Wednesday 19 August 2009

Γλυκό ψωμί με σύκα

Στην Γερμανία συνηθίζεται όπως μου είπανε,ένα είδος ψωμιού με ζύμη πίτσας και από πάνω διάφορα φρούτα.
Το έφτιαξα με σύκα, κάποια στιγμή θα ήθελα να το επιχειρήσω με ανανά, μπανάνα ή ακόμα και κόκκινα φρούτα.
Χρειαζόμαστε:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
6 κουταλιές βούτυρο
1 βανίλια
λίγο νερό
4 μεγάλα και γινωμένα σύκα
8 κουταλιές ζάχαρη
Η εκτέλεση
Λιώστε τα σύκα με ένα πιρούνι.
Ανακατέψτε το αλεύρι, την μαγιά, την βανίλια και 4 κουταλιές βούτυρο. Προσθέστε τόσο νερό, ώστε να πετύχετε μια μαλακιά ζύμη (πολύ λιγότερο από μισό φλιτζάνι νερό). Ζυμώστε την ζύμη και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ωρίτσα.
Ζυμώστε την καλά και ανοίξτε την με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο.
Στο μισό φύλλο απλώστε τα μισά σύκα και πασπαλίστε με 3 κουταλιές ζάχαρη. Σκεπάστε με το υπόλοιπο φύλλο. Πιέστε καλά περιμετρικά τις άκρες να κολλήσουν.
Μεταφέρετε σε ορθογώνιο μικρό ταψί. Πιέστε το φύλλο να απλωθεί στο ταψί.
Απλώστε τα υπόλοιπα σύκα πάνω από τη ζύμη. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 κουταλιές βούτυρο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 περίπου λεπτά (πάνω-κάτω).
Κόψτε το σε τετράγωνα κομμάτια και απολαύστε το με το αγαπημένο σας κίτρινο τυράκι κι ένα ποτήρι παγωμένο άσπρο κρασί.
Καλή επιτυχία.

26 comments:

  1. Αυτό Έλενά μου είναι παραγγελιά για μένα. Και μόνο που το βλέπω μου πρωί πρωί μου γουργουρίζει η κοιλίτσα μου!

    ReplyDelete
  2. Γλύκισμα-πειρασμός για χαρούμενο πρωινό ξεκίνημα!!Και γιατί να μην γίνεται και με άλλα φρούτα? Μια δοκιμή θα μας πείσει...

    ReplyDelete
  3. nai-nai!!!me alla frouta!!!pou na brw suka kai me thn geush twn dikwn mas!!!?oses fores exw agorasei!den mporesame na ta fame!kai 1.50eurwpoulakia to ena!!!thaymasia h suntagh sou Elena mou!!!ti na kanw?mono na thn blepw kanei tosh zesth!nai zesth kala akouses!tha ftasei 33*frikhhhh!!kai autio 35*c kai me kategides!!auto metafrazete se foberh y g r a s i a !apo Paraskeuh kai meta tha anapsei o fournos sthn kouzina mou!!h thermokrasia tha epanelthei stous 21*c tote arxizoun oi dokimes!!!filakia apo kardias kopelouda mou!!

    ReplyDelete
  4. Οτι εχει σχέση με γλυκά μου αρέσει.
    Και πολύ περισσοτερο με φρούτα.
    Οσες φορές ερχομαι στο blog σας και διαβάζω αυτά που γράφετε μετα θέλω να φάω.

    ReplyDelete
  5. Έλενα,πολύ όμορφη ιδέα το γλυκό ψωμάκι σου!Μ΄αρέσουν τα σύκα και τώρα,που είναι η εποχή τους,ό,τι πρέπει για να το φτιάξω.
    Και η ιδέα του ανανά μου αρέσει,θα είναι λιγότερο γλυκό.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Eλενα, φαίνεται!!
    μια γλύκα :))

    ReplyDelete
  7. Τι όμορφο συκοψωμάκι! δεν στέλνεις κι από κανένα κομματάκι; τα σύκα από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φρούτα...Φιλιά πολλά Ελενάκι...

    ReplyDelete
  8. This looks divine! I love figs!!!!

    ReplyDelete
  9. Είπαμε καλέ φιληνάδα,,είμαι αλλεργική στο σύκο..άλλο φρούτο απο επάνω δεν βάζουμε;

    ReplyDelete
  10. Καλέ τι ιδέα είναι πάλι αυτή!!!και σύκα που αρέσουν πολύ!!

    ReplyDelete
  11. Μέχρι τώρα , Έλενα, απολάμβανα τα σύκα κόβοντάς τα απ' ευθείας απ' τα δέντρα ή αγοράζοντάς τα ξηραμένα το χειμώνα βάζοντας καρύδια μέσα. Πού να φανταστώ ότι θα μπορούσα ποτέ να τα φάω και σε πίτα. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ήταν μια φανταστική γεύση , που μας περίμενε μιας και δε χάσαμε χρόνο να την απολαύσουμε!!

    ReplyDelete
  12. Πρωτη φορά ακούω και βλέπω κάτι παρόμοιο.. Θα το δοκιμάσω σύντομα γιατι εχω πολλά σύκα.. θα σου πω εντυπώσεις.. ευχαριστω

    ReplyDelete
  13. Το θυμάμαι αυτό το ιδιαίτερο ψωμάκι σου! Νοστιμότατο δείχνει!

    ReplyDelete
  14. Λίλα μου καλησπέρα!!
    Μακάρι να είμασταν κοντά, να σου το έφτιαχνα!
    Τι έγινε, συναντηθήκατε με την Μαρία?
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Panoptis
    το δοκίμασα και με φράουλες και έγινε πολύ καλό!
    Καλό σου απόγευμα!

    ReplyDelete
  16. Κλειούλα μου, 1,5 ευρώ το ένα σύκοοοοο????????
    Απίστευτο!!!
    Με έχουν γεμίσει αυτές τις μέρες με τόσα σύκα, που δεν ξέρω τι να τα κάνω!! Που είσαι να σου δώσω όσα θες??
    Εχετε ζέστη στην Ολλανδία?? Να και κάτι περίεργο!!
    Ασε τα μαγειρέματα για όταν φτιάξει ο καιρός.
    Φιλάκια πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  17. Μάριε, έχουμε καταντήσει επικίνδυνο blog!!
    Παρ' όλα αυτά εσύ μην πτοείσαι!!
    Να μας έρχεσαι να σε κερνάμε από καρδιάς!

    ReplyDelete
  18. Ελενάκι μου, ο ανανάς θα είναι η επόμενη απόπειρά μου.
    Το έφτιαξα με σύκα και με φράουλες.
    Θέλω να το δοκιμάσω και με ανανά κάποια στιγμή!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  19. Μαριλενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!
    Είστε όλοι καλά??
    Επιστρέφω την Δευτέρα και θα τα λέμε πιο άνετα!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  20. Betty να σου στείλω ψωμάκι και να σου στείλω και σύκα, που καλά να είναι οι άνθρωποι εδώ στο χωριουδάκι μου, μου έδωσαν τόσο πολλά, που δεν ξέρω τι να τα κάνω!
    Για καμιά μαρμελάδα τα βλέπω να πηγαίνουν!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  21. Cupcakes.gr
    I love figs too!!
    Thank you!!

    ReplyDelete
  22. Αχτίδα αλήθεια?? Είσαι αλεργική στα σύκα?
    Μπορείς να βάλεις κάποιο άλλο φρούτο αν θέλεις, μην μας πάθεις και τίποτα με το σύκο;-)
    Καλό σου απόγευμα!

    ReplyDelete
  23. Ξανθή μου, είναι ένα διαφορετικό ψωμάκι, καμία σχέση με τα υπόλοιπα, ένα γλυκό ψωμάκι πίτσα θα το έλεγα!

    ReplyDelete
  24. Κωστή μου το φτιάξατε??
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!
    Τέρμα οι διακοπές??
    Δεν λέω ακόμα καλό χειμώνα σε κανέναν, λίγο καλοκαιράκι ακόμα έχει μείνει:-)
    Να περνάς πολύ όμορφα:))

    ReplyDelete
  25. Mama μου δοκίμασέ το!
    Είναι πρωτότυπο και πολύ νόστιμο!
    Ταιριάζει πολύ με ένα ωραίο κίτρινο τυράκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  26. Κικίτσα το θυμάσαι??
    Είναι πολύ νόστιμο πραγματικά!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete