
Άλλωστε όλες αυτές οι συνταγές δεν βγήκαν στις κουζίνες των νοικοκυρών, ούτε και από σεφ περγαμηνών, αλλά στις κουζίνες των καϊκιών από τους ψαράδες, που μαγείρευαν κάθε φορά με θαλασσινό νερό, ό,τι έβγαζε η θάλασσα και τα λιγοστά εφόδια που έπαιρναν από τα σπίτια τους, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, πελτέ και κανένα κρεμμύδι..
Ας δούμε πως γίνεται μία απλή γαριδομακαρονάδα..
Μαράκι αυτή είναι αφιερωμένη εξαιρετικά για εσένα που πιστεύω ότι δεν θα μου πεις ΔΕΝ!!!!!!!
Χρειαζόμαστε:
1 πακέτο μακαρόνια (εγώ έβαλα με γεύση καρότο)
½ κιλό γαρίδες κατεψυγμένες ή φρέσκιες
2 ντοματάκια
1 με 2 κρεμμύδια ξερά
λάδι, ξύδι,
αλάτι, πιπέρι,
μαϊντανό
σκόρδο
Φτιάχνουμε την γαριδομακαρονάδα μας
Βράζουμε τις γαρίδες για περίπου 20 λεπτά και ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα. Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο, και το νερό τους το σουρώνουμε ώστε, μέρος του να το χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα και το υπόλοιπο για τα μακαρόνια.
Για τη σάλτσα:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και είτε το τσιγαρίζουμε είτε το μαραίνουμε στο ζωμό από τις γαρίδες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα, λίγο λάδι, το σκόρδο (προαιρετικά) λίγο ακόμα από το ζωμό και αλάτι, πιπέρι, ξύδι και μαϊντανό.
Αφήνουμε να σιγοβράζει και στο τελευταίο πεντάλεπτο ρίχνουμε τις γαρίδες μέσα στη σάλτσα και τις γυρίζουμε διακριτικά να πάρουν σάλτσα από όλες τις μεριές.
Το ζουμί από τις γαρίδες το βάζουμε πάλι να βράσει και ρίχνουμε τα μακαρόνια κατά τα γνωστά.
Αν θέλουμε τα μακαρόνια μας να απορροφήσουν όλη τη σάλτσα με το που θα τα σουρώσουμε τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τη σάλτσα με τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
Διαφορετικά λαδώνουμε τα μακαρόνια μας και ρίχνουμε τη σάλτσα στο πιάτο του καθενός.
Εγώ προτιμώ την πρώτη εκδοχή γιατί έτσι είχα συνηθίσει από τη συγκάτοικό μου την ιταλίδα, αλλά περί ορέξεως.. ….
Μπορείτε να σερβίρετε με παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο.
Καλή σας όρεξη.
Αμαλία

ΤΟ τέλειο πιάτο!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά
Από τις αγαπημένες μου μακαρονάδες. Όταν μάλιστα βάλω και λίγο ουζάκι στη σάλτσα είναι η απόλυτη απογείωση. Να περάσω για κέρασμα ?????
ReplyDeletesgr
ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ !!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteαυτή η μακαρονάδα είναι δικιά μου !!!!!!!!!!!! και άυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι αυτός που λατρεύω !!!!!!!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Αμαλίτσα μου, χτύπησες διάνα !!!!!!!!!!
κλέβω διακριτικά πολλές - πολλές γαρίδες και φεύγω !!
Υ.Γ. πολύ ωραίο το κείμενο σου στην εισαγωγή !!!
καλημέρα σας !!!!
Ωραιότατο φαγητό!Μόνο που εγώ τις φτιάχνω με ρύζι επειδή τρελαίνονται τα παιδιά μου και γίνονται πάρα πολύ νόστιμες!
ReplyDeleteΚαλημέρα σε όλες σας!
ΤΕΛΕΙΟ και ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.
ReplyDeleteΚι' εγώ τα σβήνω με ούζο (τελευταία το έμαθα) και γίνονται πολύ ωραίες
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Asteri,
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ
την καλημέρα μου
Να περάσεις να περάσεις sgr-itsa!!!!!
ReplyDeleteΝαι μωρέ το ούζο πως το ξέχασα!!!!!! άλλα έβαλα κάτι περίεργα ξύδια που είχα αυτή τη φορά και για αυτό μάλλον....
ναι ναι πάντα βάζουμε ουζάκι, θα το πω της Έλενας να το επιμεληθεί και να το βάλει και στη συνταγή...
πολλά φιλιά
Μαράκι μου το ήξερα ότι σου αρέσει, όταν την έφτιαχνα εσένα σκεφτόμουν, εσένα και τη marian μας που νηστεύει, αλλά για εκείνη επιφυλάσσομαι ελπίζω να προλάβω...
ReplyDeleteπάρε όση θες και όσες γαρίδες θες, χωρίς τύψεις, είπαμε είναι για εσένα!!!!!
καλημέρα και πολλά φιλιά
Υ.Γ. ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...
Σταυρούλα μου,
ReplyDeleteκαι με γαρίδες εξίσου ωραίο γίνεται!!!!!
καλημέρα
ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
ReplyDeleteναι ναι το ούζο είναι φοβερή πινελιά, θα το γράψουμε...
πολλά φιλιά
Όχι, όχι να μην το πάρει η Μαρία θα το πάρω όλο εγώ που είμαι θαλασσινοψαροφαγού!
ReplyDeleteΠω πω, πολύ λαχταριστό! Αγαπημένο φαγητό, να πάρω ένα πιατάκι;
ReplyDeleteΛατρεύω τα θαλασσινά, το συγκεκριμένο φαγητό είναι τέλειο, εγω όλη την πιατέλα θα ήθέλα, αλλά θα αρκεστώ σ'ενα πιατάκι..
ReplyDeleteφιλιά..
τα μακαρόνια με καρότο που τα βρήκατε, εγω γιατι δεν τα ξέρω?πάει χάζεψα...
Αχ! λατρεμένο πιάτο.Έτσι μ αρέσει. τα ίδια κάνουμε μόνο που βράζω τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, προσθέτοντας κάθε τόσο νερό βραστό μέχρι να γίνουν. Μελωμένα, κούκλα γίνονται. Μπράβο σου Αμαλία!
ReplyDeleteΜπραβο Αμαλια εφτιαξες σημερα το αγαπημενο μου φαγητο.
ReplyDeleteΤο φτιαχνω και εγω συχνα μονο που στις γαριδες βαζω ολο το ζουμακι απο το βρασιμο και βραζω τα μακαρονια στην κοκκινη σαλτσα , ετσι κανω και την χταποδομακαροναδα (οπως την λεει η κορη μου, χταποδι με μακαρονια δηλαδη).
Την μεριδουλα μου θα την παρω γιατι ειναι και μεσημερι..........
Φιλακια πολλα
καλο μεσημερι!!!!!!!!!!!!!!!!!
Έλα βρε Λίλα,
ReplyDeleteάσε το Μαράκι να πάρει και αυτό όλο ΔΕΝ μου λέει, τώρα που είναι το αγαπημένο της ας μη της το στερήσουμε!!!!
πολλά φιλιά
big mama πάρε πάρε έχω κρατήσει, για όλους χώρια από της Μαρίας την κατσαρόλα...
ReplyDeleteπολλά φιλιά
thumbelina, μου αρέσεις γιατί είσαι ολιγαρκής...
ReplyDeleteλοιπόν τα μακαρόνια καρότου, είναι της Μέλισσα νομίζω σε όλα τα σούπερμάρκετ στο τμήμα ζυμαρικών θα τα βρεις...απλά δεν θα τα έχεις προσέξει έως τώρα
πολλά φιλιά
Nena, μμμμμ ακόμα πιο ωραίο έτσι, αλλά μάλλον απαιτεί πιο πολύ χρόνο και κόπο..
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Μέτη μου κάτι σαν της Νένας δηλαδή εεεε, μου θυμίζει τα μακαρόνια μπλουμ που κάνουμε με το κρέας, αυτό δεν εννοείτε;
ReplyDeleteπολλά φιλιά
καλό μεσημέρι
Ποτέ μα ποτέ δεν αρνούμαι ένα μεγάλο,γεμάτο πιάτο
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι :)
Υπέροχη η γαριδομακαρονάδα σου Αμαλία μου,και όπως είναι και μεσημέρι θα την τιμήσω δεόντως!!
ReplyDeleteΌταν την φτιάχνω προσθέτω πράσινη πιπεριά και μισή καφτερή πιπεριά.(μας αρέσουν τα πικάντικα)
Και μου αρέσει πιο πολύ η πρώτη εκδοχή,που απορροφάται η σάλτσα!!
Φιλιά!!!!!καλό μεσημέρι!!
Αμαλια μου με κρεας δεν τα εχω φτιαξει ποτε ετσι και δεν ξερω, παντα με θαλασσινα το κανω αυτο γιατι τα μακαρονια περνουν φοβερη γευση απο τα θαλασσινα.
ReplyDeleteΦιλια
Και λοιπόν;E allora? κόπιασε να σε κεράσουμε...
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι
Βάσια μου να την τιμήσεις όπως της αρμόζει...
ReplyDeleteεσύ που έχεις καικονέ με τη Μαρία μας δες μπας και ξεκλέψεις κανένα πιατάκι και από τη δική της κατσαρόλα
πολλά φιλιά
Μετήήήήήήήήήήή
ReplyDeleteδεν ξέρεις τα μακαρόνια μπλούμ;;;;;
Μπορεί και να είναι φαγητό του τόπου καταγωγής μου, τα κάνουμε με κατσίκι μοσχάρι και κόκορα!!!!!!!θα το επιμεληθώ για το μέλλον...
Τώρα που το λέω και εδώ στην Εύβοια μου φαίνεται δεν τα κάνουν έτσι...
πολλά φιλιά
Αμαλίτσα, ωραιότατη, θα σερβιριστώ μία σκέτη: άνευ τυριών :))
ReplyDeleteΕγώ είδες τι ώρα ήρθα!!
ReplyDeleteΩρα φαγητού!!!!
Περιμένω να σερβιριστώ λοιπόν,αν και δεν βλέπω να περίσσεψαν πολλά πράγματα;-)
Aμαλίτσα μου σπέσιαλ πιάτο η γαριδομακαρονάδα, κι εγώ μέσα στην σάλτσα βράζω τα μακαρόνια όπως κάποια κορίτσια ανωτέρω (καλά το "ανωτέρω" που το βρήκα??) και δεν γίνονται όμως μπλουμ, απορροφάται όλη η σάλτσα και τα μακαρόνια μελώνουν τέλεια όπως λέει η Νένα!
Συμφωνώ ότι αυτό το πιάτο δεν θέλει πολλά μυρωδικά και άλλα επιπλέον υλικά, για να διατηρηθεί και η γεύση της γαρίδας.
Τι έγινε, ακόμα το πιάτο μου??
Φιλιάαα!!
αγαπημένο πιάτο, δε λέμε όχι στα θαλασσινά ποτέ!!!!!!!!
ReplyDeleteφέρε τώρα και τα ούζα!!!!!!!
Μαριλένα μου, μου φαίνεται όλοι άνευ το πήραν το πιατάκι τους...
ReplyDeleteκεράσου..
φιλιά
Καλησπέρα.
ReplyDeleteΤσικό, θα τη φτιάξω σήμερα μια και μου το θύμισες, αλλά με τα μακαρόνια "μπλουμ".
Εξαιρετική η συνταγή, μα δεν γράφω άλλα κομπλιμέντα γιατί μας τέλειωσαν τα χρυσά...
Έχω και ένα πακέτο γαρίδες νεαντερτάλιες, ευκαιρία να τις εξολοθρεύσουμε! Ή θα μας εξολοθρεύσουν αυτές!; Λες;
Θα δείξει.
* Παρατήρηση για τη χτεσινή σου εξήγηση περί της διαφοράς εμφιαλωμένου και νερού βρύσης: 10΄
Ούτε εγώ να το έγραφα!:)
Συγχαρητήρια, παρακολουθείς το μάθημα κι είσαι επιμελής.
** Έλενα είμαστε οι καλύτερες συμπεθέρες και δεν θέλουμε συζήτηση, γιατί μας τις ζητάνε κι άλλοι...
*** Πέρασα τη Μαριάν στο εργόχειρο!
Βρε Λενιώ μου μην εισαι ανυπόμονη!!!!!
ReplyDeleteΆλλωστε εσύ είσαι η πρώτη που βλέπεις και παίρνεις την πρώτη μπουκιά...
αλλά και πάλι μπροστά σου εκεί πίσω από το μπουκάλι ούζο που έφερε η γ. είναι το πιατάκι σου δεν βλέπεις;;;
πολλά φιλιά
* έχω μπλεχτεί με τους όρους μπλουμ και μελωμένα.... Το ίδιο πρέπει να εννοούμε πάντως και το λέμε με άλλα λόγια... Θα μου εξηγήσεις κάποια στιγμή τηλεφωνικώς ή από κοντά
Πο πο πο!!!!!
ReplyDeleteΤι μου κάνεις βρε Αμαλίτσα!!!!!!!!!!!!!!
Μόλις γύρισα, το φαγητό ακόμη δεν είναι ετοιμο!!(καθότι μαγείρεψε ο καλός μου σήμρερα!!!!)έχω λυσσάξει από το πρωί με ένα κομματάκι σταφιδόπιτα και έναν καφέ ελληνικό και βλέπω κι αυτό μπροστά μου τώρα!!!!!!
Ελα ρε Αμαλία δεν παίζεσαι!!!!!!!!!!
Και έχω και αδυναμία οτι είναι θαλασσινό!!!!!!
Και ακόμη περισσότερο τις γαριδομακαρονάδες!!!!!!!!!
Ελεοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοςςςςςςςςςς!!!!!
Ουφ φεύγω γιατί μου τρέχουν τα σάλια!!!!!!
πάω να μασουλήξω τίποτις!!!!!
φιλάκια πολλά!!!!!:))
γ. πίνε πίνε ουζάκι εσύ και άμα βρεις γαρίδες σφύρα μου, συγκεντρώσου....θα στα φάνε όλα!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Ζ. μην κοροϊδεύεις!! μπλέχτηκα και κανείς δεν βρίσκεται να μου εξηγήσει τα μπλουμ και τα αμπε μπα μπλουμ...
ReplyDeleteΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια λόγια, αλλά ξέρεις ότι με τα καλαμια δεν τα πάω καλά, το χαρίζω στη Μαριώ, εγώ παίρνω από πλατίνα και πάνω!!!!!! χιχιχιχιχι
Ευχαριστώ και πάλι για το νερό, έχουμε υψηλά στάνταρ με εσένα εδώ...
Από ότι βλέπω πιο κάτω ναι την πέρασες γιατί πεινάει η κακομοίρα...αλλά έτσι που πάω θα την περάσω και εγώ!!!
πολλά φιλιά
Ααα για τα νεατερντάλιες γαρίδες άργησα, αλλά το κατάλαβα!!! κάτι σαν το γκοτζίλα που φάγαμε τις προάλλες δεν εννοείς;;
Τα "Bloom" = μακαρόνια, που βράζουν μαζί με την κόκκινη σάλτσα τους και "μελώνουν" βράζοντας.
ReplyDeleteΤα τρώμε χωρίς να τα σουρώσουμε...
Ναι, ακριβώς, κάτι σαν τον γκοτζίλα!
Έλα ρε marian κάνε λίγο υπομονή!!!!φάτε μάτια ψάρια μέχρι να γίνει και το δικό σου είναι και για νηστεία κατάλληλη...
ReplyDeleteάντε και σου έχω και μια έκπληξη για την επόμενη εβδομάδα ελπίζω να προλάβω μόνο...
πολλά φιλιά
Άρα Ζ. το ίδιο λέμε και με μπλέκουν άδικα οι άλλες οι τσούπρες!!!
ReplyDeleteευχαριστώ ρε Ζ. μόνο εσύ μπορείς πια και να με καταλάβεις και να μου λύσεις τις απορίες!!!!!
Προσωπικά δεν έμπλεξα καθόλου. Η εξήγηση είναι μία αυτή που δίνει ο/η Ζ. Αλλά η αλήθεια είναι πως σαν όρος το μπλουμ μου κάνει κάτι πιο ξενέρωτο απ το αποτέλεσμα της γαριδο ή αστακο μακαρονάδας.Πάντως το ίδιο εννοούμε. Και μιας κι έγινε τόση κουβέντα, να σας κουράσω λίγο ακόμα.΄Εχετε ακούσει το μπισκ; Συχνά μιλάνε για μπισκ αστακού και εννοούνε σούπα αστακού κρεμώδη. Το μπισκ γίνεται και με γαρίδες. Δεν είναι σούπα. Είναι πυκνός ζωμός μου δίνουν βράζοντας τα κεφάλια των γαρίδων με 1 καρότο, 1 κολοκυθάκι, 1 κρεμμυδάκι, κοτσανάκια μαϊντανου,λίγο αλάτι. Όσο πιο πολύ βράζουν τόσο πιο πυκνός και πιο έντονος ο ζωμός που αφήνουν. Στη συνέχεια όλα μαζί, με τα κεφάλια, τα περνάμε στο μπλέντερ. Μετά το μπλέντερ περνάμε το υλικό από λεπτή σίτα. Ό,τι μείνει το βάζουμε σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη και κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε μακαρονάδα ή άλλο θαλασσινό κάπως, προσθέτουμε 1 παγάκι τέτοιο ή και παραπάνω ανάλογα την ποσότητα φαγητού που θέλουμε να φτιάξουμε. Τότε, λοιπόν, το άρωμα που έχει το αποτέλεσμα, καθώς και η γεύση, είναι μοναδικά. Και τη γαριδομακαρονάδα την σερβίρετε χωρίς κεφάλια για να μην δυσκολεύονται στην παρέα σας.
ReplyDeleteΦαίνεται πολύ καλή.. και μιας και είμαστε μακαρονάδες θα την δοκιμάσουμε.... ευχαριστούμε για την ωραία συνταγη...
ReplyDeleteΝένα μου ο όρος μπλούμ μπορεί να μην είναι και πολύ σικ, αλλά σε διαβεβαιώ ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου ξενέρωτος.....ίσα ίσα
ReplyDeleteη ουσία είναι ότι καταφέραμε να συννενοηθούμε
ωραία που μοιράστηκες μαζί μας τις γνώσεις σου για το μπισκ, και είμαστε όλο μάτια για ό,τι άλλο έχεις να μας μεταφέρεις...
καλό βράδυ
παρακαλούμε Νικη μου,
ReplyDeleteσίγουρα δεν φαίνεται μόνο ωραία αλλά και είναι...
καλό σας βράδυ
Σιελόροια με έπιασε!
ReplyDeleteΓεια σου ρε κική
ReplyDeleteπολύ μου άρεσε...
Amalia, etso ta kano (peripou) kai ego......oraia gia Pareskevi h Sarakosti.
ReplyDeleteΣήμερα θα δοκιμάσω τη συνταγούλα σου,πιστεύω να αρέσει σε όλλους.Εγώ είμαι φάν στα θαλλασινά.
ReplyDeleteΧθες την έφτιαξα και βγήκε καταπληκτική. Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά!
ReplyDelete