
Κουκιά, έτσι όπως τα φτιάχνει η μανούλα μου!
Υλικά για 4 έως 5 πιάτα
1 σακκουλάκι κουκιά ξερά 500γρ.
1 κρεμμύδι ξερό
1 ντομάτα τριμμένη
2-3 κουταλιές της σούπας πελτέ
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
λίγο δενδρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κουκιά στο νερό για να μουλιάσουν, περίπου 10 ώρες (συνήθως τα βάζουμε το βράδυ και τα μαγειρεύουμε την επόμενη).
Τα σουρώνουμε και καθαρίζουμε το μαυράκι που έχουν στην διχαλίτσα τους. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε τα κουκιά για να πάρουν καμιά δεκαριά βράσεις, δηλαδή μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει το νερό. Τα σουρώνουμε.
Tσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και 3 ποτήρια νερό.
Μόλις ζεσταθούν τα υλικά μας, ρίχνουμε τα κουκιά, την δάφνη, το δενδρολίβανο, το σκόρδο και το αλάτι με το πιπέρι.
Στην πορεία του μαγειρέματος θα χρειασθεί να προσθέσουμε νερό σύμφωνα με τα γούστα μας.
Σε τρία τέταρτα με μια ώρα θα είναι μάλλον έτοιμα, εξαρτάται βέβαια και από τα κουκιά, εάν είναι βραστερά ή κρατάνε.
Καλό είναι να έχουν λίγο ζουμάκι όταν τελειώσουμε το μαγείρεμα, γιατί όταν κρυώνουν πήζουν λίγο. Η δε σαλτσούλα του προσφέρεται για μεγάλες βουτιές !!!!!
ΤΙΡ:
Ο τρόπος για να το βγάλετε το μαυράκι είναι ο εξής:
Πιάνουμε το κουκί με τον δείκτη και τον αντίχειρα του αριστερού μας χεριού, το μαυράκι να κοιτάει προς τα επάνω, με το δεξί μας χέρι κρατάμε το μαχαίρι και το βάζουμε πίσω στην μεριά του δείκτη και παράλληλα με το μαυράκι, πιέζουμε το μαχαίρι προς τα κάτω και γλύφοντας προχωράμε στο αυλάκι που υπάρχει, μέσα πάντα από το μαυράκι και τελειώνουμε βγάζοντας το μαχαίρι προς την μεριά του αντίχειρα.
Όπως είπαμε είναι πολύ ωραίο φαγάκι αλλά δυστυχώς είναι απαγορευμένο για τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD που προκαλεί την κυάμωση.
Καλή επιτυχία!
Καλημέρα!!
ReplyDeleteΈνα πιατάκι για το Θανάση οι υπόλοιποι απαγορεύεται!!!
Tέλειο!!!!!!
ReplyDeleteΜπράβο στη μαμά σου, πολύ καλή ιδέα! Εμείς τα μαγειρεύουμε άσπρα, με λάδι και ρίγανη. Θα τα δοκιμάσω κι έτσι.
ReplyDeleteΓειά σου Μαράκι με τα ωραία σου τα παραδοσιακά!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗΜΕΡΑ!!ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ!
ReplyDeleteΦΙΛΙΑ!!
Aυτό το φαγάκι μύριζε Μαρία :) Μπράβο Μαράκι μου, και κυρίως για την υπομονή να τα καθαρίσετε!
ReplyDeleteΜαράκι μου φαγάκι από την χρυσοχέρα μανούλα, αποκλείεται να μην είναι νόστιμο!
ReplyDeleteΝα της δώσεις πολλά πολλά φιλάκια!!!
Ξαναγύρισα να δω την φωτογραφία!!! μαρεσει τόσο πολυ!! Πιο πολυ και απο τα κουκια κι ας τρελαινομαι γιαυτα!! Μπραβο και παλι !
ReplyDeleteΜαράκι,τα κουκιά μου αρέσουν πολύ!
ReplyDeleteΞερά βέβαια δεν έχω φτιάξει,μα έχω στον καταψύκτη φρέσκα-τα βάζω την άνοιξη,στην εποχή τους-στο μαγείρεμα έτσι τα φτιάχνω και γίνονται μμμ γλύκα.
Φιλιά!
Μαράκι μου τα κουκιά τα έχω φάει απο την μανούλα μου μόνο με λαδορίγανη και ποτέ κοκκινιστά όπου φαίνεται να είναι νοστιμότατα!
ReplyDeleteΔεν έχω τολμήσει να τα φτιάξω ποτέ γιατι τα αγόρια μου δεν υπάρχει περίπτωση να τα αγγίξουν!!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!
Πολύ ωραίο το φαγάκι σου Μαρία μου.
ReplyDeleteΚαι αρέσει σε όλους στο σπίτι.
Φιλιά.
Καλό βράδυ.
Στο χωριό μου λένε "ένα πνάκ' κκια" που σημαίνει "ένα πιάτο (πινάκιο) κουκιά"!! Μπορώ να έχω Μαριώ μου;;;;;;
ReplyDeleteΈχω να φάω πάνω από 10 χρόνια!!
Α ρε μάνα....
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ
Κάτι αντίστοιχο φτιάχνουμε κι εμείς με περισσότερα κρεμμύδια.Είναι θαυμάσιο πιάτο κυρίως αυτή την εποχή.
ReplyDeleteΛοιπόν κουκιά δεν έχω φάει ποτέ!!
ReplyDeleteΔεν μας έκανε ούτε η μαμά μου και έτσι δεν τα έμαθα!
Φαίνονται τόσο υπέροχα,θέλω να δοκιμάσω!!
Ελπίζω να μήν έχω κυάμωση!
Φιλάκια και μπράβο για την ανάρτηση!
Ξανθούλα μου μια και δεν τα φτιάχνεις να πάρεις οπωσδήποτε την μεριδούλα του Θανάση. Τι, θα τον αφήσουμε παραπονεμένο ??? χαχαχα
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλό μεσημέρι
Beniko μου, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, τα κουκιά στην φωτο μου θυμίζουν νησί και η σαλτσουλα την θάλασσα !!!! χιχι
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ
Helengr, ασπρα με λαδορίγανη ??? δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ ετσι τα ξερά κουκιά!!! να μια αλλη πρόταση λοιπόν για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο φαγάκι.
ReplyDeleteκαλό απόγευμα και καλό μήνα
Λιλάκι μου, αφού το ξέρεις ότι εγώ ειμαι της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας, τους μοντερνισμούς και τις αλχημείες τ'αφήνω στις άλλες κοκόνες και δη στο Λενάκι μας !!!
ReplyDeleteκαλό μηνα Λιλούκο μου και πολλά πολλά φιλιά
georgiaxara, φιλάκια πολλά και καλό μήνα !
ReplyDeleteΡενάκι, χαχαχα!!! θυμάσαι όταν προσπαθούσα να σου εξηγήσω πως καθαρίζουμε τα κουκιά !!! τι γέλιο είχαμε κάνει !!!!!!!
ReplyDeleteπερνα απο το σπίτι, κερνάω πιατάκι !!!
φιλια πολλά πολλά, καλό μήνα
Ελενάκι μου, η μαμα φτιάχνει και φρέσκα. Εγω μάλλον προτιμώ τα ξερά περισσότερο, ο πατέρας μου όμως λατρεύει τα χλωρά. Οταν τα φτιάξεις στειλτου ένα πιατάκι σε παρακαλώ !!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλό μήνα
Βασακι μου γλυκό, ουτε τα δικά μου παιδιά ακουμπουν τα κουκιά ! η μόνη που τα τρώω είμαι εγώ, ετσι περιμένω πότε θα τα φτιάξει η μανούλα για να έχω την μεριδούλα μου. Πάντως η σαλτούλα τους είναι για πολλές πολλές βουτίτσες !!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ και καλό μήνα !!!!
Λινάκι μου, να που βρήκαμε μια οικογένεια που να τρώνε όλοι τα κουκιά ! αυτό είναι αξιοθαύμαστο !!! μπραβο σας !!!
ReplyDeleteνα μου φιλήσεις τα καμαρια σου !!!
καλό μήνα και καλό απόγευμα
Συμμαθητά μου!!!!!!!!! και σε αυτό έχουμε τα ιδια γούστα ??? τι σου είναι βρε παιδάκι μου η κλάσση μας !!!!! χιχιχιχι!!
ReplyDeleteΠερνα απο το σπίτι να κεράσουμε μαμαδίστικο ''πνακ'κκιο''!!!! χιχιχ
είμαι σίγουρη οτι θα σου θυμίσουν αυτά της μανουλας σου !!
καλό μήνα Γιωργή !!
Vitaki μου, είναι όντως γιαυτήν την εποχή !
ReplyDeleteκαλό μήνα και πολλά φιλιά
Evaki μου η μανούλα σου είναι της πιο καινούργιας γενιάς απο την δική μου και γιαυτό μάλλον δεν σας τα έφτιαχνε. Συνηθως τα φτιάχνανε στα σπίτια τα πιο παλιά χρόνια. Οταν σου δωθεί η ευκαιρία δοκιμασέ τα και δεν θα χάσεις.
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλό μήνα !!!
Ελενάκι μου, εδωσα στην μανουλα τους χαιρετισμούς σου και σε φιλά πολύ πολύ !!!!
ReplyDeleteκαλό μήνα μωρό μου !!!!