Thursday, 27 January 2011

Παξιμαδάκια βανίλιας και γλυκάνισου

Πεντανόστιμα, θα σας ξετρελάνουν!!
Τα υλικά μας για 45 περίπου κομμάτια:
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
μισό φακελάκι αμμωνία (15γρ.)
4 βανίλιες
1 φλιτζανάκι του καφέ βούτυρο λιωμένο
2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
3 αυγά
500 γρ + λίγο ακόμη, αλεύρι μπλε (για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ διαδοχικά το λιωμένο βούτυρο, το λάδι, την ζάχαρη και τους κρόκους.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, διαλύουμε μέσα την αμμωνία και το προσθέτουμε στο προηγούμενο μίγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μίξερ.
Μόλις ανακατευθούν όλα μαζί (στην χαμηλή ταχύτητα) προσθέτουμε το γλυκάνισο ή οτιδήποτε άλλο έχουμε αποφασίσει.
Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να έχουμε μια ωραία μαλακή ζύμη.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στο ταψάκι του φούρνου ή σε σιλικόνη και πλάθουμε μακρόστενα μπαστουνάκια σαν φραντζολίτσες.Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα μπαστούνια σε λεπτές φετούλες, το χάραγμα πρέπει να τελειώνει λίγο πριν την βάση.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και σε πάνω κάτω φωτιά στους 180 βαθμούς, στην θέση που ψήνουμε το φαγητό (τελευταία από κάτω), μέχρι να ροδίσουν δηλαδή για περίπου 20 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και κόβουμε μέχρι κάτω τα παξιμαδάκια.
Τα βάζουμε με την μεγάλη πλευρά στο ταψί και τα ξαναψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.Απολαμβάνουμε τα παξιμαδάκια μας είτε σκέτα ή με καφέ ή με ένα ωραίο και αρωματικό τσάι. Είναι σούπερ !!!!!ΤΙΡ: μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γλυκάνισο με κάποιο ή κάποια από τα κάτωθι:
κανέλλα
ξύσμα πορτοκαλιού
ξύσμα λεμονιού
σταφίδες μαύρες
ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα
δικά μας κόντιτα
ή με οτιδήποτε άλλο προτιμούμε.
Καλή επιτυχία!

60 comments:

  1. Για το πρωινο τσαγακι ειναι τελεια!

    ReplyDelete
  2. Να είχα λίγα με το καφεδάκι μου!!
    Τέλεια είναι.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Μμμμ ευχαριστώ για την συνταγή, είναι τα αγαπημένα μου και τον γιονιών μου αλλά δεν ήξερα πως γίνονται οπότε τα αγοράζαμε μαζικά απ'τον φούρνο.

    ReplyDelete
  4. Μμμμ...νοστιμοτατα και μυρωδατα..για καθε στιγμη...μπραβο Μαρακι γεια στα χερακια σου κουκλα μου,καλη σου μερα,φιλακιαααααααααα!!!!

    ReplyDelete
  5. Μαράκι ξεσηκώνω τις συνταγές σας για να τις φτιάχνω με φρουκτόζη, όπως η μαμά μου για τον μπαμπά μου! Αποφεύγουμε και το βούτυρο, αντικαθιστώντας το με λαδάκι κι όλα μια χαρά! Δεν είναι το ίδιο βέβαια, αλλά απ'το ολότελα.... Φιλιά κοριτσάκι μου!

    ReplyDelete
  6. Γεια στα χεράκια σου!!!
    Σμουάτςςςςς

    ReplyDelete
  7. Καλημερα καλημερα και εγω επειδη τα ''κατασπαραξα'' εχω να πω οτι ειναι καταπληκτικα!!!!!!Αλλα και το σερβιτσιο ε?Ανταξιο μιας famous amd rich blogger!!!!!


    Many Kisses
    Alma Libre

    ReplyDelete
  8. Alma Libre μου εχεις αμπσολούτλι δίκιο, τι να πρωτοθαυμάσω πλέον!
    Τα παξιμαδάκια?? Την παρουσίαση?? Το γκλάμουρους σερβίτσιο??
    Πάω να καθίσω δίπλα στην φιλενάδα μας, να μασουλήσω κανένα παξιμαδάκι και να πάρω λίιιιγο από την λάμψη και την γκλαμουριά της;-)
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  9. Parakalw mipos mporeite na mou peite h ammonia posa koutalakia einai?
    Deixnoun yperoxa ta paksimadakia, thelw na ta ftiaksw.
    Efxaristw
    Sofia

    ReplyDelete
  10. O Αγαπημένος μου συνδυασμός αρωμάτων!!!Θα την δοκιμάσω σίγουρα.
    Φιλάκια κορίτσιααααα

    ReplyDelete
  11. γεια σου Ελπινίκη, όπως το λες είναι, τέλεια με το τσαγάκι !!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  12. Μαράκι μου και με το καφεδάκι πάνε πάρα πολύ! εμεις τα τσακίσαμε και με τα δύο !!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  13. emantzi, εμεις ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Δοκίμασε να τα φτιάξεις και δεν θα απογοητευθείς !!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  14. Γωγουλίνι μου, ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια !!!

    φιλούπες πολλές

    ReplyDelete
  15. Μαράκι μου γλυκό, δινε μας ιδέες και εσύ γιατί είναι αρκετοί ανθρωποι που δεν μπορούν να φάνε γλυκό με ζάχαρη.
    Το αλεύρι δεν πειράζει ή θα το αλλάξεις και θα το κάνεις με ολικής άλεσης ???

    σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  16. Αστεράκι μου, σμουτς σμουτς !!!!
    καλή σου μέρα !!!!!!!!

    ReplyDelete
  17. Alma libre μου, άρχισες τα τρελλά σου παιδί μου με τα σερβίτσια ??? χαχαχαχαα!! αφού ξέρεις ότι είμαι λάτρης τους !!!!!!

    φιλια πολλά πολλά πολλά

    ReplyDelete
  18. Ελενάκι μου ! χαχαχαχααχχααχαχ!!!

    ετσι μπράβο κάτσε δίπλα μου να πάρεις λίγο γλαμουριά !!!!!!!!!!
    χαχαχααχαχα

    φιλάκια πολλά φιλεναδίτσα μου !!

    ReplyDelete
  19. Σοφάκι μου, όταν θα πάω στο σπίτι θα μετρήσω ποσες κουταλιές είναι το φακελάκι και θα σου απαντήσω.
    Προς το παρόν μπορώ να σου πω ότι όλο το φακελάκι είναι 28 γρ, εμεις χρησιμοποιούμε τα 14 γρ.

    Τα λέμε αργότερα, μην απομακρυνθείς πολύ !!!

    ευχαριστούμε για την επισκεψη και φιλια πολλά !!!!

    ReplyDelete
  20. Χαρουλίτααααααα!!! που είσαι εσύ καλέ?? σε ψάχναμε με την Βιβή και δεν μπορούσαμε να σε βρούμε. όλα καλά ??? τελείωσες με τις δουλίτσες που είχες ??

    περιμενω νέα σου


    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  21. Erxomai gia tsai, paximadia...na ta poumai, ligo kous-kous kai kana asterio h duo! ;)

    ReplyDelete
  22. ελα Πήτερ έλα !!! θα σου έχω πολλά παξιμαδάκια και πολλά τσαγάκια !!! χαχαχα!! θα κάτσεις δίπλα με το Λενιώ και θα απολαμβάνεις τα μυρωδάτα βουτηματάκια μας με ατελειωτο κους-κους !!! χαχαχα

    καλή σου μερα Πήτερ !!!

    ReplyDelete
  23. Μαράκι μας,
    πω πω πω και εμένα μου αρέσουν αυτά τα παξιμαδάκια, αλλά περισσότερο μου αρέσει το τσαγάκι στο υπέροχο σερβίτσιο!!!!
    πετάγομαι το ΣΚ να με τρατάρεις γιατι με έχει καλομάθει η Βασίλισσα της Αγγλίας που πίναμε το απογευματινό μας tea και δεν βρίσκω πιά κάτι αντάξιο!!!!

    ΠΟλλα πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  24. Κάτι τέτοια παξιμαδάκια μου έφεραν πριν ένα μήνα από νοικοκυρά από τη Σκάλα Λακωνίας.
    Ξέρεις εγώ όμως ένα μόνο να δω πως είναι.
    Νοστμότατα με ίδια υλικά όπως έμαθα, αλλά τα αφήνω για κανέναν που δεν πρόλαβε!!χαχαχα
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  25. Έτσι, έτσι, βγάλαμε το καλό σερβίτσιο, το ξεσκονίσαμε και το μοστράραμε.....και για ξεκάρφωμα πετάμε και τη συνταγή για τα παξιμαδάκια!! Σε μάθαμε μαντάμ...δε μασάμε!!!!!!!

    ReplyDelete
  26. Αμαλί ετσι όπως τα λες είναι : μια η βασίλισσα της Αγγλίας και μια εγώ !!!! χαχαχαααχαχαχ!

    ελα να σε κεράσω τσαγάκι με παξιμαδάκι !!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  27. Ξανθή, η Μέτη μας είναι απο την Σκαλα Λακωνίας, λες να γνωρίζονται με τους φίλους σας ?? θα το αναλυσετε όταν θα βρεθούμε στην πίτα!

    όσο για την συνταγή νομίζω ότι είναι η πλεον κλασσική και πολύ νόστιμη.

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  28. δσεν μου λες ΚΥΡΙΑ ΛΙΛΑ, ποιός σου είπε να με προσφωνείς ''μανταμ''? το σωστό είναι ''ΜΑΝΔΑΜ''!!!!! χαχαχαχαχαχααχα!

    αφού ξερεις ότι μια πετριά με τα σερβίτσια την έχω, τι ερωτηση είναι αυτή λοιπόν??? σιγα μην πινω σε σκέτη κούπα, φυσικά και χρησιμοποιώ όοοολα μου τα τσαγερά και τα συναφή !!!!!!!!!!!!!!!!

    Εμείς ετσι είμαστε στο σπίτι μας κάνουμε απογεύματα με τσαι και σερβίτσια !!!!!!!!!!!χιχιχιχιχιχι

    σε φιλώ πολύ πολύ μεχρι την άλλη εβδομάδα.

    ReplyDelete
  29. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!!ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΩΩΩΩΩΩ!ΜΥΡΙΖΕΙ ΥΠΕΡΟΧΑΑΑΑΑΑ!

    ReplyDelete
  30. αγαπημένααααααααααα!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  31. υπέροχα παξιμαδάκια, αλλά τα σέρβιρες μπροστά σ' αυτό το αστραφτερό γκλαμουράτο σερβίτσιο και έκλεψες λίγη από τη γεύση τους, καθώς ρίχνουμε κλεφτές ματιές στα υπέροχα ροζ τριανταφυλλάκια και η πρώτη ματιά αδικεί τα παξιμαδάκια, με αποτέλεσμα να μην τρώμε όοοοοοοσα πρέπει !!!
    φιλιά

    ReplyDelete
  32. polu endiaferousa h suntagh sou..tha thn dokimasw me thn prwth eukaireia!

    ReplyDelete
  33. Μαράκι θα τα φτιάξω αλλά θα αντικατστήσω τον γλυκάνισο με κανέλα. Ωραίο σερβίτσιο.

    ReplyDelete
  34. Πέρασα να πάρω δύο για τον απογευματινό μου καφέ.
    Οτι συνταγή δοκίμασα από το blog σας έγινε τέλεια!

    ReplyDelete
  35. μμμμμμμμμμμμ!
    Εγώ θα προτιμήσω με κανελίτσα!

    ReplyDelete
  36. Τι ωραία παξιμαδάκια και εξαιρετική παρουσίαση1

    ReplyDelete
  37. Υπέροχη συνταγή όπως όλες σου Μαρία !

    ReplyDelete
  38. Θα τα δοκιμασω γιατι φτιαχνω τακτικα παξιμαδακια. Σημερα εφτιαξα της Κικης, οταν τελειωσουν θα φτιαξω αυτα να τα δοκιμασω.Καλο βραδυ.

    ReplyDelete
  39. Μαρακι μου γλυκο γιατι σε πειραζουν για τα σερβιτσια σου?
    Τα σερβίτσια της βασίλισσας της Αγγλίας ωχριούν μπροστά στα δικά σου.
    Και που ναξεραν αυτές που σε πειράζουν ότι έχεις χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά σερβίτσια!!!!!!!!!!!!!
    Τελεια τα παξιμαδακια σου για το πρωινο τσαγακι!!!!!

    ReplyDelete
  40. Maria, δοκιμασε τα είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν.

    καλή σου μέρα και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  41. Ιrida, και εμεεεεεεένα !!!

    καλή σου μέρα και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  42. γαστεροπλήξ, κι εσύ βρε τέκνον Βρούτε ??????????? δεν περίμενα να μου την πεις και εσύ για το σερβίτσιο !!!!!! μου φαίνεται ότι αρχίζω να γίνομαι γραφική με την αδυναμία που έχω στα σερβίτσια!!!!!!!χιχιχιχι!!



    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  43. Eιρήνη, οταν βρεις λίγο χρόνο δοκιμασέ την είναι πολύ γρήγορη.

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  44. manousina, και πολύ καλά θα κάνεις !! είναι απίθανα με κανέλα, όταν τα φτιάξεις στείλε και λίγα απο εδώ σε παρακαλώ πολύ !!!!χαχαχα!!

    φιλια πολλά, καλό σ/κ

    ReplyDelete
  45. dhmhtra, σ' ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!!!!!!
    μας τιμούν όταν προέρχονται απο ένα άτομο σαν και σένα !!

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  46. Rena, θα η manousina με κανέλλα οπότε θα πάμε να μας κεράσει !!χιχι!!!

    φιλιά πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  47. taste advisor, καλέ μας κάνετε και κοκκινίζουμε με τα καλά σας λόγια !!! ευχαριστούμε πολύ!!!

    καλό σαββατοκύριακο !!!

    ReplyDelete
  48. Vita, μην μου λες τέτοια γιατί θα αρχίσω να ξανακαβαλάω το καλάμι που το έχω παρκάρει!!! χαχαχαχαχ!!!
    ευχαριστώ πολύ πολύ

    φιλια και καλό σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
  49. Δημιουργία, να τα δοκιμάσεις είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν και αυτά!!!!!

    φιλια πολλά πολλά καλό σ/κ

    ReplyDelete
  50. Τέλεια τα παξιμαδάκια, τέλειο και το σερβίτσιο!!!!!

    ReplyDelete
  51. Μετάκι μου, κρύβε λόγια, κρύβε λόγια γιατί με κράζουν που με κράζουν, φαντάσου να μαρτυρήσεις ότι χρησιμοποιώ αλλα για κάθε εποχή !!!! χαχαχαχα!!
    Οπως έχουμε ήδη πει τα σερβίτσια δεν ειναι για να τα βλέπουν οι βιτρίνες των μπουφέδων αλλά για να τα απολαμβάνουμε σε καθημερινή βάση!!!!!!!!!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  52. sweet dreams, σ'ευχαριστώ πολύ, πέρνα να σε κεράσουμε τσαγάκι με ωραία βουτήματα !!!

    σε φιλώ
    καλό σ/κ

    ReplyDelete
  53. θα πάρω ένα για τον απογευματινό καφέ μου

    καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι :))

    ReplyDelete
  54. αν είχες φιλότιμο θα έλεγες πως τα απολαμβάνουμε με τον καφέ μας,το τσάι μας και με τις φιλενάδες μας...
    αλλά μπα...πετάμε το καλό σερβίτσιο που λέει και η Λουλού και τα τσακίζουμε μόνη μας...pp

    ReplyDelete
  55. Καλημεραααα!!!Φανταστικα φαινονται τα παξιμαδια σου μαρια!!!Μου χει φτιαξει κατι ζακυνθινα η κυρα-γωγουλα μου αλλα κι αυτα φαινονται εξισου πεντανοστιμα!!!Θα της πω να μου φτιαξει κανα 5κιλο να χω να μασουλαω!!!

    ReplyDelete
  56. Κατερινάκι μου να ΄σαι καλά για τις ευχές σου, πιάσανε τόπο!!!
    (χιχιχι)

    καλημέρα και καλή βδομάδα !!

    ReplyDelete
  57. Βιβάκο μου χαχαχααχααχαχαχ!!!!!!!!!!

    σε περιμένω για τσαγακι, κους κους μπισκοτάκια και ότι αλλο τραβήξει η ψυχή σου !!!!!!!!! σε φιλώ πολύ πολύ πολύ πολύ !!!


    καλημέρα και καλή βδομαδα!!!!

    ReplyDelete
  58. Νίκο, όταν σου φτιάξει η κυρα Γωγούλα, στείλε και σε μένα λίγα σε παρακαλώ που τα λατρεύω !!!!
    είμαι σίγουρη ότι θα είναι απίθανα !!!

    καλή σου μέρα, καλή βδομάδα και ευχαριστούμε για την επίσκεψη !!!!

    ReplyDelete
  59. ωχ ωχ...και πινω και καφε τωρα!!τρελλαινομαι για γλυκανισο μα δε λεω οχι και στα φρουτακια... τα θελωωωω!!
    (μισο φακελακι αμμωνια ποσα γραμμαρια ειναι?)

    ReplyDelete
  60. cookitsa μου, συγνώμη για την καθυστέρηση της απαντήσεως αλλά τώρα μόλις είδα την ερώτηση σου!

    Το φακελλάκι είναι 28-30 γρ. (εξαρτάται απο την μάρκα),
    συνήθως θα δείς σε συνταγές ότι η αναλογία αμμωνίας - αλευριού είναι ένα φακελλάκι ανά κιλό αλεύρι.

    αν τα φτιάξεις εύχομαι καλή επιτυχία!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ πολύ

    ReplyDelete