
Δύο διαφορετικές προτάσεις με τα ίδια όμως υλικά σας έχουμε για σήμερα.
Η πρώτη είναι τυροπιτούλες με σφολιάτα και γέμιση κρέμας τυριών.
Η δεύτερη είναι τυροκροκέτες που φτιάχνονται με την γέμιση.
Οι τελευταίες μου προέκυψαν όταν διαπίστωσα ότι τα φυλλαράκια σφολιάτας δεν ήταν όσα νόμιζα πως είχα στην κατάψυξη. Η γέμιση μου περίσσεψε και κάτι έπρεπε να την κάνω.
Σκέφθηκα λοιπόν το εξής απλό: Πρόσθεσα λίγη τριμμένη φρυγανιά για φτιάξω μείγμα που πλάθεται και νάτες οι τυροκροκέτες!!
Γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο αν βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει!!
Πάμε να σας δείξω πως τα έφτιαξα!

Τα υλικά μας:
Για τις τυρόπιτες
20 τετράγωνα φυλλαράκια σφολιάτας
140 γρ. cream cheese
100 γρ. ανθότυρο ή φέτα
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
20 ml. κρέμα γάλακτος ή γάλα
1 αυγό
1/4 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
μισό κουταλάκι φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
1 χτυπημένο αυγό για το άλειμμα
Για τις τυροκροκέτες
όση γέμιση από τις τυρόπιτες περίσσεψε
3 κουταλιές περίπου τριμμένη φρυγανιά
Για να τυλίξουμε τις κροκέτες
αλεύρι
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
τριμμένη φρυγανιά
Τι κάνουμε:
Αν τα φυλλαράκια σφολιάτας είναι κατεψυγμένα, τα βγάζουμε νωρίτερα από την κατάψυξη να ξεπαγώσουν, αλλά να παραμείνουν κρύα.
Σε μπολ βάζουμε το ανθότυρο ή την φέτα. Λιώνουμε το τυρί με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το cream cheese, το στραγγιστό γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το αυγό, τα μυρωδικά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί.
Γεμίζουμε τα σφολιατάκια με την γέμιση που έχουμε ήδη ετοιμάσει.
Βρέχουμε τις άκρες τους με λίγο νεράκι. Κλείνουμε τα σφολιατάκια πατώντας καλά τις άκρες με τα δάχτυλά μας ή με ένα πιρούνι.
Τρυπάμε την επιφάνεια στις τυρόπιτες μια δύο φορές με το πιρούνι.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό. Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε τις τυρόπιτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, ως να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε τις τυρόπιτες να χλιάνουν και κατόπιν σερβίρουμε.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε τυροκροκέτες, θα προσθέσουμε στην γέμιση που περίσσεψε 3 κουταλιές περίπου τριμμένη φρυγανιά.
Το μείγμα μας θα σφίξει λίγο και θα πλάθεται, κολλώντας όμως λίγο στα χέρια μας. Γι΄ αυτό την ώρα που πλάθουμε, βρέχουμε που και που τα χέρια μας με λίγο νερό.
Πλάθουμε κροκέτες στο σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε.
Τις αλευρώνουμε αρχικά, κατόπιν τις βουτάμε στο ελαφρά χτυπημένο αυγό και τέλος τις κυλάμε σε τριμμένη φρυγανιά.
Ζεσταίνουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίζουμε τις κροκέτες μας να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τις αφήνουμε να στραγγίσουν το περίσσιο λάδι πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις κροκέτες μας ζεστές.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Πω πω!!! δεν στελνεις καμια και μου ανοιξε η ορεξη πρωι πρωι????
ReplyDeleteΚαλημέρα Ειρήνη μου!!!Και οι τυρόπιτες και οι τυροκροκέτες σου είναι φανταστικές, θα σερβιριστώ και απο τα δυο φυσικά!!!Πολύ όμορφη παρουσίαση!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!!!
Ειρήνη...με ρέγουλα τα κεράσματα...Να φτάσουν για όλους ε...???
ReplyDeleteΠολύ ωραία ιδέα...!!!
Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...♥
Κι απο τα δύο κι απο τα δύο !!!!
ReplyDeleteΉρθα νωρίς νωρίς γιατί με τρελλανε η μυρωδιά τους !!! μοσχοβολάνε !!!!
Παίρνω και πάω να απολαύσω !!!χιχιχ
φιλια πολλά πολλά και πολλές καλημέρες !!!
Σε ότι εχει τυράκι δεν λέω ποτέ οχι!!!
ReplyDeleteΚαι τα τυροπιτάκια και οι τυροκροκέτες σου είναι υπέροχες!!!
Καλημέρα , φιλιά!!!
Γιαμι γιαμι...Και τα 2 ειναι τελεια!!!Φιλια!!!
ReplyDeleteΔεν μπορώ να διαλέξω θέλω μια ντουζίνα και από τα 2, χεχε
ReplyDelete<3
Καλημέρα Ειρήνη μου!!Καί οιτυρόπιτες και οι τυροκροκέτες είναι τέλειες!!Μού άνοιξαν τήν όρεξη!!Υπέροχες καί πρωτότυπες συνταγές!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΠανεύκολες και πεντανόστιμες τυροπιτούλες, τι άλλο θέλουμε??
ReplyDeleteΚαι μου αρέσει πολύ ο τρόπος που αξιοποίησες την περισσευούμενη γέμιση!!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Aαα!! Πολύ ωραία ιδέα, ένα σε δύο! Απολαμβάνεις την υπέροχη γέμιση με δύο τρόπους.
ReplyDeleteΚαλή συνέχεια
Πολύ όμορφες οι τυρόπιτες, αλλά μου άρεσε πάρα πολύ και η ιδέα να φτιάξεις τυροκροκέτες από την γέμιση!!!
ReplyDeleteΚαταπληκτική ιδέα!!!
Καλό βράδυ!!
Φιλάκια!!
Και τα τυροπιτάκια τρώμε και τις τυρομπουκιτσες τρώμε, δεν λέμε όχι Ειρήνη μου ποτέ σε τέτοιες ομορφες λιχουδιές.
ReplyDeleteΥπέροχες και οι δύο προτάσεις σου Ειρήνη μου... νοστιμότατες και πολύ εμφανίσιμες!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!
Νομίζω ότρι και οι δυο εκδοχές θα είναι εξίσου νόστιμες! Ως γνήσιοι τυροφάγοι κάτι τέτοια τα τιμούμε οικογενειακώς!!
ReplyDeleteΦιλιά Ελενά μου!
Φουλ του τυριού και μου αρέσει πολύ Ειρήνη! Πολύ έξυπνη η ιδέα της κροκέτας με το περίσσευμα της γέμισης!
ReplyDeleteΠάρα πολύ ωραία γέμιση Ειρήνη μου!
ReplyDeleteΑνάλαφρη, κρεμώδης, απαλή σε γεύση και υπέροχα αρωματισμένη.
Και πράγματι με λίγη φαντασία και μεράκι, όλα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
Φιλιά
Looks wonderful ~ Catherine
ReplyDeleteΣτείλε..ταψί αμέσως!Πίνω καφέ και αρχίζω να τις λιγουρεύομαι που τις βλέπω!Καλημέρα όλη μέρα.Γράψε και μία τέτοια γλυκιά με κρέμα και ζαχαρούλα!
ReplyDeleteΖαλάδα νιώθω από τη λιγούρα Ειρηνάκι μου!
ReplyDeleteΤυρόπιτες και τυροκροκέτες ενώ λατρεύω το λιωμένο τυράκι;
Σε φιλώ πολύ πριν...λιποθυμήσω!!!