Monday, 7 September 2009

Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Πριν από χρόνια δοκίμασα το γλυκάκι που σας περιγράφω από τα χεράκια της αγαπημένης μου ξαδελφούλας Ελένης, της οποίας διετέλεσα και παρανυφάκι στον γάμο της με τον ξάδελφο μου!!!!!!! Δεν σας λέω βέβαια πριν πόσα χρόνια, γιατί άμα δω τον αριθμό γραμμένο θα με πιάσει κάτι τις .....
Επανέρχομαι στο θέμα μας, όταν λοιπόν το δοκίμασα, ξετρελάθηκα με την γεύση του καθώς επίσης και με την εμφάνιση του. Εάν κοιτάξετε πιο προσεκτικά την πρώτη και την τελευταία φωτογραφία θα διαπιστώσετε ότι οι ρώγες είναι φουσκωτές και όχι άδειες όπως είναι συνήθως.
Έκτοτε βέβαια φτιάχνω και εγώ το γλυκό μου με τον ίδιο τρόπο. Είναι πανεύκολο, αλλά θέλει λίγο υπομονή σχετικά με τους χρόνους αναμονής.
Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα με μεγάλη ρώγα και ψιλόφλουδο,
αν είναι και νυχάτο ακόμα καλύτερα!
½ κιλό ζάχαρη
μισή κούπα του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
2 βανίλιες
και προαιρετικά, λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα στην μέση εγκαρσίως
Μαζεύουμε όλα τα υλικά μας και ξεκινάμε:
Μαδάμε μαλακά τις ρώγες προσέχοντας να μην λιώσουν και να μην έχουν επάνω υπόλοιπα από τα κοτσανάκια. Τις πλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν για λίγη ώρα.
Στην συνέχεια βάζουμε σε μια πλατιά και μεγάλη κατσαρόλα, μια στρώση από ρώγες και από πάνω μια στρώση ζάχαρη, ξανά μια στρώση ρώγες και μια στρώση ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ρίχνουμε πάνω στην ζάχαρη το χυμό των πορτοκαλιών, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
Μετά το βάζουμε στην φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός) ξαφρίζοντας συνεχώς με μια τρυπητή κουτάλαΜόλις περάσουν τα 10 λεπτά αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό σε μια άκρη για 24 ώρες ώστε να βγάλει όλους τους χυμούς του.
Όταν περάσει ο χρόνος που αναφέρουμε το βάζουμε στην φωτιά, ρίχνουμε τις βανίλιες και αρχίζουμε να δένουμε το γλυκό για περίπου 10 λεπτά. Θα χρειαστεί πάλι να ξαφρίσουμε.
Μόλις διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμο αποσύρουμε από την φωτιά και αρχίζουμε να κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά και με μια κυκλική κίνηση αρκετές φορές μέχρι να κρυώσει. Αυτό το κάνουμε για να περάσει το σιρόπι μέσα στις ρώγες από την τρυπούλα τους, ούτως ώστε όταν κρυώσει το γλυκό να έχει μείνει το σιρόπι μέσα στις ρώγες και να είναι φουσκωτές-φουσκωτές όπως βλέπετε στην φωτογραφίαΌταν θα απολαμβάνετε το γλυκό, θα νιώθετε να ξεχύνετε ένα υπέροχο σιρόπι, σαν να το έχετε βάλει μέσα με μια σύριγγα.
Τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αμυγδαλάκια, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με το γλυκό και φυλάμε σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο δικό μας σπίτι πάντως δεν κρατάει πολύ καιρό γιατί είμαστε φαγανά παιδάκια!!!!!.
TIP : Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε την διαδικασία το βράδυ, ας πούμε της Παρασκευής για να έχετε χρόνο μπροστά σας, την άλλη μέρα, το πρωί του Σαββάτου, κάντε την πρώτη βράση και την επόμενη το πρωί, Κυριακή, δέστε το γλυκό, έτσι δεν θα σας φανεί καθόλου ο χρόνος αναμονής.
Εάν πάλι δεν έχετε υπομονή να περιμένετε, βάλτε όλα τα υλικά μαζί όπως περιγράφω και δένετε το γλυκό κατευθείαν.
Καλή επιτυχία!!!!

91 comments:

  1. Μαρία μου τι να πω??
    Εχω βρει ένα σωρό συνταγές για γλυκό σταφύλι, αυτή είναι τελείως διαφορετική από τις άλλες.
    Πως τα κατάφερες κι έμειναν οι ρώγες έτσι φουσκωτές κι όχι σταφιδιασμένες?
    Φαντάζομαι ότι το κόλπο είναι το κούνημα της κατσαρόλας όπως λες.
    Καλή βδομάδα.

    ReplyDelete
  2. Ιουλία μου καλή σου μέρα.
    Οντως είναι τελείως διαφορετική απο όλες τις άλλες που ήξερα και εγώ! ο χυμός πορτοκάλι ταιρίαζει τόσο πολύ με το σταφύλι, σαν να είναι το αλλο του μισό !!! όσο δε για τις φουσκτές ρώγες και όχι σταφιδιασμένες είναι πράγματι το κόλπο με το κούνημα της κατσαρόλας, όσο είναι ακόμη ζεστό το γλυκό.
    δοκιμασε να το φτιάξεις και πες μας την γνωμη σου !!!

    φιλια

    ReplyDelete
  3. *φουσκωτές και όχι φουσκτές !!

    ReplyDelete
  4. Καλημερα και απο εμενα,πραγματικα μου εφτιαξε την μερα η φωτογραφια ετσι μου ερχεται να τσιμπησω δυο ρωγες και να φυγω!!!!Μπορω?Καταπληκτικη συνταγη απο την χρυσοχερα μας,θα την δωσω στη μαμα μου να την φτιαξει γιατι εγω και η υπομονη δεν τα παμε καλα!!!!
    Και να ρωτησω κατι η αδαης?πως και το σιροπι δεν πηρε χρωμα απο το πορτοκαλι και εγινε τοσο κρυσταλλινα διαφανο?

    Many Kisses.
    Alma Libre

    ReplyDelete
  5. Μικρούλι μου Alma libre, μαζεύτηκες απο τις διακοπές σου και είσαι όλο ερωτήσεις !!!!
    Λοιπόν, εαν το σταφυλάκι το δέσεις στους χρόνους που αναφέρω δεν γίνεται ούτε πορτοκαλί ούτε κίτρινο γιατί δεν καραμελώνει η ζάχαρη.

    Ξέρω ότι με την υπομονή δεν τα πας και τόσο καλά!!! ευτυχώς που είναι και η μανούλα !!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Μαρία μου...καλημέρα και καλή σου εβδομάδα!
    Πω....πω....!
    Τι να πω;
    Είναι το αγαπημένο μου από τα γλυκά κουταλιού και αυτή τη στιγμή,μου τρέχουν τα σάλια....
    Δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ,αλλά ζήλεψα τώρα.....
    Μ' έβαλες σε ιδέες τώρα....!
    Καλό Φθινόπωρο να έχεις καλή μου...
    Πολλά φιλιά...
    Λία...

    ReplyDelete
  7. και είχα τα σταφύλια στο ψυγείο και τα κοίταγα!!!!

    άψογα!! φιλάκια πολλά!!

    ευχαριστώ!!!!

    καλημερούδια!!!

    ReplyDelete
  8. Τι ωραίο γλυκάκι Μαράκι μου! Πρέπει να κάνουμε στροφή και πάλι στα γλυκά του κουταλιού, να μην τα υποτιμούμε, γιατί είναι τα πιο υγιεινά και ελαφριά γλυκά! Ευχαριστούμε για τη συνταγή, φιλιά και καλή βδομάδα σε σένα, την Έλενά μου κι όλα τα κορίτσια!

    ReplyDelete
  9. Αχ βρε Μαράκι, πιο λαχταριστό γλυκό σταφυλάκι δεν έχω ξαναδεί!
    Συνήθως οι ρώγες είναι σταφιδιασμένες, όπως λέει και η Ιουλία, τόσο φουσκωτές δεν μου έχουν γίνει τόσα χρόνια που φτιάχνω το γλυκάκι.
    Θα το κάνω το κόλπο με το κούνημα, ελπίζω να μου γίνει τόσο λαχταριστό όσο το δικό σου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  10. Ήδη είμαι έτοιμη για το δεύτερο και τελικό στάδιο με ακριβώς την ίδια συνταγή.
    Φέτος κρατώ μια επιφύλαξη για τα σταφύλια, θα δείξει το βράδυ!!
    Καλή ρβδομάδα!!

    ReplyDelete
  11. Λιαντα μου, τι το λες και δεν το κάνεις ?? Μην μείνεις μόνο στην ιδέα, να το φτιάξεις κιόλας, θα έχεις την αμεριστη υποστήριξή μας !!! χιχιχιχιχιχι!!
    εγώ σου εύχομαι από τώρα καλή επιτυχία, που θα την έχεις στα σίγουρα !!!!

    καλό σου απόγευμα !

    ReplyDelete
  12. Ζαχαρούλα μου γλυκειά !
    τι τα κοιτάς τα σταφυλάκια ?
    κανετα γλυκάκια !!

    είδες έκανα και ρίμα !!!!!!

    φιλάκια πολλά - πολλά

    ReplyDelete
  13. Μαρακι μου, γλυκό μου Μαράκι, όπως τα λες είναι, τα γλυκά του κουταλιού είναι πολύ πιο υγιεινά απο όλα τα άλλα !

    ευχαριστούμε πολύ για τα φιλάκια σου και τα καλά σου λόγια !!!

    ReplyDelete
  14. Ελενάκι μου ! όσο πιο πολύ κουνιέσαι την ώρα που κρυώνει, τόσο πιο φουσκωτό θα είναι !! Μόλις σβήσεις το μάτι, βάλε ένα CD να παίζει και κούνα την κατσαρόλα στον ρυθμό του !!!!!!!!!!!!! θα έχεις σίγουρη επιτυχία !!!!!!!

    καλό απόγευμα - φιλιά πολλά φιλεναδίτσα

    ReplyDelete
  15. Ξανθή αλήθεια έχουμε την ιδια συνταγή ?????????? κοίτα συμπτωση!!! την εχεις απο τα μέρη σου την συνταγή??


    καλή επιτυχία σου εύχομαι και καλοφάγωτο !!

    ReplyDelete
  16. γαστεροπλήξ7 September 2009 at 16:08

    το αγαπημένο γλυκάκι της Άννας μου, το τρώει όλο μέσα σε ελάχιστες μέρες, τέλειο έγινε Μαρία μου δεν έτυχε πέτυχεεεεεεεεεε!!!!!!!

    ReplyDelete
  17. εμπνευσμένο μου Μαράκι και ξαδερφούλα του Μαρακίου!!
    :))

    τέλειο φαίνεται, τέλειο!

    φιλια πολλά :))

    ReplyDelete
  18. Αυτό το γλυκό μάλιστα!!

    ReplyDelete
  19. Γαστεροπλήξ, του έφτιαξες καλέ εφέτος του παιδιού ή το άφησες παραπονεμένο ???

    ναι δεν έτυχε, πέτυχε!!!!!!!!

    φιλια, καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  20. Θα με κάνεις να φτιάξω γλυκό κουταλιού που δεν έχω φτιάξει ποτέ μου και αποφεύγω να έχω γιατί πάλι εγώ θα το φάω!Τι μου κάνεις!!!

    ReplyDelete
  21. Τέλειο το σταφυλάκι σου Μαρία. Και εγώ το βράδυ θα ξεκινήσω να το φτιάχνω και αυριο θα το τελειώσω. Να δω τι θα μου βγεί. Έχω και 10 χρόνια να το φτιάξω.
    Και του χρόνου με υγεία, φιλιά.

    ReplyDelete
  22. Απ'ο,τι βλεπω εχουμε την ιδια συνταγη.Και του χρονου, να εισαι καλα να το ξαναφτιαξεις.

    ReplyDelete
  23. Καλησπερα, 2 κιλα σταφυλια με ενα κιλο ζαχαρη για αρχη...ειναι ηδη στο ψυγειο...Ειναι τοσο καλη η παρουσιαση του γλυκου που δεν αντεξαμε...πολλα φιλια απο βερολινο.

    ReplyDelete
  24. Καλησπέρα!!
    Φοβερό το γλυκάκι πράγματι.Είναι και το αγπαημένο του αντρούλη μου οπότε πάω να αγοράσω σταφύλι για να το φτιάξω..

    ReplyDelete
  25. Η μητέρα μου φτιάχνει τέτοιο γλυκό..πρέπει να εκτυπώσω συνταγιές σας να τις της δώσω..

    ReplyDelete
  26. Φοβερό το γλυκό σταφύλι, το φτιάχνει η μαμά μου και το εξαφανίζουμε σε χρόνο ρεκόρ :)

    ReplyDelete
  27. geia sta xeria sou kopelouda mou!!!einai uper-thamasio to gluko sou!!!
    kai den me les-den me les!!!(pou len pros ta borria...filakia polla)
    an exeis problhma me thn mesh,ta pleura,klp-klp?pws kounas thn katsarola!e???mou les??? filakiaaaa apo kardias!!!

    ReplyDelete
  28. Σε μια ρόγα από σταφύλι έπεσαν 8 σπουργίτια και τρωγόπιναν οι φίλοι τσιρι τρι τσίρι τρο... Το υπόλοιπο θα μας το πει η marian δεν το θυμάμαι....
    καλά εεε Μαρία τα σάλια μου έτρεξαν ειδικά εκεί που έλεγες για τη σύριγγα και το σιρόπι, ένιωσα ότι το είχα στο στόμα μου. Το ίδιο πάθαινα και με το Μαμαλάκη...
    πολλα΄πολλά φιλιά
    ίσως το δοκιμάσουμε φέτος με τέτοιο είδος σταφυλιού γιατί το σταφύλι φράουλα είναι πολύ μπελαλίδικο μέχρι να το ξεφλουδίσεις...

    Αμαλία

    ReplyDelete
  29. Olá! Conheci seu cantinho e é tudo de bom! Lindo e criativo!...
    Amei mesmo!!!
    Parabéns pelo seu trabalho!
    Espero você em:
    magiadaines.blogspot.com
    Beijinhos carinhosos.
    Itabira - Brasil

    ReplyDelete
  30. Αριστούργημα!Το έφτιαχνα και 'γω μέχρι που ο καλός μου απέκτησε ζάχαρο κι έκοψε τα γλυκά με το μαχαίρι.
    Ομολογώ όμως ότι το κόλπο με το κούνημα της κατσαρόλας δεν το ήξερα.
    Καλή εβδομάδα Μαρία!

    ReplyDelete
  31. Μαριλενάκι μου, τι γλωσσοπλάστης είσαι ?? ''ξαδελφούλα του Μαρακίου '' !!!!!!!!!! χιχιχιχιχιχι

    την καλημέρα μου στην γλυκειά σου οικογένεια !!

    ReplyDelete
  32. Φοιβο, έλα να σε κεράσω ενα πιατάκι με δροσερό νεράκι !!!
    όλο ποιηματάκια είμαι σήμερα !!


    φιλια στην όμορφη Κύπρο μας !!!

    ReplyDelete
  33. big mama, φτιάξε λίγο, ένα μικρό τσαμπάκι, ζυγισέ το, υπολόγισε και την ζάχαρη και όλα οκ. Μια φορά στο γραφείο μας είχαν φέρει πολύ ωραία σταφύλια και πήρα ένα τσαμπάκι και εφτιαξα σε 10 λεπτα γλυκό μεσα στο μεγάλο μπρικι του καφέ !!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  34. Λινακι μου, καλή επιτυχία και καλοφάγωτο !!! ενημερωσέ μας όταν το φτιάξεις !!!

    καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  35. Δημιουργία, αλήθεια και έχεις και εσύ την ίδια συνταγή ??? δεν είναι τέλεια ???

    φιλια

    ReplyDelete
  36. Benicos place, εχουμε τους ιδιους χρόνους Μπενικο, και εγω σήμερα το πρωϊ έκανα το πρώτο βράσιμο. Οπως κατάλαβες έχω φτιάξει πολλές φορές αυτην την εποχή το γλυκό και έχει τελειώσει. Κατι σε φιλέματα, κόσμος στο εξοχικό, είμαστε και φαγανά παιδιά, τελειώνει γρήγορα!!!
    Σήμερα έβρασα οπως και εσύ 2 κιλά, αύριο πριν έρθω στο γραφείο θα κάνω το επόμενο δέσιμο, ευτυχώς γίνεται γρήγορα!!!

    καλή επιτυχία, κρατα μας ενήμερους !!!

    φιλια πολλά απο τον συννεφιασμένο και Φθινοπωρινό Πειραιά !!!

    ReplyDelete
  37. Xρυσούλα, να αγοράσεις σταφυλάκι οπωσδήποτε, θα το απολαύσεις το γλυκάκι στα σίγουρα !!

    φιλια

    ReplyDelete
  38. roadartist, αχ αυτές οι μανούλες !!! μεγάλη εφεύρεση !!!

    καλή επιτυχία στην μανούλα

    φιλια

    ReplyDelete
  39. Dorothy, είναι να μην εξαφανίζεται σε χρόνο ρεκόρ? αφου είναι τόσο νόστιμο !!! εφέτος έφτιαξε η μανούλα ??

    καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  40. Μαρία μου, καλημέρα. Αγαπημένο γλυκάκι, αλλά δεν μπαίνω στον κόπο να το φτιάξω γιατί μου το δίνει έτοιμο μια φίλη της μητέρας μου που το πετυχαίνει! ;)
    Έχω και τα τυχερά μου χα χα

    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  41. Κλειούλα, χαχαχαχχααχαχχααχαχαχα!!!
    είσαι απίθανη με την ερώτηση που έκανες !!!!!!!!!!!!!
    εχω όμως την λύση και για αυτούς που δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και να πηγαίνουν πέρα-δώθε. Λοιπόν ακου τι θα κάνεις θα βρείς κουνιστή πολυθρόνα και θα καθήσεις. Θα παρεις αγκαλιά την κατσαρόλα την κατσαρόλα και θα αρχίσεις να κουνιέσαι!!!!!! και ετσι θα φτιάξεις το πιο φουσκωτό σταφυλάκι που υπάρχει!!!!!! πως σου φαίνεται ????? χιχιχιιχχι!!!

    πολλά - πολλά - πολλά φιλάκια !!!!

    ReplyDelete
  42. Αμαλίτσα, μικρούλι μας, τι ωραίο ποιηματάκι είναι αυτό !!!!!!
    Με ταυτησες με τον Μαμαλάκη !!!!!!!!!!!! οποία τιμή !!!!!!!!! χαχαχαχα!!!

    Καλέ που είναι η Μαριον να συνεχίσει το τραγούδι ????

    σίγουρα είναι πιο εύκολο με αυτόν τον τύπο σταφυλιού, δοκίμασέ το άφοβα!!!

    φιλια πολλά-πολλά

    ReplyDelete
  43. Σταύρουλα, είδες τι κάνει το άτιμο το ζάχαρο ? μας κόβει όλες τις απολαύσης της γεύσης !! τι να κάνουμε όμως, όλα μέσα στη ζωή είναι !
    Αυτό το κόλπο με την κατσαρόλα ισχύει για όλα τα γλυκά του κουτουλιού, εαν την κουνάς όταν τελειώσει το βράσιμο, πηγαίνει το σιρόπι στους ανοικτούς πόρους και όταν κρυωσει εχουν μέσα σιροπάκι, εαν είναι δε είδος όπως το σταφύλι, η φραουλα, το κεράσι κλπ., κρατιέται πιο φουσκωτό. Τα αλλα είδη όπως εσπεριδοειδή, κυδώνι κλπ., πηγαίνει το σιρόπι μέσα στο σώμα και όταν το τρώμε βγαίνει όλη η γλύκα !!

    καλή σου μέρα !!!

    ReplyDelete
  44. matriga μου, τυχερούλα !!!!!!!!
    είδες για να έχεις καλούς φίλους ?

    φιλια πολλά - πολλά !!!!!!!

    ReplyDelete
  45. Edilene rocha, obrigado seu visita!
    mim vira a seu blog cedinho.

    BEIJOS DO GRICIA !!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  46. και μην τυχόν παλιόπαιδα σχολιάσετε τα Βραζιλιάνικα μου, καήκατε !!!!!!!!! !!!!!!!!!!!
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  47. Τα Βραζιλιάνικά σου...εξαιρετικά Μαράκι :))
    Το γλυκάκι ΘΕΪΚΟ !!!
    Παίρνω το κουταλάκι μου κι έρχομαι
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  48. ΧΑΧΑΧΑ!!!

    Eυτυχώς Γιώργο μου που ήσουνα συγκρατημένος σχετικά με το σχόλιο για τα Βραζιλιάνικά μου !!!!!!!!!!

    γιαυτό επειδή είσαι πολύ καλό παιδάκι και επειδή ήσουνα και στο διπλανό θρανίο στο σχολείο (χιχιχιχι) θα σου δώσω ένα βαζάκι απο το γλυκάκι που θα δέσω αύριο !!!!

    φιλια και καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  49. Το πρωτο μερος της συνταγης ετοιμο, χυπνησα 6 το πρωι για να το βρασω...για την ωρα την μονη βραζιλιανικη λεξη που ξερουμε...
    obrigado χεχεχεχε
    επεται συνεχεια!!!

    ReplyDelete
  50. Αυτή η φιλενάδα μου όσο πάει με αφήνει πιο speechless από speechless!!
    Καλέ τι λέει η κοπέλα στα Βαζιλιάνικα και τι της απαντάς εσύ??
    Και πότε έμαθες Βραζιλιάνικα??
    Την άλλη φορά απάντησες στην Γερμανίδα στα Γερμανικά, θα μας κουφάνεις τελείως μιλάμε!!!
    Ελπίζω οι φίλοι, αναγνώστες και γενικά ... θαυμαστές μας, να αναγνωρίζουν την πολυτάλαντη προσωπικότητά σου:PPP

    ReplyDelete
  51. χαχαχαχαχχχχχχχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

    Ελενάκι μ'εκανες να πεθάνω στο γέλιο !!!!!!!!!χΧχΧΧΧχχχΧχχΧαψχαχαχαχα
    μάλλον η Αμαλίτσα δεν έχει πάρει είδηση τι παίζει εδω γιαυτό δεν έχει σκάσει μύτη!!!!!!!!!!

    Λοιπον η βραζιλιάνα λέει ότι αγάπάει πολύ το μπλόκ μας και ότι της αρέσει πολύ (τώρα πως καταλαβαίνει τι λέμε είναι μια αλλη ιστορία-μαλλον μεταφράζει μεσω του γκουγκλι) και επισης μας παραπεμπει και στο δικό της μπλοκ που είναι μεσα στις πεταλουδίτσες !!

    της απαντησα και εγω με την σειρά μου ότι την ευχαριστούμε πολύ, ότι θα την επισκευθούμε και πολλά φιλιά απο την Ελλαδα!!!!!

    πως εμαθα βραζιλιάνικα?? σιγά μην έμαθα !! αλλα δουλεύω σε ναυτιλιακή εταιρία οποτε δεν υπάρχει ναυτικός μας που να μην λατρεύει την Βραζιλια -δηλαδή τις βραζιλιανες - και ετσι ολοι λιγο πολύ κάτι μιλανε !!!!!!!!

    ετσι κάνω και εγω το κομμάτι μου!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  52. Ax Benico μου και εγω ακριβως, μα ακριβώς σαν και εσένα, είμαι στο ίδιο σταδιο και στους ίδιους χρόνους. Περιμένω αύριο να μου πεις τα νέα σου !!!!

    φιλια πολλά - πολλά και Βραζιλιάνικα !!!!!!!χιχιχιχιχιχιχι

    ReplyDelete
  53. kaaala!!!edwses resta!!!akoma gelw!!!h apanthsh sou,pollu paktikh!!alla.....edw se thelw!!!ama parakounhthw me thn poluthrona tha bgei to allo mou kousouri!h umikrania!!!xaxaxaxa!!!tote tiiii kanw??na sou pw???einai aplo!xixixi
    mou stelneis ena toso da mikroutsiko bazaki me gluko!!!!oute mesh!oute pleura!oute umikrania!!!axa!!xaxxaxxaxxa!!!filakiaaaa!!!

    ReplyDelete
  54. Κλειούλα!!! αχαχαχαχα χαχαχαχαχαχαχα!!! πολύ ωραίο αυτό με την ημικρανία !!!!
    στειλε εσυ διεύθυνση και τι σε νοιάζει, οχι ένα, δυό βαζάκια θα σου στείλω !!!!!!!

    φιλια πολλα πολλα
    χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

    ReplyDelete
  55. Βενικο, τι έγινε πως πήγε η σταφυλοκατάσταση?????
    εγω το τελείωσα, έριξα και το αμυγδαλάκι, το σκέπασα και με μια πετσέτα για να μην ιδρώσει απο το καπάκι της κατσαρόλας το .....σταύρωσα και ήρθα στο γραφείο. Απ'οτι δοκίμασα λίγο έγινε μια χαρά, τώρα το βράδυ θα ξαναδοκιμάσω (και καλά λεω οτι δοκιμάζω για να μην έχω τύψεις).

    φιλια !!

    ReplyDelete
  56. Kalhmera maria, to gluko petuxe mia xara, akoma kai sto xrwma!!bebaia apogohteutika ligo otan eida poso ligo htan...5 bazakia me to zori :((
    xarisa kai to ena...
    Lew to sk na xanakanw kai na dokimasw na balw zaxari me piktinh kai anti banhlia...mastixa!!
    polla filia
    Nikos

    ReplyDelete
  57. χαχαχα!!!! απογοητεύτηκες ε ????

    δεν έχω βάλει ποτέ ζάχαρη με πηκτίνη και δεν μπορώ να σου πω τίποτα, δοκιμασέ το και ενημέρωσε.
    'Όσο για την μαστίχα, γιατί όχι ? μοσχοβολιστό μου ακούγεται !!!!!

    δοκιμασέ τα ! ετσι βγαίνουν τα ωραία αποτελέσματα!!!!

    να σαι καλά Νικολή !!!
    φιλάκια στο Βερολίνο!

    ReplyDelete
  58. Και με γιαουρτάκι τέλειο!

    ReplyDelete
  59. Λοιπόν αν κι έλεγα να μη φτιάξω φέτος γλυκό σταφύλι, θα φτιάξω μόνο και μόνο για να κάτσω πάνω από την κατσαρόλα και να το κουνάω πέρα δώθε, πέρα δώθε! Μαράκι μου ξελιγώθηκα.

    ReplyDelete
  60. Νομίζω πως δεν έχω φάει πιο ωραίο γλυκό σταφύλλι!!!!
    Δεν πρέπει να το έχω πετύχει σαν το δικό σου αλλά για πρώτη φορά καλά τα κατάφερα.
    Οσοι το δοκίμασαν τρελλάθηκαν!!!!
    Φιλάκια!!!!!!

    ReplyDelete
  61. Vasia μου, είμαι σίγουρη ότι θα το φτιάξεις τουλαχιστον 2 φορές ακόμη, οπότε θα το έχεις κάνει τέλειο. Πρόσεξε οταν βγάζεις τις ρώγες απο το τσαμπί να μην τις σπάς γιατί μετά δεν μπορούν να κρατήσουν μέσα το σιρόπι !!!!!!!

    φιλια κουκλιτσα μου, σ'αγαπώ πολύ-πολύ !!!!!

    ReplyDelete
  62. ΄μαριάνθη30 September 2009 at 17:52

    έχω αγοράσει σταφύλι φράουλα (μη ρωτάτε γιατί, "γιατί" έτσι το έκανε η πολίτισσα γιαγιά μου) ,εκτός από τα κουκούτσια θα πρέπει να το ξεφλουδίσω?

    ReplyDelete
  63. Μαριανθη μου, δυστυχώς, πρέπει να το ξεφλουδίσεις!

    με φουρκέτα θα τα βγάλεις τα κουκούτσια?

    πρόσεξε να μην τραυματίζεις την ρώγα.

    αν σου είναι ευκολο όταν το φτιάξεις ενημερωσέ μας.

    καλή επιτυχία σου ευχόμαστε!!!

    ReplyDelete
  64. Τα παιδικά χρόνια μας ηύπνησε αυτό το γλυκό!!!Πολύ ωραίο!

    ReplyDelete
  65. Ηρθα κ εγώ! Τωρα αν σου πω ότι ειχα επισκέψεις και μου φέρανε Μαγιάτικα Σταφύλι? Το ξεκινάω σημερα το γλυκό σου Μαρία μου, Δευτέρα θα το έχω τελειώσει. Φαινεται πολύ ωραία συνταγή και αν τα καταφέρω να μείνουν και στρουμπουλές οι ρόγες θα ειμαι υπερευτυχισμένη!
    Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  66. Ερη μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα. Πιστεύω ότι θα καταφέρεις να γίνεις υπερευτυχισμένη !!(χαχαχα) για να τις πετύχεις 2 είναι τα tips:
    1/ να προσεξεις τον τρόπο που θα κόψεις τις ρόγες απο το κοτσανάκι τους για να μην ανοιξουν στα πλάγια και να μπορούν να κρατήσουν μέσα το σιρόπι και
    2/ να κουνας την κατσαρόλα κυκλικά όση ώρα είναι ζεστό το γλυκό.


    Πιστεύω ότι θα το κάνεις ΤΕΛΕΙΟ.
    Περιμένω νεότερα με ''αγωνία''

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  67. Αντιγράφω πιστά και ξεκινάω:)))

    Παλιά η συνταγή αλλά διαχρονική και φρέσκια κάθε χρόνο.
    Να είσαι καλά.

    ReplyDelete
  68. Λατρεύω το γλυκό σταφύλι αλλά έχω μια ερώτηση, μου έχουνε φέρει σταφίδα , αρκετή ποσότητα, αλλά οι ρώγες είναι μικρές , πειράζει ; και επίσης δεν έχω πορτοκάλια, να βάλω χυμό λεμόνι ;

    Εύη

    ReplyDelete
  69. Γειά σου Ευη, δεν πειράζει που είναι οι ρώγες μικρές αρκεί να είναι γερές και να μην είναι σπασμένες και αδειάσουν τελείως κατά την διάρκεια του βρασμού και μείνουν μόνο τα φλούδια. Οσο για το λεμόνι θεωρώ ότι στην συγκεκριμένη συνταγή δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πορτοκάλι, εαν δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις πορτοκάλια -εγω πιστεύω ότι εδω είναι η υπεροχή της συνταγής και η διαφορά - βάλε μόνο λίγο χυμό λεμόνι στο τέλος του βρασίματος και ρίξε στην κατσαρόλα την αναλογία του χυμου πορτοκάλι σε νερό. Καλή επιτυχία εύχομαι και περιμένω νεα σου !!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  70. Σου είπα αντιγράφω πιστά και ξεκινάω. Έκανα το γλυκάκι όπως λες με χυμό πορτοκάλι -πρώτη φορά- και έγινε πολύ ωραίο. Η επιτυχία είναι στο γύρισμα της κατσαρόλας ώστε να πάει μέσα το σιρόπι.
    Και του χρόνου:)

    ReplyDelete
  71. Thalassenia μου γεια στα χερια σου και καλοφάγωτο ! κιστεύω ότι το πορτοκάλι κάνει την διαφορά καθώς επίσης όπως λες και εσύ η επιτυχία είναι στο γύρισμα της κατσαρόλας !!!!! σε φιλώ πολύ πολύ και καλό σ/κ.

    ReplyDelete
  72. Συγχαρητήρια, ωραία συνταγή.
    Είναι το πιο ευπαρουσίαστο γλυκό σταφύλι που έχω δει ποτέ μου. Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να δοκιμάσω μια ρώγα. Τι; Να φτιάξω; Όχι είμαι μόνον δοκιμαστής.

    ReplyDelete
  73. Μονο μια ρωγίτσα τι να σου κάνει βρε marimar μου ! το λιγότερο που επιβάλεται είναι ένα βαζάκι!!!χαχαχ!!!! . Αμα δεν εχεις όρεξη να το φτιάξεις δεν πειράζει, ψήσε κάποιον/α να στο φτιάξει !!!!χιχιχι!!!

    ευχαριστούμε πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια, φιλια πολλά

    ReplyDelete
  74. μολις το εφτιαξα...και οι ρογες είναι στρουμπουλες στρουμπουλές...και το σιροπάκι μούρλια...μπράβο τέλεια συνταγή σε χρόνους και υλικά...μπράβο!!<3

    ReplyDelete
  75. peggy μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, η συνταγή της ξαδελφούλας είναι τεεεεέλεια!!!! καλοφάγωτο να είναι και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις. ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μας γράψεις!!! εύχομαι να μας γράφεις πιο συχνά και να ''γνωριστούμε'' καλύτερα !!!! φιλια πολλά απο όλες μας και καλή βδομάδα !!!

    ReplyDelete
  76. Δεν τα έχω κάνει ποτέ με χυμό πορτοκάλι, θα το δοκιμάσω φέτος.
    Μια ερώτηση, το γλυκό μπαίνει κρύο στο βάζο?Εγώ συνήθως το βάζω καυτό και αναποδογυρίζω τα βάζα...

    ReplyDelete
  77. Μαρινάκι δοκιμασε το και θα δείς ότι θα σου αρέσει πολύ. Οσο για το ζεστό ή κρύο, κάνε όπως ξέρεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. !

    Καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις !!

    φιλιά πολλά και καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  78. και τι γίνεται με τα βάζα που το γλυκό θα είναι κρύο. θα πρέπει να είναι κρύα ή καυτά; Κατά τα άλλα η εκτέλεση της συνταγής πάει περίφημα.

    ReplyDelete
  79. τελικά αποστείρωσα τα βάζα στον φούρνο και έβαλα το γλυκό κρύο. έγινε πραγματικά τέλειο.............!!!!!!!!
    να είσαι καλά με την συνταγή σου!

    ReplyDelete
  80. anonymous, εκανες ότι καλύτερο! μόνο όταν ανοιγεις κάποιο βάζο μετά να το βάζεις στο ψυγείο. Μόνο τα αποστειρωμένα και κλειστά κρατάς εκτός ψυγείου. Είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσετε μέχρι τελευταίας ..... ρώγας !!!!! χιχιχι

    και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις !!!! σ'ευχαριστούμε που μπήκες στον κόπο να μας γράψεις !!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  81. Ελενακι30 July 2013 at 18:50

    θα ήθελα να δοκιμάσω την συνταγή για βάπτιση. Μπορείς να μου πεις το 1 κιλο σταφύλι πόσο περίπου έτοιμο γλυκό βγάζει?
    Σχόλια γεύσης όταν το κάνω...πάντως φαίνεται λαχταριστό...

    ReplyDelete
  82. Ελενάκι θα σου απαντήσει η Μαρία αύριο που θα το δει.
    Θα σου πω πάντως, ότι όσοι το έφτιαξαν (και ήταν πολλοί) είπαν ότι ήταν το ωραιότερο γλυκό σταφύλι που είχαν δοκιμάσει.
    Οπότε έχεις σίγουρη επιτυχία από γεύση!

    ReplyDelete
  83. Γεια σου Λενάκι, δυστυχώς δεν γνωρίζω πόσο βγαίνει στο τέλος γιατί δεν είχε χρειαστεί ποτέ να το ζυγίσω. Αλλά εαν σκεφτείς ότι είναι 1 κιλό το σταφύλι και μισό κιλό η ζάχαρη, θα βγαίνει σίγουρα πάνω απο κιλό. Οσο για την γεύση είμαι σίγουρη ότι θα σε ενθουσιάσει. Για ότι χρειαστείς εμείς εδώ είμαστε.

    Στην περίπτωση που μαθεις πόσο είναι μετά το φτιάξιμο ενημερωσέ μας και εμας για να μάθουμε.

    φιλια πολλά πολλά, καλή επιτυχία και με το καλό η βάπτιση !!!

    ReplyDelete
  84. Για να το έχουμε και γραμμένο εδώ στην συνταγή (μπορεί να το χρειαστούμε) 8 κιλά σταφύλι (όπως το αγοράζουμε) έμεινε 6,5 κιλά όταν το καθάρισα και γέμισα 60 βαζάκια των 100 ml (για κέρασμα στο γάμο του γιου της Βιβής). ΔΕΝ περίσσεψε τίποτα, μόνο ελάχιστο σιρόπι.

    Αυτά για την ιστορία !!!

    ReplyDelete
  85. Το γλυκάκι σου έχει ωραίο χρώμα! Έβρασες το γλυκό σε μέτρια ή δυνατή φωτιά?

    ReplyDelete
  86. Καλημέρα ανωνυμε/η, σε δυνατή φωτιά το βράζουμε. Εαν θέλεις κάτι αλλο μη διστάσεις να μας ρωτήσεις.

    καλή επιτυχία και καλή βδομάδα.

    ReplyDelete
  87. Καλησπέρα. Ευχαριστούμε για την συνταγή. Πολύ εύκολη. Να ρωτήσω και εγώ κάτι. Δεν περιμένω ένα βράδυ, το κάνω την ίδια μέρα, αλλά ενώ είναι δεμένο το σιρόπι μόλις το βάζω μέσα στο βαζο με το σταφύλι νερωνει. Ενώ το σιρόπι είναι οκ. Βγαζει υγρα το σταφύλι φαντάζομαι. Εχω ξεχωριστα σε σουρωτηρι τις ρώγες για να βγάλουν ότι υγρά έχουν. Τι φταίει? 4κιλα σταφυλι με 2700 γρ ζάχαρη.

    ReplyDelete
  88. Καλησπέρα! Ακολούθησα την συνταγή σας κατά γράμμα και το γλυκό έγινε πολύ νόστιμο. Ωστόσο, κατά την διάρκεια του πρώτου βρασμού έφυγε η φλούδα από μερικές ρωγες, με αποτέλεσμα να χαλάσει η τελική εμφάνιση του γλυκού. Μήπως μπορείτε να μου δώσετε κάποια εξήγηση; Δε μπορώ να καταλάβω τι έχει γίνει.

    ReplyDelete
  89. Ελπίδα καλησπέρα.
    Θα σου απαντήσει πιστεύω η Μαρία, αλλά να σου πω κι εγώ την γνώμη μου, γιατί κάποιες φορές την έχω πατήσει κι εγώ.
    Εξαρτάται από την ποικιλία του σταφυλιού, Οι ρώγες όπως λέει η Μαρία πρέπει να είναι κρουστές, να μην "έχουν πληγωθεί" και να είναι ψιλόφλουδες.
    Επιχείρησα και με κόκκινο σταφύλι (χωρίς κουκούτσι) που όμως ήταν πιο χοντρόφλουδο, και σε κάποιες ρώγες μου αποκολλήθηκε η φλούδα.
    Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο σταφύλι που θα χρησιμοποιήσεις για το γλυκό σου.

    ReplyDelete
  90. Γεια σου Ελπιδακι,ειναι περιπου οπως τα λεει η Ελενα. Επισης θα σου δωσω καποια tips δηλαδη, δεν θα πρεπει να παραβρασουν οι ρωγες γιατι θα ανοιξουν. Στην περιπτωση που δεν ειναι ετοιμο το σιροπι, τις βγαζουμε με μια τρυπητη κουταλα, βραζουμε το σιροπι κ τις ριχνουμε στο τελος. Επισης την ωρα που τις καθαριζουμε δεν πρεπει να ανοιγουμε πολυ την τρυπουλα απο το κοτσανακι ουτε να την σκιζουμε. Κανε αλλη μια προσπαθεια κ ενημερωσε μας. Καλοφαγωτο κ του χρονου, φιλια απο ολες μας, Μαρία.

    ReplyDelete
  91. Σας ευχαριστώ κορίτσια🙂🙂🙂.

    ReplyDelete