
Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι δεν τρελαινόμαστε, βρίσκουμε ιδέες να τα συνοδεύουμε για να πάνε πιο εύκολα κάτω !!!
Το μελιτζανάκι τουρσί ταιριάζει πολύ με τα όσπρια και ιδιαίτερα με τα φασόλια!!
Για να το φτιάξουμε θέλουμε :
1 κιλό μελιτζανάκι
1 ματσάκι σέλινο
1 κεφάλι σκόρδο
4-5 καρότα μέτρια
2-3 μπουκάλια ξύδι
1 ποτήρι λάδι
αλάτι και πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε :
Κόβουμε το κοτσάνι από τα μελιτζανάκια και τα πλένουμε πολύ καλά.
Έπειτα τα χαράζουμε και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε μπόλικο νερό και λίγο αλατάκι και τ' αφήνουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την στιγμή του βρασμού). Δεν θέλουμε να ψηθούν καλά, μόνο να μαραθούν.

Παίρνουμε το σέλινο και το πλένουμε κι αυτό.
Αφαιρούμε τα φύλλα και τα ψιλοκόβουμε μέσα στο μπολ.
Τα κοτσάνια από το σέλινο τα ζεματάμε ώστε να μαλακώσουν λίγο και τα κρατάμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε τα υλικά και ρίχνουμε το αλατοπίπερο.


Τα τοποθετούμε σ΄ ένα γυάλινο βάζο ή σ΄ ένα τάπερ και τα περιχύνουμε με το ξύδι μέχρι να σκεπαστούν. Από πάνω ρίχνουμε το λάδι.
Το τουρσάκι μας είναι έτοιμο.
Διατηρείται στο ψυγείο και μπορεί να αντέξει για 1 χρόνο τουλάχιστον!!!!
Vasia B.
Τουρσί για καλή μας όρεξη! Καλή βδομάδα.
ReplyDeletePerfect!!!
ReplyDeleteΠαραδοσιακά αξεπέραστο!
Nα είχα μερικά με τις φακές το μεσημέρι!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
ReplyDeleteΚΑΛΑ ΤΙ ΑΣΤΕΡΙ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ, ΤΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΑ, ΒΑΣΙΑ ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΤΟΥΡΣΙ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΣΟΥ, ΦΟΒΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.
ReplyDeleteΣΤΕΙΛΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΑΖΑΚΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΔΩ
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΒΡΩ (ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ).
ΚΑΛΗΜΕΡΑ
ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ
ΜΕΤΗ.
καλημέρα Βάσια, τι ωραία συνταγή που μας δίνεις σήμερα, ότι πρέπει για να μας ανοίξει η όρεξη το μελιτζανάκι τουσί, όχι ότι μας κόβεται και εύκολα δηλαδή.
ReplyDeleteσυνταγή για μελιτζανάκι γλυκό έχεις?(αν είναι εύκολο).
πολλά φιλιά και καλή βδομάδα!
καλή εβδομάδα! πάλι την όρεξη θα ανοίξουμε; κάτι να μας την κόψει χρειαζόμαστε!!!
ReplyDeleteαπό τα ωραιότερα τουρσιά, στη Μακεδονία βάζουμε και τριμμένο λάχανο στη γέμιση, και τα έφτιαξες τόσο όμορφα, γεια στα χέρια σου!!
Vasia μου η παρουσίαση ... όλα τα λεφτά!
ReplyDeleteΤο μελιτζανάκι είναι το μόνο τουρσί που τρώω.
Το περίεργο είναι ότι αν και τσακώνισσα, όπου ως γνωστόν ... ξέρουμε από καλή μελιτζάνα, το μελιτζανάκι τουρσί δεν το πολυσυνηθίζουμε να το φτιάχνουμε.
Φτιάχνουν την μελιτζάνα με όποιο τρόπο μπορείς να φανταστείς, μέχρι και τούρτα μελιτζάνας αλλά τουρσάκι δεν φτιάχνουν πολλοί.
Thumbelina στις κατηγορίες των γλυκών, θα βρεις συνταγή για το αυθεντικό γλυκό τσακώνικο μελιτζανάκι, το οποίο όσοι το φτιάξανε είπαν ότι το βρήκαν εξαιρετικό.
Σου το συνιστώ!
Καλή βδομάδα εύχομαι σε όλους!
Καλή σας μέρα και καλή δημιουργική εβδομάδα.
ReplyDeleteΦτου μη σας ματιάσουμε!!
καλό μεσημέρι !! καλέ εγώ διάβασα το πρωϊ το πόστ και ξέχασα να σχολιάσω. Βάσια μου τι ωραία παρουσίαση είναι αυτή ??? σκέτο ποίημα ! και τι αναλυτικές οδηγίες ! υπέροχα φαντάζουν!! εγω όπως ξέρεις ΔΕΝ, αλλά παίρνω μεγαλούτσικη μεριδούλα για τον Φώτη !!!
ReplyDeleteφιλια πολλά - πολλά
Ξεχασα να πω στην Thubelina ότι καλό είναι να μην φτιάξει τώρα γλυκό μελιτζανακι γιατί έχει περάσει η εποχή τους. Τα μελιτζανάκια τώρα είναι φουσκωτά και γεμάτα σπόρια, είναι καλύτερα για τουρσί και όχι για γλυκό.
ReplyDeleteΗ εποχή για το γλυκό είναι οι αρχές του φθινοπώρου.
όσο για την συνταγή που συστήνει η Ελενα είναι απλά υπέροχη !!!
φιλια πολλά
Phivo Nikolaide καλή εβδομάδα και καλή μας όρεξη που ποτέ δεν μας λείπει!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteFaraona όπως ακριβώς το αναφέρεις!!
ReplyDeleteΕίναι μια συνταγή της γιαγιάς μου που την φτιάχνουμε κάθε χρόνο!!!
Λίλα καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
ReplyDeleteΝα σε κεράσουμε λίγο τουρσάκι για τις φακές σου σήμερα!!!!!
Μετάκι μου καλημέρα!!!!
ReplyDeleteΣ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
Το μελιτζανάκι δεν είναι εύκολο να το βρείς όλο το χρόνο παρά μόνο Σεπτέμβρη - Οκτωβρη κι αν είναι και τσακώνικο όπως έμαθα απο την Έλενα μας είναι ότι καλύτερο!!!!!
Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!!
Thumbelina καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
ReplyDeleteΑπο όρεξη άλλο τίποτα!!!!!!!!!!
Όσο για το γλυκό μελιτζανάκι η συνταγή της Έλενας είναι άπαικτη αρκεί να πάρεις το μελιτζανάκι στην σωστή εποχή όπως λέει η Μαρία μας!!!!!!!
Πολλά φιλιά!!!!!!
Γαστελοπλήξ μου ευχαριστώ!!!!!!
ReplyDeleteΔεν ήξερα ότι του πάει το λάχανο!!
Την επόμενη φορά θα το βάλω!!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!!!
Βάσια, πήγα προχτές στη λαϊκή να πάρω μελιτζανάκι για τουρσί αλλά τζίφος... Τώρα έχω και μία υπέροχη παρουσίαση και μία υπέροχη συνταγή, αλλά πάλι μελιτζανάκι γιοκ!!!!!!Θα προσπαθήσω πάλι το Σάββατο μπας και μου κάτσει και το φτιάξω!!!!!!
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
*Για αύριο κατάφερες τίποτα;
Ελενα μου σ' ευχαριστώ!!!
ReplyDeleteΝομίζω ότι ως Τσακώνισσα δεν υπάρχει κάτι που να γίνεται απο μελιτζάνα ή μελιτζανάκι και να μην το τρώς!!!χαχα!!
Μου κάνει εντύπωση που δεν το πολυφτιάχνεται τουρσί!!Θα πίστευα πως η συνταγή αυτή ουσιαστικά έχει την ρίζα της στα μέρη σου!!!
Χαίρομαι που σου αρέσει!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!!
Μαριώ μου !!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΜ'αρέσει που σ'αρέσει!!!!
Όσο για το Φώτη και επειδή ξέρεις ότι του έχω αδυναμία,αν στ΄αλήθεια του αρέσει θα του δώσω μεγαλύτερη μερίδα!!!!!!!
Πολλά πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!
Βάσια μου νομίζω ότι το τουρσί έχει τις ρίζες του στην τουρκία και σημαίνει στο ξύδι, κυρίως το συνηθίζουν στην βόρεια ελλάδα και οι μικρασιάτες... για αυτό μάλλον και δεν το πολυσυνηθίζουν στα χωριά της Έλενας περισσότερα ίσως να ξέρει η γαστεροπληξ και να μας πει όμως...
ReplyDeleteαυτά
φιλιά
Γεια στα χέρια σου χρυσοχέρα! Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΑστρο-συμμορίτες καλημέρα και καλή σας εβδομάδα!!!!!
ReplyDeleteΚαι προς Θεού μην μας ματιάσετε!!!
χαχαχα!!
Αμαλία μου δεν θα βρείς εύκολα μελιτζανάκι γιατί είναι στο τελείωμα!Λίγοι μανάβηδες το έχουν ακόμη!!Ισα που προλαβαίνεις για φέτος!!!
ReplyDeleteΑπο ιστορία προέλευσης μελιτζάνας άπ'ότι κατάλαβες δεν!!!
Πολύ θα ήθελα να είμαι μαζί σας αύριο, αλλά εκτός άλλων δυσάρεστων που μου συμβαίνουν (ξέρει η Μαρία)
έχω και τα δυό μου αγόρια με πολύ πυρετό!!!
Πάντως ευχαριστώ και πολλά φιλιά!!
Big mama σ΄ευχαριστώ πολύ!!
ReplyDeleteΚαλή σου εβδομάδα!!!!
Ποποπο!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΤουρσάκι για άνοιγμα της όρεξης?????
Μάλλον είναι το μόνο που δεν μας λείπει Βάσια μου!!!!!
Πάντως το κάνει και η μανούλα μου και το τρελαινόμαστε όλοι μας!!!!
Βέβαια μετά μας πιάνει η μέση μας, αλλά μπρος στην νοστιμια τι είναι ο πόνος!!!!!!!!
Γεια στα χέρια σου, πάντως φαίνεται πεντανόστιμο!!! Και το λέει αυτό η "τουρσού" της οικογένειας!!!!!!!(χαχαχα!!!!)
Υ.Γ Μαράκι μου αλήθεια δεν τρως τουρσί, τίποτα??? Χάνεις!!!!!!
Λενιώ μου, αυτή την τούρτα μελιτζάνα πολύ θα ήθελα να την δω!!!!!!!!
φιλάκια πολλά πολλά!!!
Καλό απόγευμα σε όλες και καλά να περάσετε, γιατί αν κατάλαβα καλά κάπου θα συναχτείτε ή μου φάνηκε????
Παντως καλά να περάσετε!!!!!!!!
φιλιά:)))
ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ.
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.
Πρέπει να είμαι από τους ελάχιστους που δεν τρώνε τουρσιά ε;
ReplyDeleteΑνεξάρτητα από αυτό όμως, οφείλω να σου βγάλω το καπέλο για την πολύ-πολύ όμορφη παρουσίαση!!!
φιλιά...
Marian μου και μένα η μανούλα μου το έκανε για πολλά χρόνια!!!!
ReplyDeleteΤώρα τελευταία ανέλαβα εγώ!!!
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
Πολλά φιλιά!!!!!!
SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ μου σ'ευχαριστώ πολύ!!!!
ReplyDeleteΚαλή σου εβδομάδα!!!!!!
Καλησπέρα!
ReplyDeleteΕπειδή αποφάσισα να με κεράσετε αυτό το θεσπέσιο τουρσί, σας αφήνω να αποφασίσετε ποια θα είναιη τυχερή, που θα με καλέσει για φαγητό συνοδεία μελιτζανακίου!!!
Κανονίστε και...σύντομα!
Εξαιρείται η Μαρία που δεν τρώει και δεν πίνει γενικώς.
Betty's cuisine μέχρι στιγμής εσύ και η Μαρία μας το τουρσί δεν!!!!
ReplyDeleteΔεν πειράζει όμως δεν τα τρώμε όλοι όλα!!!!
Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!!!
Πολλά φιλιά!!!!!
Α! Ξέχασα, "παίζει" και "τουρσού" η Μαριάν στην πρόσκληση, έτσι;
ReplyDeleteΆσε που πρέπει να μας εξηγήσει τι ρόλο παίζει ο πόνος στη μέση με το μελιτζανάκι...
Καλησπέρα Ζαμπία μου!!!
ReplyDeleteΦυσικά και θα σε κεράσουμε τουρσάκι μετά φασολάδος που όπως είπαμε ταιριάζει τέλεια!!!
Την Μαρία θα την βολέψουμε κατι θα βρούμε να της αρέσει!!
Αυτή την απορία ήθελα και εγω να την διατυπώσω στην Μάριαν!!!!!
Πολλά φιλιά!!!!!!!!!
Αγαπημένη μου Ζαμπίτσα το ξέρω ότι με αγαπάς πολύ και με θέλεις στην παρέα!!!!!!!
ReplyDeleteΌσο για τον πόνο στην μέση να σου εξηγήσω!!!!
Εμείς στο σπίτι μας, όταν αρχίσουμε να τρώμε τουρσί ξεχνάμε να σταματήσουμε!!!!
Λόγω λοιπόν του πολύ ξυδιού, σκόρδου και αλατιού, αλλά κυρίως του ξυδιού η μέση (μάλλον καλύτερα τα νεφρά!!!!!) αρχίζουν να διαμαρτύρονται!!!!!!!!!!!!!!
Σ΄εσένα γλυκιά μου δεν συμβαίνει αυτό γιατί είσαι στο άνθος της ηλικίας σου, σε μένα όμως που είμαι στο .... δεύτερο άνθος.... άστα να πάνε!!!!!!
Έτσι και φάω τουρσί την άλλη μέρα ξυπνάω με πόνους στην μέση!!!!!!
αυτά!!!!!!!!!!
Ελπίζω να σε κατατόπισα!!!!!!!!!!
φιλάκια πολλά πολλά!:))
Μαριάν! Πού είσαι; Σε αγαπώ πολύ, που με κατέταξες σε άριστη θέση...
ReplyDeleteΌσο για το πρόβλημα στα νεφρά εξ αιτίας του τουρσιού, δεν το ήξερα!
Αααααααα καλάααααααααα
ReplyDeleteεγώ κατάλαβα ότι μετά την παρασκευή του τουρσιού λόγω κούρασης σας πονάει η μέση....
Γεια σου ρε marian με τα ωραία σου...
Ζάμπι εσύ φάε όσο θες δεν κινδινεύεις αφού εςίσαι στο άνθος ακόμα της ηλικίας!!!!!
πολλά πολλά φιλιά
Βρε κόρες, λέτε γι αυτό να μην με πειράζει κι εμένα το τουρσί??
ReplyDeleteΕπειδή είμαι στο άνθος της ηλικίας μου???
Ρωτάω:P
Κορίτσια χαίρομαι που το τουρσάκι μας έκανε να δούμε το ανθος της ηλικίας μας και όσο να το κάνεις μας ανέβασε όχι την όρεξη αλλά την ψυχολογία!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteχαχαχαχαχα!!!!!
Θενκς, Τσικό!
ReplyDeleteCi vediamo domani...
ΑΥΤΟ είναι Έλενα, δεν το είχες υποψιαστεί!;
Το ξύδι, Βάσια μήπως συντηρεί και τα πολύ...ώριμα; Λέω...αν και μ΄ανέβασε ψυχολογικά η τουρσοκουβέντα!
Ζάμπι τα πολυ ώριμα από κάποιο σημείο κ έπειτα είναι αυτοσυντηρούμενα δεν θέλουν ούτε ξύδια ούτε τίποτις μην ανησυχείς!!!!Σαν τον αυτόματο πιλότο ενα πράμα...
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
si Z. domani
Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!!
ReplyDeleteΦιλιά :-)
απο τα αγαπημενα μου τα τουρσια...μιαμ
ReplyDeleteμιαμ...
καλη εβδομαδα ευχομαι
** ψαχνω ενα κεικ σοκολατα με μαγιονεζα...αν ειναι ευκολο :))
όπως πάντα υπέροχη επιλογή σας πάντα με εκπλήσετε με τις όμορφες επιλογές νάστε καλά πάντα νόστιμες σε όλα...ευχαριστώ και ορμώ....
ReplyDeleteΖαμπία μου όλα τα λεφτά είναι να έχεις ανεβασμένη ψυχολογία σε όποια σκάλα ωρίμανσης και να είσαι!!!!!Και δεν χρειάζεσαι ούτε ξύδια ουτε μέλια!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΣυμφωνείς???
Αστέρι μου να φτιάξεις δεν είναι και πολύ δύσκολη συνταγή!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Καλή εβδομάδα και σε σένα Φωτεινή μου!!!!
ReplyDeleteHomemade σ' ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα να έχεις!!
Ομορφο τουρσι.Εφτιαχνε και η μαμα μου παλια, με μεγαλη επιτυχια μπορω να πω.
ReplyDeleteΔημιουργία ,η αλήθεια είναι ότι οι καλές παραδοσιακές συνταγές έρχονται απο τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας!!!!!
ReplyDeleteΌταν βλέπω μελιτζανάκι τουρσί, κάτι με πιάνει. Ξυπνάνε οι αναμνήσεις μέσα μου. Το έφτιαχνε η συγχωρεμένη η νονά μου και πάντα το περίμενα πώς και πώς. Από παιδί έχω να φάω. Δυστυχώς, εδώ δεν φέρνουν μελιτζανάκια...Τα σάλια μου 'τρεξαν!
ReplyDeleteFantastic! I need to make some melitzanaki toursi for the winter and your recipe is a good one.
ReplyDeleteΚική μου έτσι είναι με τις παραδοσιακές συνταγές μας ξυπνούν αναμνήσεις!!!!
ReplyDeleteΜακάρι να μπορούσα να σου έστελνα ένα βαζάκι αφού τόσο σου αρέσει!!!!
Peter M. it's really easy to make it!!!!
ReplyDeleteIt is also delicious to eat melitzanaki toursi with legumes!!
Try it!!!!!!!!!!!!!!