Wednesday 23 December 2009

Δίπλες

Τις προάλλες με πήρε τηλέφωνο η κουμπάρα μου η Εύη.
Ήθελε να παραγγείλει στην πεθερά μου δίπλες από αυτές τις ωραίες που μας είχε φτιάξει για τους γάμους μας.
Η συνταγή δεν είναι δικιά της παραδοσιακή, είναι της Βέφας, αλλά εμάς δεν μας νοιάζει καθόλου να τις φάμε θέλουμε όχι να τις αποστηθίσουμε!!!!
Η πεθερά μου έβαλε την δική της πινελιά, «πειράζοντας» την συνταγή σε κάποια σημεία.
Ανασκουμπώθηκα και εγώ πήρα τα τεφτέρια μου, τις μηχανές μου και έτρεξα να γράψω και να φωτογραφίσω...
Ας απολαύσουμε λοιπόν τις θεϊκές δίπλες της πεθερούλας μου!!!
Χρειαζόμαστε:
6 αυγά
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού πολύ λεπτό
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
αλεύρι φαρίνα όσο πάρει (περίπου 1 κιλό )
7 βανίλιες
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
3 κούπες μέλι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
κανέλλα
καρύδια χοντροτριμμένα
Πως τις φτιάχνουμε:
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, το πορτοκάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις 3 βανίλιες σε ένα μπολ και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, τόσο όσο να πετύχουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και την αφήνουμε μια ώρα να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη.
Αφού περάσει η ώρα παίρνουμε το κάθε μπαλάκι το πασπαλίζουμε με νισεστέ και το ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Χρησιμοποιούμε καλύτερα νισεστέ για να αλευρώσουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία ανοίγουμε το φύλλο αντί για αλεύρι, έτσι τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα.Κόβουμε με το ειδικό εργαλείο ή με το μαχαίρι τη ζύμη σε λωρίδεςτις τινάζουμε και τις διπλώνουμε, ή τις στριφογυρίζουμε ή τις δένουμε κόμπους για να κάνουμε διάφορα σχέδια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.Για να σχηματίσουμε τα τριανταφυλάκια, περνάμε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και την στερεώνουμε τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πιρούνι.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και αρχίζουμε να ρίχνουμε τις δίπλες λίγες λίγες.
Τα τριανταφυλλάκια θέλουν ένα ένα μέσα στην κατσαρόλα.Όταν ροδίσουν, 1 με 2 λεπτά όχι παραπάνω, τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε μία πιατέλα, στην οποία έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Αναμειγνύουμε τα καρύδια χοντροτριμμένα με τις 2 βανίλιες.
Αναμειγνύουμε και τη ζάχαρη με τις άλλες 2 βανίλιες.
Παίρνουμε την πιατέλα στην οποία θα σερβίρουμε τις δίπλες και βάζουμε μία στρώση, πασπαλίζουμε με κανέλλα, μέλι, καρύδια και ζάχαρη. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι δίπλες και χτίζουμε πάλι έναν πύργο από δίπλες.
Καλό είναι να βάλουμε πάνω πάνω τα τριανταφυλλάκια που είναι πιο φανταχτερά.
Η βάζουμε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με 1,5 κούπα νερό να βράσουν. Αφαιρούμε τον αφρό και ρίχνουμε μέσα τις δίπλες λίγες λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά.
Όταν τις βγάλουμε από το μέλι, τις πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα, που έχουμε ανακατέψει προηγουμένως.
Όπως μου είπε η πεθερά μου, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, να "ζωγραφίσουμε" και να δημιουργήσουμε όποιο σχέδιο εμείς θέλουμε.
Καλή τύχη και
Καλοφάγωτες.
Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα εύχομαι σε όλους!
Αμαλία

34 comments:

  1. Πολύ ωραίες οι δίπλες :)))
    Φέτος έφτιαξα κι εγώ, είχα χρόνια να φτιάξω.
    Πολλά φιλιά
    Καλά Χριστούγεννα να έχουμε

    ReplyDelete
  2. Πρόκειται για καλλιτεχνία όχι μόνο πινελιά!!
    Χρόνια Πολλά!!!

    ReplyDelete
  3. Μα εσείς έχετε το σεντούκι του κρυμμένου θησαυρού απο συγγενείς, η ία νύφη, η άλλη κουμπάρα,η άλλη πεθερά...να ζήσουν όλες για να ευφραινόμαστε οι υπόλοιπες.
    Καλές Γιορτές κοριτσάρες,σε σας και στις οικογένειές σας!!!

    ReplyDelete
  4. Μπράβο στην χρυσοχέρα πεθερούλα, μπράβο και στην νυφούλα για την άψογη και αναλυτική παρουσίαση!
    Και του χρόνου Αμαλία μου!!
    Οι δίπλες στα μέρη μας είναι παραδοσιακό μας γλυκό, τις φτιάχνουμε όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά σε κάθε χαρμόσυνο γεγονός (βαφτίσεις, γάμους) και πάντα το Πάσχα ανήμερα, όλες οι νοικοκυρές κερνάνε δίπλες!
    Καλό ταξίδι σου εύχομαι σήμερα, καλά να περάσεις τις γιορτές με υγεία και αγάπη!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  5. Αμαλία μου συγχαρητήρια για την υπέροχη παρουσίαση!!!!
    Σου εύχομαι αυτές τις άγιες ημέρες να τις περάσεις με υγεία,αγάπη και ευτυχία κοντά στα αγαπημένα σου πρόσωπα!!!!!!
    Πολλά φιλιά και του χρόνου!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. και του χρόνου, καλά Χριστούγεννα!!!!
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  7. Αστέρι καλά χριστούγεννα
    και του χρόνου να ξαναφτιάξεις....
    φιλιά

    ReplyDelete
  8. Ευχαριστούμε Ξανθή
    πολλά φιλιά
    και καλές γιορτές

    ReplyDelete
  9. Εεεεεεεε Χαρά μου τι νόμιζες έτσι τους διαλέξαμε, πέρασαν από τεστ γνώσεων όλοι τους...
    πολλά φιλιά
    καλά να περάσετε

    ReplyDelete
  10. Συγχαρητήρια στη χρυσοχέρα πεθερά αλλά και στην νύφη για τη ... φωρογράφηση...
    Οι δίπλες μου αρέσουν πολύ αλλά η αλήθεια είανι ότι ποτέ δεν επιχείρησα να τις φτιάξω.
    Μπράβο σου Αμαλία και του χρόνου με υγεία!!!
    Καλά Χριστούγεννα σε όλους και όλες!!!

    ReplyDelete
  11. Ευχαριστούμε πολύ Λενιώ μου
    εε όλοι έβαλαν το χεράκι τους για να βγει αυτό το ωραίο απότέλεσμα και κάποιοι μάλιστα έχασαν και τον ύπνο τους... ;)

    πολλά πολλά φιλιά
    και εσείς επίσης καλά να περάσετε

    ReplyDelete
  12. Βάσια μου ευχαριστώ πολύ,
    κρίμα να μην είσαι κοντά να σου στείλω ένα τριανταφυλλάκι...
    πολλά πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  13. Γ. επίσης και του χρόνου καλές γιορτές

    ReplyDelete
  14. Κάλλια μου και εγώ νόμιζα ότιθ είναι βαβούρα να γίνουν αλλά τώρα που βοήθησα την πεθερά κατάλαβα ότι είναι πανεύκολο να γίνουν...
    Το παν δύσκολο της όλης υπόθεσης είναι το καθάρισμα μετά!!!!! ;(

    πολλά πολλά φιλιά
    και καλά να περάσεις...

    ReplyDelete
  15. Αμαλία οι αποχαιρετιστήριες δίπλες φαίνονται εξαιρετικές!
    Καλά να περάσεις εκεί που θα πας και φρόντισε να ξεκουραστείς λιγάκι, αν και τα τσικό δεν έχουν ανάγκη ξεκούρασης...
    Φιλιά σε όλους σας.

    ReplyDelete
  16. Το πιο αγαπημένο απο όλα τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά για μένα..τα τρώω η άτιμη χωρίς σταματημό!

    ReplyDelete
  17. Aμαλία πολύ ωραίες φαίνονται!Δεν έχω φτιάξει ποτέ,αλλά με τις οδηγίες σου,θα το προσπαθήσω για πρωτοχρονιά πιά.Πιστεύω ότι θ΄αρέσουν και στις κόρες μου,γιατί από χριστουγεννιάτικα γλυκά μόνο μπακλαβά με αμύγδαλο τρώνε.

    Να περάσεις όμορφα τις γιορτές!
    Χρόνια πολλά!

    ReplyDelete
  18. Γλυκιά μου Ζ.
    όντως αποχαιρετιστήριες δίπλες... ελπίζω όταν γυρίσω να βρω καμία στην κουμπάρα...
    ευχαριστώ πολύ αν και δεν προβλέπεται ξεκούραση, αφού ήδη για το σαλέ έκλεισαν 3 ζευγάρια να έρθουν....
    πολλά φιλιά
    και εσείς καλά να περάσετε

    ReplyDelete
  19. αχτίδα ξεκίνα να τρως δεν πειράζει υπάρχουν πολλές...
    καλές γιορτές

    ReplyDelete
  20. eleni μου να τις προσπαθήσεις και είναι πολύ εύκολο να γίνουν, άμα δε, σε βοηθήσει και καμιά κόρη είναι ακόμα καλύτερα..
    με το καλό να τις δεχτείτε...
    πολλά φιλιά και καλά να περάσετε..

    ReplyDelete
  21. Δίπλες και διπλές, τριπλές ευχές για Καλές Γιορτές!

    ReplyDelete
  22. Καλέ που πήγε το μήνυμά μου;;
    Αντε πάλι απ΄την αρχή!!!!

    ReplyDelete
  23. Δεν το πιστεύω έχω στείλει σχόλιο από το απόγευμα και τώρα δεν το βλέπω!!!
    Ο δαίμονας των blogs!!!
    αντε φτου κι απ΄την αρχή!!!
    Όπως λοιπόν έλεγα στο προηγούμενο μου σχόλιο, μια παροιμία λέει ότι η νύφη όταν γεννιέται μοιάζει της πεθεράς της!!!!(αυτό βέβαια δεν μας συμφέρει, αλλά παραβλέπω και συνεχίζω!!!!!), έτσι λοιπόν Αμαλίτσα μου αν κρίνω από σένα φαντάζομαι τι είναι η πεθερά σου!!!!
    Αν κρίνω από την νοικοκυροσύνη σου και την μαγειρική σου ικανότητα, φαντάζομαι την πεθερούλα σου!!!!
    Και αν κρίνω από τις δίπλες της!!!!, εύγε και ξανα εύγε!!!!!
    Και επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχω κάτι τέτοιο, παίρνω καναδυο τρεις και φεύγω!!!!
    Μπράβο κοπέλα μου και σε σένα για τη φωτογράφιση και την βοήθεια και για την πεθερούλα σου για την καλλιτεχνική της ικανότητα!!!!!

    φιλάκια πολλά πολλά!!!!!
    Καλά να περάσετε εκεί που θα πάτε!!!!!
    Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!!!:))

    ReplyDelete
  24. foberes!! tora pou eida tis fotografies katalaba poso poly mou leipoun! Kales Giortes se oles kai olous!

    ReplyDelete
  25. χρονια πολλα σε ολες σας, και του χρονου !

    ReplyDelete
  26. καταπληκτική παρουσίαση και καταπληκτικές οι δίπλες σου!!!

    γεια στα χεράκια σας !!!

    ReplyDelete
  27. Ευχαριστούμε Φοίβο για τις πολλαπλές ευχές σου
    Καλή χρονιά

    ReplyDelete
  28. Ααααα ρε marian η νύφη σα θα γεννηθεί.... εεεε πες το και έτσι!!!
    Πάρε όσες θες μην έχεις ενδιασμούς...
    Πολλά πολλά φιλιά καλά να περάσεις και ευχές για το νέο έτος

    ReplyDelete
  29. A Diary of Lovely μακάρι να μπορούσα να σου στείλω...αλλά η τεχνολογία ακόμα...
    καλές γιορτές

    ReplyDelete
  30. ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ ευχαριστώ πολύ γαι τις ευχές και εσύ καλή συνέχεια και καλή χρονιά

    ReplyDelete
  31. Μαράκι μουυυυυυυυυυυυυυυυυυ,
    ξεμπέρδεψες τώρα χαλαρώνεις λίγο;;;;όλα καλά πήγαν;;;
    Ευχαριστώ πολύ!!!!!!
    Πολλά πολλά φιλιά
    και εύχομαι και αυτός ο χρόνος να σας χαρίσει υγεία και ευτυχία

    ReplyDelete
  32. καλησπέρα και από μένα!!
    τέλεια φαίνεται η συνταγή σου..
    να ρωτήσω όμως πόσες δίπλες βγαίνουν περίπου;;

    ReplyDelete
  33. καλησπέρα και από μένα!!
    τέλεια φαίνεται η συνταγή σου..
    να ρωτήσω όμως πόσες δίπλες βγαίνουν περίπου;;

    ReplyDelete
  34. Λοιπόν Κυριακή μου βάζεις δύσκολα γιατί δεν μετράμε ποτέ πόσες δίπλες βγήκανε και δεύτερον κατα την παρασκευή πάντα υπάρχουν απώλειες από περαστικούς του σπιτιού που τσιμπολογάνε!!!!

    Πάντως για να έχεις μία ιδέα μετά τις απώλειες γεμίζουμε μία μεγάλη γάστρα μέχρι επάνω, τόσο ώστε να μην πέφτουν...

    Ελπίζω να σε βοήθησα
    και καλές γιορτές

    ReplyDelete