Το σπετζοφάι το ανακάλυψα τα χρόνια της αθωότητας που λέω στη Ζαμπία, όταν δούλευα σε ένα οινομαγειρείο και ο ιδιοκτήτης ήταν από την Αργαλαστή Πηλίου, μέχρι τότε αγνοούσα παντελώς την ύπαρξή του.. Τι παράλειψη!!!!!!!!
Η συνταγή είναι κατά βάση αυτή που μου είχε δείξει -πάνε και τόσα χρόνια άλλωστε- και ποτέ δεν την έγραψα!!!!
Πάντως να πω την αμαρτία μου στο Πήλιο σε όσα μαγαζιά έχω δοκιμάσει δεν μου άρεσε, ίσως να έτυχε ή έχω συνηθίσει τη δική μου εκδοχή!!!!
Χρειαζόμαστε:
1 λουκάνικο χωριάτικο
2 - 3 κρεμμύδια ξερά
3 πιπεριές κέρατο ή 5 αν δεν βάλουμε Φλωρίνης
2 πιπεριές Φλωρίνης (προαιρετικά, εγώ τις βάζω και για εναλλαγή χρώματος)
χυμός ντομάτας
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι ελάχιστο (εξαρτάται από τα λουκάνικα), ρίγανη
λάδι (εγώ δεν βάζω, αλλά μπορείτε να βάλετε)
Πάμε να το φτιάξουμε:
Κόβουμε το λουκάνικο σε λοξές λωρίδες πάχους περίπου 1,5 - 2 εκατοστών.
Εγώ το λουκάνικο το έχω στην κατάψυξη και έτσι με ένα πολύ κοφτερό μεγάλο μαχαίρι κόβεται πολύ εύκολα, εναλλακτικά αν είναι φρέσκο μπορείτε να το βάλετε για καμιά ώρα στην κατάψυξη και μετά να το κόψετε.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε το λουκάνικο σε μία κατσαρόλα με σκεπασμένο το καπάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγοψήνεται (εγώ το είχα στο 3 από 11).
Αυτό το κάνω για να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα λίπη του λουκάνικου και να μην τα έχω στο πιάτο μου.
Όταν πια έχει αρχίσει και λιώνει το λίπος, το ζουμάκι το ρίχνω σε ένα γυάλινο ή πλαστικό κουπάκι και μετά στα σκουπίδια (το ξέρω θα μου πείτε: Ρε συ Αμαλία το καλύτερο πετάς!!! Αλλά δεν μπορώ να το φάω.)
Όταν πια έχουμε καθαρίσει το λουκάνικο από το πολύ λίπος ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαραθούν και αυτά.
Στη συνέχεια ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε το κρασί μέχρι να πάρει μία βράση και μετά το χυμό της ντομάτας.
Συνεχίζουμε με πιπεριές αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λάδι και όταν πάρει μία βράση ανακατεύουμε ελαφρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε περίπου μία ώρα να σιγοβράζει.
Η όρεξη είναι πάντα καλή, για αυτό φέρτε τσίπουρα φέρτε κόκκινα κρασιά και ό,τι άλλο ποτό θέλετε και πάμε να τα πιούμε, το σπετζοφάι θα είναι απλώς ένας μεζές.
Καλή βδομάδα και καλό μήνα!
Αμαλία
Φέρνω κρασάκι, από όρεξη άλλο τίποτα!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα... Καταπληκτικό ακούγεται.. Μη σου πω ότι άρχισα να το μυρίζω κιόλας.. Μάς άνοιξες την όρεξη πρωί-πρωί.. Μού φαίνεται το μεσημέρι θα πάω για ουζάκι.. Να είσαι καλά!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!!!Έτσι να ξεκινήσει με όρεξη ο μήνας!!
ReplyDeleteΑυτό το φαγάκι είναι καταπληκτικός κρασομεζές!!!!
ReplyDeleteΘέλει κρύο,τζάκι,καλή παρέα και μπόλικο κρασί!!!!
Μπράβο Αμαλίτσα μας!!!!!!!!
Πολλά φιλιά καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!!!!!!!!!
*Απο τα παραπάνω μόνο το τζάκι μπορεί να λείπει, τίποτε άλλο!!
Λιλάκι,
ReplyDeleteφέρε νταμιτζάνες και ένα μαλακό κρεβάτι, γιατί μετά τα πιόματα θα πρέπει να την πέσουμε...
φιλιά και καλό μήνα
άντε μπράβο βρε evdokia καλά θα κάνεις, ένα ουζάκι είναι ό,τι πρέπει καλά να περάσεις....
ReplyDeleteκαλό μήνα
Ναι Santie and Athina να ξεκινήσει με όρεξη ο μήνας γιατί μας έχει κοπεί τελευταία!!!!!
ReplyDeleteφιλιά
καλό μήνα
Λοιπόν Βάσια μου για να σε φτιάξω λίγο περισσότερο, να σου πω ότι όταν έγινε το φαγάκι της συγκεκριμένης φώτο υπήρχαν όλα όσα αναφέρεις και επιπλέον να σου πω ότι έγινε ¨οχι σε κατσαρόλα αλλά σε ταψάκι σε ξυλόσομπα-στάφα στο χωριό και έγινε καταπλικτικό....
ReplyDeleteΑυτά δεν λέω άλλα, γιατί μου τρέχουν και τα σάλια
πολλά φιλια κ καλό μήνα
Αμαλίτσα,με τα μεζεδάκια σου!
ReplyDeleteΕσύ δεν τρως το λίπος,εγώ ούτε τα λουκάνικα.Τα τρώνε όμως οι κόρες και το φτιάχνω-είδες;Τσιπουράκι κερνάω!
Καλό μήνα-φιλιά!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!
ReplyDeleteΔΥΟ ΜΕΡΙΔΟΥΛΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ :))))
Μπραβο σου και παλι μπραβο, ετσι πρεπει να μαγειρευουμε ολοι μας!!! Τελειο το πιατο σου, πολλους χαιρετισμους.
ReplyDeleteΜπράβο Αμαλίτσα με τα ωραία σου!!
ReplyDeleteΕίχε ζητήσει σπετζοφάι και η Pansofix, ελπίζω να έλθει να κεραστεί!
Πάντως κι εγώ στο Πήλιο, ένα σπετζοφάι της προκοπής δεν έχω ευχαριστηθεί είναι η αλήθεια:!
Καλή βδομάδα, καλό μήνα σε όλους!!
Αμαλιτσα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να μη το κανω!
ReplyDeleteοι κορες θα τρελλαθουν!
φιλιά
και καλο μας μηνα :))
είδα σπέσιαλ μεζεδάκι -και για φαγάκι δε μου κακοπέφτει- και έτρεξα με το μπουκάλι το τσίπουρο παραμάσχαλα!!!
ReplyDeleteΠολύ σπέσιαλ το μεζεδάκι σου Αμαλί μου ! especially για τις κρύες μέρες του χειμώνα !!!! παίρνω το μεζεδάκι μου και πάω να το απολαύσω !!!!
ReplyDeleteκαλό μήνα παιδιά !!!!!!!
Με τέτοιο καιρό, ότι πρέπει το μεζεδάκι! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΤο έχω φάει πάρα πολλές φορές σε πολλά μέρη αλλά πράγματι δεν υπάρχει ωραιότερο σπετζοφάϊ από αυτό του Πηλίου!!!
ReplyDeleteΤί μου κάνεις τώρα...
Καλησπέρα! Καλό μήνα!!!
Μπράβο Αμαλία μου και εγώ έτσι το κάνω με τη μόνη διαφορά πως βάζω περισσότερες πιπεριές.
ReplyDeleteΕμείς πάντως από το Βόλο σπάνια τρώμε σπετζοφάι στο Πήλιο. Πράγματι, ο καθένας βάζει ότι θέλει και το μαγειρεύει με όποιο τρόπο θέλει με αποτέλεσμα πουθενά να μην είναι το ίδιο.
Παίρνω μια μπουκίτσα και φεύγω...
Φιλιά...
καλη εβδομαδα και καλο μηνα κοριτσια.
ReplyDeleteΑμαλί Τσικό, τα χρόνια της αθοώτητας συνεχίζουν για σένα, δεν έχουν τελειώσει...Από την άλλη τέλειο το σπετζοφάϊ σου, τα δε χρώματα το κάτι άλλο!
ReplyDeleteτρελαινομαι γαι αυτο το φαγητο...και εχω και λουκανικα απο κεφαλλονια!!!γιουπι!!!
ReplyDeleteNαι, ΣΥΜΦΩΝΩ, ούτε και σ'εμένα άρεσαν όσα στο Πήλιο δοκίμασα, σε αντίθεση με αυτό που φτιάχνω και μοιάζει με την πολύ ωραία συνταγή σου
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες
Αμέσως έκλεψα τη συνταγή σου, έχω φοβερά λουκάνικα στην κατάψυξη, ένας φίλος μου τα έφερε από Τρίκαλα, θα ανοίξω κι ένα μπουκάλι Κρητικό σπιτικό κρασί και θα το πιω στην υγειά σας!!!
ReplyDeleteφιλιά, καλό μήνα...
Ελένη δεν τρως τα λουκάνικα;;;;;;
ReplyDeleteΚαι εγώ παρόλο που μου αρέσουν πάρα πολύ τα αποφεύγω γιατί το στομάχι μου γίνεται μετά τούρμπο!!!!!
Πάντως μπράβο που το φτιάχνεις για τις κόρες...
ο δόκτορας;;;;
Πολλά φιλιά
Το τσίπουρο το στρώνει το στομάχι, οπότε θα πω ναι...
JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είσαι large τύπος εεεεε;;
ReplyDeleteάντε βρε 2 μερίδες για εσένα!!
καλό μήνα
Ευχαριστώ πολύ
ReplyDeleteBe-niko χαιρετισμούς και σε εσένα
και καλό σου μήνα
Έλενά μου,
ReplyDeleteδυστυχώς παρόλο που είναι όλα τους πανέμορφα στο πήλιο στο φαγητό έχουν τουριστικοποιηθεί πολύ και χάνυν λίγο....
πολλά πολλά φιλιά
Μαριλένα,
ReplyDelete2 αρνήσεις μία κατάφαση!!!! Άρα οι κόρες θα πάθουν λαλα!!!!
Πολλά πολλά φιλιά
και καλό μας μήνα εννοείται
Ωραία γ. κόπιασε δίπλα μας στο τραπέζι γιατί το τσίπουρο κοντεύει να αδειάσει...πάνω στην ώρα
ReplyDeleteΠΟλλά φιλιά
Έλα ρε Μαριώ μου....
ReplyDeleteτρως σπετζοφάι;;;;; Με εξέπληξες!!!
τωρα μένει να έρθει κ η sgr-ίτσα να μας πει για το Μιχαλάκη ότι το τρωει!!!!
πολλά σου φιλιά κ καλό μηνα
big mama ο καιρός μου τα χάλασε λίγο το ΣΚ αλλά τώρα εντάξει έστρωσε και είναι ό,τι πρέπει!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Ειρήνη μου το σπετζοφάι είναι του Πηλιου αλλά στα μαγαζιά όπως ξαναείπα χααααααανει... Σε σπίτι ίσως δεν έτυχε να δοκιμάσω...
ReplyDeleteκαλό μήνα
Εμ πές τα βρε Κάλλια,
ReplyDeleteπάντως είναι κρίμα που το κατεξοχήν Πηλιορίτικο φαγητό το έχουν χαλάσει -ευτυχώς μόνο αυτό!-
καλό σου Μήνα και πολλά φιλιά
Όλα καλά και σε εσένα Έφη μας
ReplyDeleteΖζζζζζζ συνεχίζουν;;;;;; μόνο εγώ δεν το έχω καταλάβει!!!
ReplyDeleteευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
πολλά πολλά φιλιά
Άντε pansofix όρμα, για εσένα το βάλαμε μιας και μας το ζήτησες!!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ Ελπίζω να μην δει κανένας Πηλιορέιτης τα σχόλια μας και μας κράξει για το φαϊ τους...αλλά τι να κάνουμε ας το βελτιώσουν.
ReplyDeleteεκτός και εάν έχουμε ανεβάσει στα σπίτια μας τον πήχη πολύ ψηλά και τα υπόλοιπα μας φαίνονται λίγα
καλό μήνα
Αααααααα ρε Μπέττυ, Τρίκαλα και Κρήτη τι ωραίος γευστικός συνδυασμός!!!!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά
Γεια σας και από μένα, αν και πολύύυυυ............. καθυστερημένα σήμερα!!!!!
ReplyDeleteΑπό το πρωί μαζεύτηκα σπίτι πριν από μια ώρα περίπου!!!!!!!!!!!!!!
Τι να κάνω η μάνα!!!!Επεστρεψε το καμάρι μου από τα .... εξωτερικά και μ΄εχει στο τρέξιμο!!!!!!!!!!!!!
Αμαλίτσα μου γλυκιά έχει χάρη που δεν τρώω βράδυ, αλλιώς θα σου λεγα εγώ με αυτό το απίθανο φαγάκι που μας έκανες σήμερα!!!!
Βέβαια δεν έχω την απαίτηση τέτοια ώρα να υπάρχει και μερίδα!!!!!!!!!!!!Αυτό δα μας έλειπε!!!!!!
Πάντως τα χρωματα όπως πάντα απίθανα!!!!!
φιλάκια πολλά σε όλες!!!!!
Καλό βράδυ και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!:))
A,o δόκτορας,αν και δεν πρέπει για λόγους υγείας,δώστου μεζεδάκια και δη λιπαρά...τα έχει τα κιλάκια του.
ReplyDeleteΟμορφο τ αποκριάτικο σκηνικό σας , μα πιο όμορφο το αγαπημένο μου Σπετζοφάϊ ! ! !
ReplyDeleteΚαλό μηνα
Αρης
Τι λες βρε marian για εσένα δεν θα είχα κρατήσει!!!!!!!! παίρνεις τη μερίδα σου και την τρως όποτε θες!!!!
ReplyDeleteΚαλώς τα δέχτηκες κιόλας την κοράκλα!!!!!
πολλά φιλιά
καλό σου βράδυ
Αααααααα Ελένη μου
ReplyDeleteμε τον δόκτορα θα κάναμε υπέροχο team τι κρίμα που δεν τον πέτυχα τις προάλλες να τσιμπήσουμε τίποτα....
καλό βράδυ
Καλό μηνα Αρη,
ReplyDeleteπιρούνια έχουμε μπόλικα
πάρε και τσίμπα μεζεδάκια
καλό μήνα
Ευτυχώς που είμαι ιδιότροπη και μάλιστα πολύ στο φαί και έτσι γλιτώνω από την στέρηση.
ReplyDeleteΗ κουζίνα μας είναι απέραντη και για όποιον έχει και φαντασία μπορεί να κάνει θαύματα !
Μμμμ μεχρι εδώ μύρισε :))