Ο λόγος πολύ απλός: βάφαμε τα αυγά για το Πάσχα, όπως πολλές οικογένειες της Ελλάδας βέβαια!
Γιατί εγώ όμως ήμουν κάθε φορά τόοοοσο ενθουσιασμένη;;; πολύ απλά, γιατί τα στολίζαμε με φύλλα από λουλούδια και ήταν μία χειροτεχνία και τα αυγά μας γίνονταν πολύ όμορφα!
Πρωί πρωί λοιπόν πηγαίναμε και παίρναμε τα φύλλα από τα λουλούδια για να ξεκινήσουμε, είχαμε και πολλά αυγά τότε για βάψιμο, κοντά 150, οπότε η δουλειά ήταν μπόλικη!!!
Από τότε έχουν περάσει λίγα χρόνια, μα ακόμα τα αυγά τα βάφω με τη μαμά μου, εναλλάξ, μία στο δικό μου και μία στο δικό της σπίτι.
Για να δούμε πως μπορούμε να τα φτιάξουμε,
Χρειαζόμαστε:
Αυγά
Βαφές αυγών
Καλσόν παλιά που δεν χρησιμοποιούμε πια
Κλωστή
Ψαλίδι κοφτερό
Γάντια μιάς χρήσης
Εφημερίδες
Ελαιόλαδο
1 μάλλινο πανί
τις οδηγίες που αναφέρονται, δηλαδή: είτε τα βράζουμε πριν, για κρύες βαφές και αφού έχουν βράσει τα δένουμε και τα βάφουμε, είτε τα δένουμε πριν τα βράσουμε και τα βάφουμε ταυτόχρονα με το βρασμό.
Εναλλακτικά εγώ πλέον χρησιμοποιώ μόνο φυτικές βαφές για τις οποίες περιγράφω παρακάτω τη διαδικασία.
Βάζουμε τα φυλλαράκια με προσοχή πάνω στα αυγά, στη συνέχεια το καλσόν, τεντώνουμε, το δένουμε σφιχτά από πίσω, κόβουμε με το ψαλίδι μας το καλσόν που περισσεύει και το αφήνουμε στην άκρη.
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φυλλαράκια ομοίως.
Αφού τελειώσουμε με το δέσιμο των αυγών, τα βάφουμε σύμφωνα με τις οδηγίες (εγώ μόνο με ζεστό νερό έχω βάψει, δεν ξέρω πως βγαίνει με τις βαφές που γίνεται με κρύο νερό..).
Όταν έρθει η ώρα να τα βγάλουμε από το χρώμα, τα τοποθετούμε σε μία λεκανιτσα με εφημερίδες και κόβουμε αμέσως το καλσόν στο σημείο που είναι η κλωστή και βγάζουμε αμέσως το φύλλο, γιατί αν στεγνώσει φεύγει πολύ δύσκολα, έως καθόλου το φύλλο. (καλό είναι όταν βγάζουμε τα αυγά και κόβουμε το καλσόν να φοράμε γάντια για να μην βάψουν τα χέρια μας).
Όταν πια βγάλουμε τα φυλλαράκια τα αφήνουμε όλα τα αυγά σε μία λεκανίτσα με εφημερίδες να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.
Στη συνέχεια παίρνουμε το μάλλινο ύφασμα, το εμποτίζουμε με ελαιόλαδο και περνάμε ένα ένα τα αυγά να γυαλίσουν.
Καλή σας επιτυχία και πάνω από όλα καλοφάγωτα!!

Βάψιμο αυγών με φυτικές βαφές
Εδώ και μερικά χρόνια έχω σταματήσει να βάφω τα αυγά με τις βαφές του εμπορίου, γιατί πάντα το χρώμα περνούσε μέχρι μέσα και με τις χημικές βαφές είχα τις επιφυλάξεις μου, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένα πάρα πολλά αυγά.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τα βάφω με φυτικές βαφές που μας δίνουν τα διάφορα λαχανικά, όπως παντζάρια, κρεμμυδόφυλλα και ο κουρκουμάς ή αλλιώς τουρμέρικ. Οι πρώτες απόπειρες ήταν αποτυχημένες, αλλά τώρα έχω καταλήξει στο κρεμμύδι και τον κουρκουμά, με τα οποία πετυχαίνω το καφέ - κίτρινο που φαίνεται και στα αυγά των φωτογραφιών.
Χρειαζόμαστε:
2 με τρεις σακούλες του σούπερ μάρκετ με κρεμμυδόφυλλα (τις προμηθευόμαστε από το μανάβη μας ή από τη λαϊκή ή από το σούπερ μάρκετ, εννοείται χωρίς χρέωση, και αφού τους έχουμε ενημερώσει αρκετό καιρό πριν να μας τις έχουν κρατήσει)
Ξύδι (για κάθε 10 αυγά χρειαζόμαστε περίπου 3 κουταλιές σούπας)
Κουρκουμά (για κάθε 10 αυγά χρειαζόμαστε περίπου 3 με 5 κουταλιές σούπας)
Αλάτι
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα κρεμμυδόφυλλα για περίπου μισή ώρα (βέβαια όσο περισσότερο τα βράζουμε, τόσο πιο έντονο γίνεται το χρώμα, οπότε μπορείτε να παρατείνετε το βρασμό αν θέλετε…).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σουρώνουμε (εμείς συνήθως τα βράζουμε από την προηγούμενη ημέρα), τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.
Για κάθε 10 αυγά υπολογίζουμε περίπου 4 με 5 κούπες μεγάλες με ζωμό.
Ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι, τον κουρκουμα και με προσοχή με ένα κουτάλι εναποθέτουμε τα αυγά μας μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας μας.
Το κρεμμυδόζουμό μας πρέπει να τα σκεπάζει εντελώς.
Τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά σε σιγανή φωτιά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που το νερό θα βράσει, όχι από την αρχή).
Τα βγάζουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα με την ίδια διαδικασία, συμπληρώνοντας ξύδι και ζωμό ώστε κάθε φορά να τα σκεπάζει, αλάτι και κουρκουμά προσθέτουμε μετά την 20άδα, ανάλογα με το χρώμα που έχουμε φτιάξει και πόσο μας αρέσει η απόχρωση που προκύπτει.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε και με το παντζάρι ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τους βολβούς κομμένα σε κομμάτια. Όμως να ξέρετε ότι το χρώμα που θα προκύψει θα είναι ένα απαλό ροζ και όχι βαθύ κόκκινο.
Μου έχουν πει επίσης κόκκινο δίνει και η παπαρούνα και το βότανο ριζάρι, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει, όποιος τολμήσει να πειραματιστεί ας μας πει…
Όταν στεγνώσουν, ρίχνουμε σε ένα μάλλινο ύφασμα ελαιόλαδο τα αλείφουμε γύρω γύρω απαλά, για να γυαλίζουν και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.
Καλή επιτυχία στα χρώματα αλλά και στην μάχη του τσουγκρίσματος!!!
Μακάρι να είχα την υπομονή σου και το κέφι σου...
ReplyDeleteΕύχομαι και φέτος τα αυγουλάκια σου να ναι το ίδιο υπέροχα.
Καλημέρα :)
Νάσαι καλά και να τα φτιάχνεις για πολλά χρόνια.Δεν εχουν καμιά σχέση με τα του εμπορίου & εγω τα φτιάχνω κάθε χρόνο (μια και μένω σε εξοχή και είναι εύκολο να βρώ φυτά.Πώς σιγά-σιγά ξαναγυρίζουμε στην πάράδοση...
ReplyDelete<<χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση" σε σένα & σ όλες τις φίλες του μπλογκ.
Xαίρομαι την υπομονή σου και το αποτέλεσμα!
ReplyDeleteΤώρα φτάσαμε στο σημείο να τα αγοράζουμε από τα σούπερ-μάρκετ!
Γεια στα χέρια σου, τέλεια είναι! Και του χρόνου!
ReplyDeleteAμαλία,πολύ όμορφα τα οικολογικά βαμμένα αυγά σου!
ReplyDeleteΠαραδοσιακή,το καλύτερο!
Θυμάμαι τα φυλλαράκια που τα βάζαμε στα αυγουλάκια-πραγματικά πολύ όμορφα σχέδια!
Με κρεμμύδια τα βάφαμε όταν ήταν τα κορίτσια μικρά,τώρα γρήγορα να τελειώνω χαχα
Φιλιά!
Τι κάνεις;Μου έλειψες,είχα συνηθίσει κάθε Πέμπτη να περνάς,έστω και για λίγο.
Κατ΄αρχάς εύχομαι βάφεις τα αυγουλάκια για πολλά χρόνια με την μαμά σου παρέα.
ReplyDeleteΤό έκανα κι εγώ κάποτε με τον ίδιο τρόπο.
Το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα καλό αλλά η διαδικασία ήταν ευχάριστη και μου λείπει.
Καλή επιτυχία στα αυγά και
Καλό Πάσχα.
Αμαλί πράγματι εξαιρετικός ο τρόπος με το φυλλαράκι και τη νάυλον κάλτσα...Και σε εμένα ξυπνάς παιδικές, πασχαλινές αναμνήσεις!
ReplyDeleteΝα είστε καλά, εσύ κι η μανούλα σου, να τα ξαναφτιάξετε.
Πάρα πολύ ωραία τα αυτά σου.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου με υγεία σε σένα και την οικογένειά σου. :)
Αμαλίτσα μου τι εξαιρετική ανάρτηση είναι αυτή??
ReplyDeleteΧαρά στο κουράγιο σας μανούλα και κορούλα, πολυ κοπιαστική μου φαίνεται η όλη διαδικασία, αλλά νομίζω αυτό είναι που την κάνει να αξίζει και σίγουρα τα αυγουλάκια που βγαίνουν από τα χεράκια σας - αληθινά κομψοτεχνήματα - αξίζουν πολύ!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Μπράβο Αμαλίτσα!!!
ReplyDeleteΤέλεια τα αυγουλάκια σου!!!
Πως γίνεται ποτέ να μην μου πετυχαίνουν τα σχέδια με τα φυλλαράκια? Πάντα αλλα αντί άλλων βγαίνουν!!!
Πάντως και γω βάφω αυγά με κρεμμύδια και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ και πολύχρωμες κλωστές!!!!
Γίνονται αρκετά διαφορετικά!!!
Να είσαι καλά και του χρόνου!!!!
Να είστε όλες καλά!!!
Καλή δύναμη και κουράγιο για τις δουλειές σας!!!(αλήθεια τις τελειώσατε?Τα χω δει όλα αυτές τις μέρες!!!! Ή εγώ γερνάω ή οι δουλειές γίνανε περισσότερες!!!!!!!!!!!)
Πολλά πολλά φιλάκια!!!
Καλό βραδυ και καλό Σ/Κύριακο :))
ειναι ολα απιστευτα ομορφα!!! πολυ ιδιαιτερα δεν ξερω αν θα τα καταφερνα!!!
ReplyDeleteΠΑΡΑ πολύ όμορφα!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου
Καλό βράδυ
ΤΕΛΕΙΑ ΟΛΑ!!!!
ReplyDeleteΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))))
Εντυπωσιακοί, Πασχαλινοί χρωματισμοί!
ReplyDeleteκαταπληκτικη δημιουργια! μπραβο!
ReplyDeleteΗ τεχνική με τα φυλαράκια και τα παλιά καλσόν με γύρισε χρόοοοονια πίσω, με πόση υπομονή καθόμουν να τα φτιάξω και τι όμορφα που έβγαιναν!
ReplyDeleteΈχω χρόνια να τα φτιάξω, ίσως αυτή τη χρονιά να προλάβω...
Καλή Μεγάλη Βδομάδα...
Πολύ όμορφα..θα δοκιμάσω κι εγώ φέτος να κάνω κανένα έτσι...
ReplyDeleteΥπέροχη παραδοσιακή,οικολογική διαδικασία βαφής!!
ReplyDeleteΣυγχαρητήρια και του χρόνου με υγεία!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!!
Πολλά φιλιά!!
Αχ! μου θύμισες τη γιαγιά μου που τα έφιαχνε έτσι και τα τύλιγε με νάυλον κάλτσες..
ReplyDeleteΧρησιμοτατες οι οδηγιες για τα αυγα, και του χρονου.
ReplyDeleteΑμαλί μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα. Υποκλίνομαι !!! υπέροχα !!! το μόνο που μπορώ να πω είναι να προσπαθήσεις να μάθεις σε όλα τα παιδιά του κύκλου σου αυτην την ιεροτελεστία για να μεταφέρεται απο γενιά σε γενιά και να μην χαθεί ποτέ!!!!!
ReplyDeleteκαι του χρόνου να είσαστε καλά να τα ξαναφτιάξετε με την μανούλα σου !!!
καλό Πάσχα να έχουμε !!
Ευχαριστώ πολύ Μαρια μου,
ReplyDeleteδεν χρειάζεται και ιδιαίτερη υπομονή πάντως, απλά κάποιον να σε παρασσύρει...
πολλά φιλιά
Χαρά να είσαι καλά,
ReplyDeleteη παράδοση σε πολλά είναι σωστή, αλλά η ευκολία την έχει πνίξει
καλή Ανάσταση και σε εσένα
Γιαγια Αντίγόνη και εσύ από το σούπερ;;; Απαπα θα σε μαλώσω!!!
ReplyDeleteμε υγεία
big mama
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ
Καλή Ανάσταση και σε εσένα
Ελένη είπαμε όσο μπορούμε να μην βάζουμε τοξικά στο φαγητό μας και να τα αποφεύγουμε...
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
και καλή Ανάσταση
**Καλά είμαι, ευτυχώς 2 εβδομάδες θα ξεκουραστώ από τα πήγαινελα, μετά θα τα ξαναπούμε...
Θαλασσένια, ευχαριστώ για τις συγκινητικές ευχές σου...
ReplyDeleteκαλή Ανάσταση
Ζ. καλό δεν είναι καμιά φορά να ανοίγουμε και το ντουλάπι των παιδικών μας χρόνων;;;Ξανανιώθουμε παιδιά λίγο εε;
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
Marion
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
Έλενα μου ούτε κουράγιο ούτε υπομονή θέλει, απλά αγάπη για αυτούς που τα φτιάχνουμε, που όλοι μας το διαθέτουμε ούτως ή αλλιώς!!!!
ReplyDeleteΠΟλλά πολλά φιλιά
Με υγεία και καλή Ανάσταση και για εσάς
marian
ReplyDeleteτο μυστικό είναι να διαλέξεις φυλλαράκια με χοντρό μίσχο που να μην αφήνει το χρώμα να περάσει μέσα, και βεβαίως να σφίξεις το καλσόν (μην το παρακάνεις όμως και σου μείνουν τα αυγά στο χέρι!!!)
Πολλά πολλά φιλιά
με υγεία και άσε τις δουλειές κατά μέρος...
Pansofix είπαμε όλοι μπορούν να τα καταφέρουν, αρκεί να σκέφτονται αγαπημένα πρόσωπα...
ReplyDeleteΑστέρι ευχαριστώ πολύ
Καλή Ανάσταση
JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS, Φοίβο και pinkdreamer Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση και σε εσάς
Μπέττυ και πανδώρα δοκιμάστε αν έχετε χρόνο και φέτος να θυμηθείτε τα παλιά
ReplyDeleteΒάσια μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχετε
Αχτίδα μου, ακριβώς αυτό ήταν το νόημα της ανάρτησης να γυρίσουμε όλοι πίσω και να κοιτάξουμε το παρελθόν μας να το ξαναζήσουμε...
Καλή ανάσταση και σε εσάς
Και του χρόνου Δημιουργία μου, καλό Πάσχα
ReplyDeleteΜαράκι μου ευχαριστώ πολύ, αλλά όχι και να υποκλιθείς!!!!
ReplyDeleteΘα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το μάθουν όσα περισσότερα παιδάκια και να μηύσουν τους γονείς τους σε αυτή τη διαδικασία...
ΠΟλλά πολλά φιλιά
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση
και πάνω από όλα να περάσουμε πολύ ωραία
Μπράβο για χθες στο ΣΚΑΪ (εσύ ήσουν, πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος)
ReplyDeleteΕύχομαι από καρδιάς η φετινή Ανάσταση να φέρειΥΓΕΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και προ πάντων νέες ιδέες!!!
Φιλί και Γλαρένες αγκαλιές
Χα ναι έπεσες διάνα!!!!!! Εγώ ήμουν!!!!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ και συμφωνώ και τα έχουμε ευτυχώς όλα και όλα καλά θα μας πάνε!!!
πολλά φιλιά
Geia se oles, exo na rotiso kati. ti einai o kourkoumas? Zo stin Ameriki pola xronia kai exo xasei pola apo tin patrida. sas efxaristo, Efi
ReplyDeleteΧρόνια πολλά και Χριστός ανέστη,
ReplyDeleteέφη πληροφορίες για τον κουρκουμά θα βρεις εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%82
το δικό μου google γιά ότι γύρω απ'την κουζίνα λέγεται
ReplyDeleteΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
βρισκω τα πάντα εδώ, κι αν δεν είναι εδώ απλά δεν το φτιάχνω γιατί η συνταγή που θα συμβουλευτείς πρέπει να είναι και δοκιμασμένη.
Ευχαριστώ κορίτσια, Καλή Ανάσταση - Καλό Πάσχα