
Καυκαλίθρες, σέσκουλα, μυρώνια, σπανάκι και πολλά άλλα, που θα νοστιμίσουν το τραπέζι μας.
Συνήθως με αυτά τα χόρτα φτιάχνω τέτοια εποχή τις χορτόπιτές μου, που γίνονται πεντανόστιμες, ακριβώς λόγω της γλυκύτητας των χορταρικών που περιέχουν.
Να τα χρησιμοποιήσω σε φαγάκι δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα.
Την ιδέα την πήρα από την Vita και την νόστιμη Κρητική Κουζίνα της.
Βέβαια η Κρήτη είναι γεμάτη από νόστιμα χορταρικά αυτόν τον καιρό (αλλά και κάθε καιρό πιστεύω). Εγώ προσάρμοσα την συνταγή στα μέτρα μας και στα χορταρικά που με προμήθευσε ο … Αθηναίος μανάβης μου.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα φαγάκι που άρεσε πάααρα πολύ σε όλους μας, εξαιρετικά νόστιμο, υγιεινό και πολύ μυρωδάτο!
Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!
Το σίγουρο είναι ότι θα το ξανακάνω πολλές φορές ακόμα, το εντάξαμε στα αγαπημένα μας.
Πάμε να σας πω πως το έφτιαξα!
Χρειαζόμαστε:
1,5 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
500 γρ. σέσκουλα
300 γρ. καυκαλίθρες
300 γρ. σπανάκι
1 ματσάκι μυρώνια
1 μεγάλο κρεμμύδι
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
3-4 πράσα
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
4-5 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κοφτά κουταλάκια πελτέ
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
αλάτι
πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα χορταρικά μας, σέσκουλα, καυκαλίθρες, σπανάκι, και τα ζεματάμε στην κατσαρόλα με λίγο νεράκι.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις μερίδες του κρέατος να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί.
Μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα χορταρικά , τα μυρώνια, άνηθο, καρότο, πράσα και κρεμμύδια.
Προσθέτουμε και 200 ml νεράκι και αφήνουμε μισή ώρα ακόμα να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Ελέγχουμε κατά διαστήματα το φαγάκι μας μήπως θέλει ανακάτεμα.
Το φαγάκι πρέπει να μείνει με την σαλτσούλα του.
Σερβίρουμε πάντα γενναίες μερίδες στα πιάτα μας και απολαμβάνουμε με φρέσκο ψωμάκι και μπόλικες βουτίτσες στην σαλτσούλα.
Σημείωση: Τα χορταρικά (σέσκουλα, καυκαλίθρες, σπανάκι, είναι ζυγισμένα καθαρισμένα)
Καλή επιτυχία, καλή σας όρεξη και καλό μήνα να έχουμε!
Καλημέρα,καλό μήνα,απο το
ReplyDeletehttp://radiopoint.blogspot.com/
Καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΞανά εδώ... Τέλειο φαγητό... Επιτέλους, σταμάτησα τη δίαιτα (εντολή γιατρού... και τα σκυλιά δεμένα, χαχαχαχα), οπότε θα δοκιμάσω ένα πιατάκι... Έλενα, μία μερίδα στην Άμφισσα παρακαλώ... Φτιάχνω ψωμάκι και περιμένω...
Καλημέρα!!!!!!!!
Υπέροχο αγαπημένο φαγητό!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚαλό μήναααααααααα
Προσωπικά δεν πάω στο μανάβη, τη σκάλα κατεβαίνω και τα μαζεύω!!!
ReplyDeleteΥπέροχο φαγητό για να έχουμε υπέροχο μήνα!
Ωραίο φαγάκι. Επίκαιρο.
ReplyDeleteτέλειος ο συνδυασμός. Τέτοιες συνταγές για καθημερινά φαγητάκια, αλλά λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα τα χρειαζόμαστε. Για να σπάμε και τη μονοτονία του μεσημεριανού και να είναι και τη εποχής!
ReplyDeleteΕλενακι μου γλυκο,ναι το ιδιο φτιαξαμε φαγητο,μονο που εσυ το εκανες κοκκινιστο κι εγω λεμονατο..παντως κοκκινιστο δεν το εχω δοκιμασει..την επομενη που θα μου φερει η πεθερα μου και παλι χορτα, θα το φτιαξω με τον δικο σου τροπο.
ReplyDeleteΓεια στα χερακια σου!!!
Καλη σου μερα και καλο μηνα να εχεις γλυκια μου,φιλακια παρα πολλα!!!
καλημέρα καλό μήνα!!!αγαπημένο φαγάκι!!!!!
ReplyDeleteΜε το ωραιότερο φαγητό ξεκίνησες το μήνα σου!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα σε όλες σας!!
Ελενάκι,τι πρόταση η σημερινή!Στείλε ένα πιατάκι,δεν ξέρω τι να μαγειρέψω σήμερα.
ReplyDeleteΕξαιρετικό πιάτο,θα είναι νοστιμότατο!Αχ,δεν τα γνωρίζω τα χόρτα,πάντως εδώ έχουμε τέτοια,ούτε στο μανάβικο φέρνουν -περισσεύει;
Καλό μήνα-φιλιά!
Πεντανόστιμο το φαγητό σου σήμερα Έλενα! Καλό μήνα σε όλα τα κορίτσια:)
ReplyDeleteΤο έκανες τελικά Έλενα! Ευχαριστώ για την αναφορά και το link. Αν σας αρέσουν τα μάραθα, την επόμενη φορά πρόσθεσε λίγα.Εγώ τα θεωρώ απαραίτητα γι΄αυτό το φαγητό αλλά δεν αρέσουν σε όλους. Βράζουν λίγο πιό δύσκολα από τα άλλα γι αυτό τα προσθέτουμε πιο νωρίς στην κατσαρόλα μας. Και πάλι σ' ευχαριστώ. Χαίρομαι που σε "ενέπενευσε" η συνταγή μου και προσυπογράφω την δική σου εκδοχή.Η πάπρικα μου άρεσε σαν προσθήκη
ReplyDeleteΩραιότατο και μοσχοβολιστό!
ReplyDeleteΚαλό μήνα να έχουμε!
ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ και ΜΠΡΑΒΟ!!!
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Χορταστικό και εύγευστο φαίνεται!
ReplyDeleteΚαλό Μήνα!
μου αρέσει πολύ το φαγητό σου Έλενα!! Το μόνο κακό το καθάρισμα των χόρτων...
ReplyDeleteΓιατί κανενας μανάβης δεν τα πουλάει καθαρισμένα σαν τους ψαράδες;;; ας χρεώνει παραπάνω...
Καλό μήνα Μάριε!!
ReplyDeleteΜε πολλή μουσική!
Κάλλια που είσαι εσύ κοπέλλα μου??
ReplyDeleteΑμφισσα ακόμα??
Φέρε ψωμάκι από το γνωστό και έλα!
Φιλάκια, καλό μήνα!
Καλό μήνα Αστεράκι, φιλάκια:)
ReplyDeleteΚάνθαρε σε ευχαριστώ!!
ReplyDeleteΚαλό σου μήνα!!
Αχ βρε Λίλα, θέλεις πρωτομηνιάτικα να με κάνεις να σκάσω από την ζήλια μου χα χα χα!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό μήνα!
Ευαγγελία μου είναι πράγματι ένα διαφορετικό φαγάκι, πολύ πολύ νόστιμο, δοκίμασέ το θα σε ενθουσιάσει!
ReplyDeleteΦιλιά!
Γωγούλα μου εσύ που έχεις την πεθερούλα που σε προμηθεύει με χορταράκια, δοκίμασέ το και με την σαλτσούλα του, γίνεται και έτσι πολύ νόστιμο!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό μήνα!
Καλώε την Irida, καλό σου μήνα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ξανθή σε ευχαριστούμε πολύ, καλό μήνα και σε σένα:)
ReplyDeleteΕλενάκι μου εδώ αυτήν την εποχή βρίσκεις όμορφα χορταράκια είναι η αλήθεια!
ReplyDeleteΟταν ξανάρθεις Αθήνα σε περιμένω να σου κάνω το τραπέζι!
Φιλάκια, καλό μήνα!
Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλό μήνα και σε σένα!
Vita μου το κανα και το ευχαριστηθήκαμε πολύ!
ReplyDeleteΕμένα τα μάραθα μου αρέσουν πολύ, οι γιοί μου όμως ... ψιλοστραβώνουν τα μούτρα τους κι έτσι δεν τα έβαλα. Σίγουρα με μάραθα θα γίνεται ακόμη πιο αρωματικό!
Σε ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!
Φιλάκια, καλό μήνα!
Καλό μήνα Εφάκι, να σαι καλά!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Γλαρένια μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλό σου μήνα!
Καλό μήνα Ρένα, φιλιά!!!
ReplyDeleteΜανουσίνα συμφωνώ!
ReplyDeleteΑπαράδεκτοι οι μανάβηδες χα χα χαα!
Θα πρεπε να λαμβάνουν υπόψη τους ότι κυκλοφορούν και τεμπέλες σαν κι εμάς!
Φιλάκια, καλό μήνα!
Τι καταπληκτικό και μυρωδάτο φαγάκι μας ετοίμασες!!! Λέω μας αλλά δεν νομίζω να έχει μείνει κάτι. Δεν πειράζει, φάτε μάτια . . . Καλό μήνα, πολλά φιλιά.
ReplyDeleteΚαλό μήνα, με σούπερ φαγάκι!
ReplyDeleteΕλενάκι για σένα πάντα υπάρχει πιατάκι χα χα χα!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό μήνα!
Πόπη μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό μήνα!
και να μην είχαμε όρεξη (λέμε τώρα ) μας την άνοιξες με ατό που είδαμε...
ReplyDeleteσμουυαατςςς σε όλες σας και καλό μήνα...-:))
Αυτόν τον τρόπο να πω ότι δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά μπαίνει στα υπ'όψιν για όταν θα πάμε στο χωριό γιατί πέρα από τα υπόλοιπα ταλέντα μου είμαι και φοβερή χορτο-μαζευτρα!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά πολύ ωραία και πάλι η πρότασή σου Έλενά μας
**μανουσίνα Μαζεύω - καθαρίζω - πουλάω άγρια χόρτα από το χωριό σε τιμές πολύ λογικές πληροφορίες εντός!!!!
** Ελένη από Αγ. Άννα θα σε μαλώσω που είσαι σε τέτοιο παράδεισο και δεν τα γνωρίζεις στο δάσκαλο κατευθείαν!!!!
Καλό μήνα Ελενάκι μου, χαίρομαι όταν βλέπω φαγάκια που μπορώ κι εγώ να φτιάξω - έστω με μικρές παραλλαγές (βλ. λάδι πάντα ωμό στο τέλος του μαγειρέματος!) Μια συνήθεια είναι πάντως και πάω μια χαρά - άσε που έχω κομψύνει όσο ποτέ! Σας γλυκοφιλώ!
ReplyDeleteΠΕΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ!ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ!!!!!!
ReplyDelete