Μας έστειλε στο γραφείο η κυρία Αργυρώ από την Άνδρο, τους υπέροχους κουραμπιέδες της και είπα να δοκιμάσω κι εγώ να τους φτιάξω.
Έγιναν τέλειοι !!!! σας τους παραδίδω λοιπόν!
Υλικά για μια δόση
700 γρ βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη (200γρ)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ σιμιγδάλι ψιλό
1 σφηνάκι κονιάκ
1 σφηνάκι αλισίβα
1 κιλό αλεύρι Νο 2 μύλοι Αγ. Γεωργίου μαλακό
(θα χρειασθούμε και λίγο ακόμη)
1 ποτήρι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, κομμένα και λίγο καβουρδισμένα
Εκτέλεση
Χτυπάμε καλά το βούτυρο.
Ρίχνουμε την άχνη και χτυπάμε για λίγο ακόμη.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το κονιάκ, το λάδι και την αλισίβα.
Χτυπάμε για λίγο και προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες μας σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά οι κουραμπιέδες.
Όταν βγουν από τον φούρνο και είναι ακόμη ζεστοί, τους ραντίζουμε με ανθόνερο.
Μόλις κρυώσουν τους περνάμε από ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη!!
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ
TIP:
*Ακόμη και αν τους ψήσουμε σε πυρέξ καλό είναι να βάλουμε κόλλα ψησίματος από κάτω.
Στην περίπτωση δε που το ταψί μας έχει μαύρο χρώμα, καλύτερα να βάλουμε διπλή κόλλα για να μείνουν οι κουραμπιέδες από κάτω αφράτοι και να μην ξεροψηθούν.
* Στο ταψί βάζουμε πάντα κουραμπιέδες πλασμένους με όμοιο πάχος για να μην θέλουν διαφορετικό χρόνο ψησίματος.
* Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο τα πρώτα 15 λεπτά.
*για να φτιάξουμε αλισίβα χρειαζόμαστε: 1 κουταλιά της σούπας καθαρή στάχτη, χωρίς λίπη και 1 ποτήρι νερό. Τα βράζουμε 2-3 λεπτά και μετά σουρώνουμε το υγρό σε πολύ λεπτό σουρωτό ή χρησιμοποιούμε φίλτρο του καφέ.
Και του χρόνου να είμαστε καλά !!!
μμμ...σίγουρα θα είναι πολύ τραγανοί. Έτσι τους κάνουμε κι εμείς με αλισίβα στη Λευκάδα και γίνονται πολύ ωραίοι! Φιλιά πολλά.
ReplyDeleteΓειά στα χέρια σου Μαράκι μου!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου να είσαι καλά!!!
Παίρνω ένα κομματάκι για το καλό!
Φιλιά!
μμμμμμμ τι ωραία μύρισε Χριστούγεννα!!!!
ReplyDeleteμπράβο κορίτσια, και σε συνδυασμό με τον υπέροχο καιρό μπαίνουμε όλοι στο πνεύμα!!!
Μαριώ πολλά φιλιά
ΒΟΥ μου,κάτσε καλέ να φτιάξω καφέ...γιατί δεν μπορεί,στη κουζίνα μου μπήκες που φτιάχνω τώρα κουραμπιέδες...
ReplyDeleteΚι εγώ με αλισίβα τους φτιάχνω,όπως και τα μελομακάρονα...
και του χρόνου μικρή...να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε...
σμουααατςςςς στα μουτράκια σου...-:))
Πωπωπω ωραία πράγματα!!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου, πάντα με υγεία!!
Φιλιά
Αχχχχχ Μαρακι μου κουραμπιεδες με μπολικο αμυγδαλο και να μοσχομυριζουν βουτυρο....σλουρπ...σλουρπ....!!!!
ReplyDeleteΦιλακια ξελιγωμενα!!!!!!
Πω πω!! Τι ομορφιές είναι αυτές!! Ζουμπουρλούδικα και χιονάτα :)
ReplyDeleteΜπράβο Μαράκι!!
Λόγω της παλιάς μας γνωριμίας από τα σχολικά θρανία, πήρα το θάρρος να φωτίσω λίγο περισσότερο τη 2η φωτογραφία :)
Ελπίζω να σου αρέσει...
Κουραμπιεδάκι παίρνω έτσι κι αλλιώς :))
Φιλιά
Καλό απόγευμα
Θα κεραστώ γιατί δεν έχω φτιάξει ακόμα και τους ζήλεψα!
ReplyDeleteΝα είσαι καλά Μαράκι να μας φτιάξεις και του χρόνου
ReplyDeleteΦιλενάδα μου μην μου φέρεις ποτέ κουραμπιέ αν με αγαπάς.......αν δεν αδειάσω την πιατέλα δεν σταματάω!!!!!!!!
ReplyDeleteγεια σε ολους και ολες
ReplyDeleteπαιδια θελω να ρωτησω κατι ασχετο με τους κουραμπιεδες που επι τις ευκαιριας ακουγονται πολλη καλη.
ReplyDeleteεχω καποια συνταγη που στα συστατικα αναφερει π.χ ''1 χαρτί μικρό κανέλα''
τι ειναι αυτο το μικρο χαρτι;σε τι αντιστιχει;
Καλησπέρα!! φαίνονται τέλειοι!
ReplyDeleteαν και δεν τους έχω φτιάξει ποτέ με αλυσίβα.
Πάντως θα τους δοκιμάσω.
φιλιά!!!
Μαράκι και του χρόνου!!!
ReplyDeleteΑυτή την αλισίβα καιρό θέλω να την κάνω κι όλο ξεχνώ να φέρω στάχτη.
Φιλάκια
και του χρόνου!!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου να είσαι καλά Μαράκι! Αλυσίβα δεν έχω φτιάξει ποτέ, ούτε ξέρω πως γίνεται. Που τη βρίσκουμε τη στάχτη;
ReplyDeleteΜαράκι μου και του χρόνου με υγεία!!!
ReplyDeleteΠαιδιά η Μαρία για λίγες μέρες θα μπαίνει πολύ σπάνια στο blog μας λόγω κάποιων υποχρεώσεων που έχει αυτό τον καιρό!
Ανώνυμη/ε η συνταγή σου πρέπει να είνα πολύ παλιά για να αναφέρει χαρτάκι κανέλας,
Υποθέτω ότι αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι.
Υπέροχοι!!! Να σαι καλά πάντα να μας γλυκαίνεις έτσι και να μπορώ εγώ να κάνω το "κομμάτι" μου στην μέλλουσα πεθερούλα μου..χιχιχιχιχι..Καλές γιορτές για όλους!!
ReplyDelete