
Εκεί λοιπόν η πεθερά της κουνιάδας μου θεοσεβούμενη γυναίκα αλλά και πολύ λιχούδω έφτιαχνε υπέροχα ελιοπιτάκια.
Κάθε φορά που την επισκεπτόμασταν, είχε πάντα έτοιμα να μας κεράσει. Μας τα σερβίριζε ζεστά και μοσχομυριστά!
Μην σας πως ότι περνούσαμε οπωσδήποτε μια φορά την ημέρα από το σπίτι της.
Φυσικά και αντέγραψα την συνταγή και κάθε Πάσχα την θυμάμαι και την φτιάχνω!!!
Ελάτε να την φτιάξουμε μαζί.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :
1/2 κιλό ελιές θρούμπες (κατά προτίμηση Άμφισσας)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο (κατά προτίμηση τα φύλλα από φρέσκο δυόσμο)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
2 πακέτα φύλλα κουρού.
Ας τα φτιάξουμε :
Βγάζουμε από την κατάψυξη τα φύλλα κουρού και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν.
Κόβουμε σε λωρίδες 15Χ25 εκατοστών περίπου.
Καθαρίζουμε τις ελιές από τα κουκούτσια και τις ψιλοκόβουμε.
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον δυόσμο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι να σοταριστεί μέχρι να μαλακώσει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τις ελιές το δυόσμο το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Μ' ένα κουταλάκι τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος του φύλλου αποφεύγοντας να πηγαίνει κοντά στις άκρες και τυλίγουμε.

Μ' ένα πινέλο αλείφουμε λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε την ζύμη μόνοι μας και να γίνουν ακόμη πιο νόστιμα!
Καλή επιτυχία
Vasia B.

καλημέρα Βασάκι μου, μου φαίνεται ότι την θυμάμαι την πεθερά της Πηνελόπης, είχε έρθει μια φορά κάτω κάποιο καλοκαίρι έτσι δεν είναι ?? Φαντάζομαι ότι αυτά τα πιτάκια έχουν Κυπριακή καταγωγή όπως και η συμπεθέρα. Φαίνονται εξαιρετικά, πρέπει να είναι πεντανόστιμα!! παίρνω το εικονικό μου κομμάτι και περιμένω να με κεράσεις απο κοντά το πραγματικό!!
ReplyDeleteγεια στα χεράκια σου και χρόνια πολλά για την μανουλα σου !!!!
φιλια πολλά
Μμμμούρλια τα ελιοπιτάκια :))))))
ReplyDeleteΦιλιά
Καλημέρα
Ελιόπιτες και ελιοπιτάκια η αδυναμία μου!
ReplyDeleteVasia μου πολύ καλή η συνταγή που κατάφερες να πάρεις, φαντάζομαι ζεστά ζεστά θα είναι σούπερ!!
Περιμένω κι εγώ ένα πραγματικό κομμάτι από τα χεράκια σου!
Φιλάκια!!
Bάσια,τα ελιοπιτάκια είναι πολύ πολύ νόστιμα!
ReplyDeleteΤη γέμιση έτσι την φτιάχνω,ο δυόσμος προσθέτει άρωμα και γεύση,τη ζύμη τη φτιάχνω μόνη μου με χυμό πορτοκάλι,γίνεται υπέροχη.
Φιλιά!
Ελενιώ μου ζύμη με χυμό πορτοκάλι?? θα είναι υπέροχη, δεν μας δίνεις τις αναλογίες για να την δοκιμάσουμε???
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου! Πολύ νόστιμα φαίνονται!
ReplyDeleteΠειράζει που ανυπομονώ να δω συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια?????
ReplyDeletenot a girl not yet woman, καλή σου μέρα και ευχαριστούμε για την επίσκεψή σου. Μπορείς να πας στην δεξιά μεριά του μπλοκ και να επιλέξεις απο τις κατηγορίες την ενότητα ''Πασχαλινά'' εκεί θα δείς ότι έχουμε αναρτήσει στο παρελθόν.
ReplyDeleteγια να σε βοηθήσω σου παραθέτω το λινκ για κουλουράκια με αμμωνία
http://syntageskardias.blogspot.com/2009/04/blog-post_07.html
κουλουράκια χωρίς αμμωνία
http://syntageskardias.blogspot.com/2009/04/blog-post_08.html
τσουρέκια πασχαλινά
http://syntageskardias.blogspot.com/2009/04/blog-post_06.html
επίσης την Μεγάλη Δευτέρα θα ακολουθήσει και άλλη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια.
Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, θα είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.
φιλια πολλά
Πεντανόστιμα φαίνονται. Μου αρέσει ο συνδυασμός των υλικών στη γέμιση, ίσως παραλείψω μόνο το ξύσμα. 'Ακούγεται' ή είναι το κάτι που κάνει την διαφορά στη γεύση?
ReplyDeleteΜαράκι μου καλά θυμάσαι είχε έρθει και στην Κόρινθο κάποιο καλοκαίρι!
ReplyDeleteΕίναι πολύ νόστιμα και δεν σταματάς μόνο στο ένα!Ειδικά της ήμέρε της νηστείας που θες όλο να τσιμπολογάς κάτι είναι ότι πρέπει!!
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
Θα σε δω πολύ σύντομα!
Πολλά φιλιά!!!!!!
Αστέρι μου θα συμφωνήσω μαζί σου!
ReplyDeleteΦιλιά και καλό σ/κ!
Ελενα μου πολύ ευχαρίστως να σε κεράσω και ένα και δύο και όσα θές!
ReplyDeleteΚαι ζεστά αλλά και κρύα είναι πολύ νόστιμα!
Πολλά φιλιά!!!!!
Καλό σ/κ!!
Ελένη δεν το συζητώ με την ζύμη που λες και θέλουμε να μας δώσεις τη συνταγή, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο τέλεια!!
ReplyDeleteΦιλιά και καλό σ/κ!
Big mama σ' ευχαριστώ πολύ!!
ReplyDeleteΑν σου αρέσει η ελιά είναι πολύ πολύ νόστιμα!!
Φιλιά και καλό σ/κ!!
not a girl not yet a woman πιστεύω η Μαρία μας να σε κάλυψε!!
ReplyDeleteΚαλό σ/κ!!
Ρένα θα σου πρότεινα να μην το παραλείψεις.Αν θες βάλε λίγο λιγότερο αλλά όχι καθόλου. Ταιριάζει πολύ με όλα τα άλλα συστατικά!!
ReplyDeleteΦιλιά και καλό σ/κ!!!
Βάσια ,σας γράφω εδώ τη ζύμη:
ReplyDelete1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι λάδι
800 γρ. αλεύρι
λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακή,αλλά να μην κολλάει και την αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γέμιση περίπου τα ίδια βάζω,μόνο το κρεμμύδι είναι ξερό και β1/2 κουταλάκι ζάχαρη.
Φτιάχνουμε σβώλους με τη ζύμη,βάζουμε στη μέση το μείγμα κλείνοντας τη ζύμη-οι ελιές να καλυφτούν.Αν το πιτάκι είναι πολύ στρογγυλό το πατάμε λίγο.
Για το ψήσιμο κοιτάζοντάς τα κρίνω αν είναι έτοιμα.Η συνταγή λέει 30 λ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ελπίζω να σας αρέσει.
Βάσια μας, είμαι fan των πιτών και πιτακίων και άμα έχουν τέτοια υλικά, απλά και πεντανόστιμα, ενθουσιάζομαι! Θα τα φτιάξω σίγουρα.
ReplyDeleteΓια πες μου για την επιλογή της ελιάς, μήπως μπορώ να βάλω ξυδάτες ή μόνο θρούμπες;:)
Πειρασμός τα ελιοπιτάκια αυτά!!! ότι πρέπει για τις μέρες την νηστείας.
ReplyDeleteΒάσια
ReplyDeleteεξαιρετική συνταγή!
Νομίζω οτι γίνεται και με λιγότερο λάδι ε?
Ειναι πρόβλημα γι αυτούς που δεν πρέπει να τρώνε πολυ.
την κασλησπέρα μου
φτιαχνω κι εγω με δικη μου ζυμη αλλα βλεπω τα δικα σου και νομιζω πως θα τιμω και αυτα στο εξης, γεια στα χερια σου, καλο βραδυ
ReplyDeleteΕλένη μου σ' ευχαριστούμε πολύ!!!
ReplyDeleteΘα δοκιμαστεί η ζύμη σου οπωσδήποτε!
Καλό βράδυ!!
Ζαμπία μου δεν τα έχω φτιάξει ποτέ με άλλες ελιές. Η συνταγή έλεγε θρούμπες.Οι ξυδάτες ίσως έχουν πολύ έντονη γεύση λόγω του ξυδιού!Όμως θα τις δοκίμαζα!
ReplyDeleteΜέχρι αυτή την ώρα είμαστε με παρέα στο σπίτι και τρωγωπίναμε.
Για να δεις πόσο μικρός είναι ο κόσμος έχεις χαιρετήσματα απο τον πολύ καλό μου φίλο Μανώλη που σου έφτιαξε την σκάλα στην Κινέτα!
Φιλιά και καλό ξημέρωμα!!
Ελεν, νηστεία λέμε και δεν σταματάμε ποτέ στο ένα !!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ !
Φαραόνα, φυσικά και μπορείς να βάλεις λιγότερο λάδι.Το ίδιο νόστιμα θα γίνουν!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!!
Μια καλή μια ανάποδη, με σπιτική ζύμη ασυζητητί θα είναι καλύτερα!
ReplyDeleteΗ έτοιμη ζύμη κουρού χρησιμοποείται όταν βιαζόμαστε αλλά και όταν βαριόμαστε!χαχα!!
Καλό βράδυ!!
Μια καλή μια ανάποδη, με σπιτική ζύμη ασυζητητί θα είναι καλύτερα!
ReplyDeleteΗ έτοιμη ζύμη κουρού χρησιμοποείται όταν βιαζόμαστε αλλά και όταν βαριόμαστε!χαχα!!
Καλό βράδυ!!
ευχαριστούμε Ελενάκι για την συνταγή, ακούγεται πολύ ωραία θα την δοκιμάσουμε σίγουρα !!!
ReplyDeleteκαλή βδομάδα να έχουμε
φιλια πολλά