Λατρεύω τα μανιτάρια, θα μπορούσα να τα τρώω ακόμα και κάθε μέρα.
Τα άγρια μανιτάρια δεν τα γνωρίζω και πολύ καλά, αλλά που θα πάει?? Κάποια στιγμή θα μάθω να τα αναγνωρίζω!
Τα συγκεκριμένα τα μάζεψα από τα βουνά στα σύνορα του νομού Φθιώτιδας και Ευρυτανίας εκεί από όπου έλκω και την καταγωγή μου.
Αν δεν τα γνωρίζετε θα σας συμβούλευα να μην δοκιμάσετε το συγκεκριμένο σπορ, γιατί είναι άκρως επικίνδυνο!
Κι εγώ που τα μάζεψα, είχα την επίβλεψη κάποιου γνώστη.Χρειαζόμαστε:
½ κιλό μανιτάρια (κάλλιστα μπορεί να γίνει και με αυτά του εμπορίου)
4 αυγά
1 κούπα τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο (εγώ έβαλα Αμφιλοχίας)
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
πιπέρι,
(αλάτι δεν έβαλα καθόλου λόγω του τυριού)
ξύδι,
λάδι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια πολύ καλά, με ένα βρεγμένο σφουγγάρι.
Tα αχνίζουμε μέσα σε νερό που βράζει για 3 έως 5 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.
Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και ανάβουμε το φούρνο.
Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε λάδι και λαδώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματά του.
Ρίχνουμε στο πυρέξ τα μανιτάρια, ραντίζουμε με λίγο ξύδι και ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού το ξύδι και το λάδι.
Τα βάζουμε στο φούρνο και περιμένουμε μέχρι να ψηθούν. (δυστυχώς χρόνο αναμονής δεν μπορώ να δώσω γιατί τα έψησα στην στόφα, αλλά ο καθένας στο φούρνο του μπορεί να υπολογίσει και να τσεκάρει).
Ενώ περιμένουμε να γίνουν τα μανιτάρια , χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το τυρί το γάλα και το πιπέρι.
Όταν τα μανιτάρια είναι έτοιμα βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο, και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Προσθέτουμε και το μείγμα των αυγών.
Βάζουμε και πάλι το πυρέξ στον φούρνο, μέχρι τα αυγά να φουσκώσουν και να ροδοψηθούν.
Πάρτε πιρούνια και απολαύστε!!!!
Καλή επιτυχία!
Αμαλία
Άψογη φαίνεται, για λάτρεις του αυγού και των μανιταριών, θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!ΜΠΡΑΒΟ!!ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΙΔΕΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙς ΕΤΣΙ ΤΙς ΚΟΥΜΑΡΕΝΙΕς ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕς ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΕς!!! ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.
ReplyDeleteΓια κουμαρομανίτες δεν είχα ακούσει.
ReplyDeleteΘα τα δοκιμάσω με άλλο είδος μανιταριού που είναι τα αγαπημένα μου.
Λόγω ..χμ ηλικίας μπορώ να βάλω δυο αυγά;
Ευχαριστώ Αμαλία μου!
Εγώ ομελέτα δεν τρώω..αλλά αυτή θα την έτρωγα με μεγάλη ευχαρίστηση και για τις κουμαρομανίτες...αλλά και από παρουσίαση φαίνεται πολύ νόστιμη...αλλά και λόγω φούρνου!!
ReplyDeleteΜπράβο!
Φιλάκια και όμορφες καλημέρες!
Oμελετίτσα τρώω και με μανιτάρια ακόμη περισσότερο!!!
ReplyDeleteΛαχταριστή η ομελέτα, τέλεια και η φωτό...έτσι μου έρχεται να κάνω βουτιά στην οθόνη!
ReplyDeleteΤο ξύδι τι ρόλο βαράει στο πυρέξ???? Δεν το έχω ξανακούσει! Για πες μου Αμαλία να ξεστραβωθώ κι εγώ!
Παίρνω μεριδούλα!
Καλημέρα!
Kαλημέρα Αμαλία,τις κουμαρομανίτες δεν τις έχω ακουστά αλλά επειδή αγαπώ πολύ τα μανιτάρια θα την φτιάξω με άλλη ποικιλία!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!!!
Δεν τους ξέρω τους κουμαρομανίτες, και ειμαι και πολύ επιφυλακτική με μανιτάρια που δεν ξέρω την προέλευση τους.Η ομελέτα φαίνεται υπέροχη, και θα την δωκιμάσω με ..απλά porto bello!
ReplyDeleteΚαλή μέρα
πρέπει να ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η εμπειρία συλλογής μανιταριών, σωστά; Όσο για την ομελέτα, φαίνεται νοστιμότατη...κι έχω μια λιγούρα...χα χα. Ευχαριστούμε και για αυτή τη συνταγή σου!
ReplyDeleteείδα μανιτάρια και βούτηξα στην ομελέτα!!!
ReplyDeleteζηλευτά τα μανιταράκια σου
Αμαλία μήπως είμαστε από τα ίδια μέρη;;
ReplyDeleteΦανταστική η ομελέτα σου!!
Αμαλίτσα μου !!!! τι ωραία που είναι η ομελέτα σου !!! λατρεύω τα μανιτάρια αν και ποτέ δεν θα είχα το θάρρος να παω να μαζέψω !
ReplyDeleteαυτό που θαύμασα εξίσου με την ομελέτα σου είναι η στόφα και το ταψάκι σου, όσο για το φρυγανισμένο ψωμάκι? άσε δεν παίζεται !!!!! αχ τι μου έκανες Αμαλί και είναι δύσκολη η ώρα !!!
φιλια πολλά πολλά
Αμαλία φανταστική η ομελέτα. Ούτε κι εγώ τους ήξερα τους κουμαρομανίτες, αλλά θα τους τσάκιζα με τη μία. Η ομελετα σου με μαγεύει.
ReplyDeletesgr
Βρε,βρε...καλώς την Αμαλίτσα!Σε χάσαμε!
ReplyDeleteΚουμαρομανίτες έχουμε κι εδώ,όχι δεν τους μαζεύω εγώ.
Καλύτεροι κι από κρέας είναι,τι γεύση...!
Η ομελέτα σου τέλεια,έχω στην κατάψυξη,θα φτιάξω.
Φιλάκια!
Κι εγώ αν μπορούσα θα έτρωγα κάθε μέρα μανιτάρια, έχω μια λατρεία μαζί τους!!!!!!
ReplyDeleteΤέλεια η ομελέτα
Καλημέρα
snowball μην χάσεις ευκαιρία, είναι τέλεια
ReplyDeleteBenikos ναι ηταν τέλεια, την ίδια μέρα φάγαμε και πανέ τηγανιτές και ψητές στα κάρβουνα και είπα να δοκιμάσω και αλλιώς
ReplyDeleteΓιαγιά αντιγόνη μας, αυτό είναι ένα ωραίο ορεκτικό για 4, αν θες να μειώσεις τα αυγά βάλε 2 ολόκληρα και 2 επιπλέον ασπράδια
ReplyDeleteφιλιά
αχ βρε Εύα δεν τρώς ομελέτα :( τα συγκεκριμένα μανιτάρια έχουν μία νοστιμιά άλλο πράγμα!!!!
ReplyDeleteκαλά αυτός ο φούρνος και τι δεν έχει φτιάξει, και ακόμα έχουμε μέλλον
φιλιά
Λίλα όρμα ντε μην κάθεσαι
ReplyDeleteΈφη μου φοβερή!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΛοιπόν το ξύδι δεν το έβαλα για το πυρέξ, αλλά για τα μανιτάρια!!!!!!!!!! Να δώσω γεύση επιπλέον στα μανιτάρια!!!!! Μάλλον δεν το έχω συντάξει καλά!!!
πολλά φιλιά
Βασάκι,
ReplyDeleteνομίζω ότι τα porcini θα είναι πολύ ωραία μέσα στα αυγά...
πολλά φιλιά
Riri και εγώ μέχρι πρότεινως αγνωούσα το όνομά τους τα έτρωγα μόνο όταν τύχαινε κάποιος να μου φέρει... πειράματα δεν κάνουμε με την τύχη μας!!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι
Ευαγγελία όντως η εμπειρία ήταν μοναδική και γενικά οι βόλτες στο δάσος είναι πάντα συναρπαστικές, το μόνο που φοβάμαι μην με περάσει κανένας κυνηγός για αγριογούρουνο και τη φάω ξώφαλτσα!!!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι
γ. όρμα αλλά μήπως κάτι ξέχασες να φέρεις;;;;
ReplyDeleteλέω εγώ μήπως;;;;
χιχιχιχιχι
πολλά πολλά φιλιά
Ξανθή δεν ξέρω, αν τα χωριά Αγ. Γεώργιος, Παλίοκαστρο Μαυρίλο ή ακόμα και φουρνά σου λένε κάτι, τότε σίγουρα είμαστε γειτονάκια!!!!
ReplyDeleteόπως και να έχει εκεί πάνω νίωθω υπέροχα
Μαράκι εννοείται ότι μπορείς να έρθεις να στο χωριό και θα στα έχω όλα έτοιμα, και ψωμί φρυγανισμένο και φαγάκι στη στόφα και θα πάω εγώ και για μανιτάρια και για χόρτα, εσύ θα ρεμβάζεις από το μπαλκόνι το Βελούχι απλά....
ReplyDeleteπολλά πολλά φιλιά
και καλό μεσημέρι
sgritsa μόνο για τσάκισμα είναι αυτά τα μανιτάρια σκέτη κόλαση!!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Ελένη, ναι χάθηκα λίγο, γιατί ο μικρός μεγαλώνει και θέλει όλο και πιο πολύ χρόνο....
ReplyDeleteΤα συγκεκριμένα ναι το ξέρω ότι υπάρχουν και εδώ και ήταν να πάω να μαζέψω την Κυριακή αλλά δεν τα κατάφερα...τυχερή είσαι που σου τα φέρνουν...
πολλά φιλιά
Αστέρι την καλησπέρα μου,
ReplyDeleteόντως τέλεια είναι ευχαριστώ
φιλιά
Ειδα πως πολλοι δεν ξαναεχουν ακουσει για τις περιφημες κουμαρενιες μανητες και λεω να βοηθησω μια και τις γνωριζω καλα και τις θεωρω τις καλυτερες και γευστικοτερες μανητες που υπαρχουν , εξ ου και το επισημο ονομα τους LACTARIUS DELICIOSOUS...εμ τι αλλο να σας πω για διαβαστε και δειτε εδω...στη κουζινα μας !!!
ReplyDeletehttp://oinomagirion.blogspot.com/2010/09/lactarius-deliciosus.html
Μου φυλάξατε λίγη ομελετίτσα κι εμένα???
ReplyDeleteΑμαλίτσα μου ένα δράμα ζω αυτές τις μέρες, είμαι χωρίς ιντερνετ και μπαίνω στα κλεφτά από το pc του γιου μου!
Η ομελέτα σου απλά υπέροχη!!!
Εγώ βέβαια που να τρέχω στα βουνά με τις γόβες να μαζέψω μανιτάρια, τώρα ξέρεις όμως τι θελω να μου φέρεις όταν θα κατηφορίσεις προς Αθήνα μεριά, έτσι?
Φιλάκια!
Αμαλία πλάκα-πλάκα θα βγούμε και κοντοχωριανοί!!! Τα Φουρνά εμένα μου λένε....εσένα η Αμπλιανη σου λέει????
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα!
Αμαλία φτάνοντας Μακρακώμη αριστερά πας για Σπερχειάδα ανεβαίνοντας λοιπόν από εκεί εγώ αγναντεύω από τα Μάρμαρα το άλλο μέρος του βελουχιού έχω και φωτογραφίες στο blogg από το Νεοχώρι είναι ο γαμπρός μου.Είδες πόσο μικρός είναι ο κόσμος;;
ReplyDeleteΦιλιά
Μπράβο βρε beniko!!!! και ψάχνω ψάχνω το κανονικό τους όνομα τόσο καιρό αλλά τίποτα!!!!
ReplyDeleteΈγινε Λενιώ έχω κάτι πακετάκια στην κατάψυξη θα σου φέρω καναδυο. Ετσι για την ιστορία προχτές στη λαϊκή τα βρήκα ακαθάριστα και όχι πολύ φρέσκα 10 ευρώ το κιλό, τώρα για τα δικά μου που είναι και καθαρισμένα και αχνισμένα και φρεσκοκατεψυγμένα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις φαντάζομαι...εε εεε;;;;
ReplyDelete;) πολλά πολλά φιλιά
χαχαχαχα Έφη καλό ήταν αυτό...
ReplyDeleteκαι εμένα μου λέει η Άμπλιανη, αλλά δεν έχει τύχει να πάω ακόμα, μόνο ξυστά έχω περάσει, έχω ακούσει όμως ότι είναι πολύ ωραία... εγώ είμαι προς τη δεξιά μεριά του Αγ. Γεωργίου.
καλό βράδυ
Ααααααααα πολύ ωραία Ξανθή, το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού οι γονείς μου το πέρασαν στην παλιοβράχα και πήγα και εγώ κανα δυο φορές να τους δω, και τις προάλλες κάναμε ένα τουρ και περάσαμε από Σπερχιάδα και πήγαμε οπισθίως της Οίτης. Ο γαμπρός σου είναι από το Νεοχώρι δίπλα στο Μαυρίλο και τη Μερκάδα;
ReplyDeleteΑααααα όλα τα μπλογκ θα βγουν συγγενείς τελικά!!!!
πολλά πολλά φιλιά
και καλό βράδυ
Εγώ τις ξέρω τις κουμαρομανίτες, έφαγα και πρόσφατα στο χωριό μου στην Βόρεια Εύβοια.
ReplyDeleteΕίναι απίθανες σε γεύση σε χρώμα΄, είναι απλά τέλειες, όπου τις βρείτε έτοιμες εσείς που δεν τις ξέρετε μην τις αφήσετε!!
Να τη και η άλλη Ευβοιώτισσα
ReplyDeleteΜαρία ναι είναι απλά τέλειες....
ήταν να πάω στο κλιμάκι κοντά να μαζέψω την Κυριακή, αλλά λόγω υποχρεώσεων δεν τα κατάφερα...
πολλά φιλιά
Άψογοι κουμαρομανίτες!!
ReplyDeleteΛατρεύω τα μανιτάρια! Φαίνεται υπέροχη η ομελέτα!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα
Κι εγώ θα ήθελα κάποια στιγμή να μάθω τα μανιτάρια. Τα συγκεκριμένα δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά είμαι σίγουρη πως θα είναι σούπερ. Τα αβγά δε είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κανείς άγρια μανιτάρια, όπως και το ριζότο.
ReplyDeleteφαινεται οντως τελεια!!!! θα δοκιμαστει συντομα!!!
ReplyDelete