Σιροπιαστά μέχρι μέσα !!!
Είναι η οικογενειακή μας συνταγή και την προτείνω σε όσους αγαπούν τα μαλακά και με πολύ σιρόπι μελομακάρονα.
Υλικά για 2 δόσεις
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κούπες τσαγιού ελαιόλαδο
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού μπύρα
8 κουταλιές σούπας κονιάκ
8 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλάκια γλυκού σόδα διαλυμένη στο κονιάκ
2 κουταλάκια γλυκού μπεικιν ανακατεμένο στο αλεύρι
Για το σιρόπι
1 κούπα τσαγιού μέλι
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλλα
για το γαρνίρισμα
καρύδι χοντροκομμένο
κανελλογαρυφαλλα
Εκτέλεση
Διαλύουμε την σόδα στο κονιάκ και την ρίχνουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ στο οποίο έχουμε βάλει όλα τα υγρά υλικά.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αρωματικά και σιγά σιγά κοσκινίζουμε μέσα στα υγρά το αλεύρι, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μπεικιν.
Από το αλεύρι κρατάμε 2-3 κουταλιές και το ρίχνουμε στο τέλος αν χρειαστεί.
Ζυμώνουμε απαλά και αφήνουμε την ζύμη μας για 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στρώνουμε αντικολλητικο χαρτί στο ταψί και αρχίζουμε να πλάθουμε και να στολίζουμε τα μελομακάρονα.
Εγώ κάνω σχεδιάκια με την γνωστή μέθοδο του τρίφτη.
Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμη και το πλάθουμε σαν ένα πολύ χοντρό δάχτυλοΤο βάζουμε πάνω στον τρίφτη και με το δάχτυλο μας το πατάμε στην μέση να κάνει ένα βαθούλωμα
μετά αρχίζουμε από την άκρη με το δάχτυλο μας να το βγάζουμεέτσι ώστε στην πάνω πλευρά να έχει μείνει το σχέδιο του τρίφτη και στην κάτω να υπάρχει το βαθούλωμα που κάναμε.
Αυτό θα μας βοηθήσει πολύ στο να σιροπιαστούν τέλεια τα μελομακάρονα μας.
Τα βάζουμε στο ταψί, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τουςκαι τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ανάλογα πάντα με τον φούρνο σας .
Όταν ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπιασμα
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά ανακατεύοντας τα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά ενώ το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα , δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας γιατί μπορεί να φουσκώσει και να χυθεί.
Στο καυτό σιρόπι, αφού βγάλουμε το λεμόνι και την κανέλλα, βάζουμε μέσα λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα για περίπου 1-2 λεπτά γυρίζοντας τα από όλες τις πλευρές ώστε να σιροπιαστούν καλά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα από τα καρύδια.
Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα μελομακάρονα φροντίζοντας το σιρόπι μας να παραμένει καυτό.
Αφού σιροπιάσουμε περίπου τα μισά, βλέπουμε και αν χρειαστεί, αραιώνουμε λίγο το σιρόπι με 1 φλιτζάνι του καφέ ζεστό νερό γιατί μπορεί να έχει δέσει και έτσι να μην απορροφάται από τα μελομακάρονα.
Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε ερμητικά κλεισμένα βάζα ή τυλιγούμε τις πιατέλες πολύ καλά με μεμβράνη.ΤΙΡ : τα μελομακάρονα για να γίνουν αφράτα και να απορροφήσουν εύκολα το σιρόπι δεν θέλουν πολύ ζύμωμα.
Καλή επιτυχία!
Μέτη
Μέτη μου μεσ το μυαλό μου (και στο στομάχι μου!) ήσουν...
ReplyDeleteΘέλω μαλακά και μελωμένα μελομακάρονα.
Φέτος θάχεις την τιμητική σου φιλενάδα!!!Θα σου πω εντυπώσεις;
Φιλάκια καλημέρς.
καλημέρα Μετάκι μου,
ReplyDeleteΚαι του χρόνου να είσαστε καλά και να ξαναφτιάξετε τα υπέροχα μελομακάρονα της μαμας Γωγούλας !!!!!!!!
περιμένω την μεριδούλα μου, όχι την ιντερνετική !!!!!!!!!!!!!!!!!
φιλια πολλά πολλά
Ο παρλιάρος ωχρια μπροστα σας!! μπραβο τέλεια συνταγη και παρουσιαση! Φιλια απο Βερολινο :)
ReplyDeleteΓια δες εδώ http://www.pathfinder.gr/ στα hot links :-)
ReplyDeleteDespinaK
Μέτη πολύ ωραίο κολπάκι για το σιρόπιασμα!!
ReplyDeleteΜέτη μου σλουρπ είναι τα σιροπιαστά σου μελομακάρονα!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου με υγεία!!!!
Καλές γιορτές να έχουμε!!
ΥΓ: Θυμάμαι πέρσι που φτιάχναμε μαζί στην Κορινθο τα μελομακάρονα της Μαρίας!!!
Μελομακάρονα, άμα είναι και μαλακά... ακόμη καλύτερα!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου με υγεία!
ReplyDeleteΚι εμένα έτσι μου αρέσουν μαλακά.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου νασαι καλά :)
και καλές γιορτές
Εμένα μου αρέσει που έχουν μπύρα, την χρησιμοποιώ κι εγώ στα γλυκά.
ReplyDeleteΦαίνονται τέλεια πάντως, θα τα δοκιμάσω.
Και του χρόνου
http://www.facebook.com/event.php?eid=147778985271892
ReplyDeleteauto einai ena event gia blogers.
elpizw na parebre8ite kai na simetasxete kai esus me to blog sas.
euxaristo
Φαίνινται υπέροχα! Καλή χρονιά και καλά Χριστούγεννα μα υγεία και χαρά.
ReplyDeleteMετάκι μου μεγάλη εντύπωση μου έκανε η μπύρα, δεν την είχα ξανακούσει σε μελομακάρονα.
ReplyDeleteΟ καλός μου τα θέλει όσο πιο μελωμένα και μαλακά γίνεται, η συνταγή σου είναι η ιδανική γι αυτόν!
Πολλά φιλιά, καλές γιορτές να έχουμε!
Μοσχομυρίσανε τα μελομακάρονα.
ReplyDeleteΝα έχουμε Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά !
Περιμένουμε και άλλες γιορτινές συνταγές από τα κορίτσια μας.
Φιλιά από την Ηλέκτρα.
Λοιπόν σαν σκασμένο μελομακάρονα δεν τρώω, αλλά τις προάλλες δοκίμασα που μας φέρανε στο σπίτι και ήταν πολύ μαλακά και σιροπιαστά σαν αυτά που περιγράφεις και έφαγα 2!!!! άρα μπορεί να δοκιμάσω να φτιάξω....
ReplyDeleteΜπράβο μετάκι μας
πολλά φιλιά
Υ.Γ. Αν μείνει περιμένω και εγώ κέρασμα και 1 μπουκίτσα όχι ιντερνετική!!!!
Χαρουλα μου φτιαξτα και θα δεις , η συνταγη ειναι της μαμας μου και παντα αυτα φτιαχνουμε, θα σου αρεσουν!!!
ReplyDeleteΦιλακια πολλα πολλα!!!!
Maria B. και Vasia b. τα μελομακαρονα γινονται πιο νοστιμα αν τα φτιαχνεις με καλη παρεα οπως περσι!!!!
ReplyDeleteχιχιχιχιχιχιχιχι!!!!!!!!!!!!
Φιλακια ματς μουτς!!!!!
Benikos place πολλα φιλια και απο εμας στην ελλαδα!!!
ReplyDeleteκαλημερα!!!
DespinaK σε ευχαριστουμε!!!!!
ReplyDeleteκαλη σου ημερα!!!!
Ξανθη μου αυτο το σιροπιασμα ειναι για τα πολυ μελωμενα μελομακαρονα , το αλλο με το ταψι ειναι για τα πιο τραγανα !!!
ReplyDeleteφιλια καλημερα!!!
Phivos Nicolaides καλη σου ημερα!!!!!
ReplyDeletebig mama να΄σε καλα και του χρονου!!!!!!
ReplyDeleteκαλημερα!!!
Μarion, καλες γιορτες ναχουμε με υγεια!!!
ReplyDeleteκαλημερα!!!
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ αν σου αρεσουν τα σιρωπιασμενα μελομακαρονα ειναι η ιδανικη συνταγη!!!!
ReplyDeleteφιλια !!!!
Ioannis Papadopoulos πολυ ενδιαφερον φαινεται , αλλα μας πεφτει λιγο μακρια η θεσ/κη....!!!
ReplyDeleteκαλη επιτυχια παντως!!!
καλημερα!!!
Helengr καλες γιορτες ναχουμε !!!!
ReplyDeleteκαλημερα!!!!
Ελενακι μου θα του αρεσουν του Δημητρη σου , ειναι μαλακα και μελωμενα ως μεσα !!!!!
ReplyDeleteΗ συνταγη ειναι της μαμας Γωγουλας και μου ειπε πως η μπυρα τα κανει πιο αφρατα για να τραβηξουν σιροπι!!!!!
Φιλακια πολλα!!!!
Ηλέκτρα νασε καλα, καλες γιορτες!!!!!
ReplyDeleteφιλια και απο εμας!!!!
Αμαλιτσα δεν το πιστευω οτι εφαγες μελομακαρονο........!!!!!!!
ReplyDeleteΠιστευω πως και αυτα θα σου αρεσουν , φτιαξτα και θα δεις....!!!
*στην επομενη δοση που θα φτιαξω θα σε ντελιβερισω και εσενα , γιατι απο αυτο τον δισκο μονο τα καρυδια στον πατο εμειναν....!!!!
Καλησπέρα. Διάβασα την συνταγή σου και μου άρεσε πολύ γιατί και εμένα η δική μου η οικογένεια τους αρέσουν να είναι καλά μελωνένα.Σαν αγοραστά που λέει ο λόγος, θα τα δοκιμάσω γιατί μου φαίνεται τέλεια η συνταγή σου. Να είσαι καλά. Καλές γιορτές. Τουλίτσα.
ReplyDeleteΤα συγχαρητήριά μου!
ReplyDeleteΝαί,είναι ελάχιστα η τύχη του πρωτάρη που λένε αλλά χωρίς τα υλικά αυτά, , τώρα θα πλάθαμε κεφτέδες!
Πεντανόστιμα, αφράτα!
Καλές γιορτές σας εύχομαι με υγεία και......αναγνωρισιμότητα!
:)