Στην Γερμανία συνηθίζεται όπως μου είπανε,ένα είδος ψωμιού με ζύμη πίτσας και από πάνω διάφορα φρούτα.
Το έφτιαξα με σύκα, κάποια στιγμή θα ήθελα να το επιχειρήσω με ανανά, μπανάνα ή ακόμα και κόκκινα φρούτα.
Χρειαζόμαστε:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
6 κουταλιές βούτυρο
1 βανίλια
λίγο νερό
4 μεγάλα και γινωμένα σύκα
8 κουταλιές ζάχαρη
Η εκτέλεση
Λιώστε τα σύκα με ένα πιρούνι.
Ανακατέψτε το αλεύρι, την μαγιά, την βανίλια και 4 κουταλιές βούτυρο. Προσθέστε τόσο νερό, ώστε να πετύχετε μια μαλακιά ζύμη (πολύ λιγότερο από μισό φλιτζάνι νερό). Ζυμώστε την ζύμη και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ωρίτσα.
Ζυμώστε την καλά και ανοίξτε την με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο.
Στο μισό φύλλο απλώστε τα μισά σύκα και πασπαλίστε με 3 κουταλιές ζάχαρη. Σκεπάστε με το υπόλοιπο φύλλο. Πιέστε καλά περιμετρικά τις άκρες να κολλήσουν.
Μεταφέρετε σε ορθογώνιο μικρό ταψί. Πιέστε το φύλλο να απλωθεί στο ταψί.
Απλώστε τα υπόλοιπα σύκα πάνω από τη ζύμη. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 κουταλιές βούτυρο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 περίπου λεπτά (πάνω-κάτω).
Κόψτε το σε τετράγωνα κομμάτια και απολαύστε το με το αγαπημένο σας κίτρινο τυράκι κι ένα ποτήρι παγωμένο άσπρο κρασί.
Καλή επιτυχία.
Αυτό Έλενά μου είναι παραγγελιά για μένα. Και μόνο που το βλέπω μου πρωί πρωί μου γουργουρίζει η κοιλίτσα μου!
ReplyDeleteΓλύκισμα-πειρασμός για χαρούμενο πρωινό ξεκίνημα!!Και γιατί να μην γίνεται και με άλλα φρούτα? Μια δοκιμή θα μας πείσει...
ReplyDeletenai-nai!!!me alla frouta!!!pou na brw suka kai me thn geush twn dikwn mas!!!?oses fores exw agorasei!den mporesame na ta fame!kai 1.50eurwpoulakia to ena!!!thaymasia h suntagh sou Elena mou!!!ti na kanw?mono na thn blepw kanei tosh zesth!nai zesth kala akouses!tha ftasei 33*frikhhhh!!kai autio 35*c kai me kategides!!auto metafrazete se foberh y g r a s i a !apo Paraskeuh kai meta tha anapsei o fournos sthn kouzina mou!!h thermokrasia tha epanelthei stous 21*c tote arxizoun oi dokimes!!!filakia apo kardias kopelouda mou!!
ReplyDeleteΟτι εχει σχέση με γλυκά μου αρέσει.
ReplyDeleteΚαι πολύ περισσοτερο με φρούτα.
Οσες φορές ερχομαι στο blog σας και διαβάζω αυτά που γράφετε μετα θέλω να φάω.
Έλενα,πολύ όμορφη ιδέα το γλυκό ψωμάκι σου!Μ΄αρέσουν τα σύκα και τώρα,που είναι η εποχή τους,ό,τι πρέπει για να το φτιάξω.
ReplyDeleteΚαι η ιδέα του ανανά μου αρέσει,θα είναι λιγότερο γλυκό.
Φιλιά!
Eλενα, φαίνεται!!
ReplyDeleteμια γλύκα :))
Τι όμορφο συκοψωμάκι! δεν στέλνεις κι από κανένα κομματάκι; τα σύκα από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φρούτα...Φιλιά πολλά Ελενάκι...
ReplyDeleteThis looks divine! I love figs!!!!
ReplyDeleteΕίπαμε καλέ φιληνάδα,,είμαι αλλεργική στο σύκο..άλλο φρούτο απο επάνω δεν βάζουμε;
ReplyDeleteΚαλέ τι ιδέα είναι πάλι αυτή!!!και σύκα που αρέσουν πολύ!!
ReplyDeleteΜέχρι τώρα , Έλενα, απολάμβανα τα σύκα κόβοντάς τα απ' ευθείας απ' τα δέντρα ή αγοράζοντάς τα ξηραμένα το χειμώνα βάζοντας καρύδια μέσα. Πού να φανταστώ ότι θα μπορούσα ποτέ να τα φάω και σε πίτα. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ήταν μια φανταστική γεύση , που μας περίμενε μιας και δε χάσαμε χρόνο να την απολαύσουμε!!
ReplyDeleteΠρωτη φορά ακούω και βλέπω κάτι παρόμοιο.. Θα το δοκιμάσω σύντομα γιατι εχω πολλά σύκα.. θα σου πω εντυπώσεις.. ευχαριστω
ReplyDeleteΤο θυμάμαι αυτό το ιδιαίτερο ψωμάκι σου! Νοστιμότατο δείχνει!
ReplyDeleteΛίλα μου καλησπέρα!!
ReplyDeleteΜακάρι να είμασταν κοντά, να σου το έφτιαχνα!
Τι έγινε, συναντηθήκατε με την Μαρία?
Φιλιά!
Panoptis
ReplyDeleteτο δοκίμασα και με φράουλες και έγινε πολύ καλό!
Καλό σου απόγευμα!
Κλειούλα μου, 1,5 ευρώ το ένα σύκοοοοο????????
ReplyDeleteΑπίστευτο!!!
Με έχουν γεμίσει αυτές τις μέρες με τόσα σύκα, που δεν ξέρω τι να τα κάνω!! Που είσαι να σου δώσω όσα θες??
Εχετε ζέστη στην Ολλανδία?? Να και κάτι περίεργο!!
Ασε τα μαγειρέματα για όταν φτιάξει ο καιρός.
Φιλάκια πολλά πολλά!
Μάριε, έχουμε καταντήσει επικίνδυνο blog!!
ReplyDeleteΠαρ' όλα αυτά εσύ μην πτοείσαι!!
Να μας έρχεσαι να σε κερνάμε από καρδιάς!
Ελενάκι μου, ο ανανάς θα είναι η επόμενη απόπειρά μου.
ReplyDeleteΤο έφτιαξα με σύκα και με φράουλες.
Θέλω να το δοκιμάσω και με ανανά κάποια στιγμή!
Φιλάκια!!!
Μαριλενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!
ReplyDeleteΕίστε όλοι καλά??
Επιστρέφω την Δευτέρα και θα τα λέμε πιο άνετα!!
Φιλάκια!
Betty να σου στείλω ψωμάκι και να σου στείλω και σύκα, που καλά να είναι οι άνθρωποι εδώ στο χωριουδάκι μου, μου έδωσαν τόσο πολλά, που δεν ξέρω τι να τα κάνω!
ReplyDeleteΓια καμιά μαρμελάδα τα βλέπω να πηγαίνουν!
Φιλάκια!!
Cupcakes.gr
ReplyDeleteI love figs too!!
Thank you!!
Αχτίδα αλήθεια?? Είσαι αλεργική στα σύκα?
ReplyDeleteΜπορείς να βάλεις κάποιο άλλο φρούτο αν θέλεις, μην μας πάθεις και τίποτα με το σύκο;-)
Καλό σου απόγευμα!
Ξανθή μου, είναι ένα διαφορετικό ψωμάκι, καμία σχέση με τα υπόλοιπα, ένα γλυκό ψωμάκι πίτσα θα το έλεγα!
ReplyDeleteΚωστή μου το φτιάξατε??
ReplyDeleteΧαίρομαι πολύ που σας άρεσε!
Τέρμα οι διακοπές??
Δεν λέω ακόμα καλό χειμώνα σε κανέναν, λίγο καλοκαιράκι ακόμα έχει μείνει:-)
Να περνάς πολύ όμορφα:))
Mama μου δοκίμασέ το!
ReplyDeleteΕίναι πρωτότυπο και πολύ νόστιμο!
Ταιριάζει πολύ με ένα ωραίο κίτρινο τυράκι!
Φιλιά!
Κικίτσα το θυμάσαι??
ReplyDeleteΕίναι πολύ νόστιμο πραγματικά!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!