
Η περίοδος πριν από την νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, έχει συνδεθεί με κέφι, μασκαρέματα, διασκέδαση, πειράγματα και πολλά άλλα ήθη και έθιμα που συναντάμε στα διάφορα μέρη της πατρίδας μας.
Παράλληλα έχουν καθιερωθεί και κάποιες διατροφικές συνήθειες αυτό το διάστημα, οι οποίες στο μεγαλύτερο τους μέρος εξυπηρετούν την πιο αυστηρή νηστεία που θα ακολουθήσει, την νηστεία του Πάσχα. Προσαρμόζουμε λοιπόν κι εμείς το ... μενού μας, στις διατροφικές συνήθειες των ημερών.
Θα σας δώσουμε συνταγές που συνηθίζονται τις τρεις εβδομάδες των Αποκριών, και κυρίως πολλές συνταγές με γαλακτοκομικά για την εβδομάδα της Τυρινής.
Η Ορθοδοξία ονομάζει εβδομάδα της Τυρινής όλη την εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα.
Τελειώνει με την Κυριακή της Τυρινής και η αμέσως επόμενη μέρα, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί και την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής

Όμως πέρυσι ανακάλυψα στο πεντανόστιμο blog της cook μια γαλατόπιτα που ήταν απολύτως του γούστου μου. Και από τότε την έχω φτιάξει πολλές φορές και την έχουμε καθιερώσει ως την αγαπημένη μας, χωρίς να περιμένουμε τις … επόμενες Απόκριες για να την απολαύσουμε.
Η γαλατόπιτα αυτή θυμίζει πολύ την γέμιση του γαλατομπούρεκου, είναι ζουμερή και μοσχομυρίζει κανέλα, βανίλια και φρέσκο βούτυρο. Την πείραξα ελάχιστα, μιας και ήταν συνταγή της μανούλας της cook, και κλασικές μαμαδίστικες συνταγές είναι πιστεύω «ιεροσυλία» να τους … αλλάξεις τα φώτα.
Η συνταγή είναι για αρκετά μεγάλο ταψί, γι αυτό και έχει τόσα πολλά αυγά. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρότερη δόση, προσαρμόζοντας ανάλογα τα υλικά. Εμείς πάντως και το μεγάλο ταψί, το …. εξαφανίσαμε.

1+2/3 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες
2,5 κούπες ζάχαρη
8 αυγά
200 γρ φρέσκο βούτυρο
5 βανίλιες
1,5 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
ζάχαρη άχνη
κανέλα
Πως την έφτιαξα:
Χτύπησα με μίξερ χειρός σε βαθύ μπολ τα 8 ασπράδια με ελάχιστο αλάτι σε σφικτή μαρέγκα.
Στη συνέχεια πρόσθεσα δυο δυο τους κρόκους, ξαναχτυπώντας στο ενδιάμεσο.
Έγινε ένα μείγμα φουσκωτό και αφράτο.
Σας συνιστώ να μην παραλείψετε την διαδικασία με τα αυγά, δηλαδή μην βαρεθείτε και τα χτυπήσετε όλα μαζί, κρόκους και ασπράδια.
Ζέστανα το γάλα με την ζάχαρη, σε μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς να φθάσει όμως στο σημείο βρασμού. Έριξα το σιμιγδάλι «τμηματικά σαν βροχή», όπως πολύ παραστατικά λέει η cook και ανακάτεψα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Απέσυρα την κατσαρόλα από την φωτιά και πρόσθεσα το βούτυρο, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού.
Στην συνέχεια πρόσθεσα και το αφράτο μείγμα των αυγών και ανακάτεψα πολύ καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά.
Άδειασα το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα περίπου.
Όταν βγήκε η πίτα από τον φούρνο, την πασπάλισα με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλή επιτυχία και Καλές Απόκριες εύχομαι σε όλους!

γαλατόπιτα και γαλακτομπούρεκο.... αποκριάτικα και πολυαγαπημένα......
ReplyDeleteκαλή εβδομάδα αγόρια και κορίτσια!!!!!
φιλάκια!
Eλενιώ υπέροχη η γαλατόπιτά σου/μανούλας Cookitsas, μοσχομύρισε ολο το μπλοκ!!.
ReplyDeleteΝα είσαι καλά πάντα και να μας κερνας τις υπέροχες συνταγές σου!
Η γαλατόπιτα ειναι η αγαπημένη του γιού μου όπως καταλαβες οσονούπω θα φτιαχτει και θα εκτελεστεί όπως της πρέπει!!!
Τι ωραία τα αποκριατικα στολίδια, ειναι τελειες οι μάσκες ! μπραβο Λενακι μου και ξανα μπραβο!
Σε γαλατόπιτα δε θα έλεγα κι εγώ όχι...
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σ΄ένα κομμάτι γαλατόπιτας ή γαλακτομπούρεκο;Έχομε να φάμε πάλι!Ευτυχώς που δεν παίρνω κιλά με τα γλυκά που τρώω!
ReplyDeleteΦιλιά!
Μμμ!!! την γαλατοπιτα την συνηθίζουμε και εμεις στα μερη μας(Μεσολόγγι), τις αποκριές.
ReplyDeleteΑγαπημενη πιτα!
Elena, ti komatarra einai afto...oraiotitio Galatopita, the best I've seen yet!
ReplyDeleteκαλές Απόκριες
ReplyDeleteκαλή βδομάδα
καλο μεσημερι
:))
φιλιά!
Δεν έχω φτιάξει ποτέ,ευκαιρία κάποια στιγμή να το επιχειρήσω..μου αρέσουν πολύ όμως οι φωτό σου!..ΌΛγα
ReplyDeleteZαχαρένια μου!!
ReplyDeleteΠοιος ξέρει καλύτερα τα αποκριατικά έθιμα από εσένα την Πατρινιά?? Nobody!!!
Καλή σου βδομάδα:))
Μαράκι μου, είπα να στολιστούμε λίγο αποκριάτικα, χαίρομαι που σου άρεσε:))
ReplyDeleteΦτιάξε γαλατόπιτα του κανακάρη σου, από συνταγή μαμαδοκουκίτσας. η ωραιότερη από όσες έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα!!
Kαλή βδομάδα Κικίτσα μου!!
ReplyDeleteΜα πως να πεις όχι?? Ετσι ελαφρά τη καρδία λέγεται?? Χα χα χα!!
(ούτε εγώ μπορώ;-)
Elenaki, πες μου το μυστικό πως τα καταφέρνεις και πάρε όλο το ταψί με την γαλατόπιτα;-)
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα, φιλάκια:))
Πουαντερίτσα, από το Μεσολόγγι είσαι?? Ημουν εκεί στην εορτή του Αι Συμιού και κατενθουσιάστηκα.
ReplyDeleteΕχω μάλιστα έτοιμο και σχετικό ποστ, θα το βάλω το καλοκαίρι, καλά να είμαστε:)
Peter, thank you!!!
ReplyDeleteBe my guest please:))
Μαριλενάκι μου:)
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα, καλές Απόκριες να έχουμε όλοι!!
Πολλά πολλά φιλιά!!
Ολγάκι δοκίμασέ την.
ReplyDeleteΕίναι πάρα πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει.
Απλά πεντανόστιμη??
Μόνο μην παραλείψεις την διαδικασία με το χτύπημα των αυγών, είναι βασική.
Φιλάκια:)
Έλενα με την γαλατοπιτα σου με έβαλες σε ..έννοιες, γιατι είχα αποφασίσει να καταφύγω σε ένα απο τα υπέροχα ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης!!Λές να δοκιμάσω την πραγματικά υπέροχη συνταγή σου, που μου θυμίζει αυτη που μας κάνει η θεία μου όταν έρχεται στην Ξάνθη ή όταν συναντιώμαστε!!;;Θα σε ενημερώσω αν πέτυχε!!
ReplyDeleteΚαλέ, τι ομορφιές είναι αυτές;
ReplyDeleteΜας αλλάξατε τη διάθεση και μόνο που τα βλέπουμε.
Σε λίγο θα σας καλούν σε άλλα blogs να κάνετε τη decoration!
Très chic!
Καλλιτεχνικός διευθυντής η Έλενα
ή και οι δυο μαζί;
Για τη γαλατόπιτα δεν λέω τίποτε, δεν λέω... Εξάλλου, εμένα δεν μ΄αρέσουν τα γλυκά. lol
Φιλάκια, σμακ
Ενα κομμάτι θα το έτρωγα σίγουρα..μοιάζει με μπογάτσα η το γαλακτομπούρεκο που κένει η γυναίκα μου.Εγώ δεν τα καταφέρνω στα γλυκά, μόνο γλυκάτου κουταλιού κάνω και μαρμελάδες.Έχω όμως τη Αχτίδα μου!
ReplyDeleteΖαμπία μου θα σου πω ένα μυστικό αλλά μην το πεις πουθενά, έτσι?
ReplyDeleteΗ Ελενα τα κάνει όλα αυτά και μετά με παίρνει τηλέφωνο να με ρωτήσει αν μου αρέσουν! στην περίπτωση δε που της κάνω πλάκα και της πω ότι δεν μου αρέσουν, αρχίζει και με ρωτάει τι θέλω να αφαιρέσει!! το φαντάζεσαι ?? χιχιχιχι!!
ειδες τι φιλενάδα έχουμε?? ψυχούλα σκέτη !!!!!
Ψυχούλα! Ξέρω...
ReplyDeleteΟπότε ο Art Director είναι η Έλενα.
...Για να της βρω καμιά δουλειά στα blogs που περιφέρομαι.
Όχι εκείνη να κοιμάται μέχρι τις 12και εμείς να ξυπνάμε από τα άγρια χαράματα.
smac
χαχαχααχαχαχα !!! σωστή ! σωστή!
ReplyDeleteόχι μόνο εμεις θα ξυπναμε απο τα άγρια χαράματα ? (που λέει ο λόγος δηλαδή !)
AΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ Η ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ.ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ.!!!
ReplyDeleteΟλγα μου μην καταφύγεις σε ζαχαροπλαστείο, φτιάξε αυτήν με τα χεράκια σου, και σπιτική θα είναι και είναι τόσο εύκολη που δεν θα σε παιδέψει καθόλου και θα την ευχαριστηθείς:)
ReplyDeleteΖαμπία μου δεν το συζητώ, θα αρχίσω καριέρα ντεκορατρίς.
ReplyDeleteΜε ωράριο μετά τις 12 το μεσημέρι, γιατί νωρίτερα φυσικά αναπαύομαι:PPP
Bρε ας μην είχα εσένα να μου βρίσκεις τα ντεκόρ και θα σου έλεγα εγώ τι ... καριέρα θα έκανα χα χα χα!!
Φιλάκια πολλά και ευχαριστώ για όλα:)))
Δημήτρη μου εσύ έχεις την Αχτιδούλα σου την χρυσοχέρα που αξίζει πολλά!!!
ReplyDeleteΜόνο ένα κομμάτι θα σε κεράσουμε??
Πάρε και για την Αχτιδούλα και για το Ειρηνάκι σου:)
Βρε παλιοκόριτσα Μαρία και Ζαμπία!!
ReplyDeleteΚατ' αρχάς είστε και .... ψεύτρες. Ποια μόνη μου τα κάνω?? Αν δεν είχα και τις δυο σας, θα σας έλεγα τι θα έκανα.
Οσο για την συνήθειά μου να ... αναπαύομαι μέχρι αργά, έχω μια αδυναμία κι εγώ, τι να κάνω??
Σας άφησα όμως ποτέ νηστικές, ε??
Σας άφησα αστόλιστες??
(συγχίστηκα τώρα;-)
Ελα Σκρουτζάκο μου, έλα καλό μου να σου βάλω δυο μεγάλα κομμάτια, γιατί με συγχίσανε οι παραπάνω κόρες:)
ReplyDeleteΑχχχχχχχχχχχχχχχχχχ!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΘα αναρωτιέστε τι Αχ είναι αυτό!!!
Τρέχουν τα σάλια μου στην κυριολεξία!!
Σας εχω τονίσει απανειλημμένα ποσο γλυκατζού είμαι!!!
Ένα εχω να σας πω, τέρμα τα ψέματα σήμερα ξεκίνησα δίαιτα (κανονικά και όχι αυτή της κάθε Δευτέρας), και τώρα που το είδα.... επαθα κάτι!!!
Μ΄επιασε πονοκέφαλος, ζαλίζομαι!!
Να τσιμπήσω μια μικρή γωνίτσα, ασε καλύτερα εγώ και μόνο που κοιτάω βάζω κιλά!!
Αν δεν ξαναγράψω μήνυμα να ξέρετε ότι φταίτε εσείς, δεν θα ξαναμπώ στην σελίδα σας!!!
Αστο καλό πια!!
Καλό απόγευμα!!!Αντε πια!!!
Άντε και φιλάκια!!!
Yami yami!!!!
ReplyDeleteMmmmmm!!!!
Την θέλω τώρα!
Βάλαμε τ'αποκριάτικά μας;;;
ReplyDeleteΣούπερ!!!!!!!!
Αν και δεν μου αρέσουν τα γλυκά, θα πάρω ένα κομματάκι για τον σύζυγο!
Ελπίζω να μην τα φάγατε όλα!
Τι αφρατούμπα είναι αυτή Έλενα;;
ReplyDeleteΝομίζω ότι μπορώ να το φάω αν πάω πιο κοντά στην οθόνη.
Αυτή είναι της cook που μου έλεγες;
Απλά τέλεια!
Για το food styling και τις φωτογραφίες στο έχω ξαναγρψει,τι να λέμε,το έχεις το θέμα!
Φιλακια
Επέστρεψα για να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη γιατί ζαλίστηκα με το γλυκό και ξέχασα να σχολιάσω το φανταστικό στόλισμα του blog!!!
ReplyDeleteΚορίτσια απίθανα τα αποκριάτικα!!
Τέλεια, οι φωτογραφίες απίθανες, κατευθείαν στο κλίμα της εποχής!!!
πολλά φιλάκια!!!
Καλό βραδάκι!!:)
την έκανα κι εγώ πέρυσι αυτή τη γαλατόπιτα της κουκ,είναι ονειρεμένη!
ReplyDeleteσλουρπ...
ReplyDeleteμιαμμ...
μμμμμμμμμμμμμ...
Αυτά.
Και θα το σκεφτώ πολύ αν θα σου ξαναμιλήσω.
Θέλω ν' αγιάσω και δεν μ' αφήνεις.
ΕΛΕΟΣ
(...τα λέμε στην επόμενη συνταγή...
βάλε πουθενά και λίγη ... τσικουλάτα... κι ας είναι και ... διαίτης... έστω.
ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ)
αμαν...γαλατοπιτα τεζα ο παναγιωτης ορμαω τέλος οι τυποι και τα τέτοια....σλουρππππ...
ReplyDeleteευχαριστω λιγο νερακι λιγωθηκα
Μέχρι την Παρασκευή θα την έχω φτιάξει! Αχ αχ τι μας κάνετε! Το έτερον ήμισυ λατρεύει τη γαλατόπιτα.
ReplyDeleteΕυχαριστούμε για τη συνταγή!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Πρεπει να ειναι πολυ αφρατη και λαχταριστη,αν και μου μοιαζει σαν κρεμα φουρνου.
ReplyDeleteΜarian χα χα χααααααα!!
ReplyDeleteΕλα βρε, μια μικρή γωνίτσα δεν πειράζει. Αααααχχχ πονεμένη ιστορία η δίαιτα, καλή επιτυχία σου εύχομαι, μακάρι να μπορέσεις να την κρατήσεις.
Εμείς θα σου φυλάμε τα ταπεράκια σου, για να σε επιβραβεύσουμε για το αποτέλεσμα, όταν θα είσαι πια μία συλφίς:))
Faraona, το πιο μεγάλο κομμάτι για σένα ΤΩΡΑ!!!!
ReplyDeleteΕιρηνάκι μου και βέβαια να πάρεις για τον καλό σου. Μα είναι δυνατόν ο ένας σας να είναι γλυκατζής και ο άλλος όχι?? Πως τα συμβιβάζετε??
Ενώ εμείς που είμαστε όλοι γλυκατζήδες στο σπίτι, κανένα πρόβλημα δεν έχουμε;-)
Lila μου, ναι, ναι, αυτή είναι που σου έλεγα. Πολύ ... αφρατούμπα πραγματικά.
ReplyDeleteΦέτος θα φτιάξω και την δική σου, να δοκιμάσουμε και μία με φύλλο.
Φιλάκια:)
Marian, ναι, ζήτα μας και ταπεινά συγγνώμη χα χα χα
ReplyDeleteΣε ευχαριστούμε πολύ, είπαμε να στολιστούμε λίγο αποκριάτικα για το καλό!
Χαιρόμαστε που σου άρεσε!!
Χαρτουλίνι, έχεις λοιπόν ιδίαν πείρα της νοστιμάδας της γαλατόπιτας αυτής.
ReplyDeleteΜα δεν έχω δίκιο ότι είναι σούπερ??
Μανούλα από Κομοτηνή, να μου ξαναμιλήσεις κι εγώ θα σου φτιάξω όσες συνταγές με σοκολάτα θέλεις!!
ReplyDeleteΔες στα γλυκά την σοκολατόπιτά μου.
Δεν θα έχεις ξαναφάει κάτι τόσο σοκολατένιο πιστεύω.
Οταν με το καλό έρθεις στην Αθήνα, θα στην φτιάξω να την δοκιμάσεις:)
Φιλιάααααα!!!
Ένα κομματακι και για μένααααα παρακαλώ!! Αχ λιγούριασα βραδιάτικα!!
ReplyDeleteΦιλάκια Έλενα μου
Οχι βρε Παναγιώτη μου, αν είναι να μας λυποθυμήσεις, θα κάνουμε πίσω όλοι να σου την δώσουμε ολόκληρη την γαλατόπιτα:P
ReplyDeleteOλη δικιά σου λοιπόν!!
ΙLive2LoveMe, να την φτιάξεις για το έτερον ήμισυ αφού του αρέσει, διότι ως γνωστόν τους αντρούληδές μας πρέπει να τους φροντίζουμε!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά:)
Δημιουργία μου είναι πολύ αφράτη.
ReplyDeleteΣτην γεύση μοιάζει πολύ με γαλακτομπούρεκο.
Που σαι βρε Ολγάκι??
ReplyDeleteΔεν φαντάζομαι να ξέμεινες σε καμιά χιονοδρομική πίστα και να ... ξέχασες να γυρίσεις, ε??
Εμείς σου φυλάξαμε όλες τις μερίδες σου πάντως:))
Ελενα οτι εχει σχεση με τα γαλακτερα μας αρεσουν.Νοστιμοτατη.Τωρα για τα κιλα ευτυχως που ειναι και οι Αποκριες με τις μασκες και τα κουστουμια κρυβουμε τις ατασθαλιες.Ασε που και το computer απο τα πολλα γλυκισματα θα αρχισει να σιροπιαζει.
ReplyDeleteΚαλη σου μερα.
μόλις την περασμενη εβδομαδα την εφτιαξα(και μαλιστα με αυθεντικο προβειο γαλα απο το χωριο που δουλευω!!)...στα μερη μου την αποκαλουμε γαλοπιτα και ειναι μια καθαρα μεσσηνιακή συνταγη :)
ReplyDeleteΠω πωωω!! Με αυθεντικό πρόβειο γάλα και φρέσκα αυγουλάκια, υπέροχη θα σου έγινε.
ReplyDeleteΕμείς όπως ξέρεις την έχουμε καθιερώσει πλέον στα αγαπημένα μας γλυκά και την τιμούμε συχνότατα.
Την γλύκα της να έχεις μπισκοτένια μου:)))
Ααααα..σας ευχσριστώ!!! Περνάω για κέρασμα!!!:))))
ReplyDeleteΕλα Ολγάκι, έλα:))))
ReplyDeleteΕδώ έχουμε το γλυκάκι σου!!!
την εφτιαξα,κοριτσια και ειναι τελεια!!!!!!!η καλυτερη που εχω φαει!!ξετρελλαθηκαμε οικογενεικως........μπραβοοοο
ReplyDeleteΜα γιατι ενω την εφτιαξα κι ηταν υπεροχα φουσκωμενη, μολις την εβγαλα απ το φουρνο μου ξεφουσκωσε;;;..
ReplyDeleteΔεν ειχα ανοιξει καθολου την πορτα οσο ψηνοταν.
Τι εφταιξε;;
Ανώνυμε/η χαίρομαι πολύ πουτην ευχαριστηθήκατε:))
ReplyDeleteΑερικό μου υποθέτω ότι δεν χτύπησες τα αυγά χωριστά, όπως γράφω.
Αλλιώς δεν ξέρω τι έφταιξε, η γαλατόπιτα αυτή γίνεται φουσκωτή-φουσκωτή!!
Καλησπερα σας. Επειδη σκοπευω να την φτιαξω πεστε μου σας παρακαλω τι μεγεθος κουπα να χρησιποποιησω;Εννοώ των ποσων γρ. διοτι η επιτυχία της εξαρταται και απο την ποσοτητα του σιμιγδαλιου.
ReplyDeleteΕυχαριστω πολυ ναστε ολοι καλα.
Ανώνυμη/ε αυτήν την γαλατόπιτα αν την φτιάξεις θα την λατρέψεις, είναι η καλύτερη από όσες έχω δοκιμάσει.
ReplyDeleteΘέλει όμως χωριστό χτύπημα των αυγών όπως γράφω για να σου πετύχει και να γίνει αφράτη.
Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι των 200 ml, φέτος θα την ξανακάνω κάποια στιγμή και θα βάλω τα υλικά σε γρ. και ml ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.
Καλή επιτυχία.