Wednesday, 2 September 2009

Γλυκό κουταλιού τσακώνικο μελιτζανάκι

Αν τυχόν σας φέρει ποτέ ο δρόμος σας στην περιοχή της Κυνουρίας κοντά στο Λεωνίδιο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ντόπιο γλυκό τους. Το τσακώνικο μελιτζανάκι.
Από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο μαζεύονται τα μικρά μελιτζανάκια, με τα οποία οι τσακώνισσες νοικοκυρές φτιάχνουν με μεράκι το παραδοσιακό γλυκάκι τους. Λένε όμως πως η καλύτερη εποχή να μαζέψεις το μελιτζανάκι, είναι τον Σεπτέμβριο.
Το τσακώνικο μελιτζανάκι διαφέρει από τα υπόλοιπα του εμπορίου ως προς το χρώμα. Δεν είναι πράσινο, όπως βλέπετε στην φωτό. Κατά την γνώμη μου όμως, διαφέρει κυρίως ως προς την νοστιμιά. Δεν θα το βρείτε σε κανένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Ακόμα και τα μαγαζάκια στα οποία πουλιέται, το προμηθεύονται απ’ ευθείας από τις ντόπιες νοικοκυρές.
Από τις διακοπές μου στο Λεωνίδιο έφερα μαζί μου 7 βάζα με μελιτζανάκι και την αυθεντική τσακώνικη συνταγή για να την μοιραστώ μαζί σας.
Τι χρειαζόμαστε
35 μελιτζανάκια
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 φακελάκι γαρύφαλλα
5 - 6 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Πως το φτιάχνουμε
Καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια από την φλούδα τους. Χρησιμοποιούμε το μικρό εργαλείο με το οποίο καθαρίζουμε πατάτες ή φασολάκια, καθαρίζονται πανεύκολα έτσι.
Κάθε μελιτζανάκι που καθαρίζουμε, το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε βάλει νερό μέχρι την μέση, τον χυμό και την φλούδα των 3 λεμονιών.
Όταν ολοκληρώσουμε το καθάρισμα, τα βράζουμε όλα μαζί. Διαπιστώνουμε ότι έχουν βράσει, τσιμπώντας το πάνω μέρος από ένα μελιτζανάκι με μια βελόνα ραψίματος.
Όταν βράσουν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό. Τα στύβουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Όσο είναι στο σουρωτήρι, τα περιχύνουμε με τον χυμό 2 λεμονιών.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να πετύχουμε ένα κανονικό σιρόπι.
Ρίχνουμε στο σιρόπι αυτό τα μελιτζανάκια, κεντώντας ένα ένα με 1-2 γαρύφαλλα.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν όλα μαζί, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Μετά από 24 ώρες βράζουμε πάλι το γλυκό, ώσπου να δέσει το σιρόπι.
Προς το τέλος προσθέτουμε μισό φλιτζανάκι του καφέ λεμόνι και το μέλι.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε αποστειρωμένα βάζα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και μερικά ολόκληρα αμύγδαλα ασπρισμένα.
Καλή επιτυχία.

49 comments:

  1. Μελιτζανάκι στην Αθήνα και μάλιστα τσακώνικο που να βρούμε;;
    Μου έχουν υποσχεθεί πολλές φορές παραγωγοί από 'Αργος να μου φέρουν μικρά μικρά αλλά στις υποσχέσεις έχουμε μείνει ακόμη!!

    ReplyDelete
  2. Ούτε να το ήξερες..πόσο ήθελα αυτή τη συνταγή , έφτιαχνε η γιαγιά μου μα εγώ δεν τόλμησα. Αυ΄τες τις μέρες θα κάνω ντοματάκι και κάποια φίλη θα μου έφερνε μελιντζανάκια και έψαχνα τη συνταγή.Φιλάκια πρωινά!

    ReplyDelete
  3. Ελενά μου το κέρασμά σου είναι από καρδιάς και φαίνεται. Τόσο ωραίο χρώμα σε μελιτζανάκι σπάνια βλέπει κανείς!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Ελενάκι μου τι να πω για την συγκεκριμένη συνταγή ???????? όπως ξέρεις δεν υπάρχουν λόγια !!!!!!
    Επειδή είμαι fun - fun - fun αυτού του γλυκού είχα δοκιμάσει όλες τις συνταγες απο γνωστους - φιλους - διαδικτυο κλπ., αυτή όμως είναι η πιο τέλεια συνταγή που υπάρχει. Οταν το έφτιαξα ετσι την πρωτη φορά, έφαγα όλη τη δόση που έφτιαξα μόνη μου σε 5 μέρες!!!!!!! καταλαβαίνεις τι μου έκανες ??


    Παιδιά δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε !!

    ReplyDelete
  5. Έλενα, τα γλυκά κουταλιού δεν με συγκινούν ιδιαίτερα αλλά αν μου το σέρβιρες τόσο ωραία στο μπαλκόνι σου, σίγουρα θα το δοκίμαζα!

    ReplyDelete
  6. καποτε που ημουν νεα, εφτιαχνα και γω γλυκα, [ειμαι γλυκατζου] . τωρα ομως τα αποφευγω, λογω ηλικιας, βλεπεις, πρεπει να προσεχω και λιγο. ο πειρασμος ομως δεν μαφηνει ησυχη και θα το δοκιμασω.
    σιγουρα θα ειναι τελειο, αφου ειναι απο τα χερακια σου.
    καλημεραααα

    ReplyDelete
  7. Εγω αν και δεν τρωω τετοια γλυκα φαινεται υπεροχο αλλά πανω απο ολα με τρελανε ο δισκος σου!!!
    Ειχε και η μαμα μου εναν ιδιο κεντητο καποτε!

    ReplyDelete
  8. ΄Ελενα και εγώ σαν την Ειρήνη πιο πάνω. Αν είναι να κεραστώ σ΄εκείνη τη γωνίτσα του τσακώνικου μπαλκονιού σου, χαλάλι η "θυσία"!
    xxx

    ReplyDelete
  9. Το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού.
    Το πρόβλημα είναι που θα βρω μελιτζανάκι μικρό :-( ?

    ReplyDelete
  10. γαστεροπλήξ2 September 2009 at 12:08

    τσακώνικο που να βρω καρδιά μου, βολεύομαι με Λαγκαδά εξίσου επώνυμα, γαρύφαλο δε μ' αρέσει σε γλυκό καλύπτει τη φυσική γεύση, εδώ επάνω όταν δεν τα κάνουμε πράσινα τα κάνουμε καστανόξανθα με μούστο ή πετιμέζι και η γεύση είναι μούρλια

    συμφωνώ για κέρασμα στο πανέμορφο μπαλκόνι του χωριού σου, με δροσερό νεράκι είναι τέλειο!!!!! για μια φορά θα φάω και ας έχει γαρύφαλο

    ReplyDelete
  11. Έλενα,δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μελιτζανάκι γλυκό.Δεν αμφιβάλω ότι θα είναι υπέροχο από τα χεράκια σου,άλλωστε ό,τι μας προσφέρετε είναι νοστιμότατο!Συμφωνώ μ΄αυτό που γράφουν και οι άλλοι,αν είναι να δοκιμάσω,θέλω να είναι σ΄αυτό το μπαλκονάκι.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. Ξανθή μου καλημέρα!!
    Στην Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν μικρά τσακώνικα μελιτζανάκια, όμως νομίζω ότι γενικά μικρά μελιτζανάκια κυκλοφορούν σε κάποιες λαϊκές.
    Μια χαρά πιστεύω θα γίνεται το γλυκάκι και με αυτά!

    ReplyDelete
  13. Αχτίδα μου δοκίμασέ το, η συνταγή είναι πετυχημένη, η Μαρία μας που την έφτιαξε ξετρελάθηκε!
    Εγώ ομολογώ ότι δεν το έχω φτιάξει ποτέ, γιατί πάντα με γεμίζουν με βάζα μελιτζανάκι όποτε πάω στο χωριό, οπότε βρίσκομαι με ποσότητες από το πεντανόστιμο αυτό γλυκό!

    ReplyDelete
  14. Lila μου θέλω να ελπίζω ότι όλα τα κεράσματά μας είναι από καρδιάς!!
    Πράγματι το χρώμα του είναι αυτό που το ξεχωρίζει!
    Φιλάκια1

    ReplyDelete
  15. Mαράκι μου θυμάσαι πόσο είχα χαρεί που σου είχε πετύχει το γλυκάκι!!
    Μα δεν είναι πολύ νόστιμο??
    Να έρθεις να το φάμε συνοδεία καφέ, ξέρεις που;-)
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  16. Eιρηνάκι μου με μεγάλη μου χαρφά!
    Οποτε βρεθείς στα μέρη μας, έλα για ένα μελιτζανάκι και ένα κρύο νεράκι, πάντα υπάρχουν στο σπίτι μας!!

    ReplyDelete
  17. Εφάκι σιγά μην σε πήρανε τα χρόνια!!
    Μια χαρά είναι η ηλικία σου!
    Τα δε άτιμα γλυκάκια, δεν κοιτάνε ηλικία δυστυχώς χα χα χα!
    Είναι πειρασμός για κάθε ηλικία!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Πουαντερίτσα μου ο δίσκος το χω ξαναπεί, είναι αγαπημένος μου και δώρο από καλή φίλη!
    Δεν είναι πολύ όμορφος??
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  19. Ζαμπάκι μου αυτό είναι το μικρό μπαλκονάκι της κουζίνας μου να φανταστείς.
    Εχει και αυτό πολύ όμορφη θέα στην θάλασσα, αλλά είναι μικρούλι, ίσα για να καθίσουν δυο άτομα να πιουν ένα καφεδάκι!
    Ελα εσύ και καθόμαστε όπου θέλεις!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  20. Φωτεινούλα μου όπως έλεγα πιο πάνω, νομίζω κυκλοφορούν σε κάποιες λαϊκές μικρά μελιτζανάκια.
    Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να τα βρεις!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  21. Γαστεροπλήξ το γαρυφαλάκι βγαίνει εύκολα, κι εγώ δεν το προτιμάω και πολύ, αλλά έδωσα την συνταγή ακριβώς όπως μου την είπανε!
    Εγώ πάλι δεν μπορώ τα ξηροκάρπια στα γλυκά κουταλιού, μύγδαλα κλπ
    Η διαδικασία παρασκευής τους, που την παρακολούθησα, θα σου άρεσε!
    Συνήθως μαζεύονται πολλές νοικοκυρές μαζί για να φτιάξουν το γλυκό, είναι ολόκληρη ιεροτελεστία!
    Εχεις πάντα ανοικτή πρόσκληση για καφέ και γλυκό, αλλά και για τα υπόλοιπα - ξέρεις εσύ- τσίπουρα, ούζα κλπ

    ReplyDelete
  22. Elenaki μου με μεγάλη χαρά σε περιμένω για κέρασμα, όχι μόνο στο μπαλκονάκι αυτό, διαθέτουμε και μεγαλύτερο, αμέ!! χα χα χα!
    Αλήθεια δεν έχεις δοκιμάσει μελιτζανάκι??
    Είναι από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού νομίζω, δοκίμασέ το αν σου δοθεί ευκαιρία!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  23. Αχ αυτα τα υπέροχα σπιτικά γλυκα του κουταλιού ! ! ! και καταπληκτικο το μπαλκόνι με την θέα του στο οποιο μας το σερβίρεις.

    Αρης

    ReplyDelete
  24. Έλενα μου, μας κατέπληξες! Τι ωραία παρουσίαση και τι θεϊκό που είναι το μπαλκόνι σου!!!
    Τη γλύκα του να έχεις. Δεν έχω φάει τσακώνικο, αλλά έχω δοκιμάσει στην Καλαμάτα. Φτιάχνουν κάτι ωραία γλυκά κουταλιού... τι να σου πω! Αγαπημένο μου είναι και το καρπουζάκι.

    Μου έλειψες φιλενάδα! ;-)

    ReplyDelete
  25. Λενιώ τι να λέμε τώρα,
    από τα αγαπημένα γλυκά του κουταλιού...αν και δεν έχω φάει τη συγκεκριμένη ποικιλία ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω αν έχω φάει το μελιτζανάκι είναι μμμμμμμμμμμμμμμμμμουρλια θα πάρω της Ζ. το κομμάτι και ας πιεί τον καφέ μου στην βεράντα σου...χιχιχι

    πολλά πολλά φιλιά
    Αμαλία

    * κάθε ανάρτησή σου με κάνει να μετανιώνω που δεν ήρθα, ποτέ δεν είναι αργά όμως και η Πελοπόννησος δεν μας πέφτει και μακριά ;) θα γνωρίσεις άλλωστε και τον εγγονό σου!!!

    ReplyDelete
  26. Eλενα, ψέμματα δε λεω, όπερ σημαίνει πως μελιτζανάκι δεν θα κανω (γιατί πάντα καταλήγω τα γλυκά του κουταλιού να τα τρωω μονο εγώ και να γινομαι ως δίφυλλη ντουλάπα) αλλά, περιμένω ένα μικρό (και το τονίζω) βαζάκι όταν συναντηθούμε να μου το φέρεις χαχχχχ

    φιλιά πολλά :)))

    ReplyDelete
  27. Καλό σου μήνα
    Δεν μπορούσα να μην κάνω σχόλιο στο αγαπημένο μου γλυκάκι….
    Αυτή την στιγμή το απολαμβάνω… με καφεδάκι ελληνικό.. (έχω μια φίλη από Λεωνίδιο και μου έφερε….) φροντίζω να το κρύβω…
    Αυτό το γλυκό … είναι ονειρικό….


    ΥΣ: Το σερβίρισμα καταπληκτικό !!!!Φιλάκια Έλενα μου

    ReplyDelete
  28. Elenaaa!!!ti tha gnei me to zaxaro mou!!!?apithano to glukouli sou!!!kathws kai h suntagh sou!!!oso gia to mpalkoni sou na grafw ta idia!!!kala pou mono mporw na to apolambanw me ta matia!!ox!!!auto pou leme fate matia psaria kai......!!!kai tou xronou kardoula mou!!me alla tosa baza!!! sou euxomai!!!panta glukamenh!!!filia apo kardias!!!

    ReplyDelete
  29. Και μια και μου αρέσει πολύ και δεν πρόκειται να το βρω στην Αθήνα, θα έρθω να με κεράσεις εσύ...αλλά στο συγκεκριμμένο μπαλκόνι της φωτό με την όμορφη θέα...

    ReplyDelete
  30. Αρη μου, κόπιασε στο μπαλκόνι μου να σε τρατάρω!!
    Φιλιά, καλό βράδυ:))

    ReplyDelete
  31. Matrigaki μου κι εμένα μου έλειψες!!
    Ολοι μου λείψατε, τι καλά που αρχίσαμε να ξαναμαζευόμαστε και πάλι!!
    Φιλιά πολλά πολλά!!

    ReplyDelete
  32. Αμαλίτσα, μιας και είμαι πολύ νέα για γιαγια (!!!), θα μάθεις στον εγγονό μου να με φωνάζει Ελενα!
    Μην ακούσω κανένα "γιαγια" και μου ρθει κόλπος ή εγκεφαλικό ηπίας μορφής:P
    Και βέβαια να το φέρεις το παιδί, μακριά είναι η Πελοπόνησος??
    Σας περιμένω οικογενειακώς, να γνωρίσω και τον γαμπρό μου, να δω σε τι άνθρωπο έδωσα το παιδί μου δηλαδή:PPP
    Φιλιάαααα!!!

    ReplyDelete
  33. Μαριλενάκι μου σου υπόσχομαι το πιο τεράααααααστιο βάζο μελιτζανάκι που υπάρχει!
    Φιλιάαααααααα!!

    ReplyDelete
  34. Aνεμώνη μου!
    Αλήθεια έχεις φιλεναδίτσα από Λεωνίδιο που σου φέρνει μελιτζανάκι?? Τι όμορφα!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Κλειώ μου γλυκιά, που είσαι πιο γλυκιά κι από το μελιτζανάκι ακόμα!!
    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Φιλάκια από καρδιάς:))

    ReplyDelete
  36. Μπετούλα έλα, έλα!!
    Δεν ξέρεις πόσο πολύ θα χαρώ αν το αποφασίσεις κάποια φορά!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  37. Καλησπέρα Λενιώ!!
    Ότι και να σερβίρεις σ' αυτό το μπαλκόνι παίρνει ΑΛΛΗ διάσταση :)
    Σου το έχω ξαναπεί, η Τσακωνιά με φιλοξενούσε για πολλά καλοκαίρια (και 1 Πάσχα), που μου έχουν μείνει αξέχαστα. Ο μικρός μου ο γιος φέτος με ρώτησε : "Πολλά χρόνια δεν έχουμε να πάμε στα Πούλιθρα; Μου έχουν λείψει"
    Κι εμένα μου έχουν λείψει και μαζί τους όλες αυτές οι υπέροχες γεύσεις.
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  38. ειχα φτιαξει περυσι με τη μητερα μου, αλλα ειχε αλλο χρωμα, μας ειχε βγει καταπρασινο, εχει να κανει αραγε με την ποικιλια ?
    παντως οπως και να εχει φαινεται και ειναι πολυ νοστιμο, γλυκα φιλια οσο και το μελιτζανακι σου

    ReplyDelete
  39. Εκανα μελιτζανακι γλυκο παλια καθε χρονο, πιο πολυ για τον μπαμπα μου που του αρεσε πολυ, ειδικα με μπολικο αμυγδαλο.Τωρα πλεον δεν το φτιαχνω γιατι τα παιδια δεν το τρωνε.

    ReplyDelete
  40. Αχ Ελενάκι μου γλυκό μόλις έκατσα από μια τρελλλλλλλή μέρα!!!!
    Και τι δεν θα δινα να βρισκόμουν τώρα σ΄εκείνο το μπαλκονάκι με την υπέροχη θέα και μ΄ενα γλυκάκι στο χέρι!!!!
    Πόπο!!!!ξεκουράστηκα μόνο που το είδα!!!!!
    Να ΄σαι καλά κοπέλα μου!!!!!!
    Στην υγειά σου!!!!Με γλύκανες με την ιδέα και μόνο!!!(όχι ότι θα λεγα όχι για ένα .... βάζο μελιτζανάκι!!!!)
    Φιλάκια πολλά πολλἀ,νυχτερινά!!!!

    Υ.Γ Αύριο φεύγει η μεγάλη μου Κέρκυρα με τον άντρα μου, και την άλλη εβδομάδα για Γαλλία με το πανεπιστήμιο!!!Μἐχρι να την ετοιμάσω με βγήκε η ψυχή!!!!
    Γι΄αυτό ακόμη δεν επανήλθα στους ρυθμούς μου!
    φιλάκια πολλά!!!!:)))

    ReplyDelete
  41. Ωωωωωω ξέρεις τι αδυναμία έχω στο μελιτζανάκι ε; Αν και ομολογώ, ότι το προτιμώ με τη φλούδα! Τα σάλια μου!

    ReplyDelete
  42. Γιώργη μου κοίτα μην έρθετε Πούληθρα και δεν βρεθούμε, έτσι??
    Αν έχεις γνωρίσει και το Λεωνιδιώτικο Πάσχα, είσαι τυχερός!
    Νομίζω ότι είναι από τα ωραιότερα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  43. Aσπα μου, δεν έχει να κάνει με την ποικιλία τόσο, όσο με την φλούδα.
    Αν αφήνεις και την φλούδα, τότε το χρώμα μένει πράσινο.
    Σε αυτήν την συνταγή η φλούδα αφαιρείται τελείως, γι αυτό έχει το χρώμα που βλέπεις!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  44. Δημιουργία μου και του δικού μου πατερούλη ήταν το αγαπημένο γλυκάκι!
    Καλό σου απόγευμα!

    ReplyDelete
  45. Marian, έλαααααααα!!!
    Σε περιμένω οπωσδήποτε αν βρεθείς προς Λεωνίδιο!
    Πω πω τρεχάματα, σε καταλαβαίνω τι θα τραβάς αυτές τις μέρες!
    Με το καλό να πάει η μικρή και όλα καλά να της πάνε!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  46. Κικίτσα μου μιαν αδυναμία του έχω κι εγώ (τώρα θα μου πεις όλο αδυναμίες είμαι, τι να κάνω που είμαι αδυνάτου χαρακτήρος??)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  47. KAOYP EKANATE! Axxx, anemnisis! Prin figo apo Leonidio, O Dimitris mou edosai ena vazaki me glyko apo melitzanaki...yum!

    ReplyDelete
  48. Peter το δοκίμασες??
    Σου άρεσε??
    Τι όμορφα που περάσαμε!!
    Ελπίζω να τα καταφέρουμε και το επόμενο καλοκαίρι!!

    ReplyDelete
  49. Η συνταγή αναδημοσιεύεται στο site του αγροτικού συνεταιρισμού.

    http://leonidiocoop.gr/?p=221

    Ευχαριστούμε

    ReplyDelete