Στην αρχή δίστασα λίγο να την φτιάξω.
Ο λόγος ήταν ότι το χταπόδι το βράζουμε στην κατσαρόλα χωρίς ΚΑΝΕΝΑ υγρό, βράζει μόνο με τα δικά του.
Η μαμά της λέει ότι με αυτόν τον τρόπο το χταπόδι βγάζει όλη την «κόλλα» και όντως τελικά έτσι πρέπει να είναι, τις παλιές νοικοκυρές πρέπει να τις ακούμε.
Το τόλμησα λοιπόν να το φτιάξω και δικαιώθηκα!!!
Τολμήστε το και εσείς και δεν θα χάσετε!
Χρειαζόμαστε:
1 χταπόδι περίπου 1,5 κιλό
ελαιόλαδο
ξύδι
πιπέρι και ρίγανη
Πάμε να το φτιάξουμε:
Πλένουμε και καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι βγάζοντας όση περισσότερη από την πέτσα μπορούμε.
Κόβουμε τα πλοκάμια του, ξανά ξεπλένουμε και το βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει.
Βάζουμε την κατσαρόλα μας στο μάτι της κουζίνας στην πιο δυνατή θερμοκρασία. Βάζουμε μέσα το χταπόδι -μην το φοβηθείτε- να βγάλει τα υγρά του σκεπασμένο.
Το αφήνουμε 10 με 15 λεπτά έτσι (εξαρτάται πάντα από την εστία μας), ελέγχοντάς το τακτικά, για να μην απορροφηθούν όλα τα υγρά του και κολλήσει.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
Κατόπιν το βάζουμε σε μιαν άλλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε ίσα που να το σκεπάζει.
Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ώστε να μαλακώσει και να τρώγεται.
( Η Κατερίνα προς το τέλος βάζει και λίγο αλάτι, εγώ όχι, εσείς πράξτε ανάλογα με τα γούστα σας).
Όταν πια είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα - ας έχει νερό μέσα δεν μας πειράζει - και το βάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσει..
Το κόβουμε σε λοξές φετούλες και το βάζουμε σε ένα βάζο που κλείνει καλά.
(χρησιμοποίησα ένα βάζο χωρητικότητας 720 ml)
Από πάνω ρίχνουμε ρίγανη, πιπέρι, λάδι μέχρι τα 2/3 του βάζου και το υπόλοιπο ξύδι.
Καλή επιτυχία!
μιαμ,μιαμ....και ένα τσίπουρο από δίπλα και έκλεισε η συνταγή!!!
ReplyDeleteΜπράβο κι εγώ έτσι το βράζω το χταπόδι! Τώρα που δεν έχω να πάρω από το δικό σου το λαχταριστό; Καλημέρα, πολλά φιλιά.
ReplyDeleteΤο τέλειο μεζεδακι για όλο το χρονο!!! Την καλημερα μας.
ReplyDeleteφαίνεται τέλειο!
ReplyDeleteΑν είναι για μερικές ώρες, και θα το σερβίρουμε για πολλά άτομα, μπορούμε να το κλείσουμε σε κάποια κούπα;
Αγαπημένο μεζεδάκι, ευχαριστούμε για τη συνταγή!
ReplyDeleteΤέλεια! Κι εγώ έτσι κάνω...το αφήνω και βράζει στο ζουμί του...χιχιχι... μετά όμως επειδή ο αντρας μου ειναι αλλεργικός στο ξύδι, συνεχίζω το βράσιμο ρίχνοντας κοκκινο κρασί , όχι νερό!! Και όταν το κόψω σε πιατέλα ρίχνω λεμόνι λαδορίγανη!!γιαμ γιαμ! (τις περισσότερες φορές το περνάω και μια βόλτα απο την ψησταριά πριν το σερβίρω)!!Μας τρέχουν τα σάλια πρωί πρωί!!!
ReplyDeleteΑμαλία μου το κόλπο με το βράσιμο του χταποδιού αρχικά στα υγρά του θα δοκιμαστεί σύντομα!!
ReplyDeleteΕτσι όπως το βλέπω στην φωτο σου με προδιαθέτει για παρείτσα και ουζάκι!!!!!
Καλημέρα με πολλά φιλιά!!!!!!
λιποθυμώ, ήπια το ουζάκι μου κι ήρθα για το μεζεδάκι μου, ε, ρε γλέντια!!!
ReplyDeleteτέλειο
Nandia Helengr και Benikos place
ReplyDeleteευχαριαστώ πολύ και καλό μεσημέρι...
θάλασσα μωβ, το έβαλα σε βαζάκι για να μπορώ να το αναποδογυρίζω για να πάει παντού το ξύδι να το "πιάσει" αν είναι σε κούπα φρόντισε να το ανακατεύεις τακτικά
ReplyDeleteκαλο μεσημέρι
Νίκη σε ευχαριστω πολύ
ReplyDeleteκαλο σου μεσημέρι
Κωνσταντίνα και εγω παλιά έτσι το έκανα, αλλά τώρα μου φαίνεται πιο ωραίο σκέτο με το νερό
ReplyDeleteφιλιά
Βάσια δοκίμασέ το και δεν θα χάσεις...
ReplyDeleteΠάρε παρέα και τη γ. που έχει εφοδιαστεί με μπόλικο ούζο και οινοπνεύματα...
πολλά φιλιά και στις 2 σας
καλό μεσημέρι
Άμολάς και δυο φετούμπες ψωμί για παπάρα και είσαι ο πρώτος του χωριού.
ReplyDeleteΑμαλία τι εννοείς "η συνέχεια γνωστή???"
ReplyDeleteΦέρε το χταποδάκι, φέρε και τα ούζα της Γαστεροπλήξ και έλα να μου το εξηγήσεις, γιατί δεν καταλαβαίνω;-)
Εχω και ερώτηση.
Τα πρώτα 10-15 λεπτά που βράζει το χταπόδι, χαμηλώνεις καθόλου την φωτιά??
Η βράζει όλο αυτό το διάσυημα σε δυνατή φωτιά???
Αυτάαααα!!
Φιλάκια!
διασυημα = διάστημα
ReplyDeleteΩς νησιώτισσα τρελλαίνομαι για πάσης φύσεως θαλασσινά και το χταποδάκι είναι μια από τις αδυναμίες μου. Τέλεια ιδέα!
ReplyDeleteΕλενα = ξανθιά !!!!!
ReplyDeleteΑμαλάκι μου θα είναι πεντανόστιμο έτσι το χταπόδι, ο γιός μου το λατρεύει, θα πάρω λοιπόν μεζεδάκι για όλους μας στο σπίτι αλλά και εξτρα για το καμάρι μου!!! δεν σε πειράζει γιατί βλέπω ότι έχεις φτιάξει αρκετές μερίδες !!!
ReplyDeleteΝα έχεις το νού σου τώρα που θα έρθει η γαστεροπλήξ και θα αρχίσουνε τα ουζα με την Ελενα και την Βασια. Βλέπεις τι λέει το Λενάκι μας χωρίς να εχει πιεί, φαντάσου να πιεί κιολας, θα αρχίσει να μας κακομιλάει και μάλιστα στα Γαλλικά !!!!!!!! χιχιχιιχιχιχιχι!!!!!
Καλέ Μαρία δεν φταίει η ρίζα μου χα χα χααα!
ReplyDeleteΤην δε Γαλλικήν την ομιλώ απταίστως, όπως και άλλες 3 γλώσσες!!
Είδες η ξανθιά μόρφωση???
Παρόμοια συνταγή μου είχε δώσει παλιότερα η μάνα ενός ψαρά. Καλά που μας το θυμήσατε. Γίνεται πραγματικά πεντανόστιμο!
ReplyDeleteΚάνθαρε πρώτος και της πόλης και της πρωτεύουσας και της ελλάδας όλης!!!
ReplyDeleteέλενα μήπως να στο πω Γαλλικά μπας και καταλάβεις;;; Γιατί από ότι δείχνει τα ελληνικά δεν τα πας καλά...
ReplyDeleteΛοιπόν ναι καθόλου δεν χαμηλώνεις τη φωτιά, αλλά μην το παρατήσεις και φύγεις, να το ελέγχεις συνέχεια μην σου κολήσει!!!
Άντε καλέ που είστε και περιμένω σαν τον Ορέστη Μακρή με τη μπουκάλα του τσίπουρου ανά χείρας!!!
Ευγενία ευχαριστώ πολύ
ReplyDeleteΜέχρι τώρα χρησιμοποίησα πολλές συνταγές σας !!!Από σήμερα και αναγνώστριά σας !!Καλώς σας βρήκα!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΘα με βρείτε στο http://www.chrysanthisart.blogspot.com/
Μαράκι μου να πάρεις όσο θες!!!!
ReplyDeleteόσο για την έλενα και τις άλλες τσούπρες είμαι εδώ πόση ώρα και μάλλον με έστησαν και τα πίνουν μόνες...
Ααα και θυμίσου η διαγωγή της Έλενας δεν της επιτρέπει ακόμα και αν έχει πιει να κακομιλάει.. άλλοι έχουν τέτοια ειδικότητα!!!
πολλά φιλιά
Vita όντως γίνεται
ReplyDeleteκαλό απόγευμα
Χρυσάνθη καλως ήρθες
ReplyDeleteκαλό απόγευμα
πολυαγαπημενη ελληνικη συνταγη...κι εγω χωρις καθολου νερο το βραζω,μα του βαζω μαζι κοκκους πιπερικι ενα ριγανοξυλο,ή αλλιώς δαφνοφυλλο και μπαχαρια(αναλογα πως θα το μαγειρεψω μετα..)
ReplyDeleteΔεν πιστεύω να ήπιατε όλο το ούζο τώρα που ήρθα εγώ!!
ReplyDeleteΣτο χταπόδι δεν βάζω ποτέ νερό το μαγειρεύω με αυτό που βγάζει σε χαμηλή φωτιά.
Αυτός ο μεζές όμως είναι εξαιρετικός!
kai den eimai kai kamia mageirissa tis prokophs... alla toso wraia blogs gia th mageirikh exw arxisei kai deleazomai na dokimasw diafora!!!! :D:D:D:D:D
ReplyDeleteSignorinaTina
Αυτό που δεν βαζουμε νερό το άκουσα τωρα τελευταια κι εγώ.
ReplyDeleteΣίγουρα γίνεται πολύ καλό.
Για φέρε το βαζάκι προς εδώ..:)
Καλό βράδυ
περνα απο το blog μου να... παιξουμε!!!!
ReplyDelete