Είναι πάρα πολύ ωραίο να είσαι μεσοπέλαγα, να έχεις καλή παρέα, μία βάρκα και να ψαρεύεις….
Άλλα εξίσου ωραίο είναι να είσαι αραχτός στο σπίτι και να σε παίρνουν τηλέφωνο οι φίλοι σου και να σου λένε:
«Έλα είσαι σπίτι; σου στέλνω θράψαλα με τη μικρή… είχαμε πάει Β. Εύβοια με την βάρκα και πιάσαμε πάρα πολλά , εσύ όλο και κάποιο τρόπο θα βρεις να τα αξιοποιήσεις καταλλήλως…»
Τα θράψαλα είναι ξαδέρφια με τα καλαμάρια, έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά διαφέρουν στην ποιότητα (το καλαμάρι είναι περισσότερο εύγευστο) και στην τιμή (πάλι το καλαμάρι υπερέχει).
Στην πράξη τώρα πως ξεχωρίζουμε το θράψαλο από το καλαμάρι για να μην μας κοροϊδεύουν??
Και τα 2 έχουν από 10 πλοκάμια, στο θράψαλο είναι όλα ισομήκη, ενώ στο καλαμάρι τα 2 από τα 10 είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Επίσης στο καλαμάρι το πτερύγιο είναι καρδιόσχημο και καλύπτει τα 2/3 του κυρίως κορμού, ενώ το θράψαλο έχει τριγωνικό πτερύγιο και βρίσκεται μόνο στο κάτω μέρος του.
Πάμε να τα μαγειρέψουμε:
Χρειαζόμαστε:
1 περίπου κιλό θράψαλα
πιπεριές κόκκινες και κίτρινες
1 - 2 κρεμμύδια
2 - 3 καρότα
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (370 gr)
1 ποτήρι του κρασιού ούζο
μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
δάφνη
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα θράψαλα, τα πλένουμε πάρα πολύ καλά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν από τα υγρά τους μέχρι να έρθει η ώρα τους.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κομματάκια, τα καρότα σε ροδέλες και τα μαραίνουμε μέσα σε λίγο νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα και μετά από 2 – 3 βράσεις προσθέτουμε και λίγο λάδι.
Όταν πια έχει αρχίσει να βράζει και η ντομάτα σβήνουμε με το ούζο και αμέσως ρίχνουμε τα θράψαλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά.
10 περίπου λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνουμε πιπεριές, μαϊντανό, πάπρικα, δάφνη, πιπέρι και αλάτι με μέτρο και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά.
Εμείς τα συνοδεύσαμε με ρύζι μπασμάτι, εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι συνδυασμό τραβάει η όρεξή σας!
Καλή επιτυχία
Αμαλία
Τα θράψαλα μας αρέσουν πάρα πολύ οικογενειακώς και φέτος είχε πάρα πολλά η θάλασσα ευτυχώς.
ReplyDeleteΔοκιμάστε τα και με σπανάκι και μυρωδικά, είναι καταπληκτικά!
Καλημέρα!
ReplyDeleteΑμαλία μου δεν ξέρω ποια θεωρούνται καλύτερα, τα καλαμάρια ή τα θράψαλα, εμάς πάντως τα θράψαλα μας αρέσουν πιο πολύ!
Οπως να ναι μαγειρεμένα είναι νόστιμα, ακόμα και σκέτα, ψητά στα κάρβουνα, τα τσακίζουμε!
Με βάζεις ιδέες να το κάνω σήμερα γιατί περιμένω την Ειρήνη που νηστεύει.Ο Δημήτρης έκανε χταπόδι σαλάτα και θα κάναμε κάτι για μεσημέρι.Αυτή η συνταγή είναι όμορφη και γρήγορη λύση, σκέπτομαι να κάνω και ταραμοκεφτέδες για πρώτη φορά..Ας ελπίσουμε να τους καταφέρω αλλιώς θα φάω..κράξιμο απο το Δημήτρη!!
ReplyDeleteΚαλαμαράκια, θράψαλα είναι από τα θαλασσινά που τρώω, γιατί με τα ψαρικά δεν τα πάω πολύ καλά :P
ReplyDeleteΕίναι ωραίο φαγάκι, εύγεστο και γρήγορο.
Φιλιά
Καλημέρα
Aμαλία μου έδωσες ιδέα, αν και δεν νηστεύουμε εμείς όλη την Σαρακοστή.
ReplyDeleteΠάντως για όποιον νηστεύει, έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά κορίτσια και στα "νηστίσιμά" σας βρίσκει κανείς ένα σωρό ιδέες,μπράβο σας!
Την καλημέρα μου σε όλες!
εγώ Αμαλίτσα, μια φορά τα μπερδεψα και από τότε, ..δεν θα τα ξαναμπερδέψω :ΡΡ
ReplyDeleteωραιοτατη η συνταγή!
Αμαλία πολύ ωραία η περιγραφή σου για το διαχωρισμό !!!
ReplyDeleteAμαλία,τι μαγείρεψες,καλέεεε!
ReplyDeleteΞέρεις τι θα πω-αχ δεν τα μπορώ καθόλου,να φανταστείς παλιά πήγαινε ο άντρας μου κι εγώ τα πετούσα χαχα..
Πάντως τη διαφορά πολύ ωραία την περιγράφεις-ξέρεις όταν τα ψαρεύεις,φέρνοντάς τα στην επιφάνεια πιτσιλάνε,μούσκεμα σε κάνουν.
Θα τα πούμε αύριο;
Φιλιά!
Αμαλία το πιάτο της Ελένης να το δώσεις σ' εμένα που είμαι καλόβολη και τρώω τα θράψαλά μου όλα;-)
ReplyDeleteΛοιπόν, κι εμένα μου αρέσουν πιο πολύ από τα καλαμάρια!!!
Επίσης κάθε Μ. Παρασκευή, το μενού έχει απαραιτήτως θράψαλα ψητά στα κάρβουνα, μιαμ μιαμ!!
Επίσης Ελένη μην ξαναπετάξεις θράψαλα, στείλε πακετάκι κατά δω μεριά, έτσι?
Επίσης σούπερ τα θράψαλα και στο κοκκινιστό τους, αφού είπα θα σερβιριστώ διπλή μερίδα.
Τελείωσα τα "επίσης" και πάω για σερβίρισμα!
Φιλιά!
και μένα βρε παιδιά δώστε μου τα πιατάκια που περισσεύουν !!!
ReplyDeleteτα θραψαλα μας αρέσουν οικογενειακώς περισσότερο απο τα καλαμαρακια, νομίζω είναι πιο γλυκά !!!
και σε μένα Ελενιώ να στειλεις πακετάκι απο αυτά που θα στειλεις στην Ελενα!!!!!!!!
φιλια πολλά και καλό μεσημέρι
Τελικά τα θράψαλα έχουν περισσότερους υποστηρικτές από ότι βλέπω εεεεεε;;;;
ReplyDeleteΛίλα μου έγινε θα δοκιμαστούν και έτσι...
Φιλιά
Ναι βρε Ιουλία μου είναι πεντανόστιμα σε όλες τις μορφές....
ReplyDeleteπω πω και τα ψητά είναι ωράιότατα!!
πολλά πολλά φιλιά
Έλα βρε αχτίδα,
ReplyDeleteμια χαρά θα τους κάνεις τους ταραμοκεφτέδες, φτίαξε και τα θραψαλάκια για να τον ευχαριστήσεις τον αντρούλη σου... άλλωστε εσύ τα προλαβαίνει όλα και τα κάνεις να φαίνονται τόσο όμορφα, βλέπεις έχεις το κάτι του καλλιτέχνη...
πολλά φιλιά
Χάνεις αστέρι που αποκλείεις τις νοστιμιές της θάλασσας!!!
ReplyDeleteφιλιά
ευχαριστούμε πολύ κατερίνα μου, για τα καλά σου λόγια...
ReplyDeleteμείνε συντονισμένη και ακολουθούν πολλά περισσότερα...
πολλά φιλιά
Εμένα πάλι δεν με απασχολεί Μαριλένα μου αν θα τα μπερδεύω να τα τρώω θέλω, μου αρέσουν εξίσου!!!!!!
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ
πολλά πολλά φιλιά
ευχαριστώ Ξανθή μου,
ReplyDeleteέτσι για να μαθαίνουμε και να προσέχουμε...
πολλά φιλιά
Καλά βρε Ελένη τι ιεροσυλίες είναι αυτές που κάνεις;;;;τουλάχιστον θα μπορούσες να τα χαρίσεις, σε καμία ψυχή προς Χαλκίδα μεριά!!!!
ReplyDeleteΠΟλλά φιλιά
Αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα τα πούμε ναι, εκτός και αν ο μικρός έχει άλλη άποψη, γιατί ήταν λίγο άρρωστος αυτές τις μέρες
καλως μας πέρασες greeceland επλίζω να σου αρέσει από τα μέρη μας και όποιος ενδιαφέρεται θα έρθει και από εκεί...
ReplyDeleteΕπίσης έλενα, που θα παίζετε την Μ. Παρασκευή για να κάνω κανα ταξιδάκι προς τα εκεί, μακρινό, ή επίσης και κοντινό επίσης δεν με χαλάει!!!!!!
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
**Ό,τι πακέτο φεύγει από την Εύβοια πρέπει να περνάει από λογοκρισία από Χαλκίδα μεριά και μετά αν περισσεύει κάτι πάει στους απαραίτητους προορισμοόυς...
Τα ακούτε εσείς που θέλετε τα θραψαλάκια από Β. Εύβοια;;;;
χιχιχιχιχιχιχιχι Μαριώ έγινε κατάσχεση στοδρόμο, το πακετάκι δεν θα σας έρθει ποτέ....Για να μάθεις να βάζεις μόνο 18 γαρίδες!!!!
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
χαχαχαχχαχαχαχααχ!!!!
ReplyDeleteφιλια Αμαλί
γεια σου! οι συνταγες σου φαινονται καταπληκτικες! μου αρεσει το μπλογκ μαγειρικης σου, γιατι ολα ειναι τοσο τακτικα! μπορεις να βρεις οποια συνταγη επιθυμεις!
ReplyDeleteΑμαλί, Τσικό πολύ νόστιμο φαίνεται αλλά δύσκολα θα το φτιάξω...
ReplyDeleteΚάνεις ντελίβερυ;:)
Θράψαλα???
ReplyDeleteΜου θυμίζουν κάτι νηστείες (ουκ ολίγες) και κάτι τσιμπούσια με τσιπουρα και όχι μόνο!!!!!!!
Ποιος δεν τα τρώει?? ας τα στείλει κατα δω!!!! Με τέτοια οικονομική κρίση, πρέπει όλα να ανακυκλώνονται!!!!!
Εμείς τα τρωμε... μαλλον τα τσακίζουμε!!!!!!!
Αμαλίτσα μου είσαι πολύ τυχερή που σου τα φέρνουν και φρεσκοψαρεμένα!!!!
Η συνταγή σου από τις πιο αγαπημένες μας οικογενειακώς!!!!
Δεν έχουμε πρόβλημα αν είναι χταπόδια ή θράψαλα, ή καλαμάρια ή ότι θαλασσινό κυκλοφορεί στην πιάτσα!!!!!!!!!!!!!!!
"Όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει" ή "αλλιώς ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει"!!!!!(Τι μ΄επιασε με τις παροιμίες??)
φιλούθκια κοριτσάρες πάω να ... βοσκήσω σαλάτα!!!!
a pink dreamer ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, αλλά η δουλειά είναι συλλογική και κυρίως της διαχειρήστριας του blog της έλενας που ξενυχτάει κάθε βράδυ πάνω από το λαπι της για να βγαίνει αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα....
ReplyDeleteκαι πάλι ευχαριστούμε και θα είναι χαρά μας να σε ξαναδούμε
Ζ. μου ντελίβερι θέλεις, ντελίβερι θα έχεις!! Και απευθείας σερβίρισμα σπίτι μου και αυτό το έχεις..... Αφού ξέβρεις τι ρωτάς;;;;;
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
marian μου εγώ ξέρεις πως θα το έλεγα: ό,τι περπατάει, πετάει και κολυμπάει εκτελείται!!!! παίρνει κατευθείαν το δρόμο της κατσαρόλας!!!
ReplyDeleteΚαλή βοσκή!!!! πολλά πολλά φιλιά
Άργησα και σίγουρα δεν έχει μείνει τίποτα στην κατσαρόλα!!!
ReplyDeleteΚαι εμείς αγαπάμε κάθετι θαλασσινό εκτός απο τα όστρακα!!!
Τα δε θράψαλα και όπως τα έχεις μαγειρέψει Αμαλίτσα είναι μούρλια!
Πολλά φιλιά!!!
Βάσια μου,
ReplyDeleteδυστυχως ναι δεν έμεινε... πες μου όμως πότε ερχεσαι κ θα βάλω κατσαρόλα μόνο για εσένα...
πολλά φιλια