Monday, 9 February 2009

Γαλατόπιτα για τις Απόκριες

Έφτασαν και οι Απόκριες φίλοι μου και από εχθές άνοιξε το Τριώδιο.
Η περίοδος πριν από την νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, έχει συνδεθεί με κέφι, μασκαρέματα, διασκέδαση, πειράγματα και πολλά άλλα ήθη και έθιμα που συναντάμε στα διάφορα μέρη της πατρίδας μας.
Παράλληλα έχουν καθιερωθεί και κάποιες διατροφικές συνήθειες αυτό το διάστημα, οι οποίες στο μεγαλύτερο τους μέρος εξυπηρετούν την πιο αυστηρή νηστεία που θα ακολουθήσει, την νηστεία του Πάσχα. Προσαρμόζουμε λοιπόν κι εμείς το ... μενού μας, στις διατροφικές συνήθειες των ημερών.
Θα σας δώσουμε συνταγές που συνηθίζονται τις τρεις εβδομάδες των Αποκριών, και κυρίως πολλές συνταγές με γαλακτοκομικά για την εβδομάδα της Τυρινής.
Η Ορθοδοξία ονομάζει εβδομάδα της Τυρινής όλη την εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα.
Τελειώνει με την Κυριακή της Τυρινής και η αμέσως επόμενη μέρα, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί και την αρχή της Μεγάλης ΣαρακοστήςΚάθε χρόνο τις Απόκριες, μια γαλατόπιτα την κάνω. Η αλήθεια είναι πως έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά καμιά δεν μπορώ να πω ότι με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Οι περισσότερες ήταν πολύ «σφικτές», αν και όλοι μου έλεγαν ότι η κλασική γαλατόπιτα έτσι πρέπει να είναι.
Όμως πέρυσι ανακάλυψα στο πεντανόστιμο blog της cook μια γαλατόπιτα που ήταν απολύτως του γούστου μου. Και από τότε την έχω φτιάξει πολλές φορές και την έχουμε καθιερώσει ως την αγαπημένη μας, χωρίς να περιμένουμε τις … επόμενες Απόκριες για να την απολαύσουμε.
Η γαλατόπιτα αυτή θυμίζει πολύ την γέμιση του γαλατομπούρεκου, είναι ζουμερή και μοσχομυρίζει κανέλα, βανίλια και φρέσκο βούτυρο. Την πείραξα ελάχιστα, μιας και ήταν συνταγή της μανούλας της cook, και κλασικές μαμαδίστικες συνταγές είναι πιστεύω «ιεροσυλία» να τους … αλλάξεις τα φώτα.
Η συνταγή είναι για αρκετά μεγάλο ταψί, γι αυτό και έχει τόσα πολλά αυγά. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρότερη δόση, προσαρμόζοντας ανάλογα τα υλικά. Εμείς πάντως και το μεγάλο ταψί, το …. εξαφανίσαμε.Τι χρειάστηκα:
1+2/3 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες
2,5 κούπες ζάχαρη
8 αυγά
200 γρ φρέσκο βούτυρο
5 βανίλιες
1,5 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
ζάχαρη άχνη
κανέλα
Πως την έφτιαξα:
Χτύπησα με μίξερ χειρός σε βαθύ μπολ τα 8 ασπράδια με ελάχιστο αλάτι σε σφικτή μαρέγκα.
Στη συνέχεια πρόσθεσα δυο δυο τους κρόκους, ξαναχτυπώντας στο ενδιάμεσο.
Έγινε ένα μείγμα φουσκωτό και αφράτο.
Σας συνιστώ να μην παραλείψετε την διαδικασία με τα αυγά, δηλαδή μην βαρεθείτε και τα χτυπήσετε όλα μαζί, κρόκους και ασπράδια.
Ζέστανα το γάλα με την ζάχαρη, σε μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς να φθάσει όμως στο σημείο βρασμού. Έριξα το σιμιγδάλι «τμηματικά σαν βροχή», όπως πολύ παραστατικά λέει η cook και ανακάτεψα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Απέσυρα την κατσαρόλα από την φωτιά και πρόσθεσα το βούτυρο, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού.
Στην συνέχεια πρόσθεσα και το αφράτο μείγμα των αυγών και ανακάτεψα πολύ καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά.
Άδειασα το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα περίπου.
Όταν βγήκε η πίτα από τον φούρνο, την πασπάλισα με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλή επιτυχία και Καλές Απόκριες εύχομαι σε όλους!

59 comments:

  1. γαλατόπιτα και γαλακτομπούρεκο.... αποκριάτικα και πολυαγαπημένα......

    καλή εβδομάδα αγόρια και κορίτσια!!!!!

    φιλάκια!

    ReplyDelete
  2. Eλενιώ υπέροχη η γαλατόπιτά σου/μανούλας Cookitsas, μοσχομύρισε ολο το μπλοκ!!.

    Να είσαι καλά πάντα και να μας κερνας τις υπέροχες συνταγές σου!
    Η γαλατόπιτα ειναι η αγαπημένη του γιού μου όπως καταλαβες οσονούπω θα φτιαχτει και θα εκτελεστεί όπως της πρέπει!!!

    Τι ωραία τα αποκριατικα στολίδια, ειναι τελειες οι μάσκες ! μπραβο Λενακι μου και ξανα μπραβο!

    ReplyDelete
  3. Σε γαλατόπιτα δε θα έλεγα κι εγώ όχι...
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  4. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σ΄ένα κομμάτι γαλατόπιτας ή γαλακτομπούρεκο;Έχομε να φάμε πάλι!Ευτυχώς που δεν παίρνω κιλά με τα γλυκά που τρώω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Μμμ!!! την γαλατοπιτα την συνηθίζουμε και εμεις στα μερη μας(Μεσολόγγι), τις αποκριές.
    Αγαπημενη πιτα!

    ReplyDelete
  6. Elena, ti komatarra einai afto...oraiotitio Galatopita, the best I've seen yet!

    ReplyDelete
  7. καλές Απόκριες
    καλή βδομάδα
    καλο μεσημερι
    :))

    φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Δεν έχω φτιάξει ποτέ,ευκαιρία κάποια στιγμή να το επιχειρήσω..μου αρέσουν πολύ όμως οι φωτό σου!..ΌΛγα

    ReplyDelete
  9. Zαχαρένια μου!!
    Ποιος ξέρει καλύτερα τα αποκριατικά έθιμα από εσένα την Πατρινιά?? Nobody!!!
    Καλή σου βδομάδα:))

    ReplyDelete
  10. Μαράκι μου, είπα να στολιστούμε λίγο αποκριάτικα, χαίρομαι που σου άρεσε:))
    Φτιάξε γαλατόπιτα του κανακάρη σου, από συνταγή μαμαδοκουκίτσας. η ωραιότερη από όσες έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα!!

    ReplyDelete
  11. Kαλή βδομάδα Κικίτσα μου!!
    Μα πως να πεις όχι?? Ετσι ελαφρά τη καρδία λέγεται?? Χα χα χα!!
    (ούτε εγώ μπορώ;-)

    ReplyDelete
  12. Elenaki, πες μου το μυστικό πως τα καταφέρνεις και πάρε όλο το ταψί με την γαλατόπιτα;-)
    Καλή βδομάδα, φιλάκια:))

    ReplyDelete
  13. Πουαντερίτσα, από το Μεσολόγγι είσαι?? Ημουν εκεί στην εορτή του Αι Συμιού και κατενθουσιάστηκα.
    Εχω μάλιστα έτοιμο και σχετικό ποστ, θα το βάλω το καλοκαίρι, καλά να είμαστε:)

    ReplyDelete
  14. Peter, thank you!!!
    Be my guest please:))

    ReplyDelete
  15. Μαριλενάκι μου:)
    Καλή βδομάδα, καλές Απόκριες να έχουμε όλοι!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  16. Ολγάκι δοκίμασέ την.
    Είναι πάρα πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει.
    Απλά πεντανόστιμη??
    Μόνο μην παραλείψεις την διαδικασία με το χτύπημα των αυγών, είναι βασική.
    Φιλάκια:)

    ReplyDelete
  17. Έλενα με την γαλατοπιτα σου με έβαλες σε ..έννοιες, γιατι είχα αποφασίσει να καταφύγω σε ένα απο τα υπέροχα ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης!!Λές να δοκιμάσω την πραγματικά υπέροχη συνταγή σου, που μου θυμίζει αυτη που μας κάνει η θεία μου όταν έρχεται στην Ξάνθη ή όταν συναντιώμαστε!!;;Θα σε ενημερώσω αν πέτυχε!!

    ReplyDelete
  18. Καλέ, τι ομορφιές είναι αυτές;
    Μας αλλάξατε τη διάθεση και μόνο που τα βλέπουμε.
    Σε λίγο θα σας καλούν σε άλλα blogs να κάνετε τη decoration!
    Très chic!
    Καλλιτεχνικός διευθυντής η Έλενα
    ή και οι δυο μαζί;

    Για τη γαλατόπιτα δεν λέω τίποτε, δεν λέω... Εξάλλου, εμένα δεν μ΄αρέσουν τα γλυκά. lol

    Φιλάκια, σμακ

    ReplyDelete
  19. Ενα κομμάτι θα το έτρωγα σίγουρα..μοιάζει με μπογάτσα η το γαλακτομπούρεκο που κένει η γυναίκα μου.Εγώ δεν τα καταφέρνω στα γλυκά, μόνο γλυκάτου κουταλιού κάνω και μαρμελάδες.Έχω όμως τη Αχτίδα μου!

    ReplyDelete
  20. Ζαμπία μου θα σου πω ένα μυστικό αλλά μην το πεις πουθενά, έτσι?
    Η Ελενα τα κάνει όλα αυτά και μετά με παίρνει τηλέφωνο να με ρωτήσει αν μου αρέσουν! στην περίπτωση δε που της κάνω πλάκα και της πω ότι δεν μου αρέσουν, αρχίζει και με ρωτάει τι θέλω να αφαιρέσει!! το φαντάζεσαι ?? χιχιχιχι!!
    ειδες τι φιλενάδα έχουμε?? ψυχούλα σκέτη !!!!!

    ReplyDelete
  21. Ψυχούλα! Ξέρω...
    Οπότε ο Art Director είναι η Έλενα.
    ...Για να της βρω καμιά δουλειά στα blogs που περιφέρομαι.
    Όχι εκείνη να κοιμάται μέχρι τις 12και εμείς να ξυπνάμε από τα άγρια χαράματα.
    smac

    ReplyDelete
  22. χαχαχααχαχαχα !!! σωστή ! σωστή!
    όχι μόνο εμεις θα ξυπναμε απο τα άγρια χαράματα ? (που λέει ο λόγος δηλαδή !)

    ReplyDelete
  23. AΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ Η ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ.ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ.!!!

    ReplyDelete
  24. Ολγα μου μην καταφύγεις σε ζαχαροπλαστείο, φτιάξε αυτήν με τα χεράκια σου, και σπιτική θα είναι και είναι τόσο εύκολη που δεν θα σε παιδέψει καθόλου και θα την ευχαριστηθείς:)

    ReplyDelete
  25. Ζαμπία μου δεν το συζητώ, θα αρχίσω καριέρα ντεκορατρίς.
    Με ωράριο μετά τις 12 το μεσημέρι, γιατί νωρίτερα φυσικά αναπαύομαι:PPP
    Bρε ας μην είχα εσένα να μου βρίσκεις τα ντεκόρ και θα σου έλεγα εγώ τι ... καριέρα θα έκανα χα χα χα!!
    Φιλάκια πολλά και ευχαριστώ για όλα:)))

    ReplyDelete
  26. Δημήτρη μου εσύ έχεις την Αχτιδούλα σου την χρυσοχέρα που αξίζει πολλά!!!
    Μόνο ένα κομμάτι θα σε κεράσουμε??
    Πάρε και για την Αχτιδούλα και για το Ειρηνάκι σου:)

    ReplyDelete
  27. Βρε παλιοκόριτσα Μαρία και Ζαμπία!!
    Κατ' αρχάς είστε και .... ψεύτρες. Ποια μόνη μου τα κάνω?? Αν δεν είχα και τις δυο σας, θα σας έλεγα τι θα έκανα.
    Οσο για την συνήθειά μου να ... αναπαύομαι μέχρι αργά, έχω μια αδυναμία κι εγώ, τι να κάνω??
    Σας άφησα όμως ποτέ νηστικές, ε??
    Σας άφησα αστόλιστες??
    (συγχίστηκα τώρα;-)

    ReplyDelete
  28. Ελα Σκρουτζάκο μου, έλα καλό μου να σου βάλω δυο μεγάλα κομμάτια, γιατί με συγχίσανε οι παραπάνω κόρες:)

    ReplyDelete
  29. Αχχχχχχχχχχχχχχχχχχ!!!!!!!!!!!
    Θα αναρωτιέστε τι Αχ είναι αυτό!!!
    Τρέχουν τα σάλια μου στην κυριολεξία!!
    Σας εχω τονίσει απανειλημμένα ποσο γλυκατζού είμαι!!!
    Ένα εχω να σας πω, τέρμα τα ψέματα σήμερα ξεκίνησα δίαιτα (κανονικά και όχι αυτή της κάθε Δευτέρας), και τώρα που το είδα.... επαθα κάτι!!!
    Μ΄επιασε πονοκέφαλος, ζαλίζομαι!!
    Να τσιμπήσω μια μικρή γωνίτσα, ασε καλύτερα εγώ και μόνο που κοιτάω βάζω κιλά!!
    Αν δεν ξαναγράψω μήνυμα να ξέρετε ότι φταίτε εσείς, δεν θα ξαναμπώ στην σελίδα σας!!!
    Αστο καλό πια!!

    Καλό απόγευμα!!!Αντε πια!!!
    Άντε και φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  30. Yami yami!!!!
    Mmmmmm!!!!
    Την θέλω τώρα!

    ReplyDelete
  31. Βάλαμε τ'αποκριάτικά μας;;;
    Σούπερ!!!!!!!!
    Αν και δεν μου αρέσουν τα γλυκά, θα πάρω ένα κομματάκι για τον σύζυγο!
    Ελπίζω να μην τα φάγατε όλα!

    ReplyDelete
  32. Τι αφρατούμπα είναι αυτή Έλενα;;
    Νομίζω ότι μπορώ να το φάω αν πάω πιο κοντά στην οθόνη.
    Αυτή είναι της cook που μου έλεγες;
    Απλά τέλεια!

    Για το food styling και τις φωτογραφίες στο έχω ξαναγρψει,τι να λέμε,το έχεις το θέμα!
    Φιλακια

    ReplyDelete
  33. Επέστρεψα για να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη γιατί ζαλίστηκα με το γλυκό και ξέχασα να σχολιάσω το φανταστικό στόλισμα του blog!!!
    Κορίτσια απίθανα τα αποκριάτικα!!
    Τέλεια, οι φωτογραφίες απίθανες, κατευθείαν στο κλίμα της εποχής!!!

    πολλά φιλάκια!!!
    Καλό βραδάκι!!:)

    ReplyDelete
  34. την έκανα κι εγώ πέρυσι αυτή τη γαλατόπιτα της κουκ,είναι ονειρεμένη!

    ReplyDelete
  35. σλουρπ...
    μιαμμ...
    μμμμμμμμμμμμμ...

    Αυτά.
    Και θα το σκεφτώ πολύ αν θα σου ξαναμιλήσω.
    Θέλω ν' αγιάσω και δεν μ' αφήνεις.
    ΕΛΕΟΣ

    (...τα λέμε στην επόμενη συνταγή...
    βάλε πουθενά και λίγη ... τσικουλάτα... κι ας είναι και ... διαίτης... έστω.
    ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ)

    ReplyDelete
  36. αμαν...γαλατοπιτα τεζα ο παναγιωτης ορμαω τέλος οι τυποι και τα τέτοια....σλουρππππ...
    ευχαριστω λιγο νερακι λιγωθηκα

    ReplyDelete
  37. Μέχρι την Παρασκευή θα την έχω φτιάξει! Αχ αχ τι μας κάνετε! Το έτερον ήμισυ λατρεύει τη γαλατόπιτα.
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  38. Πρεπει να ειναι πολυ αφρατη και λαχταριστη,αν και μου μοιαζει σαν κρεμα φουρνου.

    ReplyDelete
  39. Μarian χα χα χααααααα!!
    Ελα βρε, μια μικρή γωνίτσα δεν πειράζει. Αααααχχχ πονεμένη ιστορία η δίαιτα, καλή επιτυχία σου εύχομαι, μακάρι να μπορέσεις να την κρατήσεις.
    Εμείς θα σου φυλάμε τα ταπεράκια σου, για να σε επιβραβεύσουμε για το αποτέλεσμα, όταν θα είσαι πια μία συλφίς:))

    ReplyDelete
  40. Faraona, το πιο μεγάλο κομμάτι για σένα ΤΩΡΑ!!!!

    Ειρηνάκι μου και βέβαια να πάρεις για τον καλό σου. Μα είναι δυνατόν ο ένας σας να είναι γλυκατζής και ο άλλος όχι?? Πως τα συμβιβάζετε??
    Ενώ εμείς που είμαστε όλοι γλυκατζήδες στο σπίτι, κανένα πρόβλημα δεν έχουμε;-)

    ReplyDelete
  41. Lila μου, ναι, ναι, αυτή είναι που σου έλεγα. Πολύ ... αφρατούμπα πραγματικά.
    Φέτος θα φτιάξω και την δική σου, να δοκιμάσουμε και μία με φύλλο.
    Φιλάκια:)

    ReplyDelete
  42. Marian, ναι, ζήτα μας και ταπεινά συγγνώμη χα χα χα
    Σε ευχαριστούμε πολύ, είπαμε να στολιστούμε λίγο αποκριάτικα για το καλό!
    Χαιρόμαστε που σου άρεσε!!

    ReplyDelete
  43. Χαρτουλίνι, έχεις λοιπόν ιδίαν πείρα της νοστιμάδας της γαλατόπιτας αυτής.
    Μα δεν έχω δίκιο ότι είναι σούπερ??

    ReplyDelete
  44. Μανούλα από Κομοτηνή, να μου ξαναμιλήσεις κι εγώ θα σου φτιάξω όσες συνταγές με σοκολάτα θέλεις!!
    Δες στα γλυκά την σοκολατόπιτά μου.
    Δεν θα έχεις ξαναφάει κάτι τόσο σοκολατένιο πιστεύω.
    Οταν με το καλό έρθεις στην Αθήνα, θα στην φτιάξω να την δοκιμάσεις:)
    Φιλιάααααα!!!

    ReplyDelete
  45. Ένα κομματακι και για μένααααα παρακαλώ!! Αχ λιγούριασα βραδιάτικα!!

    Φιλάκια Έλενα μου

    ReplyDelete
  46. Οχι βρε Παναγιώτη μου, αν είναι να μας λυποθυμήσεις, θα κάνουμε πίσω όλοι να σου την δώσουμε ολόκληρη την γαλατόπιτα:P
    Oλη δικιά σου λοιπόν!!

    ReplyDelete
  47. ΙLive2LoveMe, να την φτιάξεις για το έτερον ήμισυ αφού του αρέσει, διότι ως γνωστόν τους αντρούληδές μας πρέπει να τους φροντίζουμε!!
    Φιλάκια πολλά:)

    ReplyDelete
  48. Δημιουργία μου είναι πολύ αφράτη.
    Στην γεύση μοιάζει πολύ με γαλακτομπούρεκο.

    ReplyDelete
  49. Που σαι βρε Ολγάκι??
    Δεν φαντάζομαι να ξέμεινες σε καμιά χιονοδρομική πίστα και να ... ξέχασες να γυρίσεις, ε??
    Εμείς σου φυλάξαμε όλες τις μερίδες σου πάντως:))

    ReplyDelete
  50. Ελενα οτι εχει σχεση με τα γαλακτερα μας αρεσουν.Νοστιμοτατη.Τωρα για τα κιλα ευτυχως που ειναι και οι Αποκριες με τις μασκες και τα κουστουμια κρυβουμε τις ατασθαλιες.Ασε που και το computer απο τα πολλα γλυκισματα θα αρχισει να σιροπιαζει.
    Καλη σου μερα.

    ReplyDelete
  51. μόλις την περασμενη εβδομαδα την εφτιαξα(και μαλιστα με αυθεντικο προβειο γαλα απο το χωριο που δουλευω!!)...στα μερη μου την αποκαλουμε γαλοπιτα και ειναι μια καθαρα μεσσηνιακή συνταγη :)

    ReplyDelete
  52. Πω πωωω!! Με αυθεντικό πρόβειο γάλα και φρέσκα αυγουλάκια, υπέροχη θα σου έγινε.
    Εμείς όπως ξέρεις την έχουμε καθιερώσει πλέον στα αγαπημένα μας γλυκά και την τιμούμε συχνότατα.
    Την γλύκα της να έχεις μπισκοτένια μου:)))

    ReplyDelete
  53. Ααααα..σας ευχσριστώ!!! Περνάω για κέρασμα!!!:))))

    ReplyDelete
  54. Ελα Ολγάκι, έλα:))))
    Εδώ έχουμε το γλυκάκι σου!!!

    ReplyDelete
  55. την εφτιαξα,κοριτσια και ειναι τελεια!!!!!!!η καλυτερη που εχω φαει!!ξετρελλαθηκαμε οικογενεικως........μπραβοοοο

    ReplyDelete
  56. Μα γιατι ενω την εφτιαξα κι ηταν υπεροχα φουσκωμενη, μολις την εβγαλα απ το φουρνο μου ξεφουσκωσε;;;..

    Δεν ειχα ανοιξει καθολου την πορτα οσο ψηνοταν.

    Τι εφταιξε;;

    ReplyDelete
  57. Ανώνυμε/η χαίρομαι πολύ πουτην ευχαριστηθήκατε:))

    Αερικό μου υποθέτω ότι δεν χτύπησες τα αυγά χωριστά, όπως γράφω.
    Αλλιώς δεν ξέρω τι έφταιξε, η γαλατόπιτα αυτή γίνεται φουσκωτή-φουσκωτή!!

    ReplyDelete
  58. Καλησπερα σας. Επειδη σκοπευω να την φτιαξω πεστε μου σας παρακαλω τι μεγεθος κουπα να χρησιποποιησω;Εννοώ των ποσων γρ. διοτι η επιτυχία της εξαρταται και απο την ποσοτητα του σιμιγδαλιου.
    Ευχαριστω πολυ ναστε ολοι καλα.

    ReplyDelete
  59. Ανώνυμη/ε αυτήν την γαλατόπιτα αν την φτιάξεις θα την λατρέψεις, είναι η καλύτερη από όσες έχω δοκιμάσει.
    Θέλει όμως χωριστό χτύπημα των αυγών όπως γράφω για να σου πετύχει και να γίνει αφράτη.
    Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι των 200 ml, φέτος θα την ξανακάνω κάποια στιγμή και θα βάλω τα υλικά σε γρ. και ml ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.
    Καλή επιτυχία.

    ReplyDelete