Monday, 10 August 2009

Μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο

Ποιός δεν αγαπάει αυτό το πεντανόστιμο φαγάκι ?? θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανείς !!!
Άσε που σε βγάζει και από την δύσκολη θέση όταν έρχονται διάφοροι φίλοι το σ/κ και δεν θέλεις να περάσεις όλη την ημέρα μέσα στην κουζίνα. Με αυτό το νόστιμο πιάτο κοινής αποδοχής έχεις και χρόνο για μπανάκι στην θάλασσα.!!!!
Ήρθαν λοιπόν την περασμένη Κυριακή οι φίλοι του γιού μου και τους έφτιαξα αφράτα μπιφτεκάκια ως εξής :
Υλικά
1 κιλό κιμά της αρεσκείας μας (εγώ βάζω μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα στον τρίφτη
1 ποτήρι του νερού φρυγανιά τριμμένη (περίπου μισό σακουλάκι)
1 κούπα στυμμένο άσπρο ψωμί
(θα το πάρουμε από μια μισόκιλη φρατζόλα κατά προτίμηση μπαγιάτικη που θα την έχουμε μουλιάσει)
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
προαιρετικά λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο
(εγώ δεν έβαλα γιατί τα περισσότερα από τα ...καλομαθημένα παιδάκια μας δεν τα πάνε καλά με τις πρασινάδες και το σκόρδο...)
για τις πατάτες που τα συνόδευσαν χρειάστηκα:
10 μέτριες πατάτες
χυμό από 3 λεμονάκια
χυμό από μισό πορτοκάλι
μισό κουταλάκι του καφέ σκόνη μουστάρδας
ένα κουταλάκι ‘’ ‘’ ρίγανη
λίγο ελαιόλαδο (σχεδόν μισή κούπα)
Τι έκανα:
Έφτιαξα πρώτα τα μπιφτεκάκια βάζοντας για μισή ώρα σε ένα μπολ με νερό μια φρατζόλα ψωμί κομμένη στην μέση για να μουλιάσει. Μετά πήρα μόνο την ψίχα και την έστυψα πολύ καλά.
Εάν δεν έχουμε ψίχα δεν πειράζει, απλά διπλασιάζουμε την δόση της φρυγανιάς, δηλαδή θα χρειαστούμε περίπου τα ¾ από το σακουλάκι με την τριμμένη φρυγανιά που πουλάνε στο s/m.
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μαλακά για περίπου 4-5 λεπτά της ώρας και αφήνουμε την ζύμη στην άκρη κανένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Σε λίγη ώρα ανάβουμε τον φούρνο στο 250 και στον αέρα για να τον προθερμάνουμε. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε αρκετά μικρές για να μην θέλουν πολύ χρόνο να ψηθούν γιατί τα μπιφτέκια δεν αργούν.
Τις βάζουμε στο ταψί και ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεμένο με τον χυμό του πορτοκαλιού και την σκόνη της μουστάρδας, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι την ρίγανη και ανακατεύουμε με δύο κουτάλια τις πατάτες για να πάνε όλα τα υλικά παντού και να δέσουν τα υγρά μεταξύ τους.
Νερό δεν βάζω καθόλου εκτός εάν σε κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του ψησίματος, διαπιστώσω ότι κοντεύουν να εξατμιστούν τα υγρά από το ταψί. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα τοποθετούμε από πάνω από τις πατάτες και βάζουμε το ταψί στον φούρνο στην τελευταία ή στην προτελευταία θέση από την κάτω μεριά.
Ψήνουμε στους 250 βαθμούς με αέρα. Στην μισή ώρα θα χρειαστεί να γυρίσουμε τα μπιφτέκια και μετά σε 10 περίπου λεπτά θα τα βγάλουμε από το ταψί.
Είναι η ώρα που θα ανακατέψουμε μαλακά τις πατάτες και ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
Τις ψήνουμε μόνες τους ένα δεκάλεπτο ακόμη και το υπέροχο φαγάκι μας, είναι έτοιμο !!! συνολικός χρόνος ψησίματος περίπου 50 λεπτά.
Οι πατάτες είναι χυλωμένες αλλά διατηρούν το σχήμα τους γιατί δεν τις ανακατεύουμε καθόλου την ώρα που έχουν μαλακώσει για να μην λιώσουν.ΤΙΡ : Εάν ανακατέψετε τα υλικά για τα μπιφτέκια 4 με 5 λεπτά, με το ρολόϊ όμως χωρίς να κλέβουμε, θα έχετε πολύ – πολύ αφράτα μπιφτέκια. Βέβαια είναι λίγο κουραστικό αλλά αξίζει τον κόπο!!
Μπορούμε να αφήσουμε την ζύμη για μια μέρα στο ψυγείο ή να πλάσουμε τα μπιφτεκάκια και να τα βάλουμε στην κατάψυξη ανά δύο σε πολυμπακ και να τα ψήσουμε κατ’ ευθείαν όταν θα θελήσουμε, χωρίς να τα ξεπαγώσουμε.
Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν, ένα κιλό κιμάς μας δίνει περίπου 15 μπιφτέκια μετρίου ... αναστήματος !!!
@ Αγγελικούλα Ν. και Αμαλίτσα, πρόλαβα και τα μέτρησα πριν αρχίσουν να τα
κλέβουν !!! χιιχιχι!!!!!!

33 comments:

  1. Είναι πράγματα αυτά πρωϊ-πρωϊ βρε Μαράκι;;;; Τί σου φταίξαμε;
    Μιλάμε για ΤΟ φαγητό!!! Άκρως αγαπημένο, το φτιάχνω πολύ συχνά!
    Πολύ καλή πρόταση για σήμερα! Πάω να πάρω κιμά...

    Καλημέρες!!!!

    ReplyDelete
  2. Αγαπημένα τα μπιφτεκάκια σε μικρούς και μεγάλους. Εγώ βάζω και κολοκυθάκι αλεσμένο στο μπλέντερ, να μην το βλέπουν οι περίεργοι και γίνονται πολύ αφράτα. Μαράκι μου αύριο θα τα π(ι)ούμε παρεούλα!!!!

    ReplyDelete
  3. Μαράκι,πρωινή πρωινή σήμερα,για να προλάβω να τσιμπήσω κανένα μπιφτεκάκι!Και σε ποιον δεν αρέσουν-ζηλευτά στη φωτογραφία,μα και στη γεύση εξαιρετικά.
    Να σου πω τι βάζω στη ζύμη-κουάκερ και κριθαρένιο παξιμάδι αντί για ψωμί.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Τρέξε - τρέξε Ειρηνούλα μην μας πάρουν τον κιμά και δεν προλάβεις ν'αγοράσεις !!!!!! χιχιχιχιιχχι

    καλοφάγωτα Ρηνάκι !!!

    ReplyDelete
  5. Λιλάκι μου αλήθεια θα τα καταφέρεις να έρθεις !!!!! γιουπι !!!!! τι καλά - τι καλά !!!!!

    πολύ-πολύ χάρηκα !!!!! φιλιά ηλεκτρονικά μεχρι να σου δώσω τα ζωντανά !!!

    ReplyDelete
  6. γλυκό μας Ελενάκι !!!! κριθαρένιο παξιμάδι έχω ξανακούσει αλλά κουάκερ ποτέ! για δώσε περισσοτερες πληροφορίες, δηλαδή τα αφρατεύει ή τους δίνει καλύτερη γεύση. Περιμένω διευκρίνήσεις !!!

    καλη μέρα και καλή εβδομάδα !!!

    πως πάνε τα μπανια???

    ReplyDelete
  7. Λιλακι ξέχασα να σου πω, είναι ευκολο να μου φέρεις κανένα βαζακι με θυμαρίσιο μέλι? αν μπορείς μην το ξεχάσεις please!! είσαι η μοναδική μπλοκερ μελισσοκόμος και δεν θα το εκμεταλλεύτουμε ???

    φιλια

    ReplyDelete
  8. Μαρία,μουλιάζω το κουάκερ με λίγο γάλα,το αφήνω για λίγο να το απορροφήσει και το προσθέτω στη ζύμη.Τη συνταγή την είχα βρει στη συσκευασία.Γίνονται αφράτα,αλλά το βάζω και για τη θρεπτική του αξία.
    Τα μπάνια φέτος λιγότερα-έχουμε πολλούς βοριάδες και κύμα.Ας ελπίσουμε το τέλος του μήνα και οι αρχές Σεπτέμβρη ότι θα είναι καλύτερα.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  9. Τι πάθαμε πρωί πρωί. Μαράκι εγώ τους βάζω και 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρική μαζί με το ξυδάκι. Αφρατεύουν πάαρα πολύ. Να πάρω ένα από τα πίσω πίσω να μη φαινεται ότι λείπει?

    ReplyDelete
  10. Marakiiiiiiiiiii!!ti mou kaneis prwi-prwi paidi mou!!!einai apo ta agaphmena mou faghta!!alla...tha perimenw mexri 15 Augoustou!!a!aax!!filakia apo kardias kai panta kalomageiremata!!!

    ReplyDelete
  11. Οχι μόνο τα μπιφτεκάκια, αλλά και οι πατατούλες σου φαίνονται λαχταριστές!!!
    Αλήθεια, ποιος δεν αγαπά αυτό το φαγάκι??
    Εγώ βάζω 1 κουταλάκι μπέικιν όπως σου έχω πει για να τα αφρατεύει σε συνδυασμό με λίγο ξύδι!!
    Ωραία και τα tips σου φιλενάδα!!
    Πολλά φιλιά από τα πάτρια, σε περιμένω, ματς μουτς:))

    ReplyDelete
  12. Μαράκι, αυτά τα tips είναι που με ξετρελλαίνουν!
    εννοείται πως θα το κανω και διχως να κλέβω διόλου!

    καλό μεσημέρι
    καλή βδομάδα
    και πολλά φιλιά!

    υγ
    η αποπάνω μου η διακοπεύουσα, να μη μας βάζει σε πειρασμο να τα μαζεύουμε και μεις και να ξαναφεύγουμε, πεσ' της! :))

    ReplyDelete
  13. ποιός λέει όχι σε τέτοιο φαγάκι!! αγαπημένο φαγάκι των διακοπών

    ReplyDelete
  14. Για δες τι μαθαίνει κανείς σ' αυτές τις παρέες, κουάκερ στα μπιφτέκια, πολύ ενδιαφέρον ακούγεται!!
    Κι όσο για το φαγητό σου το καλύτερο άμα έχεις να ταΐσεις πολλά στόματα
    Καλή εβδομάδα Μαράκι!!!

    ReplyDelete
  15. Νάμαι και εγώ επέστρεψα μετά απο μια εβδομαδούλα διακοπών κορίτσια μου!!Πεντανόστιμο φαγάκι το κάνω συχνά,αλλά να πώ κι εγώ ένα μυστικούλι;στα μπιφτεκάκια,βάζω και μια μικρή ντοματούλα,στο μείγμα του κιμά,αλεσμένη στο μούλτι,τα κάνει αφράτα και ζουμερά!!! Καλή μας εβδομάδα φιλάκιααα!!!

    ReplyDelete
  16. Kαλησπέρα κορίτσια. Σας έχω στείλει mail.
    Όσο για το φαγητό εγώ την μερίδα μου την πήρα!

    ReplyDelete
  17. πολύ-πολύ αγαπημένο μας φαγητό! και οι πατατούλες σου όπως τις θέλω, καλοψημένες αλλά όχι ξερές! όσο για τα μπιφτεκάκια κι εγώ προσθέτω στον κιμά ντοματούλα περασμένη στο μούλτι, τα κάνει πολύ αφράτα και ακόμα νοστιμότερα! Καλή σου βδομάδα!

    ReplyDelete
  18. Φρεσκούλα10 August 2009 at 23:07

    Καλησπέρα κορίτσια, εγώ είμαι νέα σχετικά μαγείρισσα και πριν λίγες μέρες ανακάλυψα το υπέροχο μπλόγκ σας. Ετεροχρονισμένα λοιπόν αναφέρω ότι έφτιαξα τα κουλουράκια βανίλιας τα πασχαλινά που είχατε ποστάρει και έγιναν υπέροχα!! Ο γιός μου, 2,5 ετών, τα τσακίζει κι εγώ χαίρομαι γιατί ξέρω τι τρώει. Αλλά έχω βρει τόσες λαχταριστές συνταγές εδώ μέσα που δεν ξέρω τι να πρωτοδοκιμάσω..Μπράβο σας! Θα τα λέμε συχνά!

    ReplyDelete
  19. Ελενάκι μου ευχαριστώ για την διευκρίνηση, θα πρέπει να αγοράσω καποια στιγμή κουάκερ και να το δοκιμάσω.

    Πιστεύω ότι ολος ο κόσμος εφέτος θα κάνει λιγότερα μπάνια γιατι παντού φυσαει αέρας, εμας στον κορινθιακό καθε σ/κ έχει αέρα, λες και το κάνει εξεπίτηδες για να μην κάνουμε μπάνια. Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι προς το τέλος του καλοκαιρίου θα είναι καλύτερα!!!

    φιλια πολλά πολλά στις ζουζούνες σου !

    ReplyDelete
  20. γλυκό μου Deli, πάλι θέλεις να κλέψεις και να μην φανεί τίποτα ?????? είσαι πολύ κατεργάρικο !!!!

    Οταν βαζεις σόδα δεν την καταλαβαίνεις μετά στην γεύση ? για δώσε πληροφορίες please!!

    ReplyDelete
  21. κλειούλα μου, νηστεύεις ετσι? μπραβο γιατι εμεις όπως βλέπεις ΔΕΝ αν και θα έπρεπε δηλαδή αλλα τελος πάντων !!! Θα τα γευτείς με περισσότερη όρεξη γιατι θα τα έχεις στερηθεί!!

    φιλιά πολλά πολλά

    κατα το αγγλιστί και το ολλανδιστί :

    ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
    ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

    ReplyDelete
  22. Λοιπον Ελενιώ μου θα αρχήσω να κάνω δοκιμές, μια φορά με σόδα, μια με κουακερ και μια με μπεκιν και θα σας ενημερώσω !!!!! αμα τα ρίξω όλα μαζί λες να βρεθεί κάνενας να φάει μετα τα μπιφτέκια μου ??? χχιιχιχιχιχιιχιχιχι

    καλά να περνας μικρό μου !!!!

    ReplyDelete
  23. Μαριλενάκι, αμα κλέψεις θα σε δω, πρόσεχε έχω βάλει καμερα στην κουζίνα σου !!! χαχαχαχαχχααχαχα!!!

    οσο για την απο πάνω κυρία έχεις απόλυτα δίκιο με έχει εκνευρίσει ταμάλα που λείπει !!!!!!

    μαλλον πρέπει να ξαναπάμε και εμεις διακοπες !!!

    ReplyDelete
  24. Μαριλενάκι, ξεχασα να σου δώσω φιλάκι (είδες έκανα και ρίμα!!!

    σμμμμμμμμμαααααααααατς σμμμμμμμμουτς

    ReplyDelete
  25. γαστεροπλήξ, είδες τα μεγάλα πνεύματα ....... την ίδια αποψη έχω και εγω.

    πήγες διακοπές καθόλου ????

    καλό μεσημέρι !

    ReplyDelete
  26. Είδες Ξανθούλα μου τι μαθαίνει κανείς ........!!!!!!!! είδες για να γυρνάμε στα μπλοκοσπιτά μας τι κολπάκια μαθαίνουμε ?????
    είμαστε κολπατζουδες !!! χιχιχιχιχι

    καλό απόγευμα !!

    ReplyDelete
  27. mar9659, το βλέπω εγω στο τέλος θα κάνω μπιφτέκια με κουακερ, σοδα, μπεκιν και ντομάτα!!!!!

    εχω δοκιμάσει με ντοματούλα και είναι πολύ ωραία!

    φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
  28. Ευχαριστούμε Στρατούλη για το μέιλ!!!!

    Πάρε όσα θέλεις φτιάξαμε και αλλες μερίδες γιατί όπως είδες είναι απο τα αγαπημένα φαγάκια όλων μας !!!!


    καλό μεσημέρι !

    ReplyDelete
  29. Μπεττούλα όπως είπα και πιο πάνω είναι πολύ νόστιμα και με την ντοματούλα ! αχ αυτα τα μπιφτεκακια τι μας κάνουν !!!


    γυρίσατε ??? τέρμα οι διακοπές ή θα συνεχίσετε ???

    καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  30. Φρεσκούλα, όνομα και πράγμα δηλαδή για το μπλοκ μας !!! καλώς ήρθες και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια !! πολύ χαίρομαι που αρεσουν στο ζουζούνι σου τα κουλουρακια του Λενιού μας. (αχ πότε ήτανε και τα δικά μου τα παιδάκια μικρούλια !!!) Να χαίρεσαι το μωράκι σου και να του δώσεις πολλά πολλά φιλάκια στα μπουτάκια από εμας !!

    καλό απόγευμα !!

    ReplyDelete
  31. ξεχασα να ρωτήσω Φρεσκούλα, απο που μας έρχεσαι ??

    ReplyDelete
  32. eginan pio telia k apo telia...

    ReplyDelete
  33. Λατρεύω τα μπιφτεκια, σίγουρα θα δοκιμάσω αυτή τη συνταγή!

    ReplyDelete