Tuesday, 1 February 2011

Χοιρινό με αρωματικά χόρτα

Αυτήν την εποχή θα βρούμε στον μανάβη μας ή στην λαϊκή ένα σωρό νόστιμα χόρτα.
Καυκαλίθρες, σέσκουλα, μυρώνια, σπανάκι και πολλά άλλα, που θα νοστιμίσουν το τραπέζι μας.
Συνήθως με αυτά τα χόρτα φτιάχνω τέτοια εποχή τις χορτόπιτές μου, που γίνονται πεντανόστιμες, ακριβώς λόγω της γλυκύτητας των χορταρικών που περιέχουν.
Να τα χρησιμοποιήσω σε φαγάκι δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα.
Την ιδέα την πήρα από την Vita και την νόστιμη Κρητική Κουζίνα της.
Βέβαια η Κρήτη είναι γεμάτη από νόστιμα χορταρικά αυτόν τον καιρό (αλλά και κάθε καιρό πιστεύω). Εγώ προσάρμοσα την συνταγή στα μέτρα μας και στα χορταρικά που με προμήθευσε ο … Αθηναίος μανάβης μου.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα φαγάκι που άρεσε πάααρα πολύ σε όλους μας, εξαιρετικά νόστιμο, υγιεινό και πολύ μυρωδάτο!
Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!
Το σίγουρο είναι ότι θα το ξανακάνω πολλές φορές ακόμα, το εντάξαμε στα αγαπημένα μας.
Πάμε να σας πω πως το έφτιαξα!

Χρειαζόμαστε:
1,5 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
500 γρ. σέσκουλα
300 γρ. καυκαλίθρες
300 γρ. σπανάκι
1 ματσάκι μυρώνια
1 μεγάλο κρεμμύδι
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
3-4 πράσα
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
4-5 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κοφτά κουταλάκια πελτέ
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
αλάτι
πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα χορταρικά μας, σέσκουλα, καυκαλίθρες, σπανάκι, και τα ζεματάμε στην κατσαρόλα με λίγο νεράκι.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις μερίδες του κρέατος να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί.
Μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα χορταρικά , τα μυρώνια, άνηθο, καρότο, πράσα και κρεμμύδια.
Προσθέτουμε και 200 ml νεράκι και αφήνουμε μισή ώρα ακόμα να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Ελέγχουμε κατά διαστήματα το φαγάκι μας μήπως θέλει ανακάτεμα.
Το φαγάκι πρέπει να μείνει με την σαλτσούλα του.
Σερβίρουμε πάντα γενναίες μερίδες στα πιάτα μας και απολαμβάνουμε με φρέσκο ψωμάκι και μπόλικες βουτίτσες στην σαλτσούλα.
Σημείωση: Τα χορταρικά (σέσκουλα, καυκαλίθρες, σπανάκι, είναι ζυγισμένα καθαρισμένα)
Καλή επιτυχία, καλή σας όρεξη και καλό μήνα να έχουμε!

40 comments:

  1. Καλημέρα,καλό μήνα,απο το
    http://radiopoint.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!
    Ξανά εδώ... Τέλειο φαγητό... Επιτέλους, σταμάτησα τη δίαιτα (εντολή γιατρού... και τα σκυλιά δεμένα, χαχαχαχα), οπότε θα δοκιμάσω ένα πιατάκι... Έλενα, μία μερίδα στην Άμφισσα παρακαλώ... Φτιάχνω ψωμάκι και περιμένω...
    Καλημέρα!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Υπέροχο αγαπημένο φαγητό!!!!!!!!!
    Καλό μήναααααααααα

    ReplyDelete
  4. Προσωπικά δεν πάω στο μανάβη, τη σκάλα κατεβαίνω και τα μαζεύω!!!
    Υπέροχο φαγητό για να έχουμε υπέροχο μήνα!

    ReplyDelete
  5. Ωραίο φαγάκι. Επίκαιρο.

    ReplyDelete
  6. τέλειος ο συνδυασμός. Τέτοιες συνταγές για καθημερινά φαγητάκια, αλλά λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα τα χρειαζόμαστε. Για να σπάμε και τη μονοτονία του μεσημεριανού και να είναι και τη εποχής!

    ReplyDelete
  7. Ελενακι μου γλυκο,ναι το ιδιο φτιαξαμε φαγητο,μονο που εσυ το εκανες κοκκινιστο κι εγω λεμονατο..παντως κοκκινιστο δεν το εχω δοκιμασει..την επομενη που θα μου φερει η πεθερα μου και παλι χορτα, θα το φτιαξω με τον δικο σου τροπο.
    Γεια στα χερακια σου!!!
    Καλη σου μερα και καλο μηνα να εχεις γλυκια μου,φιλακια παρα πολλα!!!

    ReplyDelete
  8. καλημέρα καλό μήνα!!!αγαπημένο φαγάκι!!!!!

    ReplyDelete
  9. Με το ωραιότερο φαγητό ξεκίνησες το μήνα σου!!
    Καλό μήνα σε όλες σας!!

    ReplyDelete
  10. Ελενάκι,τι πρόταση η σημερινή!Στείλε ένα πιατάκι,δεν ξέρω τι να μαγειρέψω σήμερα.

    Εξαιρετικό πιάτο,θα είναι νοστιμότατο!Αχ,δεν τα γνωρίζω τα χόρτα,πάντως εδώ έχουμε τέτοια,ούτε στο μανάβικο φέρνουν -περισσεύει;
    Καλό μήνα-φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Πεντανόστιμο το φαγητό σου σήμερα Έλενα! Καλό μήνα σε όλα τα κορίτσια:)

    ReplyDelete
  12. Το έκανες τελικά Έλενα! Ευχαριστώ για την αναφορά και το link. Αν σας αρέσουν τα μάραθα, την επόμενη φορά πρόσθεσε λίγα.Εγώ τα θεωρώ απαραίτητα γι΄αυτό το φαγητό αλλά δεν αρέσουν σε όλους. Βράζουν λίγο πιό δύσκολα από τα άλλα γι αυτό τα προσθέτουμε πιο νωρίς στην κατσαρόλα μας. Και πάλι σ' ευχαριστώ. Χαίρομαι που σε "ενέπενευσε" η συνταγή μου και προσυπογράφω την δική σου εκδοχή.Η πάπρικα μου άρεσε σαν προσθήκη

    ReplyDelete
  13. Ωραιότατο και μοσχοβολιστό!
    Καλό μήνα να έχουμε!

    ReplyDelete
  14. ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ και ΜΠΡΑΒΟ!!!

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  15. Χορταστικό και εύγευστο φαίνεται!
    Καλό Μήνα!

    ReplyDelete
  16. μου αρέσει πολύ το φαγητό σου Έλενα!! Το μόνο κακό το καθάρισμα των χόρτων...
    Γιατί κανενας μανάβης δεν τα πουλάει καθαρισμένα σαν τους ψαράδες;;; ας χρεώνει παραπάνω...

    ReplyDelete
  17. Καλό μήνα Μάριε!!
    Με πολλή μουσική!

    ReplyDelete
  18. Κάλλια που είσαι εσύ κοπέλλα μου??
    Αμφισσα ακόμα??
    Φέρε ψωμάκι από το γνωστό και έλα!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  19. Καλό μήνα Αστεράκι, φιλάκια:)

    ReplyDelete
  20. Κάνθαρε σε ευχαριστώ!!
    Καλό σου μήνα!!

    ReplyDelete
  21. Αχ βρε Λίλα, θέλεις πρωτομηνιάτικα να με κάνεις να σκάσω από την ζήλια μου χα χα χα!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  22. Ευαγγελία μου είναι πράγματι ένα διαφορετικό φαγάκι, πολύ πολύ νόστιμο, δοκίμασέ το θα σε ενθουσιάσει!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Γωγούλα μου εσύ που έχεις την πεθερούλα που σε προμηθεύει με χορταράκια, δοκίμασέ το και με την σαλτσούλα του, γίνεται και έτσι πολύ νόστιμο!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  24. Καλώε την Irida, καλό σου μήνα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Ξανθή σε ευχαριστούμε πολύ, καλό μήνα και σε σένα:)

    ReplyDelete
  26. Ελενάκι μου εδώ αυτήν την εποχή βρίσκεις όμορφα χορταράκια είναι η αλήθεια!
    Οταν ξανάρθεις Αθήνα σε περιμένω να σου κάνω το τραπέζι!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  27. Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλό μήνα και σε σένα!

    ReplyDelete
  28. Vita μου το κανα και το ευχαριστηθήκαμε πολύ!
    Εμένα τα μάραθα μου αρέσουν πολύ, οι γιοί μου όμως ... ψιλοστραβώνουν τα μούτρα τους κι έτσι δεν τα έβαλα. Σίγουρα με μάραθα θα γίνεται ακόμη πιο αρωματικό!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  29. Καλό μήνα Εφάκι, να σαι καλά!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Γλαρένια μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλό σου μήνα!

    ReplyDelete
  31. Καλό μήνα Ρένα, φιλιά!!!

    ReplyDelete
  32. Μανουσίνα συμφωνώ!
    Απαράδεκτοι οι μανάβηδες χα χα χαα!
    Θα πρεπε να λαμβάνουν υπόψη τους ότι κυκλοφορούν και τεμπέλες σαν κι εμάς!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  33. Τι καταπληκτικό και μυρωδάτο φαγάκι μας ετοίμασες!!! Λέω μας αλλά δεν νομίζω να έχει μείνει κάτι. Δεν πειράζει, φάτε μάτια . . . Καλό μήνα, πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  34. Καλό μήνα, με σούπερ φαγάκι!

    ReplyDelete
  35. Ελενάκι για σένα πάντα υπάρχει πιατάκι χα χα χα!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  36. Πόπη μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  37. και να μην είχαμε όρεξη (λέμε τώρα ) μας την άνοιξες με ατό που είδαμε...
    σμουυαατςςς σε όλες σας και καλό μήνα...-:))

    ReplyDelete
  38. Αυτόν τον τρόπο να πω ότι δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά μπαίνει στα υπ'όψιν για όταν θα πάμε στο χωριό γιατί πέρα από τα υπόλοιπα ταλέντα μου είμαι και φοβερή χορτο-μαζευτρα!!!

    πολλά φιλιά πολύ ωραία και πάλι η πρότασή σου Έλενά μας

    **μανουσίνα Μαζεύω - καθαρίζω - πουλάω άγρια χόρτα από το χωριό σε τιμές πολύ λογικές πληροφορίες εντός!!!!

    ** Ελένη από Αγ. Άννα θα σε μαλώσω που είσαι σε τέτοιο παράδεισο και δεν τα γνωρίζεις στο δάσκαλο κατευθείαν!!!!

    ReplyDelete
  39. Καλό μήνα Ελενάκι μου, χαίρομαι όταν βλέπω φαγάκια που μπορώ κι εγώ να φτιάξω - έστω με μικρές παραλλαγές (βλ. λάδι πάντα ωμό στο τέλος του μαγειρέματος!) Μια συνήθεια είναι πάντως και πάω μια χαρά - άσε που έχω κομψύνει όσο ποτέ! Σας γλυκοφιλώ!

    ReplyDelete
  40. ΠΕΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ!ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ!!!!!!

    ReplyDelete