Wednesday, 3 February 2010

Κανελόνια με κιμά

Τα κανελόνια, είναι ένα φαγάκι που είχα πολύ καιρό να φτιάξω.
Αν και κλασική συνταγή, είναι καταχωρημένη στα αγαπημένα!!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
για τον κιμά
750 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες φρέσκες ώριμες ψιλοκομμένες
1/2 κουτί χυμό ντομάτας (πουμαρό)
1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκ. βασιλικό
1/2 κουτ. γλυκ. πάπρικα
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
10 τεμ. χοντρό μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
100 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο
100 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
1,5 ποτήρι κρασιού λάδι
για την σάλτσα
2 κουταλιές βούτυρο (βιτάμ ή φυτίνη)
1/2 πακέτο χυμό ντομάτας
1 ποτήρι νερό
1/2 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
επίσης
1 πακέτο κανελόνια
και για το πασπάλισμα
100 γρ. τυρί ρεγκάτο
100 γρ. τυρί ενταμ
Πάμε να τα φτιάξουμε :
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και τα ρίχνουμε να τσιγαριστούν ελαφρώς. Έπειτα ρίχνουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε.
Μόλις τσιγαριστούν όλα μαζί σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το κρασί (5 λεπτά περίπου) και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τα τυριά.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά μας και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά του (περίπου 15-20 λεπτά.)
Παράλληλα, βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνουμε και το 1/2 κουτί χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος, τον αφήνουμε να κρυώσει και τότε ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια γεμίζουμε μ' ένα κουταλάκι ένα-ένα τα κανελόνια και τα τοποθετούμε στο πυρέξ .
Από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα που έχουμε κρατήσει στην άκρη και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό. - το ζουμάκι της σάλτσας να είναι στην ίδια επιφάνεια με τα κανελόνια, ούτε να τα σκεπάζει αλλά ούτε να είναι λιγότερο.Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 40 λεπτά βγάζουμε το πυρέξ, το ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το ρεγκάτο και το ένταμ και το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά (για 2-3 λεπτά).
Το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
ΤΙΡ
Το ξυλάκι της κανέλας το βγάζουμε μετά τα 5 πρώτα λεπτά βρασμού για να μην είναι πολύ έντονη και βαριά η γεύση του.
Καλό είναι όταν ο κιμάς κρυώσει, να αφαιρέσουμε και τα 10 τεμ μπαχάρι, για να μην τα βρούμε μέσα στα κανελόνια και τα δαγκώσουμε.(Η γεύση που αφήνουν είναι πικρή).
Καλή επιτυχία
Vasia B.

43 comments:

  1. Μουσική Καλημέρα
    Αγαπημένο πιάτο η σημερινή σας επιλογή.

    ReplyDelete
  2. Και μου τα ζητάει ο γιόκας μου εδώ και πολύ καιρό!
    Μούρλια είναι!

    ReplyDelete
  3. I don't even need to read the ingredients for this. That's a big YES PLEASE for me :P I love it!! The more melted cheese the better!

    ReplyDelete
  4. Βασακι μου γλυκό !!! τα αρωματα ξεχειλίζουν απο το φαγάκι που μας κερνάς σήμερα !!!! μμμμμμμμμμμμμ
    εξαιρετικό !!!! ευχαριστούμε πολύ!
    μου έδωσες και ιδέα, έχω να τα φτιάξω τουλάχιστον ένα χρόνο !!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  5. Πόσο καιρό έχω να τα φτιάξω κι εγώ???
    Καλά που μας τα θύμισες Βάσια, από τα πολύ αγαπημένα μας φαγητά τα κανελόνια!

    ReplyDelete
  6. ΚΑΛΗΜΈΡΑ χρυσοχέρες!!!
    Την πήρα κι όλας τη συνταγούλα.
    Απαικτες είστε!

    ReplyDelete
  7. Τελικά Vasia μου καλά που έβαλες την συνταγή και θύμισες σε πολλές ένα αγαπημένο φαγάκι.
    Με μπόλικα λιωμένα τυράκια, όπως λέει και η Λιζ (cupcakes), είναι μούρλια:))
    Πολλές φορές τα γεμίζω και με σπανάκι, αλλά νομίζω η γέμιση του κιμά είναι η καλυτερότερη!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. Πραγματικά κλασικό και αγαπημένο! Καλά που έχουμε και τις φίλες από τα blogs να μας θυμίζουν ξεχασμένα φαγητά! θα το φτιάξω σύντομα!

    ReplyDelete
  9. Πω πω ρε Βάσια πόσα χρόνια έχω και εγώ να το φτιάξω!!!!! 32 ολόκληρα χρόνια!! μου αρέσει πάρα πολύ και όπου το βρω το τσακίζω, αλλά δεν έτυχε να το φτιάξω ακόμα. Δε μου εγώ που είμαι συμπλόγκισσα δικαιούμε λίγο παραπάνω έτσι δεν είναι;;; άλλωστε βλέπω έχεις φροντίσει για όλους με το τεράστιο ταψί που έφτιαξες

    πολλά φιλιά

    Πάντα τέτοια

    ReplyDelete
  10. ωχ θα με δει και η Ζαμπία με το ορθογραφικό και θα με μαλώσει...

    *δικαιούμαι, αλλά άμα είσαι λαίμαργος αυτά παθαίνεις...

    ReplyDelete
  11. Βάσια,αγαπημένο φαγητό!
    Ποιος μπορεί ν΄αρνηθεί ένα τέτοιο πιάτο!
    Μέχρι το ψήσιμο τα φτιάχνω όπως λες,μετά αντί για τυράκια βάζω μπεσαμέλ-μ΄αρέσει...!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. λατρεμένο!!
    πολυ σ' ευχαριστούμε :))

    καλε τι ωραία αποκριάτικη εμφάνιση το μπλογκ :))

    ReplyDelete
  13. Καλέ, εγώ η πολύ προκομμένη που δεν τα έχω φτιάξει ποτέ! Μόνον τα τρώω!
    Έρχομαι σε σένα Βάσια, για τα περαιτέρω...Εξάλλου μπόλικα τα βλέπω.

    * Μαριλένα σερί, θα τα πούμε (ελπίζω) κάποια στιγμή!

    * Αμαλί, μόνο λόγω λαιμαργίας...

    * Μαρί, Έλενα σμουάτς!

    ReplyDelete
  14. Γειά σου Μάριε!!!
    Αγαπημένο και ξεχασμένο απ΄ότι διαπιστώνω!!!
    Οι περισσότεροι έχουμε πολύ καιρό να το φτιάξουμε!!!!
    Καλό μεσημέρι με πολύ μουσική!!!!

    ReplyDelete
  15. Λίλα μου ευκαιρία τώρα που στα θύμισα να του κάνεις το χατήρι!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  16. Λιζ (cupcakes),if you like so much,i'll give gou the biggest portion with more melted cheese!!

    ReplyDelete
  17. Θα φάω την οθόνη, δεν θα μου γλιτώσει...Κόλαση τα κανελόνια! :)

    ReplyDelete
  18. Μαράκι μου σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!!
    Τελικά κλασικό φαγάκι κι όλες το έχουμε ελαφρώς ξεχασμένο!!!
    Χαίρομαι που ήμουν η αιτία να το ξαναθυμηθοούμε!!
    Φιλιά πολλάαααααααα!!!

    ReplyDelete
  19. Ιουλία μου αυτό είπα κι εγώ όταν σκέφτηκα να το φτιάξω!!
    Βολευόμαστε με τα μακαρόνια με κιμά και τα κανελόνια τα έχουμε ξεχάσει!!!
    Να λοιπόν που σας τα ξαναθύμισα!!
    Καλό βράδυ!!!!

    ReplyDelete
  20. Αστροσυμμορίτες ευχαριστούμε πολύ!!

    ReplyDelete
  21. Έλενα μου και με σπανάκι και με διάφορα τυριά και ζαμπόν επίσης είναι πολύ ωραία τα κανελόνια!!!
    Αλλά με τον κιμά είναι η πιο κλασική εκδοχή,και ίσως και η καλύτερη!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  22. Big mama απο ότι φαίνεται όλες το είχαμε ξεχάσει αυτό το φαγάκι!!
    Αλλά αξίζει τον κόπο να το ξαναθυμηθούμε!!!!

    ReplyDelete
  23. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΑΥΡΙΟ ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ!!

    ReplyDelete
  24. Αμαλίτσα μου τι παιδί θαύμα ήσουν εσύ!!Μόλις γεννήθηκες το πρώτο πράγμα που σου ήρθε στο μυαλό ήταν να φτιάξεις κανελόνια!!χαχαχαχαχα!!
    Βεβαίως και δικαιούσαι μεγαλύτερη μερίδα αφού σου αρέσει!!(άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει συχνά!!χαχα!
    Φιλιάαααααα!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  25. Ελένη μου έχεις δίκιο και με την μπεσαμέλ που το έχω φτιάξει είναι τέλειο!!!!!
    Είπα να το φτιάξω σε πιο light έκδοση γι αυτό έβαλα μόνο τυριά!!!
    Φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  26. Aγαπημένο φαγητό μόνο που εγώ τις περισσότερες φορές το κάνω πιο παχυντικό με κρέμα γάλακτοε, αλλά και έτσι με σάλτσα ντομάτας είναι εξίσου νόστιμο...
    φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  27. Τέλειο το φαγάκι που μας κεράσατε σήμερα. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ, πάντα το τρώω από άλλους. Τόσα χρόνια όμως νόμιζα πως τα κανελόνια τα βράζουμε πριν τα γεμίσουμε !!! Ευτυχώς που δεν δοκίμασα να το φτιάξω γιατί αντί για κανελόνια θα τρώγαμε μάλλον λαπά...
    Φιλιά από την Ηλέκτρα

    ReplyDelete
  28. Μαριλένα μου νάσαι καλά!!!!!
    Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!!

    ReplyDelete
  29. Ζαμπία μου καλώς να ορίσεις!!!!!

    ReplyDelete
  30. Παπούτσια της Dorothy,έλα να σε κεράσουμε μια καλή μεριδούλα!!!!

    ReplyDelete
  31. Tania χαίρομαι που σου έδωσα ιδέα για το αυριανό γεύμα!!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  32. Thumbelina,με κρέμα γάλακτος ή με μπεσαμέλ είναι επίσης πολύ ωραίο!!!
    Επιλέγεις όποια εκδοχή σου αρέσει περισσότερο!!!
    Πολλά φιλιά και καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  33. Ηλέκτρα, νομίζω ότι δεν είσαι η μόνη που νόμιζε ότι τα βράζουμε πρώτα, επειδή δεν τα έχει φτιάξει ποτέ!!!!
    Δυό φίλες και η νύφη μου,μου είπαν σήμερα το ίδιο πράγμα!
    Τώρα που ξέρεις θα τα φτιάξεις τέλεια!!
    Πολλά φιλιά και καλό βράδυ!!

    ReplyDelete
  34. Το ταψι παρακαλω, το ταψι, γεματο παρακαλω οχι αδειο :)

    ReplyDelete
  35. τελειο φαγακι!!! και εχω και κατι λιγουρες!!!

    ReplyDelete
  36. Αγαπημένο φαγητό τα κανελόνια ...άσε τρώω και δεν μπορώ να σταματήσω..μπορώ να φάω και το μισό ταψι που λέει ο λόγος.Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  37. αγαπημένο μαμαδίστικο φαγάκι, δεν αντιστέκομαι!!!!!

    ReplyDelete
  38. Θεε μου!!! Τέλειο, το αγαπημένο μου ( ότι έχει σχέση με τα παχυντικά ζυμαρικά μου αρέσει)! Λίγο διαφοροποιημένο από τον τρόπο που το φτιάχνω εγώ ..την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω την συνταγή σου! ευχαριστώ πολύ!!!

    ReplyDelete
  39. Δημιουργία μου πάρτο με όλη μου την καρδιά!!

    ReplyDelete
  40. Pansofix αυτές οι άτιμες οι λιγούρες είναι που μας κάνουν τη ζημιά!χαχαχα!!
    Καλό βράδυ!!

    ReplyDelete
  41. Pandora μου δεν συμφέρεις για καλεσμένη δεν θα μείνει για τους υπόλοιπους δηλαδή!χαχαχα!!
    Καλό βράδυ!!

    ReplyDelete
  42. Γαστεροπλήξ,ποιός μπορεί να αντισταθεί???!!!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  43. Drosostalitsa συνήθως τα αγαπημένα μας είναι και παχυντικά!!
    Η ζωή είναι άδικη σ΄αυτό!!!
    Νάσαι καλά καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete