
Αυτό το νόστιμο ψαράκι, το είχαμε δοκιμάσει σε ένα ωραίο ταβερνάκι στην περιοχή της Κυλλήνης.
Στην ουσία πρόκειται για τις ουρές από μικρές πεσκαντρίτσες.
Μας το μαγείρεψαν με διάφορα χορταράκια, μαζεμένα από την περιοχή. Μας άρεσε πολύ, ειδικά στον καλό μου. Τα χόρτα δίνουν εξαιρετική νοστιμιά και το φρέσκο άνηθο απίθανο άρωμα.
Δεν μπόρεσα να πάρω την συνταγή από το ταβερνάκι, γι' αυτό αποφάσισα να φτιάξω την δική μου εκδοχή. Ήταν πολύ κοντά σε αυτό που δοκιμάσαμε και μας ικανοποίησε απόλυτα!
Είναι γνωστό ότι οι πεσκαντρίτσες δεν έχουν άλλα κόκαλα εκτός της κεντρικής ραχοκοκκαλιάς τους. Γι' αυτό είναι κατάλληλο για τα παιδιά μας.
Η συνταγή αυτή φτιάχνεται και με φρέσκα μπακαλιαράκια. Είναι μια ωραία πρόταση για την ημέρα του Ευαγγελισμού, που κατά το έθιμο τρώμε μπακαλιάρο.
Ας δούμε πως θα ετοιμάσουμε τις πεσκαντρίτσες μας.

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό ουρές από πεσκαντρίτσες
1 κιλό διάφορα χόρτα ή μισό κιλό σπανάκι και μισό κιλό σέσκουλα
μισό ματσάκι άνηθο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
μισό φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
χυμό από ένα λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το κόβουμε σε φετούλες.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Πλένουμε καλά τις ουρές από τις πεσκαντρίτσες. Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, να μην έχουν υγρά.
Αλευρώνουμε ελαφρά τις ουρίτσες από όλες τις μεριές. Έτσι δεν θα στεγνώσουν ή θα καούν την ώρα που θα ψήνονται στον φούρνο.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τις φέτες του ξερού κρεμμυδιού και τις ροδέλες των φρέσκων κρεμμυδιών. Τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα κομμένα χορταρικά. Σοτάρουμε ακόμα μερικά λεπτά να μαραθούν λίγο τα χορταρικά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας καθώς και τον χυμό του λεμονιού.
Τέλος ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Βάζουμε τα χορταρικά σε ένα ταψάκι και τα στρώνουμε να καλύψουν τον πυθμένα του.
Επάνω από τα χόρτα τακτοποιούμε στην σειρά τις αλευρωμένες ουρές από τις πεσκαντρίτσες. Τις αλατίζουμε ελαφρά. Προσέχουμε πόσο αλάτι θα ρίξουμε μιας και έχουμε ήδη αλατίσει τα χόρτα.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ένα μικρό ποτήρι νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για μισή ώρα περίπου ή ως να δέσει η σάλτσα του φαγητού μας. Οι πεσκαντρίτσες είναι μικρές σε μέγεθος. Δεν χρειάζονται περισσότερο χρόνο ψησίματος γιατί θα στεγνώσουν.
Αν δούμε ότι παίρνουν γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε το φαγητό μας μόλις βγει από το φούρνο, γαρνιρισμένο με φέτες λεμονιού.
Το φαγητό αυτό εκτός από πεσκαντρίτες ή μπακαλιαράκια, μπορεί να μαγειρευτεί και με φέτες ψαριού της επιλογής μας.
Αντί για άνηθο, μπορούμε να αρωματίσουμε τα ψάρια μας με μάραθο.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

Καλημέρα , καλημέρα, υπέροχο φαγητό μου φαίνεται, δεν τα έχω φάει ποτέ τα ψάρια έτσι μα..στείλε ένα πιάτο δεν θα το αφήσω παραπονεμένο.
ReplyDeleteΝα στείλεις και σε μένα ταπεράκι, όχι μόνο στην Αχτίδα, ε???
ReplyDeleteΦοβερό φαγάκι Ειρήνη μου, προσωπικά αγαπώ πολύ τον συνδυασμό ψαρικών και χορταρικών και τα μαγειρεύω έτσι συχνά.
Είμαι σίγουρη ότι το φαγάκι σου είναι μια νοστιμιά, και ωραία ιδέα αν θέλουμε να το φτιάξουμε με μπακαλιαράκια για το τραπέζι του Ευαγγελισμού!
Φιλάκια!
Ειρηνάκι μου μιας και μοιράζεις ταπεράκια με το υπέροχο φαγάκι σου μην με αφήσεις εμένα παραπονεμένη!!!!χαχα!!
ReplyDeleteΗ αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα τα χόρτα τα έφτιαχνα ξεχωριστά απο τα ψάρια ...αλλά βρίσκω πολύ νόστιμη και ενδιαφέρουσα την δική σου εκδοχή!!!
Θα συμφωνήσω με την Έλενα ότι είναι μια πολύ καλή πρόταση για το τραπέζι του Ευαγγελισμού!!!!
Φιλιά!!!!
Φαίνεται πολύ νόστιμο Ειρήνη μου... γεια στα χέρια σου!!!
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα!
πολύ καλή πρόταση...να σαι καλά
ReplyDeleteΜμμμμ Ειρήνη μου,Κυλλήνη άκουσα!!!Εχω τά ξαδέλφια μου εκεί!!Πολύ νόστιμη καί πρωτότυπη η συνταγή σου!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΠάντα αγαπημένος ο συνδυασμός ψάρια με χορταρικά!
ReplyDeleteΚαι με μπακαλιάρο πράγματι θα είναι πολύ ωραίο αυτό το πιάτο.
Φιλιά!
Όμορφος συνδυασμός Ειρήνη μου τα ψαράκια με τα μυρωδάτα λαχανικά.
ReplyDeleteΌμορφος συνδυασμός Ειρήνη μου τα ψαράκια με τα μυρωδάτα λαχανικά.
ReplyDeleteπολύ ωραίο φαγάκι!!! τι μου θύμισες με την πεσκανδρίτσα!!! ένας θείος μου έλεγε ότι η Βάνα Μπάρμπα μοιάζει με πεσκανδρίτσα!! χαχαχαχα.. άσχετο, αλλά όποτε βλέπω πεσκανδρίτσα γελάω!! :) ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!!
ReplyDeleteΜου αρέσει που είναι ψάρι με χορταρικά! Συνδυασμός πολύ καλός!Μακάρι να κάναμε ποιο πολλά τέτοια πιάτα, υγιεινά και νόστιμα!Καληνύχτα Ειρήνη μου!
ReplyDeleteΠολύ νόστιμο φαίνεται εγω τις κανω σουπα τις πεσκανδριτσες αλλα και τηγανητες τελειες είναι, αυτη η εκδοχη όμως μου φαινεται η καλυτερη θα τη δοκιμασω οπωσδηποτε,φιλια.
ReplyDeleteSe ve muy delicioso mi plato preferido adoro el pescado,abrazos.
ReplyDeleteΈφαγα πρόσφατα τις ουρές πεσκανδρίτσας αλλά τηγανιτές. Ήσαν επίσης υπέροχες όπως αυτές που βλέπω. Μάλιστα έχουν ένα περίεργο τοπικό όνομα οι πεσκανδρίτσες εκεί (Παγασητικός) μα αδύνατον να θυμηθώ.
ReplyDeleteΔοκιμάστε τες έτσι όπως τις βλέπετε θα σας αρέσουν.
Νένα
Όμορφη συνταγή
ReplyDeleteΦιλάκια ...
Ειρηνάκι μου τις πεσκανδρίτσες τις λατρεύω αλλά τις έχω φάει μόνο ψητές και με τα χόρτα για συνοδεία αλλά ποτέ μαγειρεμένα μαζί !!!
ReplyDeleteΣίγουρα είναι μια πολύ πολύ καλή πρόταση !!!
φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ
Εξαιρετική πρόταση Ειρηνάκι μου!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!