Friday 26 June 2009

Ρολό με mozzarella και prosciutto

Το έδεσμα αυτό το δοκίμασα πριν από 2 χρόνια, όταν είχαμε πάει διακοπές στην Ιταλία. Ο σεφ της αγροικίας στην οποία μέναμε κατάλαβε ότι με τα τυριά έχω σχέση λατρείας κι έτσι μία μέρα έφτιαξε αυτό το μεζεδάκι για να με κεράσει.
Για καλή μου τύχη, μου έδωσε και τη συνταγή
Χρειαζόμαστε λοιπόν:
mozzarella φρέσκια (όχι σε μπαλάκια),σε μπαστουνάκια
προσούτο (εγώ προτιμώ ντόπιο Ευρυτανίας)
δυόσμο
Ας το φτιάξουμε:
Κόβουμε τη mozzarella κατά μήκος ώστε να σχηματιστούν ορθογώνια και τα στρώνουμε σε μία λαδόκολλα όπως φαίνεται στη φωτογραφίαΑφού στρώσουμε 3 σειρές πατάμε με ένα πλάστη όλο το τυρί και κυρίως στις ενώσεις.
Τρίβουμε από πάνω δυόσμο και στη συνέχεια απλώνουμε μία στρώση προσούτο.Ξεκινάμε να τυλίγουμε από τη μία άκρη , ώστε να αρχίσει να δημιουργείται το ρολό μας.
Προσοχή!!! τη λαδόκολλα τη χρησιμοποιούμε για βοήθημα στο τύλιγμα, ΔΕΝ την τυλίγουμε μέσα στο ρολό, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία.Αφού τελειώσουμε τυλίγουμε το ρολό με τη λαδόκολλα, το δένουμε σαν ένα μεγάλο λουκάνικο και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 με 7 ώρες μέχρι να σερβίρουμε.Για το ρολό που βλέπετε. χρησιμοποίησα 2,5 συσκευασίες mozzarella και περίπου 5 μεγάλες φέτες προσούτο
Καλή μας όρεξη!!
Αμαλία

33 comments:

  1. Τι ωραίο μεζεδάκι Αμαλία μου. Και η παρουσίαση καταπληκτική. Είμαι σίγουρη ότι χρειάζεται και δεύτερο ρολό αν έχεις καλή παρέα και μπόλικη παγωμένη μπυρίτσα.

    ReplyDelete
  2. Τι καταπληκτική ιδέα είναι αυτή? Πρώτη φορά βλέπω τέτοιο μεζεδάκι. Έχω και γω σχέσεις λατρείας με τα τυριά και έχω δοκιμάσει πάραααα πολλά είδη. Η μοτσαρέλα είναι από τα αγαπημένα μου αλλά την χρησιμοποιώ μόνο στην πίτσα. Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!
    Μπράβο σας!

    ReplyDelete
  3. Αμαλίτσα τι καταπληκτική ιδέα είναι αυτή που λένε και τα κορίτσια πιο πάνω??
    εχω μείνει ''καγκελο''!!!!

    φοβερή παρουσίαση !!!!!!

    σου αφιερώνω το τραγούδι .... τα λόγια είναι περιττά ......!!
    μπραβο Αμαλίτσα μου !!!

    ReplyDelete
  4. Αμαλία, με έστειλες κανονικά. Ό,τι πιο πρωτότυπο έχω δει τον τελευταίο καιρό. Αυτή η μοτσαρέλα που χρησιμοποίησες είναι η αγαπημένη μας. Τη βάζουμε και στο τοστ. Μόνο όταν κάνω σαλάτα ρόκα με λιαστή ντομάτα χρησιμοποιώ τη στρογγυλή. Αλλά για προσούτο Ευρυτανίας, πρώτη φορά ακούω. Θα το ψάξω κι εγώ.
    Έχω μείνει άναυδη...

    ReplyDelete
  5. Μπράβο κι από μένα Αμαλία, είσαι φοβερή!! Σε λίγο θα ξεπεράσεις και την Ελενα όπως πας!
    (Ελενα αστειεύομαι,έτσι??)
    Εγώ ήθελα να σε ρωτήσω για την συσκευασία της μοτσαρέλας που λες.
    Εχω βρει μοτσαρέλα σε μπαλάκια μέσα σε ζουμί και μοτσαρέλα σε φέτες. Δεν έχω δει πουθενά την συσκευασία που λες. Πως πουλιέται, τυποποιημένη?? Ξέρεις κάποια μάρκα?

    ReplyDelete
  6. Ωραίο κα εύκολο. Μπράβο Αμαλία!!!
    Μου άρεσε και το σχόλιο για τη λαδόκολλα. Τέτοιες επισημάνσεις να τις κάνετε, βοηθάνε πολύ κάτι άσχετες σαν εμένα (περιτό να σου πω αν δεν το' γραφες, μπορεί να τύλιγα και τη λαδόκολλα μαζί χα χα χα )

    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  7. Στ αλήθεια καταπληκτικό!! Θα δοκιμαστεί άμεσα!!

    ReplyDelete
  8. Αν το ψήναμε και λιγάκι? τι θα έλεγες?

    ReplyDelete
  9. Αμαλία τι να πω?? Να προσθέσω τον θαυμασμό μου, όπως και οι προλαλήσασες;-)
    Ιουλία μου πραγματικά χαίρομαι με όλες τις δημιουργίες των κοριτσιών μας και ειδικά της Αμαλίας που είναι και το μικρό μας!
    Είναι σίγουρο ότι θα μας ξεπεράσει όλες!!
    Σμαρώ μου θα σου πει και η Αμαλία, αλλά πιστεύω αν το ψήσεις δεν θα κρατήσει το σχήμα του, μιας και η μοτσαρέλα "λιώνει" εύκολα!
    Καλημέρα και φιλιά σε όλους:))

    ReplyDelete
  10. deli εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η παρέα και πόσο φαγανή!!!!
    Πάντως ναι ένα ρολό ποτέ δεν είναι αρκετό...
    Ευχαριστώ πολύ
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  11. Mary να η ευκαιρεία λοιπόν να δοκιμάσεις και κάτι άλλο λοιπόν εκτός από πίτσα... και αυτός ο δυόσμος πως του πάει.....
    Φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  12. Ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου
    σιγά μην έχεις μείνει "κάγκελο".. υπερβάλεις, δηλ άμα το φας τι θα πάθεις;;
    Πολλά πολλά φιλιά
    και πάλι ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
    Αμαλία

    ReplyDelete
  13. Πω πω πόσο άσχημα έχω αρχίσει και αισθάνομαι με τα τόσα καλά σας λόγια!!!
    despoina λοιπόν το προσούτο που λέω είναι Ευρυτανίας από την περιοχή του Προυσσού και λέγεται Στρεμμένου (όνομα της οικογένειας που το έχει) αν βρεθείς στον Προυσσό έχει αλλαντοποιείο και σου κάνει και ξενάγηση και δοκιμή και τέτοια... έδωσα και τις τουριστικές μου πληροφορίες...
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  14. Ιουλία μου γλυκειά.. σιγά μην ξεπεράσω την Έλενα, αλλά και τις άλλες κοπέλες.. σιγά δεν κάνουμε και διαγωνισμό!!
    Η mozzarella που λέω είναι τυποποιημένη του ΑΒ σε άσπρη συσκευασία και από πάνω καφέ. Με φέτες δεν έχω δοκιμάσει να κάνω νομίζω είναι λίγο πιο στεγνές από τη φρέσκια και δεν θα μπορείς να γυρίσεις το ρολό, ίσως σπάει.
    Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  15. Έλα βρε Χρύσα σιγά μην την τύλιγες...
    ευχαριστώ πολύ ααααααααα και καληημέρα προφανώς...
    Πολλά φιλιά Αμαλία

    ReplyDelete
  16. Σμαρώ, καλημέρα
    αν το ψήσεις όπως είπε και η Έλενα η mozzarella λιώνει πάρα πολύ εύκολα και χάνει το σχήμα της.
    Έτσι στα γρήγορα που σκέφτομαι σε καμιά μπρουσκέτα μπορείς να το βάλεις και να το ψήσεις, αλλά αλλάζει εντελώς το μεζεδάκι, αμα θες μπορώ να το δοκιμάσω και το στέλνω της Έλενας να το βάλει.
    πολλά φιλιά
    Αμαλί

    ReplyDelete
  17. Καλημέρα και σε σένα Λενιώ,
    σιγά μην σας ξεπεράσω, όπως είπα και στην Ιουλία δεν κάνουμε διαγωνισμό, το κέφι μας κάνουμε!!!!!
    Το μόνο πρόβλημά μου είναι που όταν κάνουμε το ας μπέτα που λέει και η Ζάμπι θα πρέπει όοοοοολα αυτά να τα ξαναφτιάξω;;;;Γιατί και οι βαφτίσεις περάσανε και οι ενδοσχολικές και οι πανελλήνιες και όλα... χιχιχιχιχιχι το καλοκαίρι όμως δεν πέρασε εεε;;;
    Πολλά πολλά φιλιά
    και πάλι ευχαριστώ
    Αμαλία

    ReplyDelete
  18. γαστεροπλήξ26 June 2009 at 13:13

    πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο, με αγαπημένα υλικά

    ReplyDelete
  19. Τόσο απλό και τόσο εμφανίσιμο! Πολύ όμορφη η παρουσίαση σου! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!

    ReplyDelete
  20. Μμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!!!!!!
    Νομίζω ότι το σημερινό έδεσμα είναι ένα κι ένα για .... δίαιτα!!!!!!!!!!!
    Το ότι είναι τέλειο και πρέπει να έχει μούρλια γεύση δεν το συζητώ!!!
    Μπράβο βρε Αμαλίτσα από ιδέες σκίζεις!!!
    Όσο για εμφάνιση δεν το συζητώ, όλα τα λεφτά!!!!!!!!
    Εύγε και πάλι εύγε!!!

    Πολλά φιλακια κοριτσάρες μου!!!
    Καλό απόγευμα!!!:)

    ReplyDelete
  21. Υπέροχο... πρωτότυπο.. γκουρμέ... στιλάτο.. ΑΨΟΓΟ!!!

    ReplyDelete
  22. Τί να πω Αμαλί; Ότι όσην ώρα μελετούσα την καταπληκτική υπερπαραγωγή του μεζεδακίου σου, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να ζητήσουμε να φτιάξεις ΚΑΙ αυτό στο "ας μπέτα μας"!
    Μες στο μυαλό μου ήσουν.
    Συγχαρητήρια Μικρή Χρυσοχέρα Αμαλί!!!

    ReplyDelete
  23. Καταπληκτικός μεζές για κρασάκι!!! Μ'αρέσουν πολύ και τα δύο υλικά οπότε φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ νόστιμο!

    Μπράβο κορίτσια! Φιλιά πολλά σε όλες!!!

    ReplyDelete
  24. Δελεαστικό έδεσμα
    :-)

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  25. Ωωωω ναι γαστερόπληξ και τα 3 υλικά αγαπημένα...

    ReplyDelete
  26. big mama ευχαριστώ πολύ,
    ναι όντως είναι και νόστιμο και εύκολο..
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  27. marian,
    πάρε το ρολό φάε όσο σου αρέσει και μετά κάνε τη δίαιτα της πάπιας..;) και εγώ έτσι κάνω χιχιχιχι
    Πολλά φιλιά
    και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
    Αμαλία

    ReplyDelete
  28. ΩΩΩΩΩΩ mama mia τόσα κοσμιτικά επίθετα, για ένα τόσο απλό κερασματάκι....
    Ευχαριστώ πολύ
    Αμαλία

    ReplyDelete
  29. Τελικά βρε Ζάμπι μήπως να το ανοίξω εκείνο το εστιατόριο;;;Όταν θα κανουμε το ας μπέτα να βγάλω και τίποτα,... (είδες κάτι μαθαίνω και από εσένα στον τομέα των οικονομικών...) χιχιχιχι
    πολλά φιλιά
    Αμαλί

    ReplyDelete
  30. eirini μου και για κρασί και για μπύρα και για όλα πάει τώρα αυτή την εποχή που τρώμε "ελαφρά" είναι ό,τι πρέπει...
    φιλιά Αμαλία

    ReplyDelete
  31. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ όχι μόνο δελεαστικό...
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  32. Ωωωω! Τι καλή ιδέα!

    ReplyDelete
  33. Ωραίο μεζεδάκι Αμαλία!
    Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας:)

    ReplyDelete