Τα κανελόνια, είναι ένα φαγάκι που είχα πολύ καιρό να φτιάξω.
Αν και κλασική συνταγή, είναι καταχωρημένη στα αγαπημένα!!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
για τον κιμά
750 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες φρέσκες ώριμες ψιλοκομμένες
1/2 κουτί χυμό ντομάτας (πουμαρό)
1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκ. βασιλικό
1/2 κουτ. γλυκ. πάπρικα
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
10 τεμ. χοντρό μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
100 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο
100 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
1,5 ποτήρι κρασιού λάδι
για την σάλτσα
2 κουταλιές βούτυρο (βιτάμ ή φυτίνη)
1/2 πακέτο χυμό ντομάτας
1 ποτήρι νερό
1/2 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
επίσης
1 πακέτο κανελόνια
και για το πασπάλισμα
100 γρ. τυρί ρεγκάτο
100 γρ. τυρί ενταμ
Πάμε να τα φτιάξουμε :
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και τα ρίχνουμε να τσιγαριστούν ελαφρώς. Έπειτα ρίχνουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε.
Μόλις τσιγαριστούν όλα μαζί σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το κρασί (5 λεπτά περίπου) και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τα τυριά.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά μας και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά του (περίπου 15-20 λεπτά.)
Παράλληλα, βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνουμε και το 1/2 κουτί χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος, τον αφήνουμε να κρυώσει και τότε ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια γεμίζουμε μ' ένα κουταλάκι ένα-ένα τα κανελόνια και τα τοποθετούμε στο πυρέξ .
Από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα που έχουμε κρατήσει στην άκρη και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό. - το ζουμάκι της σάλτσας να είναι στην ίδια επιφάνεια με τα κανελόνια, ούτε να τα σκεπάζει αλλά ούτε να είναι λιγότερο.Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 40 λεπτά βγάζουμε το πυρέξ, το ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το ρεγκάτο και το ένταμ και το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά (για 2-3 λεπτά).
Το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
ΤΙΡ
Το ξυλάκι της κανέλας το βγάζουμε μετά τα 5 πρώτα λεπτά βρασμού για να μην είναι πολύ έντονη και βαριά η γεύση του.
Καλό είναι όταν ο κιμάς κρυώσει, να αφαιρέσουμε και τα 10 τεμ μπαχάρι, για να μην τα βρούμε μέσα στα κανελόνια και τα δαγκώσουμε.(Η γεύση που αφήνουν είναι πικρή).
Καλή επιτυχία
Vasia B.
Μουσική Καλημέρα
ReplyDeleteΑγαπημένο πιάτο η σημερινή σας επιλογή.
Και μου τα ζητάει ο γιόκας μου εδώ και πολύ καιρό!
ReplyDeleteΜούρλια είναι!
I don't even need to read the ingredients for this. That's a big YES PLEASE for me :P I love it!! The more melted cheese the better!
ReplyDeleteΒασακι μου γλυκό !!! τα αρωματα ξεχειλίζουν απο το φαγάκι που μας κερνάς σήμερα !!!! μμμμμμμμμμμμμ
ReplyDeleteεξαιρετικό !!!! ευχαριστούμε πολύ!
μου έδωσες και ιδέα, έχω να τα φτιάξω τουλάχιστον ένα χρόνο !!!!
σε φιλώ πολύ πολύ
Πόσο καιρό έχω να τα φτιάξω κι εγώ???
ReplyDeleteΚαλά που μας τα θύμισες Βάσια, από τα πολύ αγαπημένα μας φαγητά τα κανελόνια!
ΚΑΛΗΜΈΡΑ χρυσοχέρες!!!
ReplyDeleteΤην πήρα κι όλας τη συνταγούλα.
Απαικτες είστε!
Τελικά Vasia μου καλά που έβαλες την συνταγή και θύμισες σε πολλές ένα αγαπημένο φαγάκι.
ReplyDeleteΜε μπόλικα λιωμένα τυράκια, όπως λέει και η Λιζ (cupcakes), είναι μούρλια:))
Πολλές φορές τα γεμίζω και με σπανάκι, αλλά νομίζω η γέμιση του κιμά είναι η καλυτερότερη!!
Φιλάκια!
Πραγματικά κλασικό και αγαπημένο! Καλά που έχουμε και τις φίλες από τα blogs να μας θυμίζουν ξεχασμένα φαγητά! θα το φτιάξω σύντομα!
ReplyDeleteΠω πω ρε Βάσια πόσα χρόνια έχω και εγώ να το φτιάξω!!!!! 32 ολόκληρα χρόνια!! μου αρέσει πάρα πολύ και όπου το βρω το τσακίζω, αλλά δεν έτυχε να το φτιάξω ακόμα. Δε μου εγώ που είμαι συμπλόγκισσα δικαιούμε λίγο παραπάνω έτσι δεν είναι;;; άλλωστε βλέπω έχεις φροντίσει για όλους με το τεράστιο ταψί που έφτιαξες
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Πάντα τέτοια
ωχ θα με δει και η Ζαμπία με το ορθογραφικό και θα με μαλώσει...
ReplyDelete*δικαιούμαι, αλλά άμα είσαι λαίμαργος αυτά παθαίνεις...
Βάσια,αγαπημένο φαγητό!
ReplyDeleteΠοιος μπορεί ν΄αρνηθεί ένα τέτοιο πιάτο!
Μέχρι το ψήσιμο τα φτιάχνω όπως λες,μετά αντί για τυράκια βάζω μπεσαμέλ-μ΄αρέσει...!
Φιλιά!
λατρεμένο!!
ReplyDeleteπολυ σ' ευχαριστούμε :))
καλε τι ωραία αποκριάτικη εμφάνιση το μπλογκ :))
Καλέ, εγώ η πολύ προκομμένη που δεν τα έχω φτιάξει ποτέ! Μόνον τα τρώω!
ReplyDeleteΈρχομαι σε σένα Βάσια, για τα περαιτέρω...Εξάλλου μπόλικα τα βλέπω.
* Μαριλένα σερί, θα τα πούμε (ελπίζω) κάποια στιγμή!
* Αμαλί, μόνο λόγω λαιμαργίας...
* Μαρί, Έλενα σμουάτς!
Γειά σου Μάριε!!!
ReplyDeleteΑγαπημένο και ξεχασμένο απ΄ότι διαπιστώνω!!!
Οι περισσότεροι έχουμε πολύ καιρό να το φτιάξουμε!!!!
Καλό μεσημέρι με πολύ μουσική!!!!
Λίλα μου ευκαιρία τώρα που στα θύμισα να του κάνεις το χατήρι!!
ReplyDeleteΦιλιά!!
Λιζ (cupcakes),if you like so much,i'll give gou the biggest portion with more melted cheese!!
ReplyDeleteΘα φάω την οθόνη, δεν θα μου γλιτώσει...Κόλαση τα κανελόνια! :)
ReplyDeleteΜαράκι μου σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!!
ReplyDeleteΤελικά κλασικό φαγάκι κι όλες το έχουμε ελαφρώς ξεχασμένο!!!
Χαίρομαι που ήμουν η αιτία να το ξαναθυμηθοούμε!!
Φιλιά πολλάαααααααα!!!
Ιουλία μου αυτό είπα κι εγώ όταν σκέφτηκα να το φτιάξω!!
ReplyDeleteΒολευόμαστε με τα μακαρόνια με κιμά και τα κανελόνια τα έχουμε ξεχάσει!!!
Να λοιπόν που σας τα ξαναθύμισα!!
Καλό βράδυ!!!!
Αστροσυμμορίτες ευχαριστούμε πολύ!!
ReplyDeleteΈλενα μου και με σπανάκι και με διάφορα τυριά και ζαμπόν επίσης είναι πολύ ωραία τα κανελόνια!!!
ReplyDeleteΑλλά με τον κιμά είναι η πιο κλασική εκδοχή,και ίσως και η καλύτερη!!!
Πολλά φιλιά!!!
Big mama απο ότι φαίνεται όλες το είχαμε ξεχάσει αυτό το φαγάκι!!
ReplyDeleteΑλλά αξίζει τον κόπο να το ξαναθυμηθούμε!!!!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΑΥΡΙΟ ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ!!
ReplyDeleteΑμαλίτσα μου τι παιδί θαύμα ήσουν εσύ!!Μόλις γεννήθηκες το πρώτο πράγμα που σου ήρθε στο μυαλό ήταν να φτιάξεις κανελόνια!!χαχαχαχαχα!!
ReplyDeleteΒεβαίως και δικαιούσαι μεγαλύτερη μερίδα αφού σου αρέσει!!(άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει συχνά!!χαχα!
Φιλιάαααααα!!!!!!!!!!!!!!
Ελένη μου έχεις δίκιο και με την μπεσαμέλ που το έχω φτιάξει είναι τέλειο!!!!!
ReplyDeleteΕίπα να το φτιάξω σε πιο light έκδοση γι αυτό έβαλα μόνο τυριά!!!
Φιλιά!!!!
Aγαπημένο φαγητό μόνο που εγώ τις περισσότερες φορές το κάνω πιο παχυντικό με κρέμα γάλακτοε, αλλά και έτσι με σάλτσα ντομάτας είναι εξίσου νόστιμο...
ReplyDeleteφιλιά πολλά!!!
Τέλειο το φαγάκι που μας κεράσατε σήμερα. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ, πάντα το τρώω από άλλους. Τόσα χρόνια όμως νόμιζα πως τα κανελόνια τα βράζουμε πριν τα γεμίσουμε !!! Ευτυχώς που δεν δοκίμασα να το φτιάξω γιατί αντί για κανελόνια θα τρώγαμε μάλλον λαπά...
ReplyDeleteΦιλιά από την Ηλέκτρα
Μαριλένα μου νάσαι καλά!!!!!
ReplyDeleteΕυχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!!
Ζαμπία μου καλώς να ορίσεις!!!!!
ReplyDeleteΠαπούτσια της Dorothy,έλα να σε κεράσουμε μια καλή μεριδούλα!!!!
ReplyDeleteTania χαίρομαι που σου έδωσα ιδέα για το αυριανό γεύμα!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!
Thumbelina,με κρέμα γάλακτος ή με μπεσαμέλ είναι επίσης πολύ ωραίο!!!
ReplyDeleteΕπιλέγεις όποια εκδοχή σου αρέσει περισσότερο!!!
Πολλά φιλιά και καλό βράδυ!
Ηλέκτρα, νομίζω ότι δεν είσαι η μόνη που νόμιζε ότι τα βράζουμε πρώτα, επειδή δεν τα έχει φτιάξει ποτέ!!!!
ReplyDeleteΔυό φίλες και η νύφη μου,μου είπαν σήμερα το ίδιο πράγμα!
Τώρα που ξέρεις θα τα φτιάξεις τέλεια!!
Πολλά φιλιά και καλό βράδυ!!
Το ταψι παρακαλω, το ταψι, γεματο παρακαλω οχι αδειο :)
ReplyDeleteτελειο φαγακι!!! και εχω και κατι λιγουρες!!!
ReplyDeleteΑγαπημένο φαγητό τα κανελόνια ...άσε τρώω και δεν μπορώ να σταματήσω..μπορώ να φάω και το μισό ταψι που λέει ο λόγος.Καλό βράδυ.
ReplyDeleteαγαπημένο μαμαδίστικο φαγάκι, δεν αντιστέκομαι!!!!!
ReplyDeleteΘεε μου!!! Τέλειο, το αγαπημένο μου ( ότι έχει σχέση με τα παχυντικά ζυμαρικά μου αρέσει)! Λίγο διαφοροποιημένο από τον τρόπο που το φτιάχνω εγώ ..την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω την συνταγή σου! ευχαριστώ πολύ!!!
ReplyDeleteΔημιουργία μου πάρτο με όλη μου την καρδιά!!
ReplyDeletePansofix αυτές οι άτιμες οι λιγούρες είναι που μας κάνουν τη ζημιά!χαχαχα!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!!
Pandora μου δεν συμφέρεις για καλεσμένη δεν θα μείνει για τους υπόλοιπους δηλαδή!χαχαχα!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!!
Γαστεροπλήξ,ποιός μπορεί να αντισταθεί???!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!
Drosostalitsa συνήθως τα αγαπημένα μας είναι και παχυντικά!!
ReplyDeleteΗ ζωή είναι άδικη σ΄αυτό!!!
Νάσαι καλά καλό βράδυ!!!