
Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του, αλλά έχει 2 μυστικά επιτυχίας. Θέλει φρέσκο βούτυρο για να μοσχομυρίσει και θέλει απαραίτητα μπόλικο ψιλοκομμένο αμυγδαλάκι.
Χρειαζόμαστε:
280 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1 κούπα βούτυρο φρέσκο
2/3 κούπας ζάχαρη
5 μεγάλα αυγά
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
2 κουταλάκια μπέικιν
2 βανίλιες άρωμα
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
Το φτιάχνουμε
Θρυμματίζουμε το αμυγδαλάκι που πρέπει να είναι αρκετά ψιλοκομμένο, αλλά όχι τελείως σκόνη.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά πολύ καλά, να ασπρίσει το μείγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα και κατόπιν το σιμιγδάλι, μπέικιν και βανίλιες.
Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι ή πυρέξ (μεσαίο - όχι πολύ μεγάλο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για μισή ώρα.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του μαζί, για 3-4 λεπτά.
Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια. Το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να "πιεί" όλο το σιρόπι.
Το σερβίρουμε είτε σκέτο, είτε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Yπέροχο!Την ιδια γλυκια μερα να εχετε
ReplyDeleteΌτι πρέπει για μια γλυκειά μέρα :)
ReplyDeleteΤρελλαίνομαι για οτιδήποτε σιροπιαστό.( π.χ. κουρκουμπίνια)
ReplyDeleteΘα ήθελα ένα κομματάκι για το καφεδάκι μου!
μια γλυκια καλημερα, συνοδεια με το υπεροχο γλυκακι σου.
ReplyDeleteΑν και σε ακινησία λόγω μέσης, ένα κομματάκι θα το καταφέρω :)
ReplyDeleteΑυτή η περίφημη Ρήνα, αλήθεια ποια είναι;
Πολλά φιλιά
Καλημέρα Λενιώ μου
Πολύ όμορφο! Και μου αρέσει που θυμίζει ραβανί γιατί είναι το αγαπημένο μου! Τη γλύκα του νάχεις!
ReplyDeleteΚι έρχονται κάτι γιορτές κι επέτειοι στο σπίτι!!θα το δοκιμάσω.
ReplyDeleteΑλήθεια μήπως γίνεται και με καρύδα που είναι αγαπημένη κάποιων;;λέω τώρα εγώ μιας και με αυτά τα γλυκά δεν έχω και την καλύτερη σχέση.
Ελενάκι μου γλυκό, μπορώ να έχω ένα κομματάκι γλυκό;
ReplyDeleteΜε παγωτό βανίλια παρακαλώ...
Τέλειο!!!!!
Φιλάκια :))))
αν και εδώ χειμώνιασε απότομα, έχουμε 12-13 βαθμούς, και ο αέρας είναι τσουχτερός, εγώ λιμπίστηκα το χαλβαδάκι παρέα με το παγωτάκι !!!!!
ReplyDeleteγειά στα χεράκια σου!!!
Πρόκληση....
ReplyDelete:-)))
Γλυκιά καλημέρα,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Αχ,Ελενάκι,πολύ ωραίο γλυκάκι!Θα το προτιμήσω σκέτο-έμεινε;
ReplyDeleteΝα σου πω τον καημό μου η ανοικοκύρευτη:όποτε φτιάχνω ραβανί ποτέ μα ποτέ δε μου γίνεται καλό-μα μήπως πετυχαίνω κάποιο;Είναι πάντα πολύ σφιχτό και κολυμπάει στο σιρόπι του,δεν το απορροφάει με τίποτα.
Ξέρεις πάντα αφαιρώ κάτι από τα λιπαρά πχ μειώνω τα αυγά ή βάζω τα ασπράδια τους,μπορεί να φταίει κι αυτό.
Φιλιά!
καλέ μεσημέριασε και ακομη δεν ήρθα σπιτι μας να δοκιμάσω το γλυκάκι σου γλυκο μου Λενάκι, με φάγανε οι τσαρκες στις μπλοκογειτονιές χιχιχιχιχι!!!
ReplyDeleteπιστεύω να έχεις και αλλες μερίδες για τους φιλους μας γιατί εγω αυτο το πιατάκι το παίρνω όπως είναι !!!!!!!!
πω πω !! κόλλησε το στομα μου απο την γλυκα του!! χρυσοχέρα μου εσύ !!!
εμ Ελενάκι μου (η αποπάνω φιλενάς, οχι η καλλιτέχνις της κουζίνας) δεν μπορούμε να τα κάνουμε ολα!
ReplyDeleteκαι ζωγραφική και ντεκουπάζ και μαγειρική! :ΡΡ
Ελενα μου, άψογο ο χαλβάς!
κι εδω τρελλαινονται!
σιγουρα θα τον κανω :))
φιλιά πολλά!
@ Το είδα το σχολιο με τα κουρκουμπίνια αλλα το προσπερνάω γιατι σε λίγο βλέπω να φτιάχνεις γίγαντες κουρκουμπινια στα μαφινοταψάκια !!! βρε λες να σου έριξα ιδέα ????? θα είναι και υγιεινά χιχιχιιχιχχ
ReplyDelete@Eleni, μάλλον αυτο φταίει, εαν στην ζαχαροπλαστική δεν είναι οι ποσότητες με ακρίβεια, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ιδιο!!
* το πρώτο @ πηγαίνει στην Λίλα, ημουν βλεπετε βιαστική και το προσπέρασα !!!!!!
ReplyDeleteβιαστικό Μαράκι, μαζί γραφαμε!
ReplyDeleteφιλια και καλη όρεξη
(Ελένη, ξέχασα και τα σαπουνια που φτιάχνεις!
και ζαχαροπλαστική εννοούσα, όχι μαγειρική :))
Βρε Ελενα,
ReplyDeleteθα μας κακομάθεις, τι θα δηλαδή, ήδη έχουμε.
Ομορφο γλυκό.
Φιλιά.
Μαράκι μου μια γλυκιά μέρα εύχομαι και σένα!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Γεια σου Αστεράκι, σε ευχαριστούμε πολύ:))
ReplyDeleteΛιλάκι, για κουρκουμπίνια υπάρχει η γνωστή και μη εξαιρετέα ειδήμων επί των κουρκουμπινίων;-)
ReplyDeleteΕλα για καφεδάκι και γλυκάκι!!
Φιλιά!
Μια όμορφη και γλυκιά μέρα σου ευχόμαστε κι εμείς Εφάκι από καρδιάς:))
ReplyDeleteΦιλάκια!
Γιώργο μου τι έπαθε η μέση σου??
ReplyDeleteΠεραστικά και γρήγορα σιδερένιος!!
Την Ρήνα σου ορκίζομαι δεν την ξέρω, μόνο τον χαλβά της ξέρω:P
Πολλά φιλιά!
Big mama μου σε ευχαριστώ!!
ReplyDeleteΘυμίζει λίγο ραβανί είναι η αλήθεια, αν και δεν είναι τελείως ίδια η γεύση τους!
Φιλάκια!
Ξανθή μου πιστεύω και με καρύδα θα γίνεται.
ReplyDeleteΦτιάχνω ένα ραβανί με καρύδα, οπότε γιατί όχι κι αυτό??
Αν και να σου πω, στον χαλβά της Ρήνας, το αμυγδαλάκι είναι αυτό που επικρατεί και το κάνει να ξεχωρίζει!
Καλό σου απόγευμα!
Eυάκι πάρε όλο το ταψί:))
ReplyDeleteΜε παγωτό βανίλια μου αρέσει κι εμένα!
Φιλάκια!
Γαστεροπλήξ μου κι εδώ μια ψυχρούλα την έχουμε σήμερα, είδες τι ανάποδη είμαι? Σήμερα βρήκα να βάλω το παγωτάκι πάνω στο γλυκό;-)
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα!
Καλή και γλυκιά μέρα και σε σένα Γλαρένια μου!
ReplyDeleteΦιλιά!
Elenaki μου, σίγουρα η αλλαγές στα υλικά επηρεάζουν το αποτέλεσμα!
ReplyDeleteΟμως μην στεναχωριέσαι, κάνουν τόσα άλλα τα χρυσά σου τα χεράκια, για ένα ραβανί θα σκάσουμε?
Φιλιά!
Μαράκι γυριστρούλα μου, να το πάρεις το πιατάκι όπως είναι, έφτιαξα ολόκληρο ταψί για τους φίλους μας!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Αυτά είπα κι εγώ στο Elenaki Μαριλένα μου!
ReplyDeleteΕχει τόσα ταλέντα, που σιγά μην σκάσει για ένα ραβανί.
Το πολύ πολύ να έρθει να πιούμε καφέ και να της το φτιάξω εγώ.
Σε περιμένουμε και σένα εννοείται;)
Φιλάκια!
Μαριώ μου τα κουρκουμπίνια σου έχουν αφήσει εποχή, μήπως να βγάλουμε την καρδούλα από το λογότυπό μας και να βάλουμε ένα κουρκουμπινάκι?? Λέω εγώ τώρα και μάλλον η Λίλα θα συμφωνήσει;-)
ReplyDeleteΣυμμοριτάκια, αυτό προσπαθώ να κάνω να σας κακομαθαίνω;-)
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά, καλό απόγευμα!!
Maria B. + ΕΛΕΝΑ
ReplyDeleteΜπήκα στις Συνταγές της Καρδιάς και τα έχασα!!!! Τι καταπληκτική δουλειά κάνετε! Περιδιάβηκα πολλές συνταγές και θέλω να σ ας συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου για την άψογη δουλειά σας!
Να είστε καλά! Θα τα λέμε!
Αχ, Έλενα μου! Μόλις εφαγα ένα γιαουρτάκι με λίγο ...μέλι, γιατί..έσκασα για κάτι γλυκό!!
ReplyDeleteΚαι τι διαβάζω στην σελίδα σου !!
Το αγαπημένο γλυκό που μας έκανε η μαμα μου όταν είμασταν παιδιά.Η πλάκα είναι, οτι επειδή είχε μια φιλενάδα που την έλεγαν Ρήνα, νόμιζα οτι η συνταγή ήταν... δική της!!;;Αυτά..Φιλιά..
This looks so light! Even with the ice cream. Yummy!
ReplyDeleteΚαταπληκτικό σιροπιαστό γλυκάκι.Πολύ μου αρέσει.
ReplyDeleteΚαι τώρα μία ερώτηση, το αμύγδαλο πρέπει να είναι καβουρδισμένο ή απλά ξεφλουδισμένο;
Γεια στα χεράκια σου Έλενα.
Φιλιά.
Ήμουν σίγουρη ότι το γλυκό είναι δικό σου Ελενάκι μου, με το που το είδα!!!!!!
ReplyDeleteΑυτό το φοβερό που έχεις να συνοδεύεις τα γλυκάκια σου με παγωτό και να μας τρελαίνεις δεν περιγράφετε!!!!!
Θα ταίριαζες πολύ με την μεγάλη μου κόρη, που ότι είναι σιροπιαστό και έχει επάνω και παγωτό το έχει μια τρέλλα, μα μια τρέλλλλλα!!!!!
Βέβαια όχι ότι η μανούλα μένει πίσω, διατί να το κρύψουμε άλλωστε!!!!!!!
Λενάκι μου γλυκό σαν εσένα και το γλυκάκι σου. Θα δοκιμαστεί συντόμως!!!!!!
φιλάκια πολλά πολλά και
καλό βραδάκι σε όλες!!!!!!:)))
Υ.Γ. Να σας πω και γιατι άργησα σήμερα!!!!
Μαράκι μου θα με θαυμάσεις!!!!!!!!
Εκανα κυδώνι γλυκό και κολοκύθι!!!!!!
Μέχρι τώρα τακτοποιούσα!!!!!!!
Έγινε τρέλλλλλλλλλα!!!!!
Κοπιάστε να σας κεράσω, εξάλλου δικαιούστε και .... ποσοστά!!!!!!!
Θα σας στείλω και φωτογραφίες!!!
Βέβαια εγώ η άσχετη να ρωτήσω, το κολοκύθι μηπως πρέπει να περάσει από κάποια διαδικασία είναι λίγο πιο τραγανό; ή το έβρασα πολύ; ή έχω στο μυαλό μου το έτοιμο;
Το δικό σου Μαρία μου πώς είναι;
Σόρρυ για το πρήξιμο!!!!!(πάλι παπλωμα άπλωσα!!!!)
Πολυ όμορφη και εύκολη συνταγή, δεν την έχω κάνει ποτέ έτσι, θα το δοκιμάσω το Σάββατο που περιμένω επισκέψεις.
ReplyDeleteΤώρα άμα σου πω ότι είχα ακούσει για Χαλβά της Ρίνας αλλά δεν είχα ιδέα πως είναι θα γελάσεις ε;
ReplyDeleteΩραίο, πολύ ωραίο μου φαίνεται, μας αρέσουν τα σιροπιαστά, δεν θα μου γλυτώσει, θα το δοκιμάσω σύντομα!
Φιλιά, καλό βράδυ...
Αντε βρε Ελενα, παντα με την γλυκια αμαρτια στο πιατο εισαι :)
ReplyDeleteΠωπω τρέχουν τα σάλια μου με το που το είδα. Πεθαίνω για σιροπιαστά γλυκάκια και με το παγωτάκι!!! Θαύμα!!! Γειά στα χεράκια σου Ελενάκι μου :)
ReplyDeleteΠαίρνω κομματάκι και φεύγω! Μαζί με παγωτό φυσικά!
ReplyDeleteElenaki mou!!!me auto to glukaki mou eferes mnhmes omorfes!!!htan ena apo ta agaphmena ths manoulas mou!!!h suntagh ths einai san thn dikh sou oso afora ta ulika!!1kai fusika pentanostimh!!!!exw kanena xrono na thn ftiaksw nomizw oti einai kairos!!!oi diakopes telos oloi epestepsan apo thn Ellada mas kai tis Kuriakes apo dw kai pera to Ellhniko spiti tha exei kosmo!!!tha thn ftiaksw gia na thn apolausoume me ton kafedako mas!!!geia sta xeria sou kopelouda mou!!!fila apo kardias!!!
ReplyDeleteΜαριανάκι μου, πιστεύω να σε πρόλαβα και να διαβάσεις αυτά που σου γράφω.
ReplyDeleteΚατ'αρχας να σου ευχηθώ καλοφάγωτα τα γλυκάκια σου και γεια στα χεράκια σου. Σχετικά με την κολοκύθα, μήπως το έβρασες πολύ το γλυκάκι και σου μαλάκωσε ?? αν ήθελες μπορούσες να το περάσεις και απο τον ασβέστη για να σου γίνει λίγο πιο σκληρό, αλλα πιστεύω ότι ίσως ήθελε λιγότερο βράσιμο, παραλίγο να την πατήσω και εγώ, τελευταία στιγμή την γλυτωσα. Εαν σου έχει γίνει πολύ λιώμα και δεν σου αρέσει καθόλου, βράστο λίγο ακόμη και κανε μια πεντανόστιμη μαρμελάδα.
Για βάλτο στο ψυγείο να σφίξει λίγο, μήπως το δοκίμασες πολύ ζεστό και σου φάνηκε μαλακό ??
περιμένω τα καλά σου νεα και σε φιλώ πολύ - πολύ !!!!!!!!!!!!!!!
χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ
τι κρίμα που δεν πήγες Βενετία!!
Navarino καλώς μας όρισες και σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!
ReplyDeleteΜε χαρά θα τα λέμε και από εδώ!
Ολγάκι χα χα χαα!!
ReplyDeleteΠολύ γέλασα με την φίλη σου την Ρήνα.
Η συνταγή είναι παλιά, μαμαδίστικη, εγώ τουλάχιστον την έχω από την μανούλα μου!
Φιλάκια!
Cupcakes.gr σε ευχαριστώ πολύ!!
ReplyDeleteΠως πας?? Τακτοποιηθήκατε στο νέο σπιτικό σας?? Ολα καλά??
Λίν μου όχι καβουρντισμένο, απλά ξεφλουδισμένο να είναι το μυγδαλάκι!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδτ!
Marian είσαι μια χρυσοχέρα, δεν το συζητάω!
ReplyDeleteΚαι βέβαια θέλουμε κέρασμα και φωτός και απ' όλα όσα έφτιαξες με τα χρυσά σου τα χεράκια.
Θα πω της Μαρίας να σου απαντήσει για το γλυκό σύντομα!
Φιλιά πολλά!
Αχτίδα μου, καλώς να δεχθείς τις επισκέψεις σου και να τους καλοπεριποιηθείς όλους, όσο ομορφα ξέρεις πάντα εσύ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Betty σοβαρά??
ReplyDeleteΠανεύκολο γλυκάκι και πολύ πολύ νόστιμο, δοκίμασέτο όπτε βρεις ευκαιρία!
Φιλάκια!!
Δημιουργία, Elen, σας ευχαριστώ και τις δύο πολύ πολύ, από καρδιάς!
ReplyDeleteΦιλιά!
Kικίτσα, με παγωτό οπωσδήποτε προτίμησέ το!
ReplyDeleteΦιλιά!
Kλειούλααααααα μου!!
ReplyDeleteΚι εσύ από την μανούλα σου την έχεις την συνταγή??
Καλές μαζώξεις εύχομαι τώρα που χειμωνιάζει!
Φιλιά!
Miazei san pantospani all me pagoto...to kerasi pano apo to keik!
ReplyDelete