμε σε φετάκια το σκόρδο και το μοιράζουμε ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος.
Πάνω από το κρέας απλώνουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
Τα περιχύνουμε όλα με την μπύρα και με λίγο ελαιόλαδο.
Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς με αέρα, για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε την γάστρα, ανακατεύουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα, με ξεσκέπαστη την γάστρα.
Σερβίρουμε με το συνοδευτικό που προτιμάμε ή με μια νόστιμη σαλάτα.
Καλή επιτυχία, καλή Τσικνοπέμπτη, να περάσετε πολύ όμορφα!
Πολύ νόστιμο το φαγητό σου Ελενάκι! Και χωρίς πολύ κόπο για μια εργάσιμη μέρα!
ReplyDeleteΠάρα πολύ ωραία ιδέα!!! Και φαντάζομαι ότι θα μαλακώνει και αρκετά το κρέας! Πολύ νόστιμο!:)
ReplyDeleteΗ τελευταία φορά που βγήκα έξω Τσικνοπέμπτη ήταν πριν 20 χρόνια...Συμφωνώ απολύτως μαζί σου...
ReplyDeleteΚαι για το λουκουμάκι σου συμφωνώ απολύτως,γίνεται υπέροχο...
αλλά σήμερα θα πάει η τσίκνα σύννεφο στο τζάκι...
Καλημέρες,καλά τσικνίσματα και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))
Καλή Τσικνοπέμπτη Έλενα, να περάσεις όμορφα
ReplyDeleteΜεγαλούργησες πάλι, Ελενάκι μου!!!
ReplyDeleteΣε φιλώ πολύύύύύ!!
Καλή Τσικνοπέμπτη!
ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
Τι κρεατάκι - λουκουμάκι είναι αυτό!!!! Στην γάστρα ψημένο, θα λιώνει στο στόμα!!! Υπέροχο! Το καλύτερο για όσους δεν θέλουν να ψήσουν στα κάρβουνα.
ReplyDeleteΚαι εμείς αποφεύγουμε το "στριμωξίδι" που γίνεται στις ταβέρνες τέτοια μέρα. Το τσικνίζουμε στο σπίτι μας!
Καλά να περάσουμε όλοι. Και του χρόνου!!
Γειά σου Ελενιώ μου με τα τσικνιστά σου ! και εγώ φαν της σπιτικής τσικνοπέμπτης μετά από απίστευτο στριμωξίδι καποια χρόνια πριν !!!
ReplyDeleteΤι πιο όμορφο απο να είσαι σπιτι σου με φίλους ή σπίτι τους και να περάσεις όπως τραβάει η ψυχή σου !!!
γεια στα χεράκια σου!
Χρόνια πολλά παιδιά, να περάσετε καλά!!!
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου για την Τσικνοπέμπτη, λόγω εργάσιμης δεν είμαστε για πολλά-πολλά. Αλλά με τέτοιο φαγάκι τι άλλο να θέλουμε! Η μπύρα στο χοιρινό κάνει θαύματα! Καλά να περάσεις Ελενάκι!
ReplyDeleteΤσικνοπέμπτη χωρίς μπύρα δε γίνεται, είτε αυτή είναι σκέτη, είτε "κρυμμένη" μέσα σε κάποιο φαγητό! :)
ReplyDeleteΓευστικό κι εύκολο το πιάτο σου Έλενα, καλά να περάσεις και καλή όρεξη!
Κι εγω προτιμω να το τσικνιζουμε σπιτι μας,ειναι και καθημερινη και ειναι δυσκολο να βγουμε εξω. Πολυ ωραιο το χοιρινο σου αλλα ωραια και η μπιγκονια σου στη φωτο χεχε εμας εδω οι γλαστρες τα εχουν τιναξει προ πολλου απο το κρυο. Φιλια!
ReplyDeleteΛουκούμι το φαγάκι σου Έλενά μου!!!! Ξεκούραστο και νόστιμο φαγητό κατάλληλο για όσους μείνουν σπίτι!!!!
ReplyDeleteΠολλά τσικνισμένα φιλάκια!
Επειδή "τσικνίζομαι" στη δουλειά, δεν στέλνεις κάνα κομματάκι κι από 'δω; Φαίνεται φανταστικό! Μπορεί να μην έχω το χρόνο να το φτιάξω σήμερα, αλλά σίγουρα θα "παίξει" στο μέλλον! Η γάστρα κάνει τα κρέατα να λιώνουν στο στόμα!
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου αγαπημένη μου Έλενα! Να περάσεις πολύ όμορφα απόψε! Πολλά φιλιά!
Πω πω ενα νοστιμο φαγητο!!!!!!!!! αντε καλη Τσικνοπεμπτη με νοστιμιες υπεροχες γλυκα κοριτσια της καρδιας μας,πολλα φιλια ,καλα να περασετε.
ReplyDeleteΠολύ νόστιμο τό φαγητό σου Ελενά μου!!Απίθανη συνταγή!!Εμείς,εδώ στά Καλύβια,από τό πρωί,οι ταβέρνες,ψήνουν!!Τσίκνησε όλη η περιοχή μας!!Πάω μήπως προλάβω κανένα κοψίδι!!Καλή Τσικνοπέμπτη!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΛουκούμι γίνεται το χοιρινό έτσι, πολύ νόστιμο και μυρωδάτο!
ReplyDeleteΚαλά τσικνίσματα, φιλιά πολλά.
Ελενάκι μου τέλειο έγινε και πολύ λαχταριστό το χοιρινό σου μεθυσμένο με την μπύρα!!!!!
ReplyDeleteΚαλή τσικνοπέμπτη!!!!
Φιλιά πολλά!!!!
Το κρέας μ'αυτόν τον τρόπο γίνεται λουκουμάκι! Ανακάλυψα κι εγώ την καπνιστή πάπρικα πρόσφατα και έχω ξετρελαθεί, πάει τέλεια με κρέας! Καλή Τσικνοπέμπτη, φιλάκια!
ReplyDeletewww.foodaki.gr
Μεθυσμένο γουρουνάκι, ό,τι πρέπει για τσικνοπέμπτη, χικ, χικ, χικ!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ :-)
Εύκολο και πεντανόστιμο Έλενά μου!!! Κι επειδή τώρα τέλειωσα τα μαθήματα (επιτέλους)τί να ευχηθώ πέρα από το να περνάτε μια όμορφη Τσικνπέμπτη!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Το κρέας συνδυάζεται άψογα με τις πιπεριές ενώ το μαγείρεμα στη γάστρα δίνει απίστευτη γεύση και υφή.
ReplyDeleteΤα φιλιά μου Ελενάκι!
Ελενίτσα μου μεζές για καλή παρέα δίπλα στο τζάκι μου κάνει αυτό το πιάτο.Μου αρέσει η καπνιστή πάπρικα και φυσικά η μπύρα που έβαλες.
ReplyDeleteΕλενάκιιιιιιιιιι μου υπέροχο!
ReplyDeleteΜπύρα δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω έτσι, είσαι εγγύηση κορίτσι μου!
Φιλάκια στα μαγουλάκια!