Friday, 29 October 2010

Ζαχαρόπαστα

Το πρώτο μου ραντεβού με την ζαχαρόπαστα είναι πλέον γεγονός!!!
To φλερτ μας είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, μέσω πληροφοριών που μελετούσα στο διαδίκτυο.
Κάποια στιγμή που είχα χρόνο πήρα την απόφαση και ιδού το αποτέλεσμα:

Υλικά
500 γρ ζάχαρη άχνη + λίγο ακόμα
4 κουταλιές της σούπας νερό
3 κουταλάκια του γλυκού σκόνη φρουι ζελέ
(αυτή που βλέπετε στην φωτογραφία είναι με γεύση φράουλα. Δίνει εκπληκτικό άρωμα και απαλό ροζ χρώμα)
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
1 κουταλιά της σούπας βιτάμ
2 βανίλιες
χρώματα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Βάζουμε τα 400 γρ άχνη σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το φρουι ζελέ , την γλυκόζη, το βιτάμ,
την βανίλια και όταν γίνουν όλα ένα μείγμα τα ρίχνουμε στην άχνη .
Ανακατεύουμε στην αρχή όλα τα υλικά μ’ ένα κουτάλι και μετά αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Ίσως χρειαστεί να βάλουμε και την υπόλοιπη άχνη, σταδιακά. Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει.
Όταν είναι έτοιμη την κλείνουμε αεροστεγώς σε σακούλα ή τάπερ.
Αν θέλουμε την χρησιμοποιούμε αμέσως. Είναι όμως καλύτερα να την αφήσουμε για μια μέρα να τραβήξει η ζάχαρη, πάντα βέβαια κλεισμένη αεροστεγώς.
Όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε κόβουμε ένα κομμάτι , την χρωματίζουμε αν θέλουμε με 1-2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και ξαναζυμώνουμε το κομμάτι που κόψαμε, μέχρι να έχουμε πάλι μια μαλακή ζύμη που να δεν κολλάει.
Σε μια επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με άχνη βάζουμε την ζύμη.
Την ανοίγουμε με πλαστικό πλάστη [για να μην κολλάει και κάνει γραμμές] σαν φύλλο για πίτα.
Επειδή κολλάει πάρα πολύ έχουμε δίπλα μας την άχνη και πασπαλίζουμε κάθε φορά που χρειάζεται.
Ανοίγουμε σε ότι πάχος θέλουμε και καλύπτουμε τα κέικς, τις τούρτες ή κάνουμε διάφορα σχεδιάκια.
Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε όταν στεγνώσουν για να στολίσουμε μελλοντικά γλυκά.

Όταν έφτιαξα το σοκολατένιο κέικ με μερέντα , έριξα λίγο από το μίγμα σε στρογγυλή μικρή αλουμινένια φόρμα μιας χρήσεως και όταν το ξεφορμάρισα και κρύωσε λίγο το στόλισα με την ζαχαρόπαστα !!
Έφτιαξα έτσι ένα big cupcake με ζαχαρόπαστα!ΤΙPS
Ανάλογα με το χρώμα που έχει το φρουι ζελέ βγαίνει και το χρώμα της ζαχαρόπαστας.
Αν θέλουμε λευκό χρώμα, αντί για φρουι ζελέ, βάζουμε 3 κουταλάκια ζελατίνη σε σκόνη ή 6 φύλλα ζελατίνη και εσανς από το άρωμα που προτιμούμε.
Αν την ζαχαρόπαστα την έχουμε κλείσει πολύ καλά αεροστεγώς, μπορούμε να την κρατήσουμε για πολλές ημέρες εντός η εκτός ψυγείου.
Μέτη

23 comments:

  1. Σαν να ξεπήδησε από παραμύθι!!
    Χρώματα, λουλούδια, γεύση..
    Μέτη μου να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  2. Αυτό είναι έργο τέχνης!!!!!!!
    Δεν θες να το φας για να μην το χαλάσεις!!!!!!!
    Υπέροχο!!! Μπράβο Μέτη μου!
    Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!!

    ReplyDelete
  3. Μέτη αυτό είναι όνειρο!!!
    Και χρωματίζεται από το ζελέ, ε?
    Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να κάνω τέτοια στολίδια! Πανέμορφο έγινε!
    Μπράβο σου!!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  4. Kαλά μιλάμε για καλλιτέχνη΄!!!!!
    Συγχαρητήρια Μέτη μας!

    ReplyDelete
  5. Τέλεια τούρτα,από καιρό έψαχνα μια καλή και δοκιμασμένη συνταγή για ζαχαρόπαστα,σ'ευχαριστώ πολύ!!!

    ReplyDelete
  6. Άψογο. Μου θυμίζει τα υπέροχα γλυκά που έφτιαχνα παρεα με ενα μαγικο πλασμα. Ήταν κάτι το πρωτοφανές: έβλεπες ένα γλυκάκι να φτιάχνει γλυκάκι!

    ReplyDelete
  7. Μπράβο Μέτη! Υπέροχη έγινε.

    ReplyDelete
  8. Μετάκο μου να ομολογήσω ότι εγω ήμουνα η τυχερή αποδέκτης του ΒIIIIG CUP CAKE ή θα ζηλέψουν οι άλλες κοπελούδες ??????

    Ηταν τέλειο!! το τελευταίο κομμάτι φαγώθηκε μετά απο 3 μέρες και ήταν σαν να είχε φτιαχθεί εκείνη την ώρα!!!!!

    τα θερμότατά μου συγχαρητήρια !!!
    εχεις χρυσά χεράκια για δημιουργίες !!

    καλημέρα και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  9. ΣΟΥΠΕΡ!
    έχω διαβάσει τις άπειρες συνταγές για ζαχαρόπαστα και καναδυό που έκανα δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα..
    μόνο τα υλικά που διάβασα στη δική σου νομίζω οτι θα είναι εκτός απο εμφανίσιμη και πολύ νόστιμη!!
    να είσαι καλα :)

    ReplyDelete
  10. Τυχερή Μαρία!! θέλω και εγώ να πειραματιστώ με την ζαχαροπαστα....

    ReplyDelete
  11. ΓΕΙΑ ΣΟΥ,ΤΙ ΤΕΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ!!!
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ...
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
    ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΤΥΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ...
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!

    ReplyDelete
  12. Εγώ,έρχομαι να διαμαρτυρηθώ εντόνως και να καταγγείλω πως δεν είναι δυνατόν η μία να κόβει και η άλλη να ράβει εδώ μέσα κι εμάς να μη μας δίνετε ούτε κομματάκι..
    τί θα πεί τη πήρε η Μαρία η ΒΟΥ..??
    εμείς..??..μπακούρια..??
    καφέ δεν έχουμε εμείς σπίτι μας να μας τη φέρετε...??
    και βεράντα να τον πιούμε( έχουμε και σόμπα..)...και να τη μετρήσουμε...τη βεράντα..λέω εγώ..
    ορίστε μας...

    σμουυυαατςςςςςςςς σας...

    ReplyDelete
  13. Μετάκι μου τι χρυσοχέρα είσαι εσύ καλό μου??
    Το χεις παιδί μου... το χεις!
    Αλλά καλά λέει η Βιβή, καταντάει σκάνδαλο πλέον τις δημιουργίες σου να τις απολαμβάνει μόνο η Μαρία;-)
    Φιλάκια πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  14. κρίμα να είσαι μακριά και να γλυτώνεις το κέρασμα, θα έπρεπε μερόνυχτα να φτιάχνεις τουρτίτσες για να μας προλάβεις όλες!!!!!! χαχα!!!!
    χρυσοχέρα!!!!

    ReplyDelete
  15. Γεια στα χέρια σου Μέτη! Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό και η περιγραφή σου πολύ ωραία. Θα με κάνεις να δοκιμάσω να φτιάξω και εγώ!
    Μαρία ντροπή σου! Δε φτάνει που δοκίμασες, το λες κιόλας:))

    ReplyDelete
  16. Δεν το λυπήθηκες να το κόψεις; :)
    αυτό είναι κομψοτέχνημα!
    μπράβο, πανέμορφο!

    ReplyDelete
  17. Πολλά συγχαρητήρια για το όμορφο γλυκάκι. Σκέτο κόσμημα!
    Βλέπω το φλερτ με την ζαχαρόπαστα να εξελίσεται σε μεγάλο έρωτα..χιχι

    Η συνταγή σου ενδιαφέρουσα.. εγω κανω την ''συνηθησμένη'' αν μπορω να πω ζαχαρόπαστα, αυτή που θελει γλυκερίνη (που δεν εχω βρει βεβαιως και την παραλείπω).. χωρίς βουτυρο..
    και το φρουι ζελε πολύ έξυπνο..
    Θα την δοκιμάσω την επόμενη φορά

    ReplyDelete
  18. Θέλω κι εγώ να ασχοληθώ με ζαχαρόπαστα κάποια στιγμή, αλλά ποτέ δεν το αποφασίζω. Πανέμορφο το κείκ, και εις ανώτερα!

    ReplyDelete
  19. Σαν μπιμπελο το εφτιαξες το κεκακι :)

    ReplyDelete
  20. ΤΕΛΕΙΟ... ΤΕΛΕΙΟ... ΤΕΛΕΙΟ...
    Εγώ δεν το αποφασίζω ακόμη, αλλά θέλω κάποια στιγμη να το επιχειρήσω...
    Μπράβο Μέτη!!!

    ReplyDelete
  21. kalhspera,eftiaksa xtes th syntagh alla h zymh moy tribete.mhpws ftaiei poy th xrwmatisa xtes molis thn eftiaksa?

    ReplyDelete
  22. Αναστασία, θα ενημερώσω την Μέτη για το ερωτημά σου, αλλά απο όσο ξέρω εγώ δεν φταίει το χρώμα, το οποίο το βάζουμε μόλις φτιάξουμε την ζαχαρόπαστα. Αυτό που χρειάζεται για να μην σου τρίβετε είναι ζύμωμα. Κάθε φορά που την χρησιμοποιείς πρέπει να την ζυμώνεις για να είναι μαλακιά και να μην σου σπάει. Αυτό ίσχύει για όλες τις ζαχαρόπαστες. Από γεύση πως σου έγινε???? εφτιαξες μόνο για καλυψη γλυκού ή έκανες και διάφορα σχεδιάκια ???

    περιμένουμε νέα σου και μάλλον αύριο θα σου γράψει και η Μέτη.

    φιλια πολλά και καλό βράδυ

    ReplyDelete
  23. ANASTASIA απο οτι βλεπω σου απαντησε η Μαρια μας.
    Η ζαχαροπαστα θελει παρα πολυ καλο ζυμωμα[σαν την πλαστελινη που θελουμε να μαλακωσει], τωρα αν νομιζεις οτι φταιει το χρωμα δοκιμασε χρωματα ζαχαροπλαστικης σε παστα και οχι υγρο, το πια στιγμη θα την χρωματισεις σιγουρα δεν παιζει ρολο.
    Καλη επιτυχια και οτι αλλο θελεις εδω ειμαστε!!!!!
    Καλη σου μερα!!!!!

    ReplyDelete