Wednesday, 14 October 2009

Χαλβάς της Ρήνας

Ο χαλβάς της Ρήνας είναι ένα πολύ νόστιμο σιροπιαστό γλυκάκι, που θυμίζει λίγο ραβανί.
Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του, αλλά έχει 2 μυστικά επιτυχίας. Θέλει φρέσκο βούτυρο για να μοσχομυρίσει και θέλει απαραίτητα μπόλικο ψιλοκομμένο αμυγδαλάκι.
Χρειαζόμαστε:
280 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1 κούπα βούτυρο φρέσκο
2/3 κούπας ζάχαρη
5 μεγάλα αυγά
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
2 κουταλάκια μπέικιν
2 βανίλιες άρωμα
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
Το φτιάχνουμε
Θρυμματίζουμε το αμυγδαλάκι που πρέπει να είναι αρκετά ψιλοκομμένο, αλλά όχι τελείως σκόνη.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά πολύ καλά, να ασπρίσει το μείγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα και κατόπιν το σιμιγδάλι, μπέικιν και βανίλιες.
Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι ή πυρέξ (μεσαίο - όχι πολύ μεγάλο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για μισή ώρα.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του μαζί, για 3-4 λεπτά.
Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια. Το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να "πιεί" όλο το σιρόπι.
Το σερβίρουμε είτε σκέτο, είτε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

55 comments:

  1. Yπέροχο!Την ιδια γλυκια μερα να εχετε

    ReplyDelete
  2. Ότι πρέπει για μια γλυκειά μέρα :)

    ReplyDelete
  3. Τρελλαίνομαι για οτιδήποτε σιροπιαστό.( π.χ. κουρκουμπίνια)
    Θα ήθελα ένα κομματάκι για το καφεδάκι μου!

    ReplyDelete
  4. μια γλυκια καλημερα, συνοδεια με το υπεροχο γλυκακι σου.

    ReplyDelete
  5. Αν και σε ακινησία λόγω μέσης, ένα κομματάκι θα το καταφέρω :)
    Αυτή η περίφημη Ρήνα, αλήθεια ποια είναι;
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα Λενιώ μου

    ReplyDelete
  6. Πολύ όμορφο! Και μου αρέσει που θυμίζει ραβανί γιατί είναι το αγαπημένο μου! Τη γλύκα του νάχεις!

    ReplyDelete
  7. Κι έρχονται κάτι γιορτές κι επέτειοι στο σπίτι!!θα το δοκιμάσω.
    Αλήθεια μήπως γίνεται και με καρύδα που είναι αγαπημένη κάποιων;;λέω τώρα εγώ μιας και με αυτά τα γλυκά δεν έχω και την καλύτερη σχέση.

    ReplyDelete
  8. Ελενάκι μου γλυκό, μπορώ να έχω ένα κομματάκι γλυκό;
    Με παγωτό βανίλια παρακαλώ...
    Τέλειο!!!!!
    Φιλάκια :))))

    ReplyDelete
  9. γαστεροπλήξ14 October 2009 at 13:09

    αν και εδώ χειμώνιασε απότομα, έχουμε 12-13 βαθμούς, και ο αέρας είναι τσουχτερός, εγώ λιμπίστηκα το χαλβαδάκι παρέα με το παγωτάκι !!!!!
    γειά στα χεράκια σου!!!

    ReplyDelete
  10. Πρόκληση....
    :-)))
    Γλυκιά καλημέρα,

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  11. Αχ,Ελενάκι,πολύ ωραίο γλυκάκι!Θα το προτιμήσω σκέτο-έμεινε;
    Να σου πω τον καημό μου η ανοικοκύρευτη:όποτε φτιάχνω ραβανί ποτέ μα ποτέ δε μου γίνεται καλό-μα μήπως πετυχαίνω κάποιο;Είναι πάντα πολύ σφιχτό και κολυμπάει στο σιρόπι του,δεν το απορροφάει με τίποτα.
    Ξέρεις πάντα αφαιρώ κάτι από τα λιπαρά πχ μειώνω τα αυγά ή βάζω τα ασπράδια τους,μπορεί να φταίει κι αυτό.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. καλέ μεσημέριασε και ακομη δεν ήρθα σπιτι μας να δοκιμάσω το γλυκάκι σου γλυκο μου Λενάκι, με φάγανε οι τσαρκες στις μπλοκογειτονιές χιχιχιχιχι!!!

    πιστεύω να έχεις και αλλες μερίδες για τους φιλους μας γιατί εγω αυτο το πιατάκι το παίρνω όπως είναι !!!!!!!!


    πω πω !! κόλλησε το στομα μου απο την γλυκα του!! χρυσοχέρα μου εσύ !!!

    ReplyDelete
  13. εμ Ελενάκι μου (η αποπάνω φιλενάς, οχι η καλλιτέχνις της κουζίνας) δεν μπορούμε να τα κάνουμε ολα!
    και ζωγραφική και ντεκουπάζ και μαγειρική! :ΡΡ


    Ελενα μου, άψογο ο χαλβάς!
    κι εδω τρελλαινονται!
    σιγουρα θα τον κανω :))

    φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  14. @ Το είδα το σχολιο με τα κουρκουμπίνια αλλα το προσπερνάω γιατι σε λίγο βλέπω να φτιάχνεις γίγαντες κουρκουμπινια στα μαφινοταψάκια !!! βρε λες να σου έριξα ιδέα ????? θα είναι και υγιεινά χιχιχιιχιχχ

    @Eleni, μάλλον αυτο φταίει, εαν στην ζαχαροπλαστική δεν είναι οι ποσότητες με ακρίβεια, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ιδιο!!

    ReplyDelete
  15. * το πρώτο @ πηγαίνει στην Λίλα, ημουν βλεπετε βιαστική και το προσπέρασα !!!!!!

    ReplyDelete
  16. βιαστικό Μαράκι, μαζί γραφαμε!
    φιλια και καλη όρεξη

    (Ελένη, ξέχασα και τα σαπουνια που φτιάχνεις!
    και ζαχαροπλαστική εννοούσα, όχι μαγειρική :))

    ReplyDelete
  17. Βρε Ελενα,

    θα μας κακομάθεις, τι θα δηλαδή, ήδη έχουμε.
    Ομορφο γλυκό.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  18. Μαράκι μου μια γλυκιά μέρα εύχομαι και σένα!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  19. Γεια σου Αστεράκι, σε ευχαριστούμε πολύ:))

    ReplyDelete
  20. Λιλάκι, για κουρκουμπίνια υπάρχει η γνωστή και μη εξαιρετέα ειδήμων επί των κουρκουμπινίων;-)
    Ελα για καφεδάκι και γλυκάκι!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Μια όμορφη και γλυκιά μέρα σου ευχόμαστε κι εμείς Εφάκι από καρδιάς:))
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Γιώργο μου τι έπαθε η μέση σου??
    Περαστικά και γρήγορα σιδερένιος!!
    Την Ρήνα σου ορκίζομαι δεν την ξέρω, μόνο τον χαλβά της ξέρω:P
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Big mama μου σε ευχαριστώ!!
    Θυμίζει λίγο ραβανί είναι η αλήθεια, αν και δεν είναι τελείως ίδια η γεύση τους!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Ξανθή μου πιστεύω και με καρύδα θα γίνεται.
    Φτιάχνω ένα ραβανί με καρύδα, οπότε γιατί όχι κι αυτό??
    Αν και να σου πω, στον χαλβά της Ρήνας, το αμυγδαλάκι είναι αυτό που επικρατεί και το κάνει να ξεχωρίζει!
    Καλό σου απόγευμα!

    ReplyDelete
  25. Eυάκι πάρε όλο το ταψί:))
    Με παγωτό βανίλια μου αρέσει κι εμένα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  26. Γαστεροπλήξ μου κι εδώ μια ψυχρούλα την έχουμε σήμερα, είδες τι ανάποδη είμαι? Σήμερα βρήκα να βάλω το παγωτάκι πάνω στο γλυκό;-)
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  27. Καλή και γλυκιά μέρα και σε σένα Γλαρένια μου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Elenaki μου, σίγουρα η αλλαγές στα υλικά επηρεάζουν το αποτέλεσμα!
    Ομως μην στεναχωριέσαι, κάνουν τόσα άλλα τα χρυσά σου τα χεράκια, για ένα ραβανί θα σκάσουμε?
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  29. Μαράκι γυριστρούλα μου, να το πάρεις το πιατάκι όπως είναι, έφτιαξα ολόκληρο ταψί για τους φίλους μας!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Αυτά είπα κι εγώ στο Elenaki Μαριλένα μου!
    Εχει τόσα ταλέντα, που σιγά μην σκάσει για ένα ραβανί.
    Το πολύ πολύ να έρθει να πιούμε καφέ και να της το φτιάξω εγώ.
    Σε περιμένουμε και σένα εννοείται;)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  31. Μαριώ μου τα κουρκουμπίνια σου έχουν αφήσει εποχή, μήπως να βγάλουμε την καρδούλα από το λογότυπό μας και να βάλουμε ένα κουρκουμπινάκι?? Λέω εγώ τώρα και μάλλον η Λίλα θα συμφωνήσει;-)

    ReplyDelete
  32. Συμμοριτάκια, αυτό προσπαθώ να κάνω να σας κακομαθαίνω;-)
    Φιλάκια πολλά, καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  33. Maria B. + ΕΛΕΝΑ

    Μπήκα στις Συνταγές της Καρδιάς και τα έχασα!!!! Τι καταπληκτική δουλειά κάνετε! Περιδιάβηκα πολλές συνταγές και θέλω να σ ας συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου για την άψογη δουλειά σας!
    Να είστε καλά! Θα τα λέμε!

    ReplyDelete
  34. Αχ, Έλενα μου! Μόλις εφαγα ένα γιαουρτάκι με λίγο ...μέλι, γιατί..έσκασα για κάτι γλυκό!!
    Και τι διαβάζω στην σελίδα σου !!
    Το αγαπημένο γλυκό που μας έκανε η μαμα μου όταν είμασταν παιδιά.Η πλάκα είναι, οτι επειδή είχε μια φιλενάδα που την έλεγαν Ρήνα, νόμιζα οτι η συνταγή ήταν... δική της!!;;Αυτά..Φιλιά..

    ReplyDelete
  35. This looks so light! Even with the ice cream. Yummy!

    ReplyDelete
  36. Καταπληκτικό σιροπιαστό γλυκάκι.Πολύ μου αρέσει.
    Και τώρα μία ερώτηση, το αμύγδαλο πρέπει να είναι καβουρδισμένο ή απλά ξεφλουδισμένο;
    Γεια στα χεράκια σου Έλενα.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  37. Ήμουν σίγουρη ότι το γλυκό είναι δικό σου Ελενάκι μου, με το που το είδα!!!!!!
    Αυτό το φοβερό που έχεις να συνοδεύεις τα γλυκάκια σου με παγωτό και να μας τρελαίνεις δεν περιγράφετε!!!!!
    Θα ταίριαζες πολύ με την μεγάλη μου κόρη, που ότι είναι σιροπιαστό και έχει επάνω και παγωτό το έχει μια τρέλλα, μα μια τρέλλλλλα!!!!!
    Βέβαια όχι ότι η μανούλα μένει πίσω, διατί να το κρύψουμε άλλωστε!!!!!!!
    Λενάκι μου γλυκό σαν εσένα και το γλυκάκι σου. Θα δοκιμαστεί συντόμως!!!!!!

    φιλάκια πολλά πολλά και
    καλό βραδάκι σε όλες!!!!!!:)))

    Υ.Γ. Να σας πω και γιατι άργησα σήμερα!!!!
    Μαράκι μου θα με θαυμάσεις!!!!!!!!
    Εκανα κυδώνι γλυκό και κολοκύθι!!!!!!
    Μέχρι τώρα τακτοποιούσα!!!!!!!
    Έγινε τρέλλλλλλλλλα!!!!!
    Κοπιάστε να σας κεράσω, εξάλλου δικαιούστε και .... ποσοστά!!!!!!!
    Θα σας στείλω και φωτογραφίες!!!
    Βέβαια εγώ η άσχετη να ρωτήσω, το κολοκύθι μηπως πρέπει να περάσει από κάποια διαδικασία είναι λίγο πιο τραγανό; ή το έβρασα πολύ; ή έχω στο μυαλό μου το έτοιμο;
    Το δικό σου Μαρία μου πώς είναι;
    Σόρρυ για το πρήξιμο!!!!!(πάλι παπλωμα άπλωσα!!!!)

    ReplyDelete
  38. Πολυ όμορφη και εύκολη συνταγή, δεν την έχω κάνει ποτέ έτσι, θα το δοκιμάσω το Σάββατο που περιμένω επισκέψεις.

    ReplyDelete
  39. Τώρα άμα σου πω ότι είχα ακούσει για Χαλβά της Ρίνας αλλά δεν είχα ιδέα πως είναι θα γελάσεις ε;
    Ωραίο, πολύ ωραίο μου φαίνεται, μας αρέσουν τα σιροπιαστά, δεν θα μου γλυτώσει, θα το δοκιμάσω σύντομα!
    Φιλιά, καλό βράδυ...

    ReplyDelete
  40. Αντε βρε Ελενα, παντα με την γλυκια αμαρτια στο πιατο εισαι :)

    ReplyDelete
  41. Πωπω τρέχουν τα σάλια μου με το που το είδα. Πεθαίνω για σιροπιαστά γλυκάκια και με το παγωτάκι!!! Θαύμα!!! Γειά στα χεράκια σου Ελενάκι μου :)

    ReplyDelete
  42. Παίρνω κομματάκι και φεύγω! Μαζί με παγωτό φυσικά!

    ReplyDelete
  43. Elenaki mou!!!me auto to glukaki mou eferes mnhmes omorfes!!!htan ena apo ta agaphmena ths manoulas mou!!!h suntagh ths einai san thn dikh sou oso afora ta ulika!!1kai fusika pentanostimh!!!!exw kanena xrono na thn ftiaksw nomizw oti einai kairos!!!oi diakopes telos oloi epestepsan apo thn Ellada mas kai tis Kuriakes apo dw kai pera to Ellhniko spiti tha exei kosmo!!!tha thn ftiaksw gia na thn apolausoume me ton kafedako mas!!!geia sta xeria sou kopelouda mou!!!fila apo kardias!!!

    ReplyDelete
  44. Μαριανάκι μου, πιστεύω να σε πρόλαβα και να διαβάσεις αυτά που σου γράφω.

    Κατ'αρχας να σου ευχηθώ καλοφάγωτα τα γλυκάκια σου και γεια στα χεράκια σου. Σχετικά με την κολοκύθα, μήπως το έβρασες πολύ το γλυκάκι και σου μαλάκωσε ?? αν ήθελες μπορούσες να το περάσεις και απο τον ασβέστη για να σου γίνει λίγο πιο σκληρό, αλλα πιστεύω ότι ίσως ήθελε λιγότερο βράσιμο, παραλίγο να την πατήσω και εγώ, τελευταία στιγμή την γλυτωσα. Εαν σου έχει γίνει πολύ λιώμα και δεν σου αρέσει καθόλου, βράστο λίγο ακόμη και κανε μια πεντανόστιμη μαρμελάδα.

    Για βάλτο στο ψυγείο να σφίξει λίγο, μήπως το δοκίμασες πολύ ζεστό και σου φάνηκε μαλακό ??

    περιμένω τα καλά σου νεα και σε φιλώ πολύ - πολύ !!!!!!!!!!!!!!!

    χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

    τι κρίμα που δεν πήγες Βενετία!!

    ReplyDelete
  45. Navarino καλώς μας όρισες και σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Με χαρά θα τα λέμε και από εδώ!

    ReplyDelete
  46. Ολγάκι χα χα χαα!!
    Πολύ γέλασα με την φίλη σου την Ρήνα.
    Η συνταγή είναι παλιά, μαμαδίστικη, εγώ τουλάχιστον την έχω από την μανούλα μου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  47. Cupcakes.gr σε ευχαριστώ πολύ!!
    Πως πας?? Τακτοποιηθήκατε στο νέο σπιτικό σας?? Ολα καλά??

    ReplyDelete
  48. Λίν μου όχι καβουρντισμένο, απλά ξεφλουδισμένο να είναι το μυγδαλάκι!
    Καλό σου βράδτ!

    ReplyDelete
  49. Marian είσαι μια χρυσοχέρα, δεν το συζητάω!
    Και βέβαια θέλουμε κέρασμα και φωτός και απ' όλα όσα έφτιαξες με τα χρυσά σου τα χεράκια.
    Θα πω της Μαρίας να σου απαντήσει για το γλυκό σύντομα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  50. Αχτίδα μου, καλώς να δεχθείς τις επισκέψεις σου και να τους καλοπεριποιηθείς όλους, όσο ομορφα ξέρεις πάντα εσύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Betty σοβαρά??
    Πανεύκολο γλυκάκι και πολύ πολύ νόστιμο, δοκίμασέτο όπτε βρεις ευκαιρία!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  52. Δημιουργία, Elen, σας ευχαριστώ και τις δύο πολύ πολύ, από καρδιάς!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  53. Kικίτσα, με παγωτό οπωσδήποτε προτίμησέ το!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  54. Kλειούλααααααα μου!!
    Κι εσύ από την μανούλα σου την έχεις την συνταγή??
    Καλές μαζώξεις εύχομαι τώρα που χειμωνιάζει!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  55. Miazei san pantospani all me pagoto...to kerasi pano apo to keik!

    ReplyDelete