Η σημερινή μας συνταγή είναι και η τελευταία νηστίσιμη συνταγή μας για την Σαρακοστή.
Παράπονο δεν έχετε φέτος, δώσαμε πολλές νηστίσιμες συνταγές.
Από την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε όπως κάθε χρόνο πολλές πασχαλινές συνταγές και ιδέες, αλλά και νοστιμιές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.
Στα σημερινά ψωμάκια, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, είτε νηστεύει είτε όχι.
Μοσχομυρίζουν και κάθε μπουκιά είναι πραγματικά υπέροχη.
Το ταχίνι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες, όλα απαραίτητα και πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Εγώ χρησιμοποίησα ταχίνι ολικής αλέσεως γι αυτό και τα ψωμάκια μου έγιναν λίγο πιο σκούρα.
Το ψωμάκια αυτά τρώγονται πολύ ευχάριστα και σαν κολατσιό, είμαι σίγουρη ότι αν τα φτιάξετε θα τα λατρέψετε!
Τα υλικά μας για 6 ψωμάκια:
Για την ζύμη:
3 – 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζεστό νερό (όχι καυτό)
2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μαγιά (ξηρή)
¼ φλιτζανιού λάδι ελαφρύ (σπορέλαιο, ηλιέλαιο κ.α)
Για την γέμιση:
1 φλιτζάνι ταχίνι
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Σε χωριστό μπολ βάζουμε την μαγιά και 3 φλιτζάνια από το αλεύρι (δεν το βάζουμε όλο από την αρχή) και ανακατεύουμε καλά.
Ενώνουμε τα δυο μείγματα και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι, αλλά με προσοχή, δε πρέπει η ζύμη να γίνει πολύ σφιχτή.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 50’ λεπτά περίπου, ώστε η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολάκι.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε μακρόστενα φυλλαράκια ύψους 25 εκ. και πλάτους 7 εκ.
Απλώνουμε γέμιση σε όλη την επιφάνειά τους και τα διπλώνουμε στην μέση

Κάνουμε στην κάθε πλευρά δυο χαρακιές με ένα μαχαίρι.

Δένουμε κόμπο το ζυμαράκι με προσοχή και διπλώνουμε ομοιόμορφα τις άκρες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.


Τοποθετούμε τα ψωμάκια μας σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα ψωμάκια.

Για extra γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση μερικές σταφίδες ή τριμμένα καρύδια, και στην ζύμη λίγη τριμμένη μαστίχα.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για μιαν ακόμη φορά ο Αθήνα 9.84 φιλοξενεί στην εκπομπή του Αθήνα αλά Καρτ δυο συνταγές μας, που θα ακουστούν η μία σήμερα Σαββάτο στις τρεις παρά τέταρτο το μεσημέρι και η άλλη αύριο Κυριακή την ίδια ώρα.
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
υπεροχα τα ψωμακια. απο αυτα που θα μπορουσα να τραγανιζω συνεχεια.....
ReplyDeleteκαλο σαββατοκυριακο
ειρηνη
It looks beautifully and so tasty !
ReplyDeleteGreetings
τελικα τα νηστισιμα ειναι πολυ πιο νόστιμα ;)
ReplyDeleteΕξαιρετικό Ελένη!!Σίγουρα αξίζει δοκιμή!Καλό Σ/Κ!!
ReplyDeleteΤα δικά σας φαίνονται πολύ λαχταριστά κορίτσια!!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία ψωμάκια, και τσουρεκάκια θα τα έλεγα, αξίζει να τα δοκιμάσουμε!!
ReplyDeleteΚαλό Σ/Κ!!
Φο-βε-ρά!!!!!
ReplyDeleteΕλενάκι δείχνουν πεντανόστιμα, θα τα απολαύσουν νηστεύοντες και μη!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Αγαπάμε ταχινάκι!!
ReplyDeleteΘα δοκιμαστούν σύντομα και θα σου πω εντυπώσεις!
ΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
Υπέροχα καί 5νοστιμα τά ψωμάκια σου Ελένη μου!!Θά τά δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!!
ReplyDeleteΛατρεύω τις ταχινόπιτες μα δεν έχω τολμήσει ποτέ να τις φτιάξω..Αυτά τα ψωμάκια λες να μου αρέσουν; να τα φτιάξω;
ReplyDeleteΤα έφτιαξα χτες κι είναι πεντανόστιμα!
ReplyDeleteΒέβαια δεν έκανα τις χαρακιές, γιατί στο πρώτο που τις έκανα, μου έτρεχε το ταχίνι. Συγχαρητήρια για την πολύ καλή συνταγή!
Καταρχήν είναι φοβερό το σχήμα τους!
ReplyDeleteΠολύ εντυπωσιακό!
Και η γέμιση με το ταχίνι πολύ πλούσια!
Θα είναι πολύ λαχταριστά και με ταχίνι με κακάο!
Φιλιά
シ Apresentação maravilhosa... imagino como são saborosos!!!
ReplyDeleteÓtima semana!
Tudo de bom!
Beijinhos.هჱ⊱
⋰˚هჱܓ
Φαίνονται πεντανόστιμα
ReplyDeleteΦιλάκια ...
Έχουν πάθει ένα κόλημα τα μεγάλα μου παιδιά και τρώνε ταχίνι συνέχεια το συνδυάζουν με μερέντα. Ε σίγουρα θα τους τα φτιάξω έτσι για έκπληξη! Ευχαριστούμε για την συνταγή :)
ReplyDeleteΘα τα δοκιμάσω με ταχίνι ολικής που έχω μπόλικο! Φαίνονται πολύ λαχταριστά με αυτό το ωραίο σχέδιο!
ReplyDeleteΕυχαριστούμε & συγχαρητήρια που όλες (εκτός μίας) οι συνταγές της σαρακοστής ήταν νηστίσιμες!!!
ReplyDeleteΓλύκες τα ψωμάκια σου! Λαχταριστά!
ReplyDeleteΤι ωραίες οι ταχινόπιτες Ελένη μου! Τις τιμάμε την περίοδο της Σαρακοστής! Το ταχίνι είναι ωφέλιμη τροφή, πλούσια σε θρεπτικά υλικά, ιδανικό για περιόδους νηστείας. Τις έφτιαξες λαχταριστές τις ταχινοπιτές σου!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Πολύ λαχταριστά τα ψωμάκια σου!!!
ReplyDeleteΤο ταχίνι μου αρέσει πολύ και το τρώω όλο το χρόνο, όχι μόνο στις νηστείες!!!
Καλή βδομάδα!!
Φιλάκια!!
Μμμ, πολύ λαχταριστά τα ψωμάκια σου! Θα τα φτιάξω ανεξαρτήτως νηστείας.
ReplyDeleteΝοστιμα αφρατα ,λαχταριστα ,τι αλλο να ζητησει κανεις,καλη σας εβδομαδα κοριτσια.
ReplyDeleteΕντυπωσιακά τα ταχινοψωμάκια σου Ελένη μου!! Μου άρεσε ο τρόπος που τα έδεσες αλλά και η τόσο υπέροχη γέμισή τους!!! Λουκουμάκια!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Καλέ τι δέσιμο είναι αυτό ??? τι κεφαλοκλείδωμα τους έκανες ????
ReplyDeleteΦοβερή παρουσίαση και όσο για την γεύση θα πρέπει να είναι υπέροχη !!!
γεια στα χεράκια σου Λενάκι μας !!!!!
φιλια
Πολύ νόστιμα τα ψωμογλυκάκια σας!! Ό,τι πρέπει για πρωινό!! Φιλιά!!
ReplyDeleteΕλενάκι μου πάλι ζωγράφισες!!!
ReplyDeleteΚαταβρόχθισα δυο κιλά ταχίνι σκέτο την περίοδο της Σαρακοστής και δεν προλάβαινα να μπω και να δω τα θαυμάσια ταχινοψωμάκια σου...
Θα τα φτιάξω όμως γιατί είναι υγιεινά και σίγουρα πολύ νόστιμα!
Σε φιλώ!