Saturday, 30 May 2009

Φράουλες και ... φραουλιές!

Πριν από λίγο καιρό είχα αναφέρει ότι θα βάλω ένα ποστ για τις φράουλες και τις φραουλιές. Καθυστέρησα λίγο, γιατί η φωτογράφιση έγινε σε τρία στάδια, περίπου κάθε 20 ημέρες, ώστε να μπορώ να σας δείξω πως ξεκινάει ο καρπός και με ποιο τρόπο ολοκληρώνεται και γίνεται αυτό το υπέροχο, ζουμερό και πανέμορφο φρούτο, που ο μόνος του προορισμός είναι να ικανοποιήσει την όραση, την όσφρηση και .... τους γευστικούς μας κάλυκες !!!
Για όσους δεν γνωρίζουν το φυτό φράουλα είναι πολύ μικρό και χαμηλό – δηλαδή περίπου σαν το κυκλάμινοΟ πολλαπλασιασμός τους γίνεται με παραφυάδες. Μετά το τέλος της καρποφορίας τους πετάνε ένα κοτσανάκι που από μόνο του ψάχνει και βρίσκει έδαφος – λίγους πόντους πιο πέρα και ... ρίχνει άγκυρα.
Μόλις το βλασταράκι αυτό γίνει ρίζα μέσα στο χώμα κόβει μόνο του το αρχικό κοτσανάκι που το συνέδεε με την μαμά φράουλα, ένα πράγμα δηλαδή σαν τον ομφάλιο λώρο. Έτσι έχουμε μια καινούργια φραουλιά..
Τον μήνα Απρίλιο αρχίζουν να ανθίζουνΤο άνθος αυτό, όταν ρίξει τα φύλλα του, δένει το κεφαλάκι του και αρχίζει να παίρνει το σχήμα της φράουλαςκαι τέλος θα πάρει την μορφή και το χρώμα που γνωρίζουμε !!!!!!!!!!!!!Μπορείτε εάν θέλετε να φυτέψετε φραουλιές και σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας.
Οι φωτογραφίες ΔΕΝ είναι από το νετ αλλά από τις δικές μας φραουλιές !!!!!
Yes !!! γίνανε οι φράουλες μας !!!!!!!!!!! μπορεί να μην είναι πολλές και μεγάλες αλλά είναι μοσχοβολιστές και πεντανόστιμες !!!!!! Λυπάμαι που θα σας το πω, αλλά μην ζητάτε να σας στείλω, όχι γιατί δεν το θέλω, αλλά γιατί δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα – χιχιχι -.

Σας δίνω έναν πολύ εύκολο και νόστιμο τρόπο για να φτιάξετε ένα ελαφρύ και δροσιστικό επιδόρπιο Είναι όπως θα καταλάβετε πολύ σλούρπ - σλούρπ…
Δροσιστικό φραουλογλυκόΥλικά
2 κεσεδάκια φράουλες
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 ποτηράκια του κρασιού κουμ-κουάτ λικέρ, χρώματος πορτοκαλί ή ένα ελαφρύ
λικέρ φράουλας.
Μπορείτε να βάλετε και κονιάκ ή κάποιο άλλο ελαφρύ γλυκό λικέρ που να ταιριάζει η γεύση του με την φράουλα.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε – πλένουμε και κόβουμε στην μέση ή σε τρία κομμάτια τις φράουλες. Τις βάζουμε σ΄ ένα γυάλινο μπολ και ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη και το λικέρ. Ανακατεύουμε καλά - σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη, και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Τις αφήνουμε 8-10 ώρες να ενωθούν τα υγρά της φράουλας με την ζάχαρη και το λικέρ. Καλό θα ήταν σε αυτό το διάστημα να τις ανακατέψουμε απαλά μια-δύο φορές για να πάει παντού η ζάχαρη.
Σερβίρουμε σε ψηλά διάφανα κολονάτα ποτήρια με ανοιχτό στόμιο, κάποτε τα ονόμαζαν ποτήρια της σαμπάνιας ή σε μπολάκια του παγωτού.

Αυτήν την εποχή που οι φράουλες είναι στο φόρτε τους, διαλέγω από το οπωροπωλείο ή από την λαϊκή, ωραίες σφικτές και κατακόκκινες φράουλες, τις οποίες καταψύχω σύμφωνα με τα ακόλουθα και έτσι τις έχω όλο το χρόνο και μπορώ να στολίζω γλυκά-τούρτες-παγωτά κλπ., με αυτά τα κατακόκκινα μικρά και ζουμερά φρουτάκια .
Πλένουμε – στραγγίζουμε και σκουπίζουμε καλά τις φράουλες ολόκληρες ή κομμένες στα δύοτις απλώνουμε, μια – μια, έχοντας λίγο κενό ανάμεσα τους, σε ένα δισκάκι που να χωράει στην κατάψυξη μαςτις αφήνουμε ένα εικοσιτετράωρο και μετά τις βάζουμε σε ένα σακουλάκι και τις φυλάμε πλέον στην κατάψυξη.
Με τον τρόπο αυτό καταφέραμε να μην κολλούν μεταξύ τους και να παίρνουμε όσες χρειαζόμαστε για να διακοσμήσουμε τα γλυκά μας, όταν οι φρέσκες φράουλες και το γλυκό καλοκαιράκι θα είναι πια παρελθόν.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι και καλά μπάνια!!

52 comments:

  1. καλημερα στην παρεαααα. καλο σαββατοκυριακο.

    ReplyDelete
  2. μμμμμμμμμμμ το άρωμα τους έφτασε μέχρι εδώ... Πολύ ωραία ανάρτηση!!!

    ReplyDelete
  3. Μαράκι να υποθέσω ότι αυτές οι φραουλίτσες είναι από το γνωστό κτήμα; Εκεί δηλαδή που θα μαζέψουμε τις ελιές το φθινόπωρο!!Δεν ξεχνάω την υπόσχεση!!χαχαχαχα.
    Εγώ πάω να φτιάξω λικέρ με φράουλες.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  4. Πραγματικά υπέροχες φωτογραφίες!

    ReplyDelete
  5. Μαράκι,ζηλευτές οι φράουλες!Τι πειράζει που είναι μικρές,είναι αγνές,βιολογικές!Κάποτε στην αυλή μας από μια ριζούλα είχαμε γεμίσει-και τι άρωμα που έχουν!
    Φιλιά καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  6. Τι ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου Μαρία!! Ολα τα έχει, μέχρι και συνταγή για φραουλογλυκάκι!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  7. ΜΑΡΙΑ, σήμερα δε ζηλεύω έχω κι εγώ φραουλιές, φάγαμε όσες προλάβαμε έχουμε πολλά πουλιά και κάνουν μαζική επιδρομή, δεν πειράζει, όλοι δοκιμάσαμε, για να μη νομίζεις ότι το δικό μας κηπάκι στο μπαλκόνι, δεν έχει φραουλιές, ήταν στην μεριά που δεν μπορούσαμε να δείξουμε λόγω εργασιών.....φωτο όμως έχουμε κι εμείς
    ΑΛΛΗ ΝΟΣΤΙΜΙΑ οι ατιμούλικες, και άρωμα όνειρο, δεν έχει σημασία το μέγεθος αλλά η νοστιμιά,
    να είμαστε καλά να φάμε και του χρόνου

    ReplyDelete
  8. Μαράκι μου τι πλούσιο ποστ!!!
    Και συμβουλές και συνταγή και πληροφορίες για τις φραουλιές!!! Σε ευχαριστούμε πολύ που τα μοιράστηκες όλα αυτά μαζί μας.
    Βάζω να φτιάξω το γλυκό σου, έχω κουμ κουάτ ποτό που μου έφερε ο γιόκας μου από την σχολική εκδρομή που πήγαν πριν μερικές εβδομάδες στην Κέρκυρα.
    Φιλάκια, καλό ΣΚ!!!!

    ReplyDelete
  9. Αχ ζηλεύω πραγματικά.
    Από το Φεβρουάριο προσπαθούμε να μας στεριώσει μια φραουλιά αλλά τίποτα. Τώρα έχουμε σε 2 μικρά γλαστράκια ..... που μόνο πρασινάδα έχουν.... και που δε νομίζω να μας δώσουν τώρα πια φράουλες, τουλάχιστον φέτος, 3 άνθυ έβγαλαν όλα κι όλα (κλαψ).
    Γκρρρρρρρρρρ ήθελα πολύ.
    Μαράκι μου καλωφάγωτες οι υπέροχες φραουλίτσες σας. Εύχομαι του να έχετε τριπλάσια σοδειά. Σμουτς !
    sgr

    ReplyDelete
  10. Ξέχασα. Είναι 2 μέρες που ψάχνω να βρω τον τρόπο που κατψύχνεις τις φράουλες και δυστυχώς δεν τον είχα εντοπίσει μέχρι τώρα.
    Βρε δε ζήταγα τίποτα άλλο ?
    Σου είπα ότι....... σ'αγαπώ ?
    Μούτς μουτς μουτς μουτς
    sgr

    ReplyDelete
  11. Μπράβο, Μαρία. Καλοφάγωτες οι φραουλίτσες σου.

    ReplyDelete
  12. Πολύ όμορφες οι φραουλιές σου Μαρία. Μέχρι εδώ έφτασε το άρωμα τους. Και εγώ κάθε χρόνο τις είχα κρεμαστές για να μην χαλάνε στο χώμα, φέτος όμως δεν έβαλα ούτε μία.

    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  13. Καλησπέρα Μαρία μου!!!
    Καλά είσαι φοβερή! Πες μου ότι καλλιεργείς και άλλα καλούδια;;
    Πάντως οι φραουλιές σου είναι τέλειες!!!!
    Μπράβο Μαρία μου, νοικοκυρά μου εσύ!!!
    Δεν νομίζω όμως να γίνονται τόσο καλές στις γλάστρες!
    Κάποτε φύτεψε ο άντρας μου, πήρε μερικές φραουλίτσες και μετά... πιάσανε ψείρες και χάλασαν!!!

    Πολλά φιλιά κούκλες και καλό βράδυ!!!:)

    ReplyDelete
  14. Κατ' αρχή μπράβο για τις φράουλες παραγωγής σας !!! Δευτερευόντως, δεν είχα σκεφτεί ποτέ να καταψύξω τις φράουλες και να τις έχω όλο το χρόνο.
    Ευχαριστούμε!!!

    ReplyDelete
  15. Αυτό, Μαρία μας, είναι χολλυγουντιανή υπερπαραγωγή!
    Θα ήθελα απ΄ όλα και...περιμένω πρόσκληση να δοκιμάσω!

    ReplyDelete
  16. Κάθε χρόνο λέω πως πρέπει να θυμηθώ να φυτέψω φράουλες και κάθε χρόνο το ξεχνάω. Έχω δει όμως σε γλάστρες και είναι πολύ εντυπωσιακές! Το γλυκό που λες, από την ώρα που ήρθα στη Ζάκυνθο, δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο της πεθεράς μου, από την ώρα που θα εμφανιστούν οι φράουλες μέχρι να τελειώσουν!

    ReplyDelete
  17. οπα και παραγωγός....φράουλας...
    υπέροχες και πολύ ωραίες....
    νάσαι καλά...ε....η διευθυνση που είναι η φράουλες που είναι...χαχαχα

    ReplyDelete
  18. YΠΕΡΟΧΕΣ ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ.
    ΠΕΡΑΣΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

    ReplyDelete
  19. πολύ ωραίο το φραουλοποστ!

    ευωδιαστο και χρωματιστό, ο,τι πρέπει γι' αυτη την τελευταια Κυριακή της Ανοιξης

    φιλιά πολλά
    και καλό καλοκαίρι απο αύριο :)))

    ReplyDelete
  20. Μ' εκανες να ζηλεψω, του χρονου θα φυτεψω κι εγω φραουλιες.Καλη εβδομαδα να εχετε.

    ReplyDelete
  21. Φράουλες!!!!!! Τις λατρεύω τις φράουλες! Αυτό το φραουλογλυκό το κάνω κι εγώ! Είναι νοστιμότατο!!!

    Καλή εβδομάδα κορίτσια!!!

    ReplyDelete
  22. Λατρεύω τις φράουλες και σ'ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σχετικά με τις φραουλιές. Εννοείται πως δεν υπάρχει φραουλογλυκό που να μη μου αρέσει. Τάρτα φράουλας, μους φράουλας, παγωτό φράουλα, γλυκό φράουλας με φρέσκα κρέμα και μπισκότα σαβουαγιαρ (το μόνο που πετυχαίνω στα σίγουρα!). Χίλια ευχαριστώ επίσης για τις συνταγές που σίγουρα θα τις δοκιμάσω. Πολλά πολλά φιλάκια από Κύπρο.

    ReplyDelete
  23. Εφη μου, καλή σου μέρα και καλό μήνα, ευχαριστώ για την ευχή σου ! περασα ένα πολύ ωραίο σ/κ στο εξοχικό, ήρθανε φίλοι, κάναμε μπάνιο και γυρίσαμε εχθες το βραδυ στις 12 !! αντε τώρα πάλι απο την αρχή !!! τι σου είναι αυτή η Δευτέρα!!! αχ βαχ !! χιχιιχι!

    ReplyDelete
  24. mama, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!

    ReplyDelete
  25. Ξανθούλα μου !! εκει είναι οι φραουλιες δίπλα στις ελίτσες μας, οι οποίες όπως ξέρεις είναι 3-4 όλες κι όλες !!!! θα ερθεις εφέτος για την σοδειά ????? χιχιιχιχιχι

    καλή σου μέρα και καλό μήνα!!!
    σε γλυκοφιλώ!

    ReplyDelete
  26. Φοιβο μου, σ'ευχαριστώ πολύ-πολύ.

    Καλή βδομάδα και καλό μήνα !!!

    ReplyDelete
  27. eleni και εμείς απο δυο τρείς ριζούλες ξεκινήσαμε κάποτε, πολλαπλασιαστηκαν μόνες τους μετά χαθήκανε και φυτεψαμε αλλες για να δούμε πόσο θα κρατήσουν και αυτές?
    η αληθεια είναι οτι μπορεί να είναι μικρούλες αλλά η γεύση τους και το αρωμά τους τις κάνει τέλεις ! φυσικά καλύτερες απο του εμπορίου.

    Καλή σου μέρα Λενάκι μου!!

    ReplyDelete
  28. Ιουλία μου!!!! ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια !!!

    καλό μήνα !!! φιλάκια !!

    ReplyDelete
  29. Γαστεροπληξ, είδες τι υπέροχες που είναι ?? τουλάχιστον προλάβατε να δοκιμάσατε!! να κρεμάς στο μπαλκόνι σου κανα-δυό CD για να γυαλίζουν και να μην έρχονται τα πουλιά. Εδώ έτσι κάνουν όλοι και έχουν σωθεί απο τα πουλιά!!!

    καλό μήνα και καλό καλοκαιρι επισημως κι ολας απο σήμερα!!!

    ReplyDelete
  30. Ελενάκι μου !! καλή σου μέρα μικρούλι μου ! τι ωραίο ποτό που είναι το κουμ-κουάτ και ποσο πηγαίνει με τις φραουλίτσες !!!
    καλοφάγωτες!!

    ReplyDelete
  31. Ελενάκι μου !! καλή σου μέρα μικρούλι μου ! τι ωραίο ποτό που είναι το κουμ-κουάτ και ποσο πηγαίνει με τις φραουλίτσες !!!
    καλοφάγωτες!!

    ReplyDelete
  32. Λιζάκι σ'ευχαριστώ πολύ - πολύ που μ'αγαπας !!! χιχιχιχιχι!! να φτιάξεις φραουλίτσες να έχεις όλο το χειμώνα στην κατάψυξη. Εαν έχετε 3 ανθακια θα έχετε 3 φραουλίτσες!! μην στεναχωριέσαι βρε κουτό ο Χάρης θα φάει μια και εσύ δύο, γιατί ο Μιχαλάκης!! δεν το κόβω να τις τρώει !!!!

    φιλια πολλά - πολλά και καλό μήνα!!

    ReplyDelete
  33. despoina ευχαριστούμε πολύ !! καλή εβδομάδα και καλό μήνα σου εύχομαι !

    φιλάκια !

    ReplyDelete
  34. Λινα μου, οι κρεμαστες είναι ότι καλύτερο, δεν σαπίζουν και γίνονται και μεγαλύτερες. Εσεις εκει στην Κρήτη (τι ωραιο νησί!!) που έχετε τόσο καλό χώμα μπορείτε να φυτέψετε ότι θέλετε και να γίνει υπέροχο!!

    Καλή σου μέρα Λινάκι !!

    ReplyDelete
  35. Marianaki μου, γλυκειά μου δασκαλίτσα! εχουμε μαιντανό - κρεμμυδακια - σέλινο, επίσης έβαλε ο αντρας μου 5-6 κολοκυθιες, 2 μελιτζανιες και 2 πιπεριτσες, το σ/κ θα βάλει και 2-3 αγγουριες, για να δούμε θα γίνουν για να σας βάλω πόστ? προς το παρόν έχω τραβήξει φωτογραφιες απο τα διαφορα σταδια τους (όταν είχαν 2 φύλλα και τώρα που έχουν 5-6)
    οι κολοκυθιες βγάλανε τα πρώτα τους ανθη, όταν τα είδα ξέρεις τι χαρά έκανα? βλεπεις εμεις δεν μένουμε εκει και πηγαίνουμε τα σ/κ λοιπον είναι μεγάλη η χαρα να βλέπουμε τι προοδο έκαναν σε μια βδομάδα.
    Αυτο που λες για τις δικές σας φραουλιες ότι χάλασαν, το έχουμε πάθει και εμεις πολλές φορές, αλλά μετά το ξεχναμε και ξαναφυτεύουμε.

    πω πω! σήμερα έφτιαξα περισσοτερο κοφτό στο σεντόνι απο σένα !!!! χιχιχιχι!

    καλήμερα Μαριανάκι μου και καλό μήνα !!!

    ReplyDelete
  36. Χρύσα, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια !!! σίγουρα θα μείνεις ικανοποιημένη με το κόλπο που θα κάνεις! θα έχεις όλο το χρόνο φραουλιτσες για διακόσμηση ή να τις λιώσεις και να φτιάξεις φραουλένιο κείκ ή παγωτό φράουλα μέσα στον ... Ιανουάριο !!

    Φιλιά πολλά -πολλά !!

    ReplyDelete
  37. Ζ(ορό) πολύ μου άρεσε το σχόλιο σου για ποστ !!!!!!! ελα να σε κερασουμε μήπως και γλυτώσουμε λίγα απο αυτά που μας έχεις χρεωμένα !!!!!!!!!! (χιχιχιχι)

    Ζαμπακι μου είσαι γλύκα !!!

    ReplyDelete
  38. Kikitsa, αγορασε ακόμα και τώρα μερικές γλάστρες να τις έχεις και μετά τις φυτεύεις στο χωμα και του χρόνου που θα πολλάπλασιαστουν θα έχεις πολλές - πολλές φραουλίτσες!!! Την ... ας πούμε συνταγή για το φραουλογλυκάκι με κουμ κουάτ μας την έχει δώσει Κερκυραία εδω και πάααααρα πολλά χρόνια και εμεις σαν την πεθερά σου ώσο κρατανε οι φραουλες τον φτιάχνουμε καθε εβδομάδα !!!

    καλό μήνα Κικίτσα!!!

    ReplyDelete
  39. homemade, ελα εσυ και καποια θα βρεθεί να σε κεράσουμε !!!! ευχαριστούμε για την επισκεψη στο μπλοκοσπιτό μας !!

    ReplyDelete
  40. Skroutzako μου, καλή σου μέρα !! έρχομαι για επισκεψη!!!

    σε γλυκοφιλώ !

    ReplyDelete
  41. Μαριλενακι μου, δεν το είχα σκεφτεί οτι έχθες ήτανε η τελευταία ημέρα της Ανοιξης ! Λοιπον απο σήμερα εύχομαι ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!! να είμαστε καλά, να ευχαριστηθούμε το καλοκαιράκι και καλή ξεκούραση !!!

    φιλάκια στα μπουμπουκάκια σου και στον (μαιμου) αγρότη !!! χιχιχιχι!

    ReplyDelete
  42. Δημιουργία, αγορασε εφέτος για να έχεις πιο πολλές του χρόνου, πουλάνε ακόμα σε γλαστρούλες και είναι φουντωτες - φουντωτές!!
    καλή επιτυχία !!!

    φιλιά πολλά-πολλά

    ReplyDelete
  43. eirini και εσυ φαν του φραουλογλυκού??? τόσο εύκολο μα τόσο νόστιμο !!!! καλή εβδομάδα !!!

    ReplyDelete
  44. Anastasia, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, πολλά πολλά φιλάκια στην όμορφη Κύπρο μας !!!!

    οπως κατάλαβες είμαι και εγω φραουλόπληκτη !!!!

    σε γλυκοφιλώ !

    ReplyDelete
  45. συγχαρητήρια για την φραουλοπαραγωγή και το όμορφο ποστ! καλή εβδομάδα, καλό μήνα, καλό καλοκαίρι:)

    ReplyDelete
  46. Ηθελα απλα να σας πω οτι ειναι τελειες οι φραουλιτσες και η συγγραφεας για ακομη μια φορα επικυρωνει την φημη της (rich and famous of course)επεισε ακομα και εμενα που δεν ειμαι fan να δοκιμασω εστω το φρουτογλυκο.

    kisses
    Alma Libre

    ReplyDelete
  47. fovero post opos ke to blog sinxaritiria!
    na se kala!
    sophie

    ReplyDelete
  48. Χαρτ μου, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου. Το καλοκαιράκι θα το περάσετε εδώ ή στας Αγγλίας ??

    χάρηκα πολύ με την επισκεψή σου, σε γλυκοφιλώ!!!

    ReplyDelete
  49. Αlma libre μου, που θα πάει θα σε κάνω να δοκιμάσεις φραουλογλυκά, δεν προκειται να μου ξεφύγεις, καποια στιγμή θα το καταφέρω.

    καλή σου μερα μικρούλι μου!

    ReplyDelete
  50. Sophie, σ'ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και για την επισκεψή σου.
    Είδα ότι μας έρχεσαι απο Γερμανία, μένεις μόνιμα εκεί???

    Ευχομαι να εχεις μια όμορφη μέρα!!!

    ReplyDelete
  51. Μαρία, μου αρέσει πολύ ο τρόπος που περιγράφεις τις συνταγές σου. Πράγματι όταν μπώ στην ιστοσελίδα σου νοιώθω πολύ όμορφα. ΟΙ εκόνες που βάζεις είτε είναι από το μάζεμα των ελιών, είτε από το μάζεμα των αμπελόφυλλων είναι υπέροχες. Μας ταξιδεύουν μαζί σου στον κήπο σου, στο χωριό, ή στις εκδρομές σου. Σε ευχαριστούμε πολύ.

    ReplyDelete
  52. Litsa μου, καλώς μας ήρθες!! σ'ευχαριστούμε πολύ - πολύ για τα καλά σου λόγια !! με συγκίνησες !!

    εσύ Λιτσακι απο που μας έρχεσαι ??

    σε φιλώ πολύ και προσπάθησε να μας γράφεις πιο συχνά, να μας δίνεις και εσύ τις συμβουλές σου και τις εμπειρίες σου !!!

    καλή σου μέρα!!!

    ReplyDelete