Tuesday, 4 November 2014

Şiş kebap


...πολίτικο ασφαλώς!!
Και λέω ασφαλώς, γιατί ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το φαγητό αυτό προέρχεται από τη Πόλη, έχω δει στη καλύτερη να το κακοποιούν, στη χειρότερη να του προσθέτουν μέχρι...μαγιονέζα!!!! (Βαγγελίστρα μου που θα λεγε και μια ψυχή) !!
Λοιπόν, εγώ δίνω τη συνταγή όπως τη ξέρω από τη γιαγιά Ιουλία, δεν έχω καμία διάθεση να έρχεται στον ύπνο μου και να με βαράει έτσι και δεν της μυρίσουν σήμερα το κύμινο και το μπαχάρι τα φρεσκοτριμμένα, και έτσι και δεν είναι τα κεμπάπια ζουμερά και γλασερά, με τη γεύση του ξυλοκάρβουνου, όπως τα έφτιαχνε η ίδια.

ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος φρέσκος
(αν τον βγάλετε από τον καταψύκτη, μόλις ξεπαγώσει βάλτε τον να στραγγίξει σε σουρωτήρι, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά)
- 400 γρ. κιμάς αρνίσιος
(ο αρνίσιος κιμάς είναι αυτός που δίνει την ιδιαίτερη χορταστική γεύση στο κεμπάπ. Αν κάνετε δίαιτα ή δεν μπορείτε να ξεχάσετε την υγιεινή διατροφή για μία ημέρα, φτιάξτε μπιφτέκια στον ατμό. Αλλά προς Θεού μη τα ονομάσετε σις κεμπάπ... είπαμε...η γιαγιά απ' τ' Αϊβαλί βαράει)
- 1 αυγό
- 3/4 φλιτζανιού φρυγανισμένα ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
(μουσκεμένες και στυμμένες φέτες ψωμιού ξεχάστε τις...αυτές είναι για τους κιοφτέδες)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
(το άγιο μούλτι είναι για άλλες δουλειές - εδώ θέλει χεράκι και όχι νιανιά)
- 2 σκελίδες σκόρδο (άντε να σας κάνω τη χάρη να το περάσετε στη πρέσα και να μη σας βάλω να το κοπανάτε στο ξύλινο γουδί )
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι κύμινο φρεσκοτριμμένο
- 1 κουταλάκι μπαχάρι φρεσκοτριμμένο
(αν η θεία Ευλαμπία που τη φιλοξενήσατε πέρυσι για να κάνει εξετάσεις για τα αρθριτικά της, έφτιαξε σουτζουκάκια και σας έχουν ξεμείνει τα ανοιγμένα σακουλάκια, θα σας στεναχωρήσω - αρχίστε να τρίβετε τα φρέσκα μπαχαρικά και σιγά σιγά θα φτάσουμε και στο πώς το τρίβουν το πιπέρι)
- 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- 1 κουταλάκι τσιμένι
(για όσους δεν το γνωρίζουν, τσιμένι είναι ένα μπαχαρικό που με αυτό επικαλύπτεται ο γνωστός παστουρμάς Καππαδοκίας)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (πρέπει να έχετε μάθει ήδη πώς το τρίβουν)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλή και γρήγορη!!
Αναμειγνύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν.
Αν το μείγμα μας είναι κάπως μαλακό και δεν το βλέπουμε να στέκεται στα κάρβουνα, προσθέτουμε λίγη ακόμα γαλέτα.
Αν είναι για στοκάρισμα, ελάχιστο νεράκι θα σας σώσει.
Αυτό που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κάνουμε, είναι να αφήσουμε το μείγμα σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες, για να αναμειχθούν και να αναδειχτούν τα αρώματα (γι' αυτό έγραψα πιο πάνω ότι αν αποψύξουμε τον κιμά πρέπει να είναι χωρίς καθόλου υγρά)
Όταν θέλουμε να ψήσουμε, πλάθουμε στο χαρακτηριστικό σχήμα του κεμπάπ και τα ψήνουμε σε σχάρα σε ξυλοκάρβουνα.
Και στον φούρνο ή στο γκριλ γίνονται βέβαια, αλλά πάλι θα σας στεναχωρήσω, καμία σχέση.
Σερβίρουμε με φρέσκια ντομάτα, φέτες κρεμμυδιού και ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
Ασπασμούς
SpIrToKoYto

18 comments:

  1. μμμμμμμ αχ και παλι αχ!!!!Υπεροχα τα κεμπαπια σου!!!Θα ακολυθησω τη συνταγη σου αλλα δεν θα βαλω αρνισιο κιμα,μονο μοσχαρισιο....ξερω οτι ετσι θα "χασω" τη μιση συνταγη αλλα ειναι ισως το μοναδικο πραγμα που δεν τρωω.... και το συνειδητοποιω τωρα(αναμεικτους κιμαδες)!
    πολλα πολλα φιλια!

    ReplyDelete
  2. Συμφωνω και επαυξανω! Σωστη..... καλημερα και πολλα φιλια!

    ReplyDelete
  3. Δε μου φτάνει η κουλαμάρα που με δέρνει, να και το κεμπάπι απέ την Πόλη που ήρθε να με αποκάμει!
    Ο αρνίσιος κιμάς κάνει τη διαφορά, με το μοσχαρίσιο είναι απλά μπιφτέκι...
    Άξια απόγονος της γιαγιάς Ιουλίας, συγχαρητήρια μαντάμ!

    Φιλάκια λιχούδικα!!!

    ReplyDelete
  4. Αγαπώ σις κεμπάπ ακριβώς όπως μας το δίνεις!! Τέλειο και μου άνοιξες την όρεξη, δεν μπορείς να φανταστείς!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Τέλεια συνταγή για σις κεμπάπ και για να είμαι ειλικρινής έψαχνα μια αυθεντική συνταγή για να τα φτιάξω!!!
    Ολη την νοστιμιά δίνει ο αρνίσιος κιμάς και βεβαίως και τα μπαχαρικά που κάνουν το μείγμα να μοσχοβολάει!!!!
    Ευχαριστούμε Βιβή μας που μοιράστηκες μαζί μας την συνταγή της γιαγιάς Ιουλίας!!!!
    Φιλάκια πολλα!!!!

    ReplyDelete
  6. Ο αρνίσιος κιμας και το τσιμένι πιστεύω πως δινουν τη διαφορετικη και ξεχωριστη γευση! Θέλω 4 πιατα μονο για μενα χαχαχαχαχα! Γεια στα χερια σου!

    ReplyDelete
  7. Τί τέλεια συνταγή!!Οτι χρειαζόμουν νά φτιάξω σις κεμπάπ!!Θά ξετρελαθούν όλοι στήν οικογένεια!!Καλό απόγευμα!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Σπιτικό kebap???
    Μα ποια είσαι τέλος πάντων???
    Και αρνίσιος κιμάς και τσιμένι??
    Μα ποια είσαι τέλος πάντων ξαναρωτώ!
    Άξια απόγονος της γιαγιάς Ιουλίας, όπως λέει παραπάνω και το πολυαγαπημένο μου Μαιρουλίνι!
    Σμουάτς!

    ReplyDelete
  9. Μια τρελή αδυναμία στο κεμπάπ την έχουμε οικογενειακός όποτε όπως καταλαβαίνεις θα τα τιμήσουμε δεόντως!!!!
    Φιλάκια!!!!!

    ReplyDelete
  10. Το θέλω, το θέλω, το θέλω!!!
    Είναι ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!
    Μπράβο στη γιαγιά Ιουλία και σε σένα που το μοιράστηκες μαζί μας!!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  11. Πωπω! Αυτή είναι συνταγή, μερακλήδικη και με το παραπάνω!
    Μοσχοβόλησε ο τόπος πολίτικα αρώματα!

    ReplyDelete
  12. Εχω μεινει και το κοιταω και το λιγουρευομαι ,τι καλα να τρωγαμε ενα τετοι τωρα,αντε παω να φυγω,πολλα φιλια καλι βραδυ.

    ReplyDelete
  13. Πω πω καλα που ειναι περασμενη η ωρα αλλιως θα ετρεχα σε σουβλατζιδικο!

    ReplyDelete
  14. Τα παραδοσιακά φαγητά εχουν άλλη χάρη. Ποσο μαλλον αν είναι πολίτικα!

    ReplyDelete
  15. Ευχαριστούυυυυυυυμε για την συνταγή !!!!!! βάζω το αρνί, βάζεις τα κεμπαπια ????? χιχιχιχιχ!!!

    ονειρεμένα φαίνονται !!!!!


    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  16. Πραγματικά υπέροχο και μερακλίδικο!!
    Ευχαριστούμε!
    :-)

    ReplyDelete
  17. Αμάν και πάλι αμάν, Βιβή!! Μας λίγωσες με τις μυρωδιές του σις κεμπάπ σου! Και ακόμα δεν το έδειξα στον καλό μου που είναι λάτρης του κεμπάπ! Θα τρέχω να βρω αρνίσιο κιμά! Χαλάλι όμως, αξίζει για μια τέτοια λιχουδιά!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  18. μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά τους,πω,πω,πω!

    ReplyDelete