Tuesday 14 April 2009

Σταφιδόψωμο

Την συνταγή αυτή την είχε δώσει πριν πολλά - πολλά χρόνια στην μητέρα μου, ένας φούρναρης από την Κόρινθο. Είναι το γλυκό που θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Όπως θα διαπιστώσετε είναι εύκολο, νηστίσιμο και πολύ-πολύ νόστιμο.
Υλικά
300 γρ. σταφίδες μαύρες
700 γρ. αλεύρι
250 γρ. σπορέλαιο
250 γρ. ζάχαρη
½ κουταλάκι σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό
2 κουταλιές της σούπας κακάο
νερό, περίπου 4 κούπες του τσαγιού (περίπου 600ml)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα στερεά και κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση.
Εκεί ρίχνουμε το λάδι μαζί με το νερό (λίγο – λίγο) όσο πάρει για να γίνει χυλός λίγο πιο σφιχτός από αυτόν του κέικ και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι ή με το χέρι μας.
Voila, έτοιμο, ούτε τσουμπλέκια – ούτε πλυσίματα, ούτε τίποτα.
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ψήνουμε στους 200-250 βαθμούς, σε ζεστό φούρνο για ¾ έως μία ώρα και του συμπεριφερόμαστε σαν να ψήνουμε κέικ.
Όταν ξεροψηθεί κάνει πολύ ωραία τραγανή κόρα, αλλά να προσέχετε μην σας αρπάξει.
Εάν θέλετε μπορείτε να τα ψήσετε και στο περιβόητο μαφινοταψάκι, το οποίο πρέπει βέβαια να λαδώσετε και αλευρώσετε πολύ καλά ή να τοποθετήσετε στις θήκες λαδωμένα χαρτάκια. Γεμίστε τις θήκες άφοβα μέχρι επάνω γιατί το γλυκάκι μας φουσκώνει ελάχιστα.
Το ταψί που βάζω γι αυτήν την δόση έχει 26 εκ διάσταση. Προσοχή δεν πρέπει να έχει πολύ πάχος ο χυλός γιατί δεν θα ψηθεί μεχρι μέσα. Δηλαδή να είναι το πολύ 3 δάχτυλα ύψος.
ΤΙΡ: Σας προτείνω να κάνετε διπλή δόση γιατί θα τελειώσει αμέσως.
Την άλλη μέρα είναι ακόμα ωραιότερο και μπορεί να διατηρηθεί αρκετές ημέρες.
Καλή επιτυχία!!!

65 comments:

  1. Νόστιμο και εύκολο !
    Και το ότι δεν θα χρειάζετε να πλυνω πολλά σκεύη αυτό είναι ακόμα πιο ωραίο
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ReplyDelete
  2. Φαίνεται τέλειο και λαχταριστό.
    Καλημέρα...

    ReplyDelete
  3. Αγαπημένες μου φίλες Έλενα και Μαρία, σας εύχομαι να έχετε ένα όμορφο Πάσχα, όπως το επιθυμείτε, με πολύ αγάπη και να νιώσετε το αληθινό νόημα της ανάστασης μέσα στην ψυχή σας.
    Σας αγαπώ πολύ και σας γλυκοφιλώ!

    ReplyDelete
  4. Μαράκι μου κι είχα μια υπογλυκαιμία τώρα. Αυτό το σταφιδοψωμο είναι καταπληκτικό. Το έχω φτιάξει και δε μένει ψίχουλο. Παίρνω ένα κομματάκι για τον καφέ μου και σας καλημερίζω.

    ReplyDelete
  5. Καλημερούδια!!!!
    Τέλειο σας λέω τέλειο!!!
    Ποπο Μαρία μου μούρλια φαίνεται!!!
    αλλά αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι το κακάο που βάζεις!!!
    Ετσι ήταν η συνταγή ή δική σου πρωτοτυπία είναι αυτή!!!
    Φοβερό σταφιδόψωμο σοκολατένιο!!!!Τρέλλα!!!!

    Πάω να πιω τον δεύτερο καφέ της ημέρας!!!
    Παίρνω κομμάτι και φεύγω !!!!

    φιλάκια πολλά!!!

    Υ.Γ.Επειδή σκέφτομαι πολυ σοβαρά να ... κάνω τα τσουρέκια σου,(ο άντρας μου με κοροϊδεύει από τώρα!!σνιφ!σνιφ:( ), να ρωτήσω τα αρωματικά τα βάζεις όλα ή διαλέγεις; Δηλαδή και το μαχλέπι και την μαστίχα;Γιατί η μαμά μου έβαζε ή το ένα ή το άλλο!!!
    Ρωτάω τώρα εγώ η άσχετη!!!

    ReplyDelete
  6. μαμαΒίκυ, είναι όπως ακριβώς το είπες, χωρις πολύ φασαρία !! μόνο μια λεκανίτσα χιχιχιχι!

    ReplyDelete
  7. Linaki μου, ειναι νηστίσιμος πειρασμός (!!!!) φιλάκια

    ReplyDelete
  8. Μαρακι μου, σ'ευχαριστούμε πολύ για τις ευχες σου, μας τιμα ιδιαιτέρως η εκτιμησή σου και η φιλία σου τολμω να πω!!!! Σου ευχομαι ολόψυχα να είσαι καλά, ευτιχισμένη, καλές επιτυχίες και πάνω απο όλα να χαιρεσαι την υπέροχη και κούκλα κόρη που έχεις !!!!!!
    Καλή Ανασταση και καλό Πάσχα

    πολλα πολλά γλυκά φιλιά!!

    ReplyDelete
  9. Ρενάκι μου γλυκό, πάρε όσα κομματάκια θέλεις, θα φτιάξουμε και αλλο όπως βλέπεις θα κουραστούμε πολύ ! χιιχιχιχιχι!!!
    σε φιλώ μικρό μου

    ReplyDelete
  10. Αχ εσυ Μαριανάκι μου !!! τι σου λένε μωρέ και σε πληγώνουνε ??? γιαυτο και εσυ θα φτιάξεις τα τσουρέκια ετσι για να τους κάνεις να σκάσουνε !!!! χιιχιχιχι!!

    Βαζω και τα δύο μυρωδικά και αν θέλεις και ξύσμα απο ενα πορτοκάλι.
    Θα σου έλεγα ότι δεν πρέπει να αφαιρέσεις ούτε το μαχλέπι ούτε την μαστίχα και τα δύο μαζί του δίνεις αυτην την ιδιαιτερη μυρωδια και γεύση που θέλουμε να γευτούμε.

    ενημερωσε μας για το αποτέλεσμα please !!

    αμα δεις ότι αργει να ανεβει η ζύμη μην απογοητευτεις, λειτουργει και δικά της Μεξικάνικα ωράρια!! δηλαδή ξυπνάει όποτε θέλει!!!

    ReplyDelete
  11. Kαλημέρα σε όλους:))
    Το σταφιδόψωμο της Μαρίας είναι το κάτι άλλο, το χω φτιάξει πολλές φορές, γευστικότατο και πανεύκολο!!
    Οσοι νηστεύετε και θέλετε το γλυκάκι σας με το καφεδάκι σας, θα το καταευχαριστηθείτε!!

    Μαράκι σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου, σου ευχόμαστε πάντα επιτυχίες, καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
    Εμείς μέχρι και αύριο συνεχίζουμε να σας μαγειρεύουμε, από Πέμπτη θα σας ευχηθούμε κι εμείς για το Πάσχα:)

    Marian μου όρμα στα τσουρέκια και μην φοβάσαι τίποτα!!
    Ασε τον κόσμο να λέει, να δω τι θα πουν όταν θα απολαμβάνουν τα τσουρεκάκια σου!!
    Μυρωδικά όπως λέει και η Μαρία μας, θέλουν και τα δύο τα τσουρέκια, και μαχλέπι και μαστίχα!

    Και μετά και το δικό μου σεντόνι, παίρνω ένα κομμάτι σταφιδόψωμο και πάω δίπλα στην Ρένα να πιουμε καφέ (μιας και τώρα ξύπνησα... ναι .. ναι) και να μασουλήσουμε σταφιδούλες:)

    ReplyDelete
  12. εεεε αφήστε και ένα κομματάκι για μένα παρακαλώ!Μαρία μου να είσαι καλά να μας δίνεις συνταγές!!!

    ReplyDelete
  13. Ααααα θα παώ να πάρω σταφίδες και θα το φτιάξω αμέσως!φαίνεται τόσο εύκολο και λαχταριστό!!!!!!
    Μπράβο βρε κορίτσια, υπέροχες πάντα οι συνταγές σας!!!!φιλιά πολλά και καλή Ανάσταση :))

    ReplyDelete
  14. Marianaki μου ξέχασα να σου απαντήσω για το κακαο. Οχι δεν είναι δικιά μου πρωτοτυπία, είναι η συνταγή που μας είχε δώσει ενας φούρναρης. Πιο παλιά πουλούσαν στους φούρνους κάτι σταφιδόψωμα που ήταν σαν ατομικα κεκακια στο σχήμα σαν τα μαφινς, λοιπον αυτη είναι η συνταγή.

    Πιστεύω να σου έλυσα τις απορίες !!!! σε φιλώ γλυκά - γλυκά!

    ReplyDelete
  15. Χαρουλίνι μου, ευχαριστώ πολύ !!!
    τα κουλουράκια σου γινανε λέει πολύ ωραία ετσι???

    ReplyDelete
  16. Creationsbyeve, θα σου γίνει πολύ ωραίο, την επόμενη μέρα είναι ακόμη ωραιότερο !!!! περιμένουμε τις εντυπώσεις σου !
    καλη επιτυχία !

    ReplyDelete
  17. Xαρά έλα μαζί μας για καφέ.
    Φτάνει το σταφιδόψωμο, θα φουρνίσει κι άλλο η Μαρία λέει;-)

    ReplyDelete
  18. .............................

    ReplyDelete
  19. Ωραίο γλυκάκι, θυμίζει λίγο τη φανουρόπιτα, αν αφαιρέσουμε το κακάο και αντικαταστήσουμε λίγο νερό με χυμό, πορτοκαλιού.

    κι εγώ κάπως έτσι φτιάχνω κάτι παρόμοιο με λίγο χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, που δένουν τόσο ωραία με τη σοκολάτα, δοκιμάστε το και με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ακόμη πιο νόστιμο

    παίρνω κομματάκι για το καφεδάκι μου, δείχνει πεντανόστιμο

    ReplyDelete
  20. Γαστεροπλίξ, όπως βλέπεις το σταφιδόψωμο που προτείνω ειναι μια τελείως διαφορετική συνταγή απο αυτήν που κάνεις εσύ γιατί απο ότι κατάλαβα είναι αρκετά τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιείς, δεν είναι ότι αλλάζεις μόνο ένα υλικό (ας πούμε ξανθή σταφίδα αντι για μαύρη) αρα μιλάμε για ενα εντελώς διαφορετικό γλυκάκι.

    Πολύ ωραία και η δική σου εκδοχή και αφού το λες οτι είναι πολύ νόστιμο, έτσι θα είναι.

    Οπως και να το φτιαχνουμε ότι και να φτιάχνουμε όταν το κάνουμε απο αγάπη και χαρά για την οικογένεια μας πιστεύω ότι ειναι πάντα νόστιμο !!!

    καλή Ανασταση σου εύχομαι και καλό Πάσχα

    ReplyDelete
  21. Γαστεροπληξ μου το σταφιδόψωμο της Μαρίας, επειδή το έχω φτιάξει πολλές φορές και πραγματικά δεν μένει ούτε ψιχουλάκι, τόσο νόστιμο είναι, δεν μοιάζει στη γεύση με φανουρόπιτα μπορώ να πω, ούτε και μπορώ να το φανταστώ με πορτοκάλι (θα του άλλαζε τελείως την γεύση).
    Μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε και την δική σου συνταγή (ελπίζουμε κάποια στιγμή να την βάλεις), για την οποία αφού μας βεβαιώνεις ότι είναι νόστιμο καμία αμφιβολία δεν έχουμε:)
    Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση σου εύχομαι κι εγώ!

    ReplyDelete
  22. Χριστίνα14 April 2009 at 15:13

    Koρίτσια μου τι κάνετε??
    Εχω καιρό να σας επισκεφτώ γιατί έλειπα στο εξωτερικό.
    Διάβασα όλες τις συνταγές σας όμως, με διευκόλυναν πολύ και οι κατηγορίες που βάλατε.
    Οπως το περίμενα, η μια καλύτερη από την άλλη, μπράβο σας κορίτσια για την δουλειά που έχετε κάνει!!
    Μαρία ότι πρέπει για την νηστεία είναι το σταφιδόψωμό σου, από την φωτογραφία και μόνο θέλω να το φτιάξω.
    Καλό Πάσχα να έχετε!

    ReplyDelete
  23. Μαράκι αυτό το σταφιδόψωμο μπορώ να το στείλω στο Λονδίνο σε κάποιον που του αρέσει πολύ!!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  24. Τώρα γύρισα σπίτι και τι ωραία,βλέπω σταφιδόψωμο!Πολύ μ΄αρέσει,πολύ!Είναι και πανεύκολο-αμέσως μετά το φαγητό φτιάχνω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Χριστινάκι μου καλώς ήρθες !!!
    περασες καλά ?? ευχαριστούμε για τα γλυκά σου λόγια!!!

    σου ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και καλό Πασχα με υγεια και αγάπη!

    ReplyDelete
  26. Ξανθούλα μου γυρίσατε??? περάσατε ωραία ?? τα παιδιά καλά ?? οι συμπεθέροι ? μ'αρέσει που δεν θέλω να μαθω τίποτα !!! χιχιχιχι

    Να το στείλεις στον νοικοκύρη τον γιοκα στο Λονδίνο, θα του αρέσει σίγουρα γιατί δεν είναι πολύ γλυκό!

    καλώς ήρθες Ξανθούλα και φιλάκια στον Θανάση !!
    τις ευχες θα τις πουμε στα λημέρια σου !!!

    ReplyDelete
  27. Eleni, πολύ γέλασα με την βιασύνη σου !!! χιιχιχιχι ! διαβασες την Μαριαν πιο πάνω που θα κάνει τσουρέκια, εξήγησες σε παρακαλώ
    για να μην εχει αγχος, πες της ποσο εύκολα είναι !!! βεβαια ειναι χρονοβόρα, αλλα τι να κάνουμε.

    καλοφάγωτο το σταφιδόχωμο Λενάκι !!!

    ReplyDelete
  28. Άκυρο το μετά το φαγητό.Ο σύζυγος αργεί για φαγητό,έτσι το ψήνω ήδη,τόσο απλό είναι.Θα είναι τέλειο με το απογευματινό καφεδάκι!

    ReplyDelete
  29. χαχαχα δεν σε πιστεύω! καλοφάγωτο !!

    ελενακι εχεις θέα απο τα παραθυρά σου/βεραντα σου, εκει που πίνεις το καφεδάκι σου ????

    ReplyDelete
  30. Μαράκι,είμαστε στην άκρη του χωριού και από το παράθυρο μου βλέπω την εκκλησία της Αγίας Άννας με τον προαύλιο χώρο-έχει κυπαρίσσια,έναν πλάτανο και νομίζω μια βελανιδιά.Μεγάλο μέρος από τα σπίτια μου τα κρύβει η δάφνη μου(βάγια),έχει γίνει τεράστια,αλλά μ΄αρέσει η πρασινάδα της.Το καλοκαίρι βλέπουμε τη θάλασσα από το πλαϊνό μπαλκόνι,αλλά εμείς είμαστε ήδη εκεί.

    ReplyDelete
  31. Elenaki σου ρχομαι για καφέ:))

    ReplyDelete
  32. αχ τι ωραία αυτο περίμενα να ακούσω ! οτι βλεπετε θάλασσα ! ειμαι λάτρης της δεν μπορώ να ζήσω καθολου χωρις να βλέπω θάλασσα !

    οταν θα είσαι εκει και θα πινεις το καφεδάκι σου να κοιτάζεις και για μένα !!!!

    φιλάκια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  33. ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ.

    ReplyDelete
  34. Μαζί γραφαμε Λενάκι, λοιπον περνάω και σε παίρνω και ώσπου να ψηθεί το σταφιδόψωμο θα είμαστε εκει ! μην αργήσουμε γιατι ήδη μου μυρίζει ότι αρχισε να ψήνετε !!!!!!!!!

    Elenaki, ερχομαστε !!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  35. γλυκιε μου skroytzako, παντα με την γλυκιά σου κουβεντούλα, σου έχω πει ποσο με συγκινεί η παρουσία σου ? νοιωθω ότι είσαι παιδάκι μας !!!!

    ReplyDelete
  36. Κορίτσια,όποτε θέλετε-θα σας περιμένω!
    Κι εγώ λατρεύω τη θάλασσα-το χειμώνα,επειδή το μέρος κοιτάζει προς βοριά και η πρόσοψη του σπιτιού είναι ΝΑ,τη βλέπω μόνο από το παράθυρο της κουζίνας-κάτι είναι κι αυτό.

    ReplyDelete
  37. Bρε Μαρία, βρε Μαρία, κρύβε λόγια!!
    Εντάξει, μπορεί να έχουμε παιδιά στην ηλικία του Σκρουτζάκου, αλλά
    διευκρίνησε ότι είμαστε ... νέες κοπέλες ακάομα:PPP
    Σκρουτζάκο μου πολλές ευχές και από εμένα, Καλό Πάσχα ... γιόκα μου!!
    Ελενάκι άρχισε να φουρνίζεις, ερχόμαστε:))

    ReplyDelete
  38. Κορίτσια μου γλυκά, θα τα κάνω τα τσουρέκια κι αν πετύχουν δεν θα τους δώσω ούτε ένα κομμάτι όσους με ... κορόιδευαν!!!
    Να μάθουν αυτοί!!!
    Μόνο εσάς αγαπημένες μου φιλενάδες θα κεράσω!!!Ετσι για να μάθουν!!!

    Αν σας πω οτι παρόλο που είμαι σε πόλη βλέπω και γω θάλασσα από το μπαλκόνι μου υπάρχει περίπτωση να σας δελεάσω να ρθείτε για καφέ;;

    Τέλος κάτι άκουσα για ηλικίες!!
    Ποιος μίλησε για ηλικίες; στο άνθος μας βρισκόμαστε ακόμη!!
    Ακου τι λέει!!
    (μόλις γύρισα από το σχολείο,οπου παιδεύόμουν με κάτι σκηνικά για το θεατρικό στο τέλος της χρονιάς,και δεν ξέρω που να βάλω την μέση μου!!!Αλλά κατά τα άλλα είμαστε μέσα στο νιάτο!!!!!)

    φιλάκια πολλά!!!
    καλό απόγευμα!Πάω να πιω καφεδάκο!!!:))

    ReplyDelete
  39. Μαριανακι μου είσαι κοντα αραγε με το Ελενακι μας, να ερθουμε και οι τρείς μετά απο εκει που θα έχουν γίνει και τα τσουρεκακια σου ?
    Αλήθεια απο ποια περιοχή μας έρχεσαι ?

    καλή επιτυχία κοπελάρα μου και αστους να λένε. Της elenis της γίνανε απίθανα, μπες να δεις το σχόλιο της στα τσουρέκια.!!

    ReplyDelete
  40. τι νοστιμια ειναι αυτη!!...μου αρεσει που εχει κακαο και οχι κανελα!κρρατω τη συνταγη γιατι δεν προφταινω πλεον να τη φτιαξω...κανω ντου...για κουραμπιεδες τωρα!!

    φιλια πολλα καλο μου!!
    καλη ανασταση και καλο Πασαχα!

    ReplyDelete
  41. Καμιά σχέση Μαράκι μου!!
    Μα εντελώς καμία!!!
    Ανέβα κατα Θεσσαλονίκη μεριά και είσαι μέσα!!!!
    Σνιφ!σνιφ! ζηλεύω!!!πειράζει;;;

    φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  42. Μαράκι,ήταν νοστιμότατο!Με το καφεδάκι μια χαρά,τώρα που νηστεύω κι εγώ.
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  43. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και χαμόγελο!

    ReplyDelete
  44. γαστεροπλήξ15 April 2009 at 04:18

    στη συνταγή σας δεν αναφέρεται ότι το αλεύρι πρέπει να είναι αυτοδιογκούμενο, ή πόσο μπέικιν βάζετε, και θα μπερδέψετε όσους προσπαθήσουν να το φτιάξουν, δε νομίζω να φουσκώνει 700 γρ. αλεύρι που έχει και κακάο με μισο κουταλάκι σόδα.
    κάνετε την διευκρίνηση κορίτσια, μη πανε χαμένα τόσα υλικά

    ReplyDelete
  45. Ακόμα μια συνταγή αγαπημένης και όμορφης καρδιάς! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

    ReplyDelete
  46. Μαριανάκι μου μένεις στην ομορφη Θεσσαλονίκη μας ?? ήμουν εκει το καλοκαίρι και περασαμε υπέροχα ! κριμα που δεν τα λέγαμε τότε, για να βρισκόμασταν και απο κοντά !

    Εχουμε σκοπό βεβαια να ξανακάνουμε εκδρομούλα προς τα εκεί καποια στιγμή, οπότε θα τα πούμε!
    φιλάκια πολλά !!!

    ReplyDelete
  47. Elenaki μου, καλοφάγωτο ! πιστεύω ότι οι περισσότεροι απο εμάς νηστεύουμε αυτην την εβδομάδα, ετσι θα απολαύσουμε καλύτερα τις λιχουδιές του Πάσχα!!.

    ReplyDelete
  48. Molemou, ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου !!

    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και απο εμας με υγεία και αγάπη!!!

    ReplyDelete
  49. Γαστεροπληξ, δεν εγραψα καποιο ιδιαίτερο αλεύρι γιατι δεν χρειάζεται. εγω το φτιάχνω με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
    Δεν αναφερω πουθενά μπεκιν γιατι απλούστατα δεν βάζω μπεκιν. Δεν χρειαζεται να φουσκώσει πολύ γιατι δεν είπα ποτέ οτι είναι κεικ !
    Πιστεύω ότι το μπερδευεις με κάποια αλλη συνταγή.

    Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πάνε χαμένα τα υλικά!!

    Ευχομαι να εχεις μια όμορφη μέρα!!

    ReplyDelete
  50. Φοιβο μου, Χρονια Πολλά, καλή Ανασταση και καλό Πασχα!
    Σ'ευχαριστούμε για την "φιλία" σου!!!

    ReplyDelete
  51. γαστεροπλήξ15 April 2009 at 11:50

    ω! είναι από τις συνταγές χωρίς μπέικιν, θα μένει κάπως υγρό-νωπό; σίγουρο θα είναι πολύ καλό!!!!

    ReplyDelete
  52. Ο καλός μας φίλος και blogger ''gvarvakis'' στην συνταγή θραψαλα με ρύζι, αναφερθηκε και στο σταφιδόψωμο που έφτιαξε. Εκανα λοιπόν το σχόλιο του copy-paste για να υπάρχει feed back:

    ''Λοιπόν Μαράκι, χθες το απόγευμα έφτιαξα το σταφιδόψωμο σου,
    πριν από λίγο έφαγα ένα κομμάτι σταφιδόψωμο και θέλω να ευχαριστήσω το φούρναρη της Κορίνθου, τη μητέρα σου κι εσένα για τη συνταγή!!! Έγινε ακριβώς όπως το περιέγραφες χθες :)''

    Γιώργο καλοφάγωτο !!!

    ReplyDelete
  53. Μοιάζει με το φτωχό! Σλουρπ! Καλή Ανάσταση 'Ελενα!

    ReplyDelete
  54. Κικίτσα υπάρχει γλυκό που λέγεται φτωχό και αν ναι τι γεύση έχει ?? για δώσε μας τα φώτα σου!!!!

    φιλάκια καλό απογευμα! Πατρα είσαι??

    ReplyDelete
  55. και ενα καινουργιο update απο τον καλό μας φίλο gvarvakis:


    " Καλημέρα κορίτσια!
    Επειδή δε θέλω να έχω "εκκρεμότητες" σπεύδω ταχέως:
    Η φωτό στο επόμενο link απεικονίζει την αλήθεια γυμνή! Είναι ότι έμεινε από το σταφιδόψωμο πριν κλείσει 24ωρο!! Ιδού λοιπόν δια του λόγου το αληθές! "

    ευχαριστούμε πολύ Γιώργο μας !!!!

    ReplyDelete
  56. δεν μπορω να βάλω την φωτο που δίνει ο Γιώργος, αν θελετε να την δείτε πρέπει να μπειτε στην συνταγή ''θραψαλα με ρύζι'' και να πατε κατω-κατω στο σχόλιο του Γιώργου.

    ReplyDelete
  57. When I saw the title of this dish, I was expecting bread but cake is a welcome bonus!

    ReplyDelete
  58. Μαρακι μου
    το εφτιαξα και εδωσα και σε φιλους...ολοι ξετρελλαθηκαν!...πολλα ευχαριστω στο φουρναρη στην Κορινθο..ενα κι ενα για νηστεια!

    ReplyDelete
  59. Cookistsa μου, χαρηκα πολύ που σας άρεσε γιατί και εγω το λατρεύω!!!

    Σ'ευχαριστούμε πολύ-πολύ για την ενημέρωση !!!!!!


    φιλάκια πολλά !

    ReplyDelete
  60. Το εφτιαξα και εγω το σταφιδοψωμο αλλά δε μου άρεσε και τόσο....Νομίζω οτι η συνταγή εχει πολυ λάδι...που μαζι με το κακαο το κανει αναγουλιαστικο!!!
    ισως να ειχα πολυ υψηλες απαιτησεις μετα τα τοσο καλα σχολια!!!

    ReplyDelete
  61. xristinaaa, γειά σου.
    Γιατί μου δίνεις την εντύπωση ότι δεν το έφτιαξες το σταφιδοψωμο??
    Αν όντως το έφτιαξες, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσες το λάδι που προτείνω. Το μόνο σίγουρο όπως έχεις διαβάσει και σταχόλια απο όσους το έφτιαξαν, είναι ότι δεν είναι ''αναγουλιαστικό''!!

    Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι απαιτήσεις σου και πόσο ύψος έχουν και έτσι δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

    καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  62. και ομως το εφτιαξα...η κορα ειναι οντως τραγανη και ωραια αλλα μεσα ειναι σαν λασπη...

    και δεν εφταιγε ο χρονος ψησιματος...το εψησα οσο χρειαζοταν!!

    ReplyDelete
  63. Χριστίνα, με το σχόλιο που έκανες μάλλον θα βρουμε κάποια βάση για να δούμε τι έφταιξε.
    Μήπως έριξες πολύ νερό ? ή μήπως το έψησες σε μικρό σκεύος και είχε πολύ ύψος και δεν κατάφερε να σου ψηθεί μεχρι μέσα ??? όπως όταν φτιάχνουμε μια τυροπιτα ταψιού ή τυροπιτα με κουρκούτι, δεν την κάνουμε να έχει ύψος γιατί θα μείνει άψητη. Ισως γιαυτό σου έγινε ''στουμπα''. Δηλαδή να έχει
    το πολύ 3 δάκτυλα ύψος.

    Λυπάμαι πολύ για το άτυχο αποτέλεσμα. Περιμένω νεώτερα σου.


    καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  64. το δικο μου οντως το εκανα πιο ψηλο, ειναι γυρω στα 5 δακτυλα (σαν κεικ).

    μαλλον θα εφταιξε αυτο! νερο δεν εβαλα πολυ, 3 κουπες τσαγιου.

    ReplyDelete
  65. Γειά σου Χριστίνα. Ετσι έχω πάθει μια φορά με μια τυροπιτα με κουρκούτι, ήταν πολύ νόστιμη αλλά μόνο στην κρούστα. Μετά το καταλαβα τι είχε φταίξει και ετσι την επόμενη φορά δεν ξανακανα το ίδιο λάθος!!!!! Οσο για την περιπτωσή μας, δεν ξέρω εαν θα δώσεις αλλη ευκαιρία στο γλυκάκι αν και θα σου έλεγα, αφού είναι τόσο απλό και ...λιτό/οικονομικό, όπως έχεις ήδη διαπιστώσει, δεν χάνεις τίποτα να του δώσεις την δυνατότητα να σ'ευχαριστήσει!!!

    περιμένουμε καινούργια ανταπόκριση !!!!

    καλό μεσημέρι !!!

    ReplyDelete