Wednesday, 9 December 2009

Γαριδομακαρονάδα

Οι καλύτερες συνταγές με θαλασσινά, είναι αυτές που είναι απλές, αυτές που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ένα σωρό πράγματα για να νοστιμίσουμε το φαγητό μας.
Άλλωστε όλες αυτές οι συνταγές δεν βγήκαν στις κουζίνες των νοικοκυρών, ούτε και από σεφ περγαμηνών, αλλά στις κουζίνες των καϊκιών από τους ψαράδες, που μαγείρευαν κάθε φορά με θαλασσινό νερό, ό,τι έβγαζε η θάλασσα και τα λιγοστά εφόδια που έπαιρναν από τα σπίτια τους, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, πελτέ και κανένα κρεμμύδι..
Ας δούμε πως γίνεται μία απλή γαριδομακαρονάδα..
Μαράκι αυτή είναι αφιερωμένη εξαιρετικά για εσένα που πιστεύω ότι δεν θα μου πεις ΔΕΝ!!!!!!!

Χρειαζόμαστε:
1 πακέτο μακαρόνια (εγώ έβαλα με γεύση καρότο)
½ κιλό γαρίδες κατεψυγμένες ή φρέσκιες
2 ντοματάκια
1 με 2 κρεμμύδια ξερά
λάδι, ξύδι,
αλάτι, πιπέρι,
μαϊντανό
σκόρδο
Φτιάχνουμε την γαριδομακαρονάδα μας
Βράζουμε τις γαρίδες για περίπου 20 λεπτά και ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα. Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο, και το νερό τους το σουρώνουμε ώστε, μέρος του να το χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα και το υπόλοιπο για τα μακαρόνια.
Για τη σάλτσα:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και είτε το τσιγαρίζουμε είτε το μαραίνουμε στο ζωμό από τις γαρίδες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα, λίγο λάδι, το σκόρδο (προαιρετικά) λίγο ακόμα από το ζωμό και αλάτι, πιπέρι, ξύδι και μαϊντανό.
Αφήνουμε να σιγοβράζει και στο τελευταίο πεντάλεπτο ρίχνουμε τις γαρίδες μέσα στη σάλτσα και τις γυρίζουμε διακριτικά να πάρουν σάλτσα από όλες τις μεριές.
Το ζουμί από τις γαρίδες το βάζουμε πάλι να βράσει και ρίχνουμε τα μακαρόνια κατά τα γνωστά.
Αν θέλουμε τα μακαρόνια μας να απορροφήσουν όλη τη σάλτσα με το που θα τα σουρώσουμε τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τη σάλτσα με τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
Διαφορετικά λαδώνουμε τα μακαρόνια μας και ρίχνουμε τη σάλτσα στο πιάτο του καθενός.
Εγώ προτιμώ την πρώτη εκδοχή γιατί έτσι είχα συνηθίσει από τη συγκάτοικό μου την ιταλίδα, αλλά περί ορέξεως.. ….
Μπορείτε να σερβίρετε με παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο.
Καλή σας όρεξη.
Αμαλία

47 comments:

  1. ΤΟ τέλειο πιάτο!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  2. Από τις αγαπημένες μου μακαρονάδες. Όταν μάλιστα βάλω και λίγο ουζάκι στη σάλτσα είναι η απόλυτη απογείωση. Να περάσω για κέρασμα ?????
    sgr

    ReplyDelete
  3. ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ !!!!!!!!!!!!!
    αυτή η μακαρονάδα είναι δικιά μου !!!!!!!!!!!! και άυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι αυτός που λατρεύω !!!!!!!!!!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Αμαλίτσα μου, χτύπησες διάνα !!!!!!!!!!

    κλέβω διακριτικά πολλές - πολλές γαρίδες και φεύγω !!

    Υ.Γ. πολύ ωραίο το κείμενο σου στην εισαγωγή !!!


    καλημέρα σας !!!!

    ReplyDelete
  4. Ωραιότατο φαγητό!Μόνο που εγώ τις φτιάχνω με ρύζι επειδή τρελαίνονται τα παιδιά μου και γίνονται πάρα πολύ νόστιμες!
    Καλημέρα σε όλες σας!

    ReplyDelete
  5. ΤΕΛΕΙΟ και ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.
    Κι' εγώ τα σβήνω με ούζο (τελευταία το έμαθα) και γίνονται πολύ ωραίες

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  6. Asteri,
    ευχαριστώ πολύ
    την καλημέρα μου

    ReplyDelete
  7. Να περάσεις να περάσεις sgr-itsa!!!!!
    Ναι μωρέ το ούζο πως το ξέχασα!!!!!! άλλα έβαλα κάτι περίεργα ξύδια που είχα αυτή τη φορά και για αυτό μάλλον....
    ναι ναι πάντα βάζουμε ουζάκι, θα το πω της Έλενας να το επιμεληθεί και να το βάλει και στη συνταγή...

    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  8. Μαράκι μου το ήξερα ότι σου αρέσει, όταν την έφτιαχνα εσένα σκεφτόμουν, εσένα και τη marian μας που νηστεύει, αλλά για εκείνη επιφυλάσσομαι ελπίζω να προλάβω...

    πάρε όση θες και όσες γαρίδες θες, χωρίς τύψεις, είπαμε είναι για εσένα!!!!!

    καλημέρα και πολλά φιλιά

    Υ.Γ. ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...

    ReplyDelete
  9. Σταυρούλα μου,
    και με γαρίδες εξίσου ωραίο γίνεται!!!!!
    καλημέρα

    ReplyDelete
  10. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
    ναι ναι το ούζο είναι φοβερή πινελιά, θα το γράψουμε...
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  11. Όχι, όχι να μην το πάρει η Μαρία θα το πάρω όλο εγώ που είμαι θαλασσινοψαροφαγού!

    ReplyDelete
  12. Πω πω, πολύ λαχταριστό! Αγαπημένο φαγητό, να πάρω ένα πιατάκι;

    ReplyDelete
  13. Λατρεύω τα θαλασσινά, το συγκεκριμένο φαγητό είναι τέλειο, εγω όλη την πιατέλα θα ήθέλα, αλλά θα αρκεστώ σ'ενα πιατάκι..
    φιλιά..
    τα μακαρόνια με καρότο που τα βρήκατε, εγω γιατι δεν τα ξέρω?πάει χάζεψα...

    ReplyDelete
  14. Αχ! λατρεμένο πιάτο.Έτσι μ αρέσει. τα ίδια κάνουμε μόνο που βράζω τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, προσθέτοντας κάθε τόσο νερό βραστό μέχρι να γίνουν. Μελωμένα, κούκλα γίνονται. Μπράβο σου Αμαλία!

    ReplyDelete
  15. Μπραβο Αμαλια εφτιαξες σημερα το αγαπημενο μου φαγητο.
    Το φτιαχνω και εγω συχνα μονο που στις γαριδες βαζω ολο το ζουμακι απο το βρασιμο και βραζω τα μακαρονια στην κοκκινη σαλτσα , ετσι κανω και την χταποδομακαροναδα (οπως την λεει η κορη μου, χταποδι με μακαρονια δηλαδη).
    Την μεριδουλα μου θα την παρω γιατι ειναι και μεσημερι..........
    Φιλακια πολλα
    καλο μεσημερι!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  16. Έλα βρε Λίλα,
    άσε το Μαράκι να πάρει και αυτό όλο ΔΕΝ μου λέει, τώρα που είναι το αγαπημένο της ας μη της το στερήσουμε!!!!
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  17. big mama πάρε πάρε έχω κρατήσει, για όλους χώρια από της Μαρίας την κατσαρόλα...
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  18. thumbelina, μου αρέσεις γιατί είσαι ολιγαρκής...
    λοιπόν τα μακαρόνια καρότου, είναι της Μέλισσα νομίζω σε όλα τα σούπερμάρκετ στο τμήμα ζυμαρικών θα τα βρεις...απλά δεν θα τα έχεις προσέξει έως τώρα
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  19. Nena, μμμμμ ακόμα πιο ωραίο έτσι, αλλά μάλλον απαιτεί πιο πολύ χρόνο και κόπο..
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  20. Μέτη μου κάτι σαν της Νένας δηλαδή εεεε, μου θυμίζει τα μακαρόνια μπλουμ που κάνουμε με το κρέας, αυτό δεν εννοείτε;
    πολλά φιλιά
    καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  21. Ποτέ μα ποτέ δεν αρνούμαι ένα μεγάλο,γεμάτο πιάτο

    καλό μεσημέρι :)

    ReplyDelete
  22. Υπέροχη η γαριδομακαρονάδα σου Αμαλία μου,και όπως είναι και μεσημέρι θα την τιμήσω δεόντως!!
    Όταν την φτιάχνω προσθέτω πράσινη πιπεριά και μισή καφτερή πιπεριά.(μας αρέσουν τα πικάντικα)
    Και μου αρέσει πιο πολύ η πρώτη εκδοχή,που απορροφάται η σάλτσα!!
    Φιλιά!!!!!καλό μεσημέρι!!

    ReplyDelete
  23. Αμαλια μου με κρεας δεν τα εχω φτιαξει ποτε ετσι και δεν ξερω, παντα με θαλασσινα το κανω αυτο γιατι τα μακαρονια περνουν φοβερη γευση απο τα θαλασσινα.
    Φιλια

    ReplyDelete
  24. Και λοιπόν;E allora? κόπιασε να σε κεράσουμε...
    καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  25. Βάσια μου να την τιμήσεις όπως της αρμόζει...
    εσύ που έχεις καικονέ με τη Μαρία μας δες μπας και ξεκλέψεις κανένα πιατάκι και από τη δική της κατσαρόλα

    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  26. Μετήήήήήήήήήήή
    δεν ξέρεις τα μακαρόνια μπλούμ;;;;;
    Μπορεί και να είναι φαγητό του τόπου καταγωγής μου, τα κάνουμε με κατσίκι μοσχάρι και κόκορα!!!!!!!θα το επιμεληθώ για το μέλλον...
    Τώρα που το λέω και εδώ στην Εύβοια μου φαίνεται δεν τα κάνουν έτσι...
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  27. Αμαλίτσα, ωραιότατη, θα σερβιριστώ μία σκέτη: άνευ τυριών :))

    ReplyDelete
  28. Εγώ είδες τι ώρα ήρθα!!
    Ωρα φαγητού!!!!
    Περιμένω να σερβιριστώ λοιπόν,αν και δεν βλέπω να περίσσεψαν πολλά πράγματα;-)
    Aμαλίτσα μου σπέσιαλ πιάτο η γαριδομακαρονάδα, κι εγώ μέσα στην σάλτσα βράζω τα μακαρόνια όπως κάποια κορίτσια ανωτέρω (καλά το "ανωτέρω" που το βρήκα??) και δεν γίνονται όμως μπλουμ, απορροφάται όλη η σάλτσα και τα μακαρόνια μελώνουν τέλεια όπως λέει η Νένα!
    Συμφωνώ ότι αυτό το πιάτο δεν θέλει πολλά μυρωδικά και άλλα επιπλέον υλικά, για να διατηρηθεί και η γεύση της γαρίδας.
    Τι έγινε, ακόμα το πιάτο μου??
    Φιλιάαα!!

    ReplyDelete
  29. γαστεροπλήξ9 December 2009 at 14:30

    αγαπημένο πιάτο, δε λέμε όχι στα θαλασσινά ποτέ!!!!!!!!
    φέρε τώρα και τα ούζα!!!!!!!

    ReplyDelete
  30. Μαριλένα μου, μου φαίνεται όλοι άνευ το πήραν το πιατάκι τους...
    κεράσου..
    φιλιά

    ReplyDelete
  31. Καλησπέρα.
    Τσικό, θα τη φτιάξω σήμερα μια και μου το θύμισες, αλλά με τα μακαρόνια "μπλουμ".
    Εξαιρετική η συνταγή, μα δεν γράφω άλλα κομπλιμέντα γιατί μας τέλειωσαν τα χρυσά...
    Έχω και ένα πακέτο γαρίδες νεαντερτάλιες, ευκαιρία να τις εξολοθρεύσουμε! Ή θα μας εξολοθρεύσουν αυτές!; Λες;
    Θα δείξει.

    * Παρατήρηση για τη χτεσινή σου εξήγηση περί της διαφοράς εμφιαλωμένου και νερού βρύσης: 10΄
    Ούτε εγώ να το έγραφα!:)
    Συγχαρητήρια, παρακολουθείς το μάθημα κι είσαι επιμελής.

    ** Έλενα είμαστε οι καλύτερες συμπεθέρες και δεν θέλουμε συζήτηση, γιατί μας τις ζητάνε κι άλλοι...
    *** Πέρασα τη Μαριάν στο εργόχειρο!

    ReplyDelete
  32. Βρε Λενιώ μου μην εισαι ανυπόμονη!!!!!
    Άλλωστε εσύ είσαι η πρώτη που βλέπεις και παίρνεις την πρώτη μπουκιά...
    αλλά και πάλι μπροστά σου εκεί πίσω από το μπουκάλι ούζο που έφερε η γ. είναι το πιατάκι σου δεν βλέπεις;;;

    πολλά φιλιά

    * έχω μπλεχτεί με τους όρους μπλουμ και μελωμένα.... Το ίδιο πρέπει να εννοούμε πάντως και το λέμε με άλλα λόγια... Θα μου εξηγήσεις κάποια στιγμή τηλεφωνικώς ή από κοντά

    ReplyDelete
  33. Πο πο πο!!!!!
    Τι μου κάνεις βρε Αμαλίτσα!!!!!!!!!!!!!!
    Μόλις γύρισα, το φαγητό ακόμη δεν είναι ετοιμο!!(καθότι μαγείρεψε ο καλός μου σήμρερα!!!!)έχω λυσσάξει από το πρωί με ένα κομματάκι σταφιδόπιτα και έναν καφέ ελληνικό και βλέπω κι αυτό μπροστά μου τώρα!!!!!!
    Ελα ρε Αμαλία δεν παίζεσαι!!!!!!!!!!
    Και έχω και αδυναμία οτι είναι θαλασσινό!!!!!!
    Και ακόμη περισσότερο τις γαριδομακαρονάδες!!!!!!!!!
    Ελεοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοςςςςςςςςςς!!!!!
    Ουφ φεύγω γιατί μου τρέχουν τα σάλια!!!!!!
    πάω να μασουλήξω τίποτις!!!!!

    φιλάκια πολλά!!!!!:))

    ReplyDelete
  34. γ. πίνε πίνε ουζάκι εσύ και άμα βρεις γαρίδες σφύρα μου, συγκεντρώσου....θα στα φάνε όλα!!!
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  35. Ζ. μην κοροϊδεύεις!! μπλέχτηκα και κανείς δεν βρίσκεται να μου εξηγήσει τα μπλουμ και τα αμπε μπα μπλουμ...
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια λόγια, αλλά ξέρεις ότι με τα καλαμια δεν τα πάω καλά, το χαρίζω στη Μαριώ, εγώ παίρνω από πλατίνα και πάνω!!!!!! χιχιχιχιχι

    Ευχαριστώ και πάλι για το νερό, έχουμε υψηλά στάνταρ με εσένα εδώ...

    Από ότι βλέπω πιο κάτω ναι την πέρασες γιατί πεινάει η κακομοίρα...αλλά έτσι που πάω θα την περάσω και εγώ!!!

    πολλά φιλιά

    Ααα για τα νεατερντάλιες γαρίδες άργησα, αλλά το κατάλαβα!!! κάτι σαν το γκοτζίλα που φάγαμε τις προάλλες δεν εννοείς;;

    ReplyDelete
  36. Τα "Bloom" = μακαρόνια, που βράζουν μαζί με την κόκκινη σάλτσα τους και "μελώνουν" βράζοντας.
    Τα τρώμε χωρίς να τα σουρώσουμε...

    Ναι, ακριβώς, κάτι σαν τον γκοτζίλα!

    ReplyDelete
  37. Έλα ρε marian κάνε λίγο υπομονή!!!!φάτε μάτια ψάρια μέχρι να γίνει και το δικό σου είναι και για νηστεία κατάλληλη...
    άντε και σου έχω και μια έκπληξη για την επόμενη εβδομάδα ελπίζω να προλάβω μόνο...

    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  38. Άρα Ζ. το ίδιο λέμε και με μπλέκουν άδικα οι άλλες οι τσούπρες!!!

    ευχαριστώ ρε Ζ. μόνο εσύ μπορείς πια και να με καταλάβεις και να μου λύσεις τις απορίες!!!!!

    ReplyDelete
  39. Προσωπικά δεν έμπλεξα καθόλου. Η εξήγηση είναι μία αυτή που δίνει ο/η Ζ. Αλλά η αλήθεια είναι πως σαν όρος το μπλουμ μου κάνει κάτι πιο ξενέρωτο απ το αποτέλεσμα της γαριδο ή αστακο μακαρονάδας.Πάντως το ίδιο εννοούμε. Και μιας κι έγινε τόση κουβέντα, να σας κουράσω λίγο ακόμα.΄Εχετε ακούσει το μπισκ; Συχνά μιλάνε για μπισκ αστακού και εννοούνε σούπα αστακού κρεμώδη. Το μπισκ γίνεται και με γαρίδες. Δεν είναι σούπα. Είναι πυκνός ζωμός μου δίνουν βράζοντας τα κεφάλια των γαρίδων με 1 καρότο, 1 κολοκυθάκι, 1 κρεμμυδάκι, κοτσανάκια μαϊντανου,λίγο αλάτι. Όσο πιο πολύ βράζουν τόσο πιο πυκνός και πιο έντονος ο ζωμός που αφήνουν. Στη συνέχεια όλα μαζί, με τα κεφάλια, τα περνάμε στο μπλέντερ. Μετά το μπλέντερ περνάμε το υλικό από λεπτή σίτα. Ό,τι μείνει το βάζουμε σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη και κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε μακαρονάδα ή άλλο θαλασσινό κάπως, προσθέτουμε 1 παγάκι τέτοιο ή και παραπάνω ανάλογα την ποσότητα φαγητού που θέλουμε να φτιάξουμε. Τότε, λοιπόν, το άρωμα που έχει το αποτέλεσμα, καθώς και η γεύση, είναι μοναδικά. Και τη γαριδομακαρονάδα την σερβίρετε χωρίς κεφάλια για να μην δυσκολεύονται στην παρέα σας.

    ReplyDelete
  40. Φαίνεται πολύ καλή.. και μιας και είμαστε μακαρονάδες θα την δοκιμάσουμε.... ευχαριστούμε για την ωραία συνταγη...

    ReplyDelete
  41. Νένα μου ο όρος μπλούμ μπορεί να μην είναι και πολύ σικ, αλλά σε διαβεβαιώ ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου ξενέρωτος.....ίσα ίσα
    η ουσία είναι ότι καταφέραμε να συννενοηθούμε
    ωραία που μοιράστηκες μαζί μας τις γνώσεις σου για το μπισκ, και είμαστε όλο μάτια για ό,τι άλλο έχεις να μας μεταφέρεις...
    καλό βράδυ

    ReplyDelete
  42. παρακαλούμε Νικη μου,
    σίγουρα δεν φαίνεται μόνο ωραία αλλά και είναι...
    καλό σας βράδυ

    ReplyDelete
  43. Σιελόροια με έπιασε!

    ReplyDelete
  44. Γεια σου ρε κική
    πολύ μου άρεσε...

    ReplyDelete
  45. Amalia, etso ta kano (peripou) kai ego......oraia gia Pareskevi h Sarakosti.

    ReplyDelete
  46. Σήμερα θα δοκιμάσω τη συνταγούλα σου,πιστεύω να αρέσει σε όλλους.Εγώ είμαι φάν στα θαλλασινά.

    ReplyDelete
  47. Χθες την έφτιαξα και βγήκε καταπληκτική. Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά!

    ReplyDelete