
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα σκεφτεί αυτό το πιάτο σαν νηστίσιμο. Είναι το αγαπημένο μας ρύζι, ένα από τα πιάτα που αρέσει στους φίλους μας και που συνηθίζω να κάνω ανεξάρτητα από νηστείες.
Χρειαζόμαστε
250 γρ. αρωματικό ρύζι Thai η Basmati
350 γρ. γαριδούλες καθαρισμένες
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κόκκινες πιπεριές σε λωρίδες
μισό φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο λευκό
1/4 φλιτζ. σάλτσα σόγιας
1/4 φλιτζ. Worcestershire sauce
1/3 φλιτζ. ζάχαρη
3 γεμάτες κουταλιές κέτσαπ πικάντικη
2-3 σταγόνες ταμπάσκο
2 κουταλιές αλεύρι
λίγο αλάτι
1 και 1/3 φλιτζ. νερό
6 φέτες ανανά από κονσέρβα (σε φυσικό χυμό)
Το φτιάχνουμε
Βράζουμε και στραγγίζουμε καλά το ρύζι. Βράζουμε για 10-15 λεπτά τις γαρίδες, τις οποίες πρώτα έχουμε καθαρίσει από το κέλυφος και το κεφάλι, και έχουμε αφαιρέσει προσεκτικά το εντεράκι τους. Αφήνουμε ρύζι και γαρίδες στην άκρη.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, φροντίζοντας να διαλυθεί καλά το αλεύρι. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις γαρίδες και τον ανανά σε κομμάτια και τα βάζουμε για 1-2 λεπτά να πάρουν όλα μια τελευταία βράση.
Σερβίρουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με την σάλτσα μας.
Καλή επιτυχία.
Γεια σου Λενάκι με τα ωραία σου!
ReplyDeleteΛοιπόν αυτο το φαί σου το έχω κανει πολλές φορές και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη!
Και όχι μονο με γαρίδες, αλλά και με κοτόπουλο, με χοιρινό και με μοσχαράκι και την σάλτσα με προσθήκη τσιλι σε καλαμάρι ψητό.
Πολύ νόστιμο και πολύ βολικό.
Φαγητό φούστα μπλούζα ένα πράμα!
Αγγελικούλα και με κοτόπουλο που το κάνω είναι πολύ καλό, είπα να δώσω την νηστίσιμη εκδοχή του για τους νηστεύοντες.
ReplyDeleteΚαι έχεις δίκιο, φαγητό φούστα μπλούζα, πανεύκολο είναι, όλη του η κούραση είναι στο καθάρισμα της γαρίδας (αν βάλουμε γαρίδες).
Το τσίλι μόνο στο καλαμάρι το βάζεις ή και στα υπόλοιπα??
To τσίλι μου αρέσει πολύ στα θαλασσινά, αλλά στο καλαμάρι ιδιαίτερα!Και γενικά μου αρέσει το καλαμάρι διότι έχει πολύ ωραία υφή.
ReplyDeleteΑλλά σου λέω αυτο το φαι το εχω λατρέψει διότι τα υλικά τα έχω σπίτι σχεδόν πάντα, φροντίζω να μην ξεμένω και απο ανανά και με οτι υπάρχει στην κατάψυξη κάνω φαγητό κουφέτο!Και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσει!
Σωστή!!
ReplyDeleteΜην σου πω θα βάλω να το κάνω σήμερα, μάλλον με κοτόπουλο, μιας και το συζητάμε.
Ορίστε, μου ... δίνω και ιδέες χα χα χα
Ελενα μου :)) σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!
ReplyDeleteθαυμάσιο φαίνεται και εντός του Σαββατοκύριακου, σίγουρα θα το τιμησουμε οικογενειακώς.
(εν τω μεταξύ, εκτός δύο-τριών υλικών, όλα τα υπολοιπα υπάρχουν σπιτι)
φιλια πολλά και ξανά ευχαριστώ :))
(θυμασαι αυτή τη νηστισιμη τουρτα που ειχες ποστάρει και που την έφτιαχνα σε καθε ευκαιρία; ε, και γι' αυτο το ρύζι, το ίδιο προβλέπω να γίνεται)
Κάντο κάντο σε παρακαλώ γιατί στη δουλειά έχουμε σουπιές κοκκινιστές που θεωρητικά θα ήταν καλό φαγητό αλλά με τον μάγειρα που διαθέτουμε ακόμα και η ψητή μπριζόλα μπορεί να αποτύχει ! Τέλος πάντων ήλθε η ώρα του φαγητού και πάω να δω τι είναι αυτό που θα μας σερβίρει.
ReplyDeleteΦιλια Δημητρης
Έλενα,πολύ μ΄αρέσει ο ανανάς στο φαγητό-υπέροχη η γλυκόξινη γεύση.Θα το προτιμήσω με κοτόπουλο,γιατί οι γαρίδες και τα συναφή δε μ΄αρέσουν.
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα!
Μαριλενάκι μου πολύ χαίρομαι που σου άρεσε.
ReplyDeleteΣύντομα θα βάλουμε κι άλλες νηστίσιμες συνταγές,γιατί ξέρω ότι πολλοί είναι αυτοί που νηστεύουν αυτές τις μέρες.
Δημήτρη το μενού σήμερα διαθέτει εξωτικό ... κοτόπουλο με ρύζι (δεν προλαβαίνω να καθαρίσω γαρίδες τώρα)
Φιλιά:)
Ελενάκι δεν σου αρέσουν οι γαρίδες?? Η αλήθεια είναι ότι σε πολλούς έχω ακούσει ότι δεν αρέσουν και μου φαίνεται περίεργο γιατί εμείς τις λατρεύουμε οικογενειακώς και τις τρώμε με όλους τους τρόπους.
Φτιάξτο με κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες, πολύ πολύ νόστιμο γίνεται και έτσι. Βέβαια το κοτόπουλο θέλει λίγη παραπάνω ώρα στο μαγείρεμα από τις γαρίδες, έτσι??
Φιλάκια πολλά!
Μιαμ μιαμ! Ενδιαφέρον φαίνεται...Θα το φτιάξω καμιά μέρα στο κοριτσάκι μου! Καλορίζικο κι απο μένα!
ReplyDeleteCrazyTourist1
Έλενα,είμαι η μοναδική στην οικογένεια που δε μ΄αρέσουν-επίσης οι καραβίδες και ο αστακός.Έτσι σπάνια φτιάχνω-ο σύζυγος με τις κόρες τρώνε έξω-ευτυχώς έχουμε ένα φίλο που έχει ταβέρνα και ξέρουμε ότι είναι εγγυημένα φρέσκα.
ReplyDeleteΈτσι γλυτώνω τη γκρίνια.
Εξωτικό σε όλες του τις εκδοχές!!
ReplyDeleteΚαλή όρεξη :)
Τρελοτουριστάκο σε ευχαριστούμε:))
ReplyDeleteΣου χω πει πόσο μ' αρέσει που φροντίζεις και μαγειρεύεις για το κοριτσάκι σου, ε??
Ελένη αυτά τραβάω εγώ με τα ... σαλιγκάρια. Είναι το μόνο φαγητό που δεν έχω μαγειρέψει ποτέ, γιατί αποκλείεται να μπορέσω να τα καθαρίσω σωστά και γιατί δεν τρελαίνομαι κιόλας.
ReplyDeleteΕλα που όλοι στην οικογένεια τα τρώνε σαν τρελοί.
Ετσι αναγκαζόμαστε και ξενιτευόμαστε σε ταβέρμα γνωστού επίσης, προκειμένου να απολαύσουν 2πιάτα σαλιγκάρια έκαστος. Και μην σου λέω και λίγα δηλαδή;-)
Γιώργο μου ευχαρισούμε, κόπιασε να σου κάνω το τραπέζι:)
ReplyDeleteΠως είσαι σήμερα, λίγο καλύτερα? Πονάς λιγότερο?
Οι γαρίδες είναι η σπεσιαλιτέ του άνδρα μου που τις κάνει με πολλούς τρόπους καιπάντα ..παχυντικούς γιατί του αρέσουν με σάλτσες και τυριά.Αγαπώ πολύ το ρύζι με τις γαρίδες μα είμαι διστακτική με τις ..εξωτικές γεύσεις όπως η προσθήκη φρούτων.Μα αν μου το μαγείρευαν θα το δοκίμαζα ευχαρίστως και έτσι όπως το βλέπω..μου ανοίγει την όρεξη.
ReplyDeleteΕλενάκι μου τι ωραίο φαγακι είναι αυτό !!! χρώματα ! αρωματα ! γεύσεις! πολύ το ζήλεψα και θα ήθελα να το φαω και εγω σαν τον Δημήτρη, αλλα λόγω σεμιναρίου δεν προλαβαίνω να ψωνίσω για να το φτιάξω. Μην κοιτας την Αγγελικούλα μας που έχει παντα για ώρα αναγκης ανανα στο σπίτι της!!!!!!!!!
ReplyDeleteνα ξέρατε ποσο μου λείπετε τωρα που ειμαι στο σεμινάριο ..... τι εξαρτηση είναι αυτή βρε παιδιά.. ευχυτώς τελειώνω αυριο.
ευτυχως ήθελα να πω - sorry -η νύστα την έκανε την δουλειά της!!
ReplyDeleteBρε Μαρακι μου αφου ξερεις, στο σπιτι μου δεν ξεμενω ποτε απο κονσερβα ανανα, σολωμουδάκι Σκωτίας, και φουαγκρά.
ReplyDeleteΌταν ξεμένω απο χαβιάρι πετάγομαι σπίτι σου να μου δώσεις επειδή ξέρω πως δεν σου λείπει ποτέ.
xaxaxaxaxaxaax!!!! ειμαι μια rich and famous !!!!!
ReplyDeleteElenaki mou!!!to Sabbatobrado tha to ftiaksw!exw kai ton antra mou edw kai to upoloipo thn Kyriakh gia mena pou nhsteuw kai gia...tha ftiaksw kanena pshtouli!!!
ReplyDeleteΑχτιδούλα η προσθήκη φρούτων σε διάφορα φαγάκια, είναι η αδυναμία μας οικογενειακώς.
ReplyDeleteΚαι όχι μόνο ανανά, αλλά και μήλα, δαμάσκηνα, βερύκοκα κλπ
Είναι πραγματικά ιδιαίτερες γεύσεις, που ή τις λατρεύεις ή σε αφήνουν τελείως αδιάφορο.
Βρε θεότρελες rich and famous, αντί να είστε στην δεξίωση του πρέσβη εχθές το βράδυ, ξενυχτάγατε και τσακωνόσασταν ποια έχει τα πιο πολλά φουα γκρα στο ανάκτορό της??
ReplyDeleteΧα χα χααααααααα
Γιατί δεν με ξυπνήσατε να φέρω κι εγώ τα δικά μου να σας τα (επι) δείξω??
Κλειούλα μου δες τι τραβάω η γυναίκα!
Τι μου κάνεις?? Εχεις τον αντρούλη σου αυτές τις μέρες??Καλώς τον δέχθηκες!! Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!
Φιλάκια πολλά Κλειάκι μου:))
Αυτο το φαγακι μ' αρεσει κι εμένα!
ReplyDeleteKι εμένα, κι εμένα Κικίτσα:))
ReplyDeleteτι ποίημα ειναι αυτο!
ReplyDeleteΔιαθέτουμε και πραγματικό ποίημα παραπάνω χα χα χα
ReplyDeleteΦιλάκια μπισκοτένια μου!!